referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Identificarea Genetica

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

Introducerea testarilor ADN în sistemul legal american s-a bazat pe asa-numitul criteriu Frye, conform caruia „o noua tehnica stiintifica trebuie sa fie suficient de bine statuata încât sa obtina acceptul general din domeniul stiintific caruia apartine, înainte de a fi prezentata în fata completului de judecata”...

Varianta Printabila 


1 Identificarea genetica1. Cāteva repere
1900: momentul aparitiei geneticii moderne, o data cu redescoperirea regulilor lui Mendel, prezentate de catre autor īncepānd cu anul 1865: progenii mostenesc trasaturi comune cu ale genitorilor. Anul 1869 este considerat anul descoperirii ADN.
1909: cuvāntul „gena” a fost tiparit pentru prima data; un an mai tārziu s-a facut prima demonstratie, potrivit careia fiecare gena se poate asimila unui cromozom particular.
1944: Osvald Avery a stabilit rolul componentei celulare DNA (dezoxiribonucleic acid) īn transmiterea caracterelor ereditare (īn romāneste ADN - acid dezoxiribonucleic).
1950: James Watson si Francis Crick descopera structura ADN sub forma dublei spirale (Premiul Nobel īn 1952).
1980: David Botstein si colaboratorii sai stabilesc reperele pentru constructia unei harti a genomului uman, tehnologia RFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism).
1985: geneticianul englez Alex Jeffreys face o comunicare ce va revolutiona Criminalistica: posibilitatea identificarii individuale pe baza zonelor repetitive hipervariabile ale ADN-ului uman. Cercetarile facute īn proiectele genomului uman, constānd īn identificarea codului ADN al fiecarei celule vii dintr- un organism, demonstrau ca acest cod este suportul ereditatii, adica amprenta absolut unica, de natura genetica, a fiecarui individ.
         Jeffreys a demonstrat justitiei britanice ca descoperirea sa este deosebit de valoroasa: primele aplicatii au permis rezolvarea unor probleme de emigratie si de paternitate, iar la scurt timp, īntr-un celebru caz de omucidere (Regina versus Pitchfork), criminalul a fost descoperit cu ajutorul amprentei genetice dupa un screening genetic efectuat pe 5.000 de barbati din regiunea unde a avut loc omorul. Profilul genetic al unuia dintre donori s-a dovedit a fi identic cu cel obtinut din sperma recoltata de pe corpul victimei. Criminalul a marturisit ulterior fapta si a fost condamnat.
1986: Kary Mullis a inventat Polymerase Chain Reaction (PCR - reactia polimerazica īn lant). „PCR, mai mult decāt orice alt progres stiintific, īn afara poate de elucidarea structurii ADN, a schimbat fata biologiei moleculare. Astfel, tehnologiile RFLP si PCR īmpreuna formeaza piatra de temelie a profilului ADN” (Vladimir Belis).
         Introducerea testarilor ADN īn sistemul legal american s-a bazat pe asa-numitul criteriu Frye, conform caruia „o noua tehnica stiintifica trebuie sa fie suficient de bine statuata īncāt sa obtina acceptul general din domeniul stiintific caruia apartine, īnainte de a fi prezentata īn fata completului de judecata”.
         ADN-ul este un polimer, o molecula foarte mare, cu o structura elicoidala, fiind alcatuita din doua lanturi de material genetic rulate unul īn jurul celuilalt īn spirala. Fiecare lant consta dintr-o succesiune de nucleotide, care sunt desemnate, conventional, prin literele ACGT: adenina, citozina, guarina si tinina, grupate de-a lungul unei benzi rasucite, a carei structura a fost desemnata cu numele de „dubla elice”.
         Fiecare individ are propria sa schema biologica, astfel ca nu exista doua amprente genetice identice, cu exceptia celor provenind de la gemenii univitelini (rezultati dintr-un singur ovul fecundat, divizat īn doua).
         Pentru obtinerea unei amprente genetice se utilizeaza īn mod curent cele doua tehnici: RFLP si PCR.
         Reactia de polimerizare īn lant - PCR - Polymeraze chain reaction este o metoda de sintetizare in vitro a unei secvente specifice de ADN, proces ce se repeta clinic de mai multe ori, avānd ca rezultat marirea exponentiala a cantitatii de material genetic dorit. Reactia PCR a fost comparata cu un „xerox la nivel molecular”. Tehnicile biologiei moleculare permit sa se atribuie fiecarui individ un cod literal-numeric, de exemplu, XZ-34-68-1012-33-46-98-1516-45-33-88-91-1212.
         Literele semnifica sexul (XZ = barbat, XX = femeie), iar cifrele sunt caracteristice configuratiei genetice a fiecarui individ.
         Amprenta genetica si-a cāstigat un loc de marca īntre mijloacele materiale de proba, fiind considerata o adevarata „regina a probelor” sau „proba perfecta” (proba probelor).

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica