referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Medicamente

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

- pulberile se absorb repede din tubul digestiv, datorita marii suprafete de contact. Prezinta avantajul ca bolnavul beneficiaza de toti factorii activi din planta. Au dezavantajul ca se conserva mai greu, datorita descompunerii lor în contact cu aerul si umiditatea;...

Varianta Printabila 


1 MEDICAMENTUL: formulare, forme de prezentare
şi de conservareMedicamentul este o substanţă naturală sau sintetică folosită īn practica medicală pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea bolilor. Sunt considerate medicamente şi substanţele folosite pentru investigaţii de diagnostic. Medicamentul va fi administrat bolnavului numai de către cadrele medicalele specializate, iar formularea terapiei medicamentoase trebuie să īndeplinească anumite condiţii, si anume: substanţa medicamentoasă să aibă drept efect vindecarea bolnavului, iar administrarea să fie făcută ţināndu¬-se seama de vārsta şi sexul pacientului.
Medicamentele sunt prezentate sub diferite forme farmaceutice:
-    pulberile se absorb repede din tubul digestiv, datorită marii suprafeţe de contact. Prezintă avantajul că bolnavul beneficiază de toţi factorii activi din plantă. Au dezavantajul că se conservă mai greu, datorită descompunerii lor īn contact cu aerul şi umiditatea;
-    capsule sunt īnvelişuri folosite pentru acoperirea medicamentelor solide, moi sau lichide, cu scopul de a le masca gustul sau mirosul neplăcut, cāt şi pentru a dirija acţiunea medicamentului (īnvelişul rezistă la sucurile gastrice şi se desface numai īn intestin);
-    pilule sunt forme farmaceutice solide sferice şi cu greutate īntre 0,10-0,50g, obţinute din una sau mai multe substanţe active şi cu diferiţi excipienţi. Se īnghit fără a fi mestecate. Se conservă mai bine, şi acţiunea lor poate fi dirijată;
-    comprimate sunt forme farmaceutice de consistenţă solidă, cu aspect de cilindru sau disc. Sunt administrate oral sau dizolvate īntr-o anumită  cantitate de apă. Sunt dozate cu precizie;
-    drajeurile sunt forme farmaceutice solide, acoperite de un strat protector pentru a masca gustul si mirosul neplăcute al substanţei active şi de a-i dirija acţiunea spre intestin;
-    soluţiile sunt forme medicamentoase active repartizate uniform īntr-un lichid (de obicei apa).Soluţiile pot fi simple sau compuse.
Medicamentele vor fi păstrate īn vase de culoare īnchisă pentru a fi ferite de lumină şi, de asemenea, de umiditate (mai ales, drogurile vegetale şi animale).

                         Antibiotice


Se obţin prin extracţia, semisinteză sau sinteză chimică. Au activitatea asupra unor agenţi infecţioşi, dar īn concentraţii care nu sunt toxice pt. organism. Acţiunea lor depinde de activitatea biologică a bacteriilor cărora le modifică metabolismul, oprindu-le dezvoltarea sau chiar distrugāndu-le. Antibioticele au marele dezavantaj că produc rezistenţa germenilor faţă de ele. Rezistenţa dobāndită la antibiotice, foarte importantă pt. practică, are mai multe mecanisme : mutaţii genetice ale bacteriei, care din sensibilă se transformă īntr-una rezistentă ; transmiterea de la o bacterie la alta a factorului de rezistenţă.
Antibioticele se folosesc in scop curativ, īn toate infecţiile cauzate de germeni sensibili (de exemplu : scarlatina, febra tifoidă etc.) ; īn infecţii cu germeni necunoscuţi, dacă viaţa bolnavului este īn pericol sau sunt posibile sechele foarte grave ; infecţii cu evoluţie cronică, īn care antibioticele fac parte dintr-un tratament complex ( tuberculoza ). Folosirea antibioticelor īn scop profilactic este limitată.
Antibioticele nu sunt indicate pt. tratamentul bolilor virale ; pt. bolile uşoare cu tendinţă de vindecare spontană fără complicaţii, infecţiile localizate accesibil tratamentului chirurgical ; la bolnavii sensibilizaţi, unde pot apărea fenomene adverse foarte grave.                       Penicilinele


Antibiotice bactericide, puţin toxice şi cu bună toleranţă. Sunt antibiotice naturale obţinute prin extracţie sau prin semisinteză. Nucleul lor de bază este acidul 6-aminopenicilanic, de care se leagă un radical diferit pt. fiecare tip de penicilină.
Penicilna G este solubilă īn apă, dar soluţia fiind instabilă, trebuie folosită īn 24 h. administrată intramuscular, se reabsoarbe complet, dānd niveluri sanguine maxime după 20-30 min. Administrată pe cale orală, este inactivată de sucul gastric acid. De asemenea, este inactivă de betalactamaza ( penicilinaza ) produsă de unele tulpini de stafilococ sau de bacili gram-negativi. Se elimină prin urină sub formă activă. Spectrul de activitate a antibioticului cuprinde :
-    coci gram-pozitivi ( streptococ, pneumococ, stafibcoc ) ;
-    coci gram-negativi ( meningococ )
-    bacili ( tetanic, cărbunos, perfningens ).
Este indicată pt. tratamentul anginelor, otitelor, sinuzitelor, pneumonii sau bronhopneumonii ; erizipel, antrax, gangrenă gazoasă; lues; leptospiroze. Nu se recomandă a fi administrată īn infecţiile cu germeni rezistenţi sau la cei sensibilizaţi la antibiotic ( uneori accidentele de sensibilizare sunt foarte grave, ducānd la moarte ). Inainte de administrarea penicilinei, bolnavul va fi interogat cu grijă cu privire la alte tratamente şi la modul cum le-a suportat. Doza zilnică de penicilină variază de la 1,2 milioane pe zi la cāteva zeci de milioane u.i pe zi, şi anume m septicemii, endocardite etc.
Penicilina V ( fenoximelil penicilină ) se administrează oral şi nu este inactivată de sucul gastric acid. Este prezentată īn comprimate de 200.000 u.i. care se administrează cu 30 min. īnainte de masă sau după 3h de la masă. Se absoarbe bine din tubul digestiv. Are aceleaşi caracteristici farmacologice ca Penicilina G, precum şi indicaşiile şi contraindicaţiile acesteia. Uneori pot apărea greţuri şi dureri abdominale. Dozele de Penicilina V vor fi cu 50% mai mari decāt cele de Penicilină G.
Moldaminul  prezentarea īn flacoane de 600.000 şi 1.200.000 u.i. este o penicilină depozit, de administrare parenterală. Administrat intramuscular se absoarbe lent, realizānd niveluri sanguine mici, dar de lungă durată ( 4-6 zile ), suficiente pt. a īmpiedica streptococul beta-hemditic din gripa A. este folosit pt. profilaxia reumatismului poliarticular, a luesului cāt şi pt. tratamentul unor infecţii streptococide uşoare. Se administrează intramuscular profund, īn doză de 600.000-1.200.000 u.i. la interval de 4-6 zile.
Penicilinele semisintetice. Ampicilina ( aminobenzilpenicilina ) este o penicilină semisintetică rezistentă la acizi, dar inactivată de penicilinază ( ca şi penicilina G şi V ). In spectrul său de acţiune se cuprind şi uniigermeni gram-negativi, iar faţă de cocii gram-pozitivi este mai slabă decāt penicilina G. Este prezentată sub formă de capsule operculate ( 0,25 gr ) pt. administrare orală şi flacoane de 0,25 şi 0,5 gr. Pt. administrare parenterală. Se absoarbe bine după administrarea orală şi parentală, se concentrează foarte bine īn căile biliare. Eliminarea se face pe cale renală, nemetabolizată. Prezintă dezavantajul că sensibilizează organismul mai mult decāt alte antibiotice. Doza zilnică pt. adult este īntre 2-6 gr. ( după severitatea şi localizarea infecţiei ).
Carbenicilina (Pyopen), penicilină semisintetică pt. administrare parenterală ( este inactivată de acizi ) nu este rezistentă la penicilinază, dar are spectrul larg. Este folosită pt. tratamentul infecţiilor severe ( meningite, infecţii urinare ), dar contraindicată la bolnavii sensibilizaţi la late peniciline. Produce dureri după administrarea intramusculară.
Meticilina este penicilină semisintetică pt. administrare parenterală ( nu rezistă la aciditatea sucului gastric ). Rezistă la penicilinază, de unde şi indicaţia ei pt. tratamentul infecţiilor cu stafilococi penicilinazopozitivi. Se elimină īn cea mai mare parte prin rinichi. Este bine tolerată local şi general. Doza zilnică pt. adult variază īntre 4-6 gr., la interval de 4-6h.
Oxacilina ( este prezentată īn flacoane de 0,25 gr. Si capsule de 0,25gr. Substanţă activă ). Este rezistentă l apenicilinaza stafilococilor ca şi meticilina. Se administrează oral, pt. că rezistă la acţiunea acidităţii gastrice. Este bine tolerată local şi general. Doza zilnică pe cale orală este 2-4 gr., preferabil pe nemāncate. In bolile severe şi cānd calea digestivă nu este accesibilă, se administrează intravenos sau intramuscular, la intervalle de timp egale.                      
Cefalosporinele


Sunt antibiotice semisintetice, bactericide şi cu mecanism de acţiune asemănătoare penicilinelor. Sunt rezistente la penicilinaza stafilococilor şi la unele enzime ale bacililor gram-negativi. Sunt inactive faţă de piocinic şi proteus, dar active pe cocii gram-pozitivi. Si unele tulpini de germeni gram-negativi. Nu se vor administra bolnavilor sensibilizaţi la cefalosporine, cāt şi la cei sensibilizaţi la penicilină.
Cefalotina (Keflin) este o cefalosporină care se administrează parenteral (intramuscular, realizānd niveluri sanguine pt. 4-6 h. ). Este greu tolerată, intramuscular (dureri) şi intravenos, producānd iritaţii ale andovenei. Doza pt. adult şi pe zi variază īn limitele foarte largi ( 2-6-10 gr. ) după severitatea şi localizarea şi localizarea infecţiei.
Cefaloridina este o cefalosporină carese administrează parenteral, superioară cefalotinei, dar cu efecte importante nefrotoxice.


                       
                      Aminoglicozidele


Sunt antibiotice bactericide cu spectru larg, dar relativ toxice ( ato- şi nefrotoxice ). Cuprind īn spectrul lor germeni gram-pozitivi şi gram-negativi, cāt şi bacilialcooloacidorezistente ( de exemplu, bacilul Koch ).
Streptomicina nu se absoarbe pe cale digestivă şi nici nu este distrusă de sucurile digestive. Administrată parenteral, se absoarbe şi difuzează bine īn ţesuturi. Este un antibiotic relativ toxic, mai ales pt. nervul acusticovestibular, producānd surditate. In caz de insuficienţă renală, streptomicina este foarte periculoasă. Se foloseşte īn tratamentul tuberculozei ( asociată cu alte tuberculostatice ) ; īn infecţii severe ( endocardită ) īn asociere cu penicilina. Este prezentată īn flacoane de 1 gr. Doza zilnică pt. adult este de 1-2gr./zi, la intervale de timp egale.
Kanamicina este prezentată īn flacoane de 1gr. de sulfat de kanamicină. Administrată intramuscular, se absoarbe bine şi repede, realizānd niveluri sanguine eficiente pt. 8h. Nu se absoarbe pe cale orală. Se concentrează foarte mult īn urină ( īntre 30-700 ori ). Este activă pe coci gram-pozitivi ( stafilococ, pneumococi ) bacili gram-negativi ( Salmonella, Shigella, Klebsiella, Hemofili şi bacilul Koch ). Este bine tolerată pe cale intramusculară, dar este un antibiotic nefrotoxic. Se foloseşte pt. tratamentul septicemiilor, meningitelor, endocarditelor şi al infecţiilor urinare. Doza zilnică pt. adult este de 1gr, repartizată īn 4 prize. Durata tratamentului este de 10-14 zile, urmărindu-se diureza, creatinina sanguină, auzul.

Gentamicina este prezentată īn fiole de 2 ml care conţin 40 mg de sulfat de kanamicină  pe ml. Administrată pe cale orală nu se absoarbe, dar după administrarea intramusculară se absoarbe bine. Se concentrează foarte bine īn rinichi de unde se elimină sub formă de activă. Este activă faţă de germenii gram-pozitivi (stafilococ, enterecoc, pneumococ), gram-negativi (E.coli, Klebsiella, Salmonela, piocianic). Toleranţa locală este bună. Nu va fii administrată la bolnavii cu nefropatii acute sau cronice şi la gravide. Doza zilnică pentru un adult este de 240 mg (3 fiole), la interval de 8h.


Macrolidele


Eritromicina este un antibiotic care se absoarbe bine după administrarea orală, difuzează bine īn ţesuturi şi se concentrează īn ficat şi īn rinichi. Are un spectru de acţiune asemănătoare Penicilinei „G”, cuprinzānd unii stafilococi rezistenţi la penicilină. Are o toleranţă digestivă buna. Este mai greu tolerată pe cale intramusculară sau intravenoasă. După doze foarte mari, are efecte toxice hepatice. Este folosită pentru tratamentul bolnavilor sensibilizaţi la peniciline.
Produsul romānesc Eritromicină proprionil este prezentat sub formă de comprimate de 0,2g, care se administrează cu 30 min. īnainte de masă sau cu 3h după masă. Doza zilnică la adult este de 2-3g. Produsul pentru administrare parenterală Eritromicină lactobionat este prezentat īn flacoane de 0,3g, fiind folosit cānd calea orală nu este accesibilă. Doza zilnică pe cale parenterală este de 0,9g, īn perfuzie venoasă lentă.
Nu se solubilizează īn soluţie clorurosodica, deoarece precipitată.


Tetraciclinele

Sunt antibiotice bacteriostatice cu spectru larg de acţiune. Se absorb bine pe cale digestivă şi difuzează bine īn ţesuturi. Pătrund bine īn pleură, peritoneu şi pericard. Se concentrează īn ficat, rinichi, plămāni şi splină. Sunt active pe gremeni gram-negativi, rickettsii, microplasme. Dau frecvente reactii adverse, ca: greţuri, vărsături, anorexie. Nu vor fi administrate bolnavilor sensibilizaţi la tetracicline, bolnavilor ulceroşi, celor care au colită ulceroasă şi insuficienţă renală.
Produsul romānesc Tetraciclina este prezentat īn drajeuri de 0,25g, pentru administrarea orală. Doza zilnică pentru adult este de 2-4g, dāndu-se la intervale de timp egale.
Doxicilina (Vibramicina) este prezentată sub formă de capsule (0,1g pe capsulă) şi flacoane injectabile (0,1g/flacon). Se absoarbe foarte bine din tubul digestiv. Are acţiune antimicrobiană prelungită, permiţānd administrarea de doze mici şi la intervale mari de timp.
Doza zilnică pentru adult este de 0,2g (2 capsule) īn prima zi, apoi 0,1g (o capsulă) pe zi, timp de 7-10 zile. Pentru administrarea permanentă se solubilizează conţinutul unui flacon īn 5 ml de apă distilată sterilă. Reacţiile adverse sunt rare: greţurile, vărsăturile, diaree.


Sulfamidele


Sulfamidele sunt chimioterapice cu acţiune bacteriostatică şi cu spectru larg de acţiune. Absorbţia lor digestivă este bună, cu excepţia celor neresorbabile ( formol ). Difuzează bine īn ţesuturi, concentrāndu-se īn ficat şi rinichi. Difuzează bine īn lichidul cefalorahidian. Sulfamidele solubile se elimină prin urină. Sunt active faţă de : coci gram-pozitivi, gram-negativi, bacili gram-negativi. Sunt bine tolerate pe cale digestivă. Pot produce fenomene adverse ca: greţuri, vărsături, hemoliză. Principala indicaţie a sulfamidelor o constituie infecţiile urinare acute. Nu sunt administrate bolnavilor sensibilizaţi la sulfamide, infecţii cu germeni rezistenţi, insuficienţă hepatică şi renală acută, sau la gravide.
Neoxazolol (Sulfafurazol), prezentat īn comprimate de 0,5g, este o sulfamidă solubilă īn urină şi puţin toxică. Se foloseşte pentru tratamentul infecţiilor urinare, după alcalinizarea urinei. Doza zilnică pentru adult este de 3-6g, apoi 2-3g/zi ca doză de īntreţinere.
Cotrimoxazolul ( Biseptol, Septrin) este o substanţă bactericidă, datorită acţiunii sinergice a sulfametoxazolului şi a trimetoprimului. Este prezentat sub formă de comprimate, care se absorb bine pe cale orală. Pătrunde bine īn ţesuturi şi īn lichidul cefalorahidian. Se elimină pe cale urinară, lent, realizānd concentraţii foarte mari īn urină. Este activ faţă de germenii gram-pozitivi şi gram-negativi. Nu va fi administrat la bolnavii sensibili la sulfaminde. Doza zilnică la adult este de 2g (1g la 12h), timp de 7-10-14 zile.
Sulfametinul, prezentat īn comprimate de 0,5g, este o sulfamidă de depozit, cu absorbţie digestivă bună, dar cu eliminare lentă. Este indicat pentru tratamentul infecţiilor urinare: 1,5g īn prima zi, 1g (2 comprimate) a doua zi, apoi 0,5g (un comprimat timp de 10-14 zile).

                                              


1 Aspirina

 ( asprin, acesal, acetysal, asprocolfarit, istopzrin, rhonal, ruspirin )


Prezentare

-comprimate: conţin acid acetilsalicilic 500mg ( cutie cu 20 bucăţi; benzi de celofan);
-comprimate pentru uz pediatric: conţin acid acetilsalicilic 100mg ( Flacoane cu 30 buc.).
Acţiuni farmacologice şi terapeutice
Efect analgezic, antiinflamator şi antireumatic, antipiretic, antiagregant plachetar, inhibator al contracţiilor uterinei; efectele se datorează, īn principal, inhibării formării prostaglandinelor.
Indicaţii terapeutice:
Reumatism poliarticular acut, poliartrită reumatoidă şi alte boli reumatismale; nevralgii, mialgii, dureri dentare, cefalee; stări febrile ( īn boli infecţioase, gripă, răceală comună etc. ); profilaxia şi tratamentul bolilor tromboembolice, īndeosebi a trombozelor arteriale ( eventual īn asociaţie cu anticoagulante sau dipiridamol, după caz ), combaterea tulburărilor provocate de agregarea plachetelo īn trombocitemie; dismenoree; profilaxia arsurilor solare.

Mod de administrare:
Adulţi: pt. acţiunea analgezică şi antipiretică un comprimat de 0,5g o dată, repetānd eventual la fiecare 6-8 ore; ca antiinflamator īn bolile reumatice cronice 3-5g/zi īn cele acute 4-7g/zi īn 4-6 prize; ca antiagregant plachetar, pt. profilaxia trombozelor, 1 comprimat o dată la 2-3 zile.
Copii: pānă la 2 ani; 0,1-0,2g/zi; 2-9 ani 0,2-1g/zi ( după vārstă ) peste 9 ani 1-1,5 g/zi ( īn 2-3 prize ); īn boli reumatice 60-100mg/kilo-corp şi zi ( īn 4-6 prize ). Comprimatele se desfac īn apă şi se iau imediat după mese; la copii comprimatele se desfac īn puţin lapte.

Reacţii adverse şi alte efecte nedorite

Epigastralgin, greaţă, vomă, microhemoragii digestive, uneori cu anemie, rareori hematemeză sau melenă, alte hemoragii (prin insuficienţă plachetară, eventual hipoprotrombinemic); ocazional creşterea transaminazelor ( la doze mari, administrate prelungit ); reacţii alergice diverse: erupţii cutanate, bronhospasm ( mai ales la asmatici ; rareori reacţie anafilactoidă gravă, cu asfixie sau colaps ( intoleranţă īncrucişată pt. toate inhibitoarele sintezei prostaglandinelor ); dozele mari pot provoca fenomene de salicism: ameţeli, tinitus, cefalee, sudoraţie, greaţă, vomă, stare confuzională, tahicardie, tahipnee; poate prelungi travaliul, īntārzia naşterea şi favoriza hemoragia post-partum.

Contraindicaţii şi precauţii, probleme de interacţiuni medicamentoase

Alergie la salicitaţi, intoleranţă la salicitaţi şi la antiinflamatoarele nesteroidiene                   ( inhibitoare ale sintezei prostaglandinelor ); ulcergastro-duodenal īn evoluţie, boli hemoragice şi risc de hemoragii; prudenţă īn boala ulceroasă, astmă, la renali ( administrarea īndelungată ) şi īn timpul sarcinii ( se evită īn primul trimestru şi īn ultima lună ). Prudenţă sau se evită   ( după caz ) asocierea cu anticoagulante cumarinice ( risc crescut de hemoragii ), cortizoni  ( risc de ulcer şi hemoragii ), metotrexat ( toxicitatea acestuia este crescută ), sulfamide anhidiabetice ( risc de hipoglicemie ), probenecid şi sulfinpirazonă ( efect uricozuric scăzut ), spironolactonă ( efect diuretic scăzut ).
                          AlgocalminNoramidopyrinium methansulfonate sodium, metamizal natrium, dipyrone, novalgine, novaminosulfon, al gopyrin, analgin.

Prezentare:
-    comprimatele conţin noramidopirină metansulfonat de sodiu 500mg ( benzi de celofan, flac, cu 10 buc. );
-    - supozitoarele conţin noramidopirină metansulfonat de sodiu 1g sau 300mg ( cutie cu 6 buc. )
-    fiole a 2ml soluţie apoasă injectabilă conţinānd noramiddopirină metansulfonat de sodiu 1g ( cutie cu 10 sau 100 buc ).

Acţiuni farmacologice şi terapeutice
-  analgezic, antipiretic şi antiinflamator, slab antispastic.

Indicaţii terapeutice
-  cefalee, nevralgii, lumbago, dureri reumatismele articulare şi musculare; stări febrile; colici ( biliare, ureterale etc ).

Mod de administrare
Adulţi: 1 comprimat, un supozitor a 1g sau, la nevoie ( dureri intense, colici ) o fiolă intramuscular sau intravenos lent ( cel mult 1ml/minut); repetānd eventual, fără a depăşi 2g īn 24 de ore.
Copii: pānă la 3 ani, 10-50mg oral de 1-4 ori/zi; 4-15 ani, 25+150mg oral sau 300mg rectal de 1-4 ori/zi; la nevoie ( dureri intense, colici ) intramuscular 0,1-0,8g ( 0,2-1,6 ml ), după vārstă.

Reacţii adverse şi alte efecte nedorite
-    erupţii cutanate, leucopenie, chiar agranulocitoză ( foarte rar ).

Contraindicaţii şi precauţii, probleme de interacţiuni medicamentoase:
-    leucopenie, antecedente de agră
-    nulocitoză la noramidopirină şi compuşi īnrudiţi; antecedente de agranulocitoză toxică, alergie la noramidopirină porfirie hepatică, deficit de G-6-PD.
                                                      Antinevralgic


Prezentare:
- comprimatele conţin acid acetilsalicilic 250mg, fenacetină 150mg şi cafeină 50mg (benzi de celofan).

Acţiuni farmacologice şi terapeutice:
- analgezic ţi antipiretic prin acidul acetilsalicilic şi fenacetină; stimulant psihomotor slab şi antimigrenos prin cafeină.

Indicaţii terapeutice:
-  cefalee, nevralgii, mialgii, dureri postoperatorii, stări febrile, gripă.

Mod de administrare:
Cāte un comprimat la nevoie, se poate repeta de 3-4 ori/zi.

Reacţii adverse şi alte efecte nedorite:
- epigastralgii, greaţă, vomă, microhemoragii digestive, uneori cu anemie, rareori hematemeză sau melenă, alte hemoragii; ocazional creşterea transaminazelor; erupţii cutanate, bronho spasm; rareori reacţie antilactoidă gravă, cu asfixie sau colaps; administrarea prelungită de doze mari poate fi cauză de leziuni renale, leziuni hepatice, anemie hemelitică şi methemoglobinemie ( prin fenacetină ); dozele mari pot produce palpitaţii, insomnie şi tremor        ( prin cafeină ).

Contraindicaţii şi precauţii, probleme de interacţiuni medicamentoase
-  alergie la salicilaţi, intoleranţă la salicilaţi şi la antiinflamatoarele nesteroidiene; ulcer gastro-duodenal īn evoluţie, boli hemoragice şi risc de hemoragii. Prezenţa fenacetinei contraindică preparatul la sugarii sub 3 luni, la bolnavii cu insuficienţă renală şi īn caz de deficit de G-6-PD; prudenţă la hepatici, anemici şi īn condiţii de hipoxie. Atenţie la asocierea cu anticoagulante cumarinice (risc de hemoragii) şi sulfamide hipoglicemiante ( risc de hipoglicemie).


 Paracetamol


Paracetamol, acetaminophen actophen, doliprane, panadol, tyrenol.

Prezentare
-    comprimatele conţin paracetamol 500mg ( benzi de celofan cu 10buc.);
-    supozitoare rectale conţin paracetamol 250mg şi 125mg ( cutie cu 6 buc. ).

Acţiuni farmacologice şi terapeutice:
-  analgezic şi antipiretic cu acţiune de intensitate moderată, similară fenacetinei.

Indicaţii terapeutice:
-  cefalee, dureri dentare, nevralgii, mialgii, stări febrile.

Mod de administrare:
Adulţi: 1-2 comprimate (  0,5-1g ) sau un supozitor rectal a 250mg, se poate repeta, după nevoie, de 4 ori/zi.
Copii: peste 6 ani: ½-1 comprimat ( după vārstă ) sau un supozitor a 250mg; copii de 1-6 ani: ¼ - ½ comprimat sau un supozitor a 125mg ; doza se poate repeta, după nevoie, de 4 ori/zi.

Reacţii adverse şi alte efecte nedorite:
- este mai puţin toxic decāt fenacetina; provoacă rareori erupţii cutanate algerice, trombocitopenie, anemie, agranulocitoză, leziuni renale, necroză hepatică ( la doze toxice ).

Contraindicaţii şi precauţii; probleme de interacţiuni medicamentoase:
- alergie specifică, insuficienţă hepatică, insuficienţă renale gravă; prudenţă īn timpul sarcinii ( mai ales īn primul trimestru ).


DESFĂŞURĂTOR:

•    Medicamentul: formulare, forme de prezentare şi de conservare;
•    Antibiotice;
•    Peniciline: Penicilina G, Penicilina V, Moldaminul, Penicilinele     
                             semisintetice, Carbenicilina, Meticilina, Oxacilina;
•    Cefalosporinele: Cefalotina, Cefaloridina;
•    Aminoglicozidele: Streptomicina, Kanamicina, Gentamicina;
•    Macrolidele: Eritromicina;
•    Tetraciclinele: Doxiciclina;
•    Sulfamidele;
•    Aspirina;
•    Algocalmin;
•    Antinevralgic;
•    Paracetamol.BIBLIOGRAFIE:

„Medicina Internă”  Manual pentru liceele sanitare
                         Editura Didactică şi Pedagogică – Bucuresti 1980     
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica