referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Optica

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

Pe strada, in umbra aruncata de cladiri se pot observa pe neasteptate, ici-colo, pete de lumina. Daca tinem mana in fata unei astfel de pete de lumina din pozitia umbrei se poate determina sursa de lumina. Lumina soarelui este reflectata de geamurile caselor situate pe partea opusa a strazii. Tot asa pot fi vazute pete de lumina care stralucesc pe suprafata unui canal, atunci cand canalul se afla in umbra...

Varianta Printabila 


OPTICA

 

          REFLEXIE ŞI REFRACŢIE

         REFLEXIA pe fire de sârmă. Firele de telegraf, conductele electrice aeriene  strălucesc în soare; mergând în lungul acestor fire, petele de lumină de pe ele se deplasează cu aceeaşi  viteză ca şi observatorul. Seara pe o stradă luminată, se pot observa pete strălucitoare de lumină asupra firelor de tramvai, pete care se deplasează odată cu noi.

         REFLEXII neobişnuite. Pe stradă , în umbra aruncată  de clădiri se pot observa pe neaşteptate, ici-colo, pete de lumină.  Dacă ţinem mâna în faţa unei astfel de pete de lumină din poziţia umbrei se poate determina sursa de lumină.  Lumina soarelui este reflectată de geamurile caselor situate pe partea opusă a străzii. Tot  aşa poate fi văzute pete de lumină care strălucesc pe suprafaţa unui canal,  atunci când canalul se află în umbră. Casele de-a lungul malului unui râu pot fi în întuneric şi totuşi pe ele să apară tot timpul pete de lumină mobile, datorită reflexiilor pe valurile apei. O privelişte deosebită ne oferă strălucirea luminii  soarelui  pe suprafaţa apei unui râu  sau canal, încreţită de o briză, care ridică mici valuri.

         NEUNIFORMITĂŢI pe suprafaţa apei.  A plouat. În şinele de tramvai s-a adunat apă şi observăm reflectându-se în direcţia orizontală o linie  transversală.
Este firul care susţine conducta electrică a tramvaiului. Privind de-a lungul şinei vedem că imaginea este deformată simetric - suprafaţa apei este curbată şi formează un menisc concav.
Pete de lumină pe străzi - apar deosebit  de strălucitoare după ploaie. Aceste
reflexii apar pe şosele asfaltate, străzi pavate sau acoperite cu pietriş.

 

La refracţie

         - Vâsla de care ne servim pentru a împinge o barcă, linguriţa în paharul de ceai par frânte  în locul în care intră în apă, datorită refracţiei luminii. Aprecierea cu ochiul, a adâncimii unui obiect sub apă este incorectă, obiectul apare mai sus decât este în realitate datorită refracţiei.
Dacă suprafaţa apei nu este perfect plană, acest lucru se observă după modificarea  direcţiei razelor de lumină refractate, însoţite de o neuniformitate
a luminozităţii pe fundul apei, adâncitura  acţionează ca o lentilă divergentă.
Dacă privim prin geamurile vagoanelor mai vechi, putem observa că anumite părţi ale lor deformează complet privelişte din afară, dat fiind că ele nu sunt perfect plane şi părţile sale mai subţiri sau mai groase acţionează ca nişte lentile aşezate dezordonat care împrăştie sau concentrează razele de lumină.
Modificarea densităţii aerului vara, pe timp frumos, explică acele unduiri ale aerului de deasupra suprafeţelor metalice sau a terenurilor proaspăt arate, având loc o deviere diferită a razelor refractate
Pe baza fenomenului de reflexie a luminii se pot construi instrumente utilizate în măsurători de unghiuri şi distanţe, sau instalaţii pentru spectacole, care impresionează plăcut.

       1. Sextantul este un aparat care serveşte la măsurarea unghiului de direcţie  a  doi aştri.

       2. Fântâni luminoase. Într-un mediu  omogen o  rază de lumină se propagă în linie dreaptă, însă datorită mai multor reflexii se poate realiza un traseu curb.

       3. Oglinzile plane, sferice sau parabolice sunt folosite pe  baza fenomenului de reflexie.        

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica