referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Cancerul

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

Se mentioneaza în Europa si în America de Nord, predominatia cancerelor de plamân, atribuibile în proportie de 90% tabagismului, a cancerelor corolectare, legate probabil, în mare parte, de alimentatie, si a cancerelor de sân, cu cauze înca putin clare...

Varianta Printabila 


1 Cancer – Boală care are ca mecanism o proliferare celulară anarhică, necontrolată şi neīntreruptă.
    Se menţionează īn Europa şi īn America de Nord, predominaţia cancerelor de plămān, atribuibile īn proporţie de 90% tabagismului, a cancerelor corolectare, legate probabil, īn mare parte, de alimentaţie, şi a cancerelor de sān, cu cauze īncă puţin clare.

1.    Cauzele
Cancerele sunt cauzate de expunerea la virusuri, la substanţe naturale sau chimice, la radiaţii. Acesta are ca efect inducerea de mutaţii sau de exprimări neadecvate ale diferitelor gene numite oncogene, implicate īn prolificarea celulelor īn diferenţierea lor şi īn reglarea acestor fenomene. Oncogenele se află īn mod normal sub controlul genelor inhibitoare, antioncogenele, care pot fi pierdute sau pot suferi ele īnsele o mutaţie sub acţiunea agenţilor mai sus enumeraţi, funcţia lor fiind īn acest caz redusă. Dar aceste antioncogene pot lipsi īn mod ereditar, ceea ce explică, īn mare parte, existenţa predispoziţiilor familiale la cancere.

2.    ALCOOLUL
La bărbat, alcoolul este un factor de risc pentru cancerele cavităţii bucale, ale faringelui, ale esofagului şi ale ficatului (creşterea riscului variază īntre 2 şi 15% după cantităţile băute şi după organele atinse). Efectul conjugat al alcoolului şi tutunului corespunde unor riscuri mai mari decāt suma riscurilor luate separat. Unele din studii arată că există un risc crescut de cancer la sān la femeile care beau băuturi alcoolizate, comparativ cu cele care nu beau astfel de băuturi.

3.    TUTUNUL
Explozia spectaculoasă a cancerelor bronhopulmonare atrăgea, īn urmă cu 40 de ani, asupra rolului tutunului. Īn conformitate cu numeroase anchete epidemiologice, tutunul este răspunzător de aproximativ 90% din cancerele pulmonare. Riscul este cu atāt mai important cu cāt se fumează mai mult, de mai multă vreme, cu cāt se inhalează mai mult fumul şi cu cāt se īncepe fumatul mai de tānăr. Filtrul micşorează riscul, tutunul negru īl creşte.
4.    VIRUSURILE
Rolul retrovirusurilor este bine stabilit la animal; la om, după cunoştinţele actuale, doar retrovirusurile H.I.V. şi HTLV 1 (leucemie) par să aibă o potenţialitate īn oncogenică. Īn schimb, se precizează rolul anumitor virusuri A.D.N. īn apariţia unor cancere umane.

5.    SIMPTOMELE ŞI DIAGNOSTICUL
Multitudinea cancerelor şi specificitatea lor proprie fac dificilă enumerarea tuturor simptomelor bolii. Totuşi, o pierdere importantă īn greutate şi mai mult sau mai puţin rapidă, o lipsă de poftă de māncare, o stare de oboseală intensă, o pierdere de sānge prin scaune sau pe gură, dureri diverse sunt semne funcţionale care pot fi asociate cu prezenţa unui cancer. Dezvoltarea adesea silenţioasă a cancerelor tinde să īntārzie diagnosticarea şi ridică probleme medicilor, care nu văd pacientul decāt īntr-un stadiu avansat al bolii. Uneori boala este descoperită dintr-o īntāmplare, īn cursul unei vizite medicale sau al unui examen al sāngelui. Diagnosticul se pune prin examenul clinic, prin examene de laborator, prin examene radiologice.

6.    EVOLUTIA CANCERULUI
O dată declanşate prin activarea oncogenelor, care au suferit sau nu mutaţie, şi din cauza pierderii sau alterării prin mutaţie a uneia sau mai multor antioncogene, cancerele suferă o creştere malignităţii care le face din ce īn ce mai capabile să ocolească obstacolele pe care organismul sau tratamentele le pun īn calea lor. Ele avansează, de asemenea, īn organism, adică se īntind pe loc īn mod caracteristic īn ţesuturile de origine  şi īn ţesuturile īnvecinate, putānd fi responsabile de compresia organelor. Īn acelaşi timp, ele disimilează la distanţă, prin mici focare distincte, metastazele.

7.    TRATAMENTUL ŞI PREVENIREA
Tratamentul se face prin chirurgie, radioterapie (radiaţii X sau de īnaltă energie, cobaltoterapie), chimioterapie (administrarea de medicamente avānd un efect distructiv şi imunologic) şi hormonoterapie (administrarea de hormoni). Cercetările actuale se orientează către metode terapeutice capabile să le dea celulelor canceroase caracterele normale. Īn acest domeniu, au fost obţinute succese reale recent īn junele tipuri de leucemie. Din pricina dificultăţilor de depistare şi de tratare a bolii, prevenirea cancerului are o deosibită importanţă. Sensibilizarea populaţiei pare un factor decisiv. Anumite gesturi, ca autopalparea sānilor ar trebui să fie curente. De asemenea trebuie insistat asupra respectării unei anumite igiene a vieţii şi abolirii, īn măsura posibilităţilor, a comportamentelor de risc.


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica