referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Expertiza merceologica a iaurtului

Categoria: Referat Marketing

Descriere:

Iaurtul îÅŸi are originea în Asia sau în Europa de est ÅŸi a apărut ca răspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele câteva ore care urmau mulsului. Astfel a început aventura descoperirii nenumăratelor avantaje nutriÅ£ionale ÅŸi medicale pe care le deÅ£ine...

Varianta Printabila 


1 *2009*
CUPRINS

INTRODUCERE.....................................................................................................    2

CAP. 1 PREZENTAREA PRODUSULUI............................................................3
1.1 Istoric
1.2 Condiţii de preparare
1.3 Informaţii despre consum
1.4 Conţinutul iaurtului
1.5 Tipuri de iaurt

CAP. 2 BENEFICIILE ŞI DEZAVANTAJELE PRODUSULUI.......................6
2.1 Beneficiile nutriţionale ale iurtului
2.2 Dezavantaje
2.3 Alegerea produsului

CAP. 3 ETICHETAREA PRODUSULUI NUTRIDAY......................................9
3.1 Prezentarea sortimentului
3.2 Exigenţe privind etichetarea produsului
3.3 Etichetarea produsului

ETICHETAREA PRODUSULUI MULLER FROOP........................................12

ETICHETAREA PRODUSULUI BRENAC.......................................................14

CONCLUZII.............................................................................................................16
BIBLIOGRAFIE......................................................................................................18INTRODUCERE

Iaurtul este unul dintre produsele lactate cu un conţinut ridicat de calciu, de aceea ar trebui consumat in fiecare zi. Este recomandat tuturor persoanelor, n special celor la care osteoporoza ncepe să şi facă simţită prezenţa.
Este gustos, sanatos, perfect pentru diete si necesar pentru o alimentatie echilibrata. Se pare ca a luat nastere dintr-o eroare: din laptele tinut pe vremea aceea intr-un burduf de piele si uitat afara la caldura. Este posibil ca denumirea de iaurt sa derive din cuvantul de origine turca yogur. Despre nasterea iaurtului nu se stie nimic sigur.
Grecii si romanii aminteau deja in scrierile lor despre iaurt. La fel si analele de la curtea lui Francisc I al Frantei. In India era un aliment cu mare succes. Si totusi cel care a adus “faima” iaurtului este microbiologul rus Ilia Ilici Mecinicov, cercetator la Institutul Pasteur, primul care a studiat iaurtul in conditii de laborator. De ce? Pentru a vedea secretul longevitatii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt. A fost primul care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui. Astfel, iaurtul i-a adus microbiologul rus Mecinicov un premiu Nobel.


CAPITOLUL 1
PREZENTAREA PRODUSULUI

1.1 Istoric
    Iaurtul este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Orice fel de lapte poate fi folosit pentru a produce iaurt, dar n ziua de azi, laptele de vacă este cel mai des folosit. Iaurtul are o textură ca un gel şi un gust puţin acrişor din cauza fermentării zahărului din lapte (lactoză) n acid lactic. Cuvntul vine de la yoğurt n turceşte care se trage de la verbul yoğurtmak - a combina.
    Iaurtul şi are originea n Asia sau n Europa de est şi a apărut ca răspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele cteva ore care urmau mulsului. Astfel a nceput aventura descoperirii nenumăratelor avantaje nutriţionale şi medicale pe care le deţine.
    Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperită absolut din ntmplare. n foarte multe ţări, Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din tradiţie, dar ncepnd cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se răspndeşte şi n Europa Occidentală

1.2 Condiţii de preparare
    La inceputul secolului trecut s-au organizat expediţii ştiinţifice n Caucaz pentru a descoperi ce anume i face pe localnici să trăiască mult şi bine. Ei bine, cercetătorii au venit cu răspunsul: iaurtul şi chefirul!
La vremea aceea lumea medicală i-a luat in rs, nsă imensa cantitate de date ştiinţifice acumulate n ultimele decade arată fără drept de tăgadă avantajele pe care alimentele probiotice le aduc sănătăţii noastre şi, de ce nu, prelungirii vieţii!
    Probioticele aduc "microbi" vii, care nsă au efect benefic asupra sănătăţii gazdei, mbunătăţind raportul ntre bacteriile "bune" şi cele "rele" din interiorul intestinului. Probioticele pot fi att naturale: iaurt, chefir, koumis, legume fermentate (care conţin bacteriile "prietenoase"), ct şi industriale - capsule care conţin aceste bacterii selectate.
Exista si un grup de alimente numite probiotice, care nu conţin organisme vii, ci aduc o serie de nutrienţi (in special oligozaharide) ce favorizează inmulţirea bacteriilor "prietenoase" deja existente n intestin.
    Pentru a fi un probiotic de calitate, iaurtul trebuie sa conţină intre 100 de milioane şi 1 miliard de bacterii vii pe mililitru, deoarece aciditatea stomacului este o barieră foarte eficientă, distrugnd o mare parte dintre ele: este nevoie de foarte multe pentru a fi siguri ca ajung cteva şi n colon. Aşadar, un iaurt care are termen de valabilitate foarte lung (săptămni sau chiar luni) a fost prelucrat termic, distrugndu-i-se tocmai aceste colonii bacteriene att de sănătoase.
Pentru ca laptele să se acidifieze şi să se transforme n iaurt, ciobanul i pune "maia" - un pic din iaurtul rămas din ziua precedenta care conţine bacteriile necesare fermentării (streptococus thermophilus şi lactobacillus bulgaricus). Pentru a fi de calitate şi a exercita efectele benefice descrise, iaurtul mai are nevoie de ncă doua tipuri de bacterii: bifido bacteria şi lactobacilus casei, iar n circa 24 de ore, iaurtul este gata!

1.3 Informaţii despre consum
    Consumul anual de iaurt s-a dublat n ultimii trei ani in Romnia, depăşind pragul de 5 kg pe cap de locuitor, au declarat reprezentanţii Danone, principalul jucător din domeniu.
    Peste 30% din populaţia lumii consumă iaurt n mod regulat, iar consumul anual mondial pe cap de locuitor este estimat la două kilograme.
    Iaurtul este considerat alimentul sănătos din familia lactatelor fiind unul din alimentele care ajută la prelungirea vieţii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Mulţi l consumă drept adjuvant al digestiei.  Iaurtul acidofil ajută la redobndirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completă şi la o valorificare mai bună a alimentelor bogate n fibre.
    Iaurtul este unul dintre produsele lactate cu un conţinut ridicat de calciu, de aceea ar trebui consumat in fiecare zi. Este recomandat tuturor persoanelor, n special celor la care osteoporoza ncepe să şi facă simţită prezenţa.
    Iaurtul nu e o “revelaţie” a secolului nostru. Cu mii de ani n urmă, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu şi constituia un aliment de bază. Efectele sale benefice n vindecarea diverselor boli intestinale l-au făcut repede cunoscut iar modul lui de producere nu a mai putut rămne secret.1.4 Conţinutul iaurtului
    Cu sau fără fructe, dietetic sau nu, iaurtul rămne unul dintre produsele alimentare esenţiale pentru sănătatea noastră. El conţine vitaminele din grupa B-urilor, indispensabile bunei funcţionări a sistemului nervos şi refacerii ţesuturilor mbătrnite sau afectate de boală, vitamina PP, care ajută la creştere, vitamina A, cea care conferă pielii strălucire şi supleţe, precum şi numeroase minerale (calciu, potasiu, sodiu, zinc etc.).
    Este un aliat important pentru siluetă, fiind sărac n calorii, dar bogat n elemente nutritive. Iaurtul obişnuit conţine doar 49 de calorii la 100 gr, cel degresat 38 de calorii, n timp ce iaurtul produs din lapte integral, considerat cel mai caloric, are doar 64 de calorii la 100 gr.
    Aşadar, se poate mnca iaurt, chiar dacă se ţine un regim de slăbire. In acest caz se recomandă alegerea unui iaurt simplu sau degresat evitndu-se  cele cu fructe (acestea au circa 85 de calorii la 100 gr). Iaurtul poate fi consumat şi de persoanele care nu tolerează laptele.
    O cutiuţă de 100 gr iaurt conţine ntre 170 şi 210 mg de calciu, deci asigură 1/3 din necesarul zilnic de calciu al unui copil de 1-3 ani şi 1/5 din necesarul unui adult.
    

1.5 Tipuri de iaurt
    După natura laptelui folosit la prepararea lui, iaurtul se clasifică n 3 categorii: iaurt din lapte de vacă, din lapte de oaie sau din lapte de bivoliţă.
După conţinutul de grăsime, iaurtul din lapte de vacă se clasifică n trei tipuri:
- tip extra – din lapte supus unei concentrări parţiale cu 4% grăsime
- tip gras - cu 3,2% grăsime
    - tip slab (din lapte smntnit) - cu 0,1% grăsime
    De asemenea  pe piaţa romnească se mai găsesc şi alte tipuri de iaurt:
- normal
- cu cereale
- cu fructe: cu pulpă de fructe sau cu aromă de fructe    
- dietetic
- cu vanilie şi cu ciocolată

CAPITOLUL 2
BENEFICIILE ŞI DEZAVANTAJELE PRODUSULUI

Unele persoane preferă iaurturile degresate, altele – pe cele grase, din lapte integral. Despre acestea, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi afirmă că sunt la fel de sănătoase, nsă persoanele care au activitate fizica intensă şi un consum energetic ridicat ar fi bine să consume iaurturi nedegresate. Pentru un plus de sănătate, n salatele de legume este bine sa adăugăm iaurt natural n loc de maioneză. "Nu recomand nsă iaurturile ndulcite, fie cu zaharoză, fie cu glucoză sau cu edulcoranţi. Acestea nu pot fi denumite iaurturi. Conform definiţiei, un iaurt natural nu trebuie să conţină zaharuri adăugate", continuă prof. dr. Mencinicopschi.
    Nutriţioniştii recomandă spre consum iaurturile naturale, n care nu s-au adăugat bucăţi de fructe sau arome. Fructele folosite n aceste produse sunt conservate sau uscate nainte de utilizare, iar aromele pot fi şi artificiale. Putem nsă consumă iaurt natural n care să adăugăm bucăţi de fructe proaspete.
    De beneficiile iaurtului ne putem bucura si daca l consumăm cu cereale integrale, cu fulgi de gru sau de ovăz natural. Dacă nsă cerealele sunt acoperite cu ciocolată, cu caramel, mai conţin şi zahăr sau coloranţi, fructe uscate sau conservate, atunci proprietăţile acestui produs se pierd.

2.1 Beneficiile nutriţionale ale iaurtului:
-    bogat in proteine
-    sursă de calciu (are de cel puţin 2 ori mai mult calciu dect o cană cu lapte degresat)
-    combate osteoporoza. O femeie din două şi un bărbat din opt vor dezvolta cndva osteoporoză (pierderea rezistenţei substanţei osoase - oasele devin mult mai fragile şi se vor fractura la traumatisme minore). Cantitatea mare de calciu ajută la menţinerea rezistenţei sistemului osos.
-    conţine potasiu la fel de mult ca şi bananele. Potasiul este o substanţă minerala vitală, care ajută la normalizarea bătăilor inimii, trimite oxigen la creier şi menţine constantă cantitatea de apă din corp. Cnd suntem stresaţi, metabolismul se accelerează şi nivelul de potasiu scade.
-    o sursă excelentă de vitamina B
-    ajută la digestia lactozei, (carbohidratul pe care-l găsim n orice produs lactic) prin intensificarea producţiei de enzime lactice
-    activează stilul de viaţă, susţine funcţionarea normală a sistemului muscular
-    un bun remediu mpotriva diareei
-    reduce riscul apariţiei cancerului. Probioticele protejează mpotriva anumitor forme de cancer, cu precădere cancerul de colon.
-    ntăreşte sistemul imunitar. Ne mbolnăvim mai rar. Iaurtul cu bacterii active stimulează sistemul imunitar, fapt evidenţiat prin nregistrarea creşterii susţinute a anumitor citokine ("hormonii" sistemului imunitar).
-    mai puţine candidoze vaginale. Consumarea regulată a iaurturilor care conţin lactobacillus acidoplilus scade colonizarea vaginului cu ciuperci.
-    ajută n hipertensiunea arterială. Fiecare pahar de iaurt asigură cantităţi importante de calciu, potasiu si magneziu - minerale necesare unui bun control al tensiunii arteriale.
-    sursă importantă de proteine are de cel puţin 2 ori mai mult calciu dect o cană cu lapte degresat Aproape 20% din necesarul zilnic de proteine este adus de 250 ml de iaurt. Pe vreme torida, ingheţata poate fi uşor nlocuită cu iaurt cu fructe ngheţat  (este la fel de delicios, nsă mult mai sănătos).
-    curăţă organismul de toxine
-    reduce colesterolul
-    poate fi consumat şi de persoanele cu intoleranţă la lactate. Persoanelor cu intoleranţă la lactate le lipseşte de pe suprafaţa mucoasei intestinale o enzima (lactaza) care are rolul de a "sparge" moleculele de lactoza n zaharuri mai mici spre a fi absorbită. Nedigerată lactoza ajunge n intestinul gros şi acolo n contact cu bacteriile provoacă crampe, diaree, balonări etc.
Bacteriile lactice mpiedică nmulţirea germenilor toxici n intestin (de mare ajutor n cazul gastroenteritei) şi mbunătăţesc tranzitul. Dacă ai urmat un tratament cu antibiotice, ar fi bine să mănnci zilnic, pentru o perioadă, cte un iaurt ce conţine fermenţi vii, pentru a-ţi reface flora intestinală. Poţi afla dacă iaurtul tău preferat conţine fermenţi vii citind ambalajul
  
1  Există de asemenea iaurturi care pe lngă cei doi lactobacili specifici şi obligatorii mai conţin bifido-bacterii. "Aceste bacterii ne populeaza intestinul ncă din primele zile de viaţă.
n timp, acestea dispar şi microflora sănătoasă creată de ele este nlocuită, n funcţie de obiceiurile alimentare, cu o microfloră nesănătoasă, de putrefactie. De aceea, iaurtul cu bifido-bacterii este o soluţie pentru sănătatea noastră", afirmă prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Microorganismele din iaurt inlocuiesc microflora dăunătoare, de putrefacţie, care conduce la apariţia unor metaboliţi foarte periculoşi şi care n timp pot da naştere cancerului intestinului gros.
    Componentele laptelui transformat in iaurt devin mai accesibile pentru organismul uman. In acest fel, calciul se asimilează mai uşor din iaurt dect din lapte. De asemenea, n procesul de fermentare au loc descompunerea şi degradarea proteinelor din lapte, iaurtul devenind astfel mai uşor de digerat. Microorganismele din iaurt transforma lactoza şi o descompun n zaharurile ei componente, astfel nct unele persoane cu intoleranţă la lactoza pot consuma iaurt. n unele cazuri, intoleranţa la lactoză se manifestă ncă de la naştere prin diaree şi vome declanşate de lapte. Alteori, intoleranta apare mai trziu, n jurul vrstei de 5 ani.

    2.2 Dezavantaje
-    demineralizant n exces. Excesul de acid lactic pe timp ndelungat devine demineralizant
    
    2.3 Alegerea produsului
Cum să alegem cel mai nutritiv iaurt: uită-te pe paharul de iaurt si alege-l pe cel pe care scrie Bifidus. Acest tip de iaurt este cel mai indicat pentru o digestie bună, urmăreşte ca iaurtul ales de tine sa aibă cel puţin 300 mg de calciu, alege iaurtul care conţine o cantitate scăzută de zahăr( n general, o porţie conţine 250 de calorii), acordă atenţie valabilităţii iaurtului (Odată expirat, şi va pierde proprietăţile şi pot apărea complicaţii).
CAPITOLUL 3
ETICHETAREA PRODUSULUI NUTRIDAY

3.1 Prezentarea sortimentului
    ncepnd cu luna iunie iaurturile Natural şi Savoarea de la Danone se găsesc n magazine ntr-un nou ambalaj. Parte a unui proces complex de rebranding desfăşurat pentru aceste două mărci de Danone Romania, ambalajul Nutriday a fost creat de agenţia Maximize Communications şi reprezintă un element important al lansării noului range Nutriday.
    Pornind de la o idee simplă si de la cele 7 beneficii ale consumului de iaurt pe care noul Nutriday le aduce consumatorilor, echipa de la Maximize Communications a dezvoltat un ambalaj modern şi prietenos pentru noul Nutriday. Prin identitatea vizuală şi designul ambalajului s-a cştigat att unificarea celor două mărci sub un singur nume ct şi o poziţionare a produsului prin comunicarea celor 7 beneficii ale consumului de iaurt, un element esenţial al relansării Natural şi Savoarea sub marca Nutriday.
    Cele 7 beneficii sunt enuntate pe ambalaj sub forma unor ndemnuri pentru o viaţă sănatoasă, arătnd că iaurtul te ajută să te păstrezi n forma, să-ţi păstrezi vitalitatea, să te simţi confortabil, să fii puternic, să creşti sănătos, să te hrăneşti activ si nu n ultimul rnd sa te bucuri de gustul excelent al iaurturilor Nutriday. Pentru a ilustra aceste 7 beneficii au fost create 7 icon-uri, 7 omuleţi care arată fiecare dintre elementele unei nutriţii sănătoase, zi de zi.

3.2 Exigenţe privind etichetarea produsului
nainte de vnzare, produsele alimentare trebuie să fie etichetate astfel nct consumatorii să aibă toate informaţiile cu caracter obligatoriu prevăzute de actele normative n vigoare .
Eticheta trebuie să conţină informaţii clare şi uşor de nţeles privind caracteristicile produsului.
Eticheta unui produs alimentar trebuie să conţină:
•    denumirea sub care este vndut alimentul
•    lista ingredienţilor
•    cantitatea ingredienţilor pentru cele care dau specificitate produsului
•    cantitatea netă pentru produsele alimentare preambalate
•    data durabilităţii minimale; sau
•    data limită de consum pentru alimentele cu perisabilitate microbiologică
•    condiţii de depozitare sau de folosire, atunci cnd acestea necesită indicaţii speciale
•    numele şi sediul (adresa poştală) producătorului, al ambalatorului sau al distribuitorului ;
•    numele şi sediul (adresa poştală) importatorului sau ale distribuitorului nregistrat n Romnia, n cazul alimentelor din import
•    locul de origine sau de provenienţă al alimentului, numai n anumite cazuri
•    instrucţiuni de utilizare, dacă este necesar
•    concentraţia alcoolică, n anumite cazuri
Eticheta poate fi orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conţine elemente de identificare a produsului şi care nsoţeşte produsul sau este aderent la ambalajul acestuia;  


3.3 Etichetarea produsului
denumirea sub care este vandut alimentul    Danone Natural NutriDay
lista ingredienţilor     Lapte pasteurizat, grăsime din lapte, lapte praf, fermenţi selecţionaţi de iaurt
valoare medie nutritivă / 100g produs    Valaore energetică: 66kcal – 127 kj, 3g proteine, 3,7g glucide, 4,4 grăsime, Ca – 122mg (15,2% din DZR)
data durabilităţii minimale    15 zile
numele şi sediul  producătorului    Danone srl, Bucureşti str: N. Cnea Nr: 96
instrucţiuni de utilizare, dacă este necesar     A se păstra la temperaturi ntre 2 şi 6C

ETICHETAREA PRODUSULUI Muller Froop

 

Iaurtul Muller Froop conţine o cantitate mare de zaharuri (zahăr şi glucoză), motiv pentru care nu este un produs care poate fi recomandat tuturor categoriilor de consumatori, cum s-ar ntmpla n cazul iaurturilor simple.
Pe eticheta iaurtului Muller Froop scrie că nu are conservanţi şi nici coloranţi artificiali, ceea ce este adevărat. nsă, aceasta nu este o garanţie a faptului că produsul este unul benefic sănătăţii. Unul dintre motive este faptul că are n compoziţe o cantitate mare de zaharuri cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă. Din această cauză, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mare de insulină ntr-o perioadă scurtă de timp, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
De asemenea, printre ingredientele iaurtului Muller Froop intră şi amidon modificat. Acest aditiv alimentar este incriminat n apariţia problemelor la nivelului tractusului digestiv. n compoziţia produsului analizat intră şi gelatină alimentară. Producătorul ar fi trebuit să precizeze care este sursa gelatinei, pentru că aceasta poate fi de natură animală.
Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză trebuie să testeze reacţia organismului la produs consumnd pentru nceput o cantitate mică de iaurt Muller Froop. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide nainte de a consuma produsul.
n urma analizei informaţiilor nscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat persoanelor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor care au probleme stomatologice, consumatorilor supraponderali şi obezi sau celor care doresc să şi păstreze o greutate corporală normală. De asemenea, este recomandată citirea cu atenţie a etichetei produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi. Precizările "fără conservanţi", "fără coloranţi" nu sunt o garanţie a faptului că alimentele nu pot avea efecte adverse asupra sănătăţii.
Eticheta Muller.Froop iaurt.Cireşe banane.
Fără conservanţi, fără coloranţi artificiali, din cele mai bune fructe. Iaurt cu preparat de cireşe-banane. 59% iaurt, 33% preparat de fructe (apă, zahăr, suc de cireşe din concentrate de cireşe, piure de banane, piure de cireşe, amidon modificat E1404/E1414/E1420, suc de lămie din concentrat de lămie, gelatină alimentară, colorant din fructe şi concentrat de plante (morcov, soc), aromă, citrat de sodiu E331, acid citric E330, esteri lactici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi E471, azot E941), glucoză, aromă. Conţinut de grăsime 3,1%. Valoare energetică 475 kj/113kcal, proteine 3,7g, carbohidraţi 16,7 g, grăsime 3,1 g.


ETICHETAREA PRODUSULUI BRENAC
 

Iaurtul din lapte proaspăt Brenac (2,8% grăsime) nu este chiar aşa de proaspăt cum spune eticheta, pentru că laptele a trecut printr-un proces de industrializare.
Poate laptele a fost proaspăt nainte de pasteurizare, nsă trecnd prin acest proces nu mai corespunde acestei caracteristici, apreciază profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, prin adăugarea laptelui praf degresat se modifică valoarea biologică a produsului, scăzndu-i-se beneficiile nutriţionale pe care le-ar avea un produs realizat doar din lapte şi culturi selecţionate.
Faptul că laptele a fost pasteurizat nu reprezintă o problemă, pentru că n felul acesta devine mai sigur pentru consum, nsă precizarea de pe etichetă, conform căreia iaurtul a fost preparat din lapte proaspăt, este neconformă cu realitatea. De altfel, şi adăugarea de proteine din lapte contrazice menţiunea făcută de producător pe etichetă.
n aceste condiţii, recomandarea specialistului este să citiţi cu foarte mare atenţie eticheta produselor alimentare nainte de a le cumpăra, pentru a face exact achiziiţile de care aveţi nevoie. n acest fel, vă veţi proteja sănătatea dumneavoastră şi a familiei şi nu veţi fi păcăliţi de producători.
Eticheta iaurtului Brenac.
Lapte pasteurizat, lapte praf degresat, proteine din lapre, culturi selecţionate. Lipide 2,8 g, glucide 5,0 g, proteine 3,6 g, valoare energetică 59,6 kcal (250 kj).


CONCLUZII

Se ştie, n linii mari, care alimente sunt bune pentru sănătatea organismului şi care sunt mai puţin sănătoase, sau care sunt consumate datorită gustului lor bun. Iaurtul ocupă un loc aparte: gustul lui este excelent iar beneficiile pe care le oferă sănătăţii l fac să fie de nenlocuit n alimentaţie.
    Capacitatea iaurtului de a aduce intestinului microorganisme folositoare este foarte bine venită după tratamentele ndelungate cu antibiotice puternice, care nlătură inclusiv flora normală din organismul nostru, situaţie n care germeni precum Candida, o ciupercă prezentă obişnuit n mediu şi pe mucoase, se nmulţesc excesiv.
    Lactobacilus, unul din germenii iaurtului, ajută la refacerea intestinului, creşte absorbţia unor factori nutritivi, asigură sănătatea intestinului şi stabilizează sistemul imunitar. Procesul creşterii acestor germeni duce la transformarea lactozei n acid lactic. De foarte multe ori, oamenii care au deficienţă de lactoză, enzima care digeră zaharul din snge, nu au probleme atunci cnd manncă iaurt, deoarece cea mai mare parte a lactozei a fost prelucrată n timpul fermentării şi a fost transformată n acid lactic.
     Pentru a beneficia de toate calităţile iaurtului, trebuie ca el să aibă nscrisă pe el temperatura scăzută de conservare (2-6 grade C) şi termenul de garanţie de maxim 30 de zile. Este indiciul cel mai sigur că iaurtul respectiv este unul veritabil sau, cum deja se obişnuieşte să se numească, un “iaurt viu”.
n plus, alegnd un astfel de iaurt, există garanţia că este produs de o firmă care se preocupă de crearea condiţiilor de depozitare, transport şi expunere la vnzare care să-i păstreze neatinse toate calităţile.
In concluzie, ceea ce trebuie sa consumam este iaurtul adevarat si nu cel tratat termic - supus unui proces de incalzire care il priveaza de fermentii activi. Laptele fermentat tratat termic - denumit "iaurt" in mod impropriu si numai datorita unor deficiente in materie de standarde alimentare - nu este deloc acelasi lucru cu iaurtul viu, si trebuie insistat asupra acestui punct, cu atat mai mult cu cat un numar din ce in ce mai important de produse termizate sunt confundate cu iaurtul. Cum se produce aceasta confuzie? Este simplu: similitudinea de ambalare, designul asemanator si chiar etichetarea abuziva "iaurt" sunt factorii care induc in eroare consumatorii cei mai atenti. Daca doriti sa beneficiati de tot acest "capital de sanatate" al iaurtului viu, fiti extrem de atenti atunci cand cumparati produsul: iaurtul cu fermenti vii are intotdeauna inscrisa temperatura scazuta de conservare (2-7gr.C) si termenul de garantie de maximum o luna, in timp ce produsele tratate termic nu le au, caci ele pot fi tinute si la temperatura camerei un timp mult mai indelungat.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica