referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Plan de afaceri al S.C. Monbrand Oil S.R.L.

Categoria: Referat Marketing

Descriere:

Societatea comercială „MONBRAND OIL” S.R.L., în cei peste ÅŸapte ani de activitate, a reuÅŸit să comercializeze o gamă largă de produse ÅŸi servicii. Într-o variantă foarte sugestivă de structurare, acestea se prezintă astfel:...

Varianta Printabila 


1 CAPITOLUL I
PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE
INIŢIATOARE A PROIECTULUI1.1.     Elemente de identificare a agentului economic


a. Denumirea societăţii: S.C. „Monbrand Oil” S.R.L.
b. Sediul principal: Caransebeş
c. Sedii secundare (puncte de lucru):
-    Staţie alimentare carburanţi „Brăişor”, D.E.60, kilometrul 6, Huedin,
jud. Cluj
-    Staţie alimentare carburanţi „Huedin”, str. Protopop Aurel Muntean,
fără număr, Huedin, Jud. Cluj
d. Număr de nregistrare la Registrul Comerţului: J 12/2045/97
e. Cod fiscal: C.F. 8364031
f. Dimensiunea firmei: (la data de 31.12. 2001)
-    capital social: integral privat, 2 mil.lei
-    număr de salariaţi: 14
g. Asociaţi: asociat unic, , Timişoara, Jud.Timiş, cetăţenie romnă
h. Conducerea societăţii: Brad Monica, administrator
i. Obiectul de activitate:  


Obiect de activitate    Cod CAEN
Vnzarea cu amănuntul a carburanţilor pentru autovehicule    5050
Comerţ cu piese şi accesorii pentru autovehicule    5030
ntreţinerea şi repararea autovehiculelor    5021
Hoteluri şi moteluri cu restaurant    5511
Restaurante    5530
Cafenele şi baruri fără spectacol    5541
Comerţ cu amănuntul n magazine nespecializate, cu vnzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun
    5211
Piscicultură    0502
Activităţi ale bazelor sportive    9261


1.2. Istoricul şi perspectivele de dezvoltare ale societăţii


Societatea comercială S.C. „Monbrand Oil” S.R.L. a luat fiinţă, la iniţiativa doamnei Brad Monica, n anul 1994, cu sediul n Caransebeş, fiind nregistrată la Oficiul Registrului Comerţului Caraş-Severin. Capitalul social este n prezenta de 2.000.000 lei, fiind vărsat integral n termen de trei luni de la subscriere.
Obiectul de activitate al societăţii a fost axat iniţial pe comercializarea cu amănuntul a carburanţilor pentru autovehicule, a pieselor şi accesoriilor auto, pe prestarea serviciilor de alimentaţie publică şi comercializarea cu amănuntul de produse alimentare, băuturi şi tutun.
Premergător demarării efective a activităţii, n perioada 1994-1996, a fost achiziţionat un teren şi s-au nceput lucrările la primul punct de lucru al societăţii, o staţie de alimentare cu carburanţi, „Brăişor”, pe drumul european E60, la 6 km de oraşul Huedin, la 48,8 km de municipiul Cluj-Napoca şi 97,1 km de Oradea. Staţia este prevăzută cu 4 pompe prin care se livrează benzină (fără plumb, Premium, Super plus) şi motorină. De asemenea, tot aici a fost construită o clădire cu două nivele (parter+etaj), unde n prezent funcţionează, la parter, un magazin prin care se comercializează piese, accesorii auto, lubrifianţi, produse alimentare ambalate, băuturi şi tutun, iar la etaj, un restaurant cu bar n care se prestează servicii de alimentaţie publică.
Societatea a nceput efectiv activitatea n luna februarie 1995, celelalte investiţii nefinalizate fiind terminate pnă la finele anului 1996. n acelaşi an 1996, sediul principal al firmei a fost mutat de la Caransebeş la Huedin, str. 1 Mai, nr.13, jud. Cluj.
n condiţiile unei poziţionări teritoriale favorizante (vezi capitolul II, Piaţa) şi datorită unei evoluţiei financiare pozitive, societatea şi lărgeşte obiectul de activitate prin amenajarea n perioada 1999-2000 a două iazuri piscicole şi a unui bazin de not n imediata vecinătate a staţiei de alimentare cu carburanţi.
Din toamna anului 2000 şi pnă n mai 2001, se achiziţionează un nou teren şi se ncep lucrările la cel de-al doilea punct de lucru, staţia de alimentare cu carburanţi „Huedin”, localizată n intravilanul oraşului Huedin, str. Protopop Aurel Munteanu (fără număr), aici funcţionnd n prezent 3 pompe prin care se comercializează benzină şi motorină.
n acelaşi timp, s-a luat hotărrea extinderii activităţii şi a obiectului de activitate prin construirea unei clădiri cu 4 niveluri (parter+2etaje+mansardă), mărirea numărului de pompe de la 3 la 6, amenajarea unei spălătorii auto, a unei vulcanizări, dotarea acestora cu logistica adecvată şi achiziţionarea unui microbuz pentru transport-mărfă,.
Pnă la data de 28 februarie 2002, din clădire a fost finalizat doar parterul (unde dealtfel funcţionează un al doilea magazin de piese şi accesorii auto, lubrifianţi, produse alimentare ambalate, băuturi şi tutun) şi ridicat primul etaj, rămas nefinisat. La acest prim etaj se va amenaja un restaurant, la etajul al II-lea un motel cu 7 camere de cazare iar la mansardă viitorul sediu al firmei.
Se mai au n vedere acoperirea celor 3+3 pompe cu o copertină de protecţie şi pavarea suprafeţei aferente acestora, ct şi a suprafeţei corespunzătoare spălătoriei şi vulcanizării. Mai trebuie precizat faptul că societatea are n prezent 14 salariaţi cu carte de muncă şi un colaborator n regim de prestări servicii.
n vederea finalizării afacerii demarate, societatea a hotărt contractarea unui credit bancar pe termen mediu, care alături de resursele proprii să permită finanţarea integrală a proiectului investiţional propus.


1.3. Structura organizatorică


Structura organizatorică a societăţii are la bază un sistem de distribuţie cu două centre, reprezentnd sedii secundare  (puncte de lucru fără personalitate juridică): staţia alimentare cu carburanţi „Brăişor”, situată pe şoseaua E60, la 6 km de Huedin, şi staţia de alimentare cu carburanţi „Huedin”, str. Protopop Aurel Muntean, Huedin. Sediul central al firmei se află n oraşul Huedin, str. 1 Mai, nr.13, jud. Cluj.
Schematic, actuala structură organizatorică a societăţii se prezintă ca n figura de mai jos (figura 1).
 

Figura 1


CAPITOLUL II
PIAŢA


2.1. Produsele şi serviciile


Societatea comercială „MONBRAND OIL” S.R.L., n cei peste şapte ani de activitate, a reuşit să comercializeze o gamă largă de produse şi servicii. ntr-o variantă foarte sugestivă de structurare, acestea se prezintă astfel:
a. Produse petrochimice:
- benzină fără plumb;
- benzină „Premium”;
- benzină „Super plus”;
- motorină;
- lubrifianţi şi alte tipuri de uleiuri pentru autovehicule (predominant mărcile Shell, Castrol şi Liqui Moly);
- piese, subansambluri şi accesorii auto (n general pentru autoturisme marca Dacia).
b. Produse alimentare:
- alimente ambalate;
- băuturi (răcoritoare şi alcolice);
- produse din tutun.
c. Prestări-servicii de alimentaţie publică n regim de restaurant:
- minuturi;
- prnz complet;
- băuturi alcoolice (spirtoase, bere, vin);
- băuturi răcoritoare;
- cafea.
Acestor categorii prezentate anterior li se vor adăuga după finalizarea proiectului de investiţii propus:
- servicii hoteliere;
- servicii de spălătorie auto;
- servicii de vulcanizare pneuri.


2.2. Clienţii


Clienţii societăţii sunt formaţi din persoane fizice (persoane aflate n tranzit, turişti şi localnici) şi juridice (firme, romne sau străine, care desfăşoară activităţi de transport).
a. Clienţii persoane fizice sunt reprezentaţi de:
- persoanele fizice care tranzitează oraşul Huedin cu mijloace de transport rutier, pe şoseaua E60 (graniţa de vest se află la 108,1 km distanţă), dinspre partea de est a ţării spre vest şi invers, pe relaţia Oradea-Cluj Napoca (o bună parte dintre aceştia sunt cetăţeni străini, n general din Ungaria, Germania, Moldova, Ucraina şi Rusia);
- turiştii, care vizitează zona şi mprejurimile oraşului Huedin (Munţii Apuseni cu Masivul Vlădeasa; casa memorială „Octavian Goga” de la Ciucea, la 19,7 km de Huedin, Peştera Urşilor, lacurile Gilău şi Fntnele, Staţiunea montană Stna de Vale, etc);
- localnicii, din oraşul Huedin şi localităţile limitrofe.
b. Clienţii persoane juridice, sunt reprezentaţi strict de agenţii economici achizitori de combustibili auto şi cuprind:
- firmele romne sau străine de transport marfă;
- firmele romne sau străine de transport călători.
Există n acest sens ncheiate deja contracte şi acorduri privind comercializare de produse petroliere cu diverse firme transportatoare (tabelul 1).


Tabelul 1
Firma
    Valoarea contractului (USD/an)    Ponderea n total contracte (%)
S.C. „Bistriţa Aurie” S.R.L., Sngeorz-Băi    44.173    32,4
S.C. „Eurocip” S.R.L., Valea Drăganului    29.450    21,6
S.C. „Brăişor Vlădeasa” S.R.L., Brăişor    18.405    13,5
Regia Administraţia Drumurilor Judeţene Cluj    18.405    13,5
S.C. „Apuseana” S.R.L., Huedin    25.768    18,9
Total    136.201    100


Mediul n care firma şi va derula activitatea este puternic influenţat şi de situaţia generală a economiei romneşti, de aceea prezentarea unei scurte sinteze a acesteia o considerăm oportună şi necesară.
Analiza principalilor indicatori economico-sociali pe anul 2000 denotă o uşoară relansare a creşterii economice. Produsul intern brut nregistrat la finele anului 2000 a fost n creştere, n termeni reali, cu 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Relansarea P.I.B.-ului s-a datorat n special sectorului industrial (o creştere de 6,1% n 2000 faţă de 1999), sectorului de construcţii, (creştere de 6,3% faţă de 1999) şi sectorului de comerţ, turism, hoteluri şi restaurante (cu 3,1% mai mult dect n anul 1999).
Mai mult, autorităţile publice au previzionat o creştere n termeni reali a P.I.B.-ului de 4,5% n anul 2001 faţă de 2000, de 5% n 2002 comparativ cu 2001 şi de 5,2% n 2003 faţă de 2002 (graficul 1).
 Ritmul mediu anula de creştere al consumului final pentru gospodării a fost estimat, pe intervalul 2001-2005, la 3,8%, iar cel al formării brute de capital fix la 11,2% .

Graficul 1
 
Sursa: date prelucrate din „Cartea albă a guvernării”, Guvernul Romniei, Bucureşti, 2000.


Este normal ca n actualul context internaţional, Romnia să nregistreze anul acesta şi n anii următori progrese economice susţinute pentru a putea demonstra ca are o economie de piaţă funcţională, fapt care i va permite să nceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeana ntr-un ritm susţinut.
Nu trebuie omisă aici nici implicarea Guvernului Romniei n dezvoltarea infrastructurii, fapt care conferă sectorului de transporturi şi construcţii noi valenţe.
Actualul „Programul de guvernare” urmăreşte dezvoltarea infrastructurii şi a sistemului naţional de transport, asigurnd: afirmarea poziţiei Romniei ca principală placă turnantă a transporturilor continentale şi intercontinentale pe principalele traiecte geografice, Vest-Est şi Nord-Sud; organizarea reţelelor naţionale pentru toate modurile de transport, astfel nct să se asigure o mai bună acoperire a teritoriului, eliminarea zonelor deficitare din punct de vedere al volumului şi a calităţii transportului şi satisfacerea mai bună a nevoilor de deplasare a cetăţenilor; dezvoltarea transportului intermodal, att n trafic, ct şi n zonele de impact cu principalele coridoare europene; asigurarea unei ct mai mari securităţi n transport şi a protecţiei mediului nconjurător.
n acest cadru, se vor avea n vedere: reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurilor de transport (autostrăzi, poduri) pentru mbunătăţirea confortului călătorilor, creşterea siguranţei acestora şi a eficientizării transportului de marfă, mărirea mobilităţii populaţiei, concomitent cu alinierea sistemului naţional de transport la sistemul european.
Recent, Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (M.D.P.) a finalizat  elaborarea portofoliului de programe de dezvoltare economică. Finanţarea acestor programe va fi exclusiv romnească, din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. Pentru acest an este prevăzută lansarea a cinci programe de dezvoltare: pentru nfiinţarea şi funcţionarea de parcuri industriale, atragerea de investiţii strategice n regiunile Nord-Est şi Vest, dezvoltarea inter-regională a turismului, pentru sprijinirea tehnologiilor secolului XXI şi, n fine, un program destinat nfiinţării unor centre multifuncţionale menite a impulsiona mediul de afaceri.
Pe baza tuturor acestor elemente, pe de o parte, categoriile de clienţi prezentate, şi pe de altă parte, conjunctura şi perspectivele economice la nivel macro optimiste, apreciem că extindere afacerilor societăţii „Monbrand Oil” S.R.L., prin finalizarea investiţiilor propuse, sunt de o reală perspectivă.


2.3. Furnizorii


Cei mai importanţi furnizori ai societăţii comerciale „Monbrand oil” S.R.L. sunt reprezentaţi de persoane juridice, din zona nord-vestică şi centrală a ţării, care comercializează en-gros produse petroliere, piese, subansambluri şi accesorii auto, produse alimentare, băuturi şi produse din tutun.
1. Furnizori produse petroliere:
a. Carburanţi:
- S.C. „Prima Oil” S.R.L., Cluj-Napoca, jud. Cluj, (40% din totalul achiziţiilor de carburanţi);
- S.C. „Pam Petrol” S.R.L., Păniceni, jud. Cluj, (30% din totalul achiziţiilor de carburanţi);
- ”Compania G.H.T.”, Cluj-Napoca, jud. Cluj, (20% din totalul achiziţiilor de carburanţi);
- alţi furnizori (10% din totalul achiziţiilor de carburanţi).
b. Lubrifianţi auto:
- S.C. „Camicos” S.R.L., Oradea, jud.Buhor;
- S.C. „Shell” S.A., Oradea, jud.Buhor;
-    S.C. „Limorom” S.A., Sibiu, jud. Sibiu.
2. Furnizori piese, subansambluri şi accesorii auto:
-    S.C. „Melimo Autocom” S.R.L., Huedin, jud.Cluj.
3. Furnizori produse alimentare, băuturi şi produse din tutun:
    - S.C. „Metro cash & carry” S.R.L., Cluj, jud. Cluj;
    - S.C. „Star Foods” S.R.L., Cluj-Napoca, jud. Cluj;
    - S.C. „Standard Nutriţia” S.R.L., Cluj-Napoca, jud. Cluj;
- S.C. „Coca-Cola H.B.C. Romnia” S.R.L., Cluj-Napoca, jud. Cluj;
- S.C. „Quadrant-Amroq Beverages” S.A., Cluj-Napoca, jud. Cluj;
- S.C. „European drinks” S.A., Rieni, jud. Cluj;
-    S.C. „Total distribution tobacco interbonds” S.R.L., Cluj-Napoca, jud.   
  Cluj;
- S.C. „Duo Select” S.R.L., Cluj-Napoca, jud. Cluj;


2.4. Concurenţa


Principalele criterii avute n vedere la analiza concurenţilor pentru afacerea propusă sunt:
-  tipul lor;
-     amplasarea geografică;
-     natura operaţiunilor ofertanţilor.
Concurenţii demni de luaţi n considerare ai societăţii „Monbrand Oil” S.R.L. sunt firme care şi desfăşoară activitate n aria geografică a oraşului Huedin, din domeniul comercializării carburanţilor şi lubrifianţilor auto, sectorul prestărilor de servicii alimentare către populaţie şi a sectorului hotelier.
1. Comercianţi de carburanţi auto:
- S.C. „Petrom” S.A., Huedin, jud. Cluj, staţie preconizată a fi modernizată n anul 2002;
- S.C. „Ali Rox” S.R.L., Huedin, jud. Cluj, staţie privată situată la cca. 3 km de oraşul Huedin.
Specificăm faptul că ambele firme concurente practică preţuri medii/l carburant mai ridicate dect societatea obiect al prezentului studiu.
2. Firme prestatoare de servicii de alimentaţie către populaţie:
- restaurantul „Braseria”, Huedin, jud. Cluj, cu capital integral de stat, calitatea serviciilor prestate fiind sub nivelul celor furnizate de restaurantul societăţii existent la primul punct de lucru;
- „Fast-food”, Huedin, jud. Cluj, cu capital privat, neaxat pe meniuri complete.
Celelalte societăţi existente sunt canalizate pe servirea către populaţie a produselor de cofetărie şi patiserie, ele nereprezentnd astfel potenţiali concurenţi pe sectorul analizat.
3. Servicii hoteliere:
- S.C. „Petruţa” S.A., Aghiresu, Cabana Leghia
- Hotel „Vlădeasa”, obiectiv hotelier cu capital integral de stat, n acest moment dezafectat;
- Motel „Montan”, obiectiv hotelier cu capital integral privat, dotat cu restaurant şi 10 camere de cazare.
Nici pe acest palier nu se poate vorbi de o concurenţă acerbă, societatea putnd face faţă cu brio pe sectorul de servicii hoteliere.


2.5. Marketingul


Obiectivele majore ale marketingului, n cazul dezvoltării afacerii şi a obiectului de activitate, sunt următoarele:
•    Realizarea unei poziţionări satisfăcător de stabile a afacerii pe segmentul de piaţă vizat şi n timp util;
•    Asigurarea realizării unei cifre de afaceri care să depăşească pragul de rentabilitate specific;
•    Realizarea unei activităţi de promovare a produselor şi serviciilor firmei cu un raport efort/efect optim.
Societate va urmări trei elemente primordiale ale marketingului: strategia de comercializare, politica de preţ şi reclama-publicitatea.
a. Strategia de comercializare se va axa pe comercializarea bunurilor şi prestarea serviciilor (n special a produselor şi serviciilor alimentare) prin contact direct cu clientul la punctul de lucru al societăţii. n cazul livrărilor de carburanţi, vor fi luate n considerare şi contractele ncheiate cu clientul, n contracte fiind stipulate n termeni exacţi: cantităţile şi tipurile de produse care trebuie furnizate, intervalele de timp la care se va efectua furnizarea, condiţiile de plată, etc.
Recomandăm, ca strategii secundare, vnzarea bunurilor şi prestarea serviciilor aferente societăţii prin comenzi telefonice (se realizează de către vnzători, recepţionerii sau barmanii restaurantului-bar, care preiau comenzile, furnizarea produselor sau serviciilor făcndu-se tot la punctul de lucru al firmei) sau comercializarea prin reclamă.
b. Politica de preţ va fi elementul cel mai important al afacerii, el asigurnd o penetrare reuşită a segmentului de piaţă, pe viitor stnd la baza competitivităţii produselor.
Unicul mod care poate asigura succesul afacerii este acela de a ncerca fixarea unor preţuri care să fie apropiate sau situate sub media pieţei, dar care, n acelaşi timp, să asigure o marjă comercială suficientă pentru realizarea unei rentabilităţi normale, care să asigure continuitatea afacerii.
c. Reclama şi publicitatea urmăreşte formarea unei imagini reale din partea clienţilor cu privire la caracteristicile şi performanţele produselor şi serviciilor furnizate, cu obiectiv pe termen lung - creşterea vnzărilor.
Pentru nceput se vor folosi combinaţii relativ puternice, dar modice prin prisma costurilor aferente, de promovare şi publicitate:
•    o acţiune de lansare a noilor produse prin pliante, broşuri (aduse din Italia) şi alte mijloace;
•    reclamă prin ziarele locale şi, eventual, radioul local.
Ulterior se va uzita pe scară largă la:
-    reclamă prin staţiile radio, locale şi centrale;
-    oferte prin poştă şi telefon;
-    reclamă prin televiziune, staţii la nivel local;
-    oferte şi reclame prin ziare şi reviste, la nivel local şi central (vizate fiind mai ales cele de specialitate);
-    participarea la trguri şi expoziţii de profil interne;
-    Internet.
CAPITOLUL III
DESCRIEREA  PROIECTULUI  INVESTIŢIONAL


După cum s-a prezentat la paragraful 1.1., din toamna anului 2000 şi pnă n mai 2001, societatea a achiziţionat un nou teren şi a nceput lucrările la cel de-al doilea punct de lucru, staţia de alimentare cu carburanţi „Huedin”, localizată n intravilanul oraşului Huedin, str. Protopop Aurel Munteanu (fără număr), aici funcţionnd n prezent 3 pompe prin care se comercializează benzină şi motorină.
n acelaşi timp, s-a luat hotărrea extinderii activităţii şi lărgirea obiectului de activitate prin construirea unei clădiri cu 4 niveluri (parter+2etaje+mansardă), mărirea numărului de pompe de la 3 la 6, amenajarea unei spălătorii auto, a unei vulcanizări, dotarea acestora cu logistica adecvată şi achiziţionarea unui microbuz pentru transport-mărfă,.
Pnă la data de 28 februarie 2002, din clădire a fost finalizat doar parterul (unde dealtfel funcţionează un al doilea magazin de piese şi accesorii auto, lubrifianţi, produse alimentare ambalate, băuturi şi tutun) şi ridicat primul etaj, rămas nefinisat. La acest prim etaj se va amenaja un restaurant, la etajul al II-lea un motel cu 7 camere de cazare iar la mansardă viitorul sediu al firmei.
Se mai au n vedere acoperirea celor 3+3 pompe cu o copertină de protecţie şi pavarea suprafeţei aferente acestora, ct şi a suprafeţei corespunzătoare spălătoriei şi vulcanizării. Mai trebuie precizat faptul că societatea are n prezent 14 salariaţi cu carte de muncă şi un colaborator n regim de prestări servicii.
n vederea finalizării afacerii demarate, societatea a hotărt contractarea unui credit bancar pe termen mediu, care alături de resursele proprii să permită finanţarea integrală a proiectului investiţional propus.


3.1. Dotări materiale


Toate categoriile de investiţii materiale, obiecte ale acestui studiu, vor fi prezentate ţinnd cont de tipul lor, destinaţia şi costurile estimative corespunzătoare realizării acestora. Principalele tipuri de investiţii, generate de realizarea proiectului, se referă la construcţii, amenajări de terenuri, instalaţii, mobilier, aparatură electronică şi electrocasnică, maşini, alte dotări.
1. Construcţii: investiţiile vizează finalizarea corpului clădirii principale şi realizarea unei copertine pentru staţia de livrare a carburanţilor auto.a. Corp clădire principală  (compus din parter+2etaje+mansardă), conform datelor din proiectul de construcţie, se prezintă astfel:

- etajul I: „Restaurant”, construit parţial, este compus din următoarele locaţii: salon restaurant (Su = 58,5 mp), bar (Su = 9,1 mp), terasă acoperită (Su = 27,48 mp), magazie (Su = 3 mp), vestiar (Su = 3,23 mp), WC (Su = 2,29 mp), locaţie preparare pine (Su = 1,68 mp), locaţie preparare ouă (Su = 0,68 mp), locaţie preparare carne (Su = 3,57 mp), locaţie preparare peşte (Su = 2,4 mp), locaţie preparare legume (Su = 2,4 mp), bucătărie (Su = 18,35 mp), spălătorie (Su = 2,53 mp), evacuare (Su = 1,65 mp).   
Lucrările necesare de finalizare şi valoarea totală estimată a acestora sunt prezentate n tabelul 2.

                                          Tabelul 2


Lucrare    U.M.    Supr. sau Cant.    Cost estimativ /U.M. (USD)
- fără TVA-    Valoare lucrare (USD)
- fără TVA-
0    1    2    3    4=2x3
Construcţie planşeu (materiale+manoperă)    m.p.    150,15    10,2    1.531,3
Tencuit
interior-exterior
(materiale+manoperă)    m.p.    609,57    1,5    914,3
Zugrăvit (materiale+manoperă)    m.p.    447,57    2,45    1.096,5
Montat gresie
(materiale+manoperă)    m.p.    150,15    7,6    1.141,1
Montat faianţă
(materiale+manoperă)    m.p.    75    9,2    690
Montat uşi
(produs+manoperă)    buc.    7    85    595
Ferestre
(produs+manoperă)    buc.    10    76    760
Total valoare    -    -    -    6.728,2

- etajul II: „Hotel”, este compus din următoarele locaţii: camera1+hol+baie (Su = 16,76 mp), camera2+hol+baie (Su = 17,15 mp), camera3+hol+baie (Su = 16,76 mp), camera4+hol+baie (Su = 17,15 mp), camera5+hol+baie (Su = 16,76 mp), camera6+hol+baie (Su = 17,15 mp), camera7+baie (Su = 11,89 mp), oficiu (Su = 10,96 mp), hol (Su = 3,34 mp), coridor (Su = 14,38 mp).  
Lucrările necesare de finalizare şi valoarea totală estimată a acestora sunt prezentate n tabelul 3.

Tabelul 3


Lucrare    U.M.    Supr. sau Cant.    Costestimativ /U.M. (USD)
- fără TVA-    Valoare lucrare (USD)
- fără TVA-
0    1    2    3    4=2x3
Construcţie ziduri
(materiale+manoperă)    m.p.    800    5,75     4.600
Construcţie planşeu (materiale+manoperă)    m.p.    150,15    10,2    1.531,3
Tencuit
interior-exterior
(materiale+manoperă)    m.p.    800    1,5    1.200
Zugrăvit (materiale+manoperă)    m.p.    587    2,45    1.438,1
Montat gresie
(materiale+manoperă)    m.p.    58,24    7,6    442,6
Montat faianţă
(materiale+manoperă)    m.p.    90    9,2    549
Montat uşi
(produs+manoperă)    buc.    20    85    1.533
Montat parchet
(produs+manoperă)    m.p.    95,04    8    760,3
Ferestre
(produs+manoperă)    buc.    13    76    988
Total valoare    -    -    -    13.042,3
- mansardă: „Sediu administrativ”, este compus din următoarele locaţii: camera1 (Su = 33,5 mp), camera2 (Su = 24,79 mp), camera3 (Su = 16,76 mp), 2 băi  (Su = 9,32 mp), anexă (Su = 11,89), oficiu (Su = 10,96 mp), hol (Su = 3,34 mp), coridor (Su = 14,38 mp).  
Lucrările necesare de finalizare şi valoarea totală estimată a acestora sunt prezentate n tabelul 4.
Tabelul 4
Lucrare    U.M.    Supr. sau Cant.    Cost estimativ/U.M. (USD)
- fără TVA-    Valoare lucrare (USD)
- fără TVA-
0    1    2    3    4=2x3
Construcţie ziduri
(materiale+manoperă)    m.p.    700    5,75    4.025
Construcţie planşeu-acoperiş (materiale+manoperă)    m.p.    150,15    10,2    1.531,3
Tencuit
interior-exterior
(materiale+manoperă)    m.p.    700    1,5    1.050
Zugrăvit (materiale+manoperă)    m.p.    513,6    2,45    1.258,3
Montat gresie
(materiale+manoperă)    m.p.    52,25    7,6    397,1
Montat faianţă
(materiale+manoperă)    m.p.    80,7    9,2    742,4
Montat uşi
(produs+manoperă)    buc.    7    85    595
Montat parchet
(produs+manoperă)    m.p.    97,9    8    783,2
Ferestre
(produs+manoperă)    buc.    10    76    760
Total valoare    -    -    -    11.142,3

b. Copertină staţie carburanţi: va avea o nălţime liberă de max.5m şi o suprafaţă acoperită de 11m x 17,2m =  189,2 m.p.
Valoarea totală a lucrărilor sunt estimate la 3.736,5 USD.
2. Amenajări teren: investiţiile vizează pavarea suprafeţei unde sunt amplasate actualmente cele 3 pompe şi a celei corespunzătoare spălătoriei şi vulcanizării (acestea din urmă vor fi locaţii neacoperite). Valoarea estimativă a lucrării este prezentată n tabelul 5.
Tabelul 5
Lucrare    Suprafaţă
(mp)    Cost estimativ (USD)/mp
- fără TVA-    Valoare lucrare (USD)
- fără TVA-
0    1    3    4=2x3
Pavare (materiale+manoperă)    20x 30=600    2,55    1.530
3. Instalaţii electrice, sanitare, termice şi de canalizare:  fundamentarea costurilor ocazionate de realizarea acestora s-a făcut lundu-se n considerare costurile estimative cu materialele + manopera / m liniar instalaţie, inclusiv celelalte dotări necesare, prize, doze, chiuvete, vase W.C., calorifere, guri de scurgere canalizare, etc. (tabelul 6).
Tabelul 6

Lucrare    Valoare lucrare (USD)
- fără TVA-
Instalaţii electrice (parter+2etaje+mansardă+spălătorie+vulcanizare)    3.060
Instalaţii sanitare+canalizare (parter+2etaje+mansardă+spălătorie+vulcanizare)    1.840
Instalaţii termice+microcentrală (parter+2etaje+mansardă+spălătorie+vulcanizare    4.000
Total valoare:    8.900

4. Mobilier:  la cuantificarea costurilor totale estimate privind dotarea cu mobilier s-au luat n considerare numărul de locaţii, destinaţia acestora şi costurile medii de ofertă de pe piaţa de mobilier (tabelul 7).

Tabelul 7

Spaţiu mobilat    Tip mobilier    U.M.    Cost estimativ/U.M. (USD)
- fără TVA-    Valoare lucrare (USD)
- fără TVA-
Etajul 1:
Restaurant    - mese
- scaune
- bar    20
50
1    46
18
460    920
900
460
Etajul 2:
Hotel    - paturi
- mese
- scaune
- dulapuri
- noptiere    7
8
7
8
7    90
46
18
90
30    630
368
126
720
210
Mansardă:
Sediu administrativ    - paturi
- mese
- scaune
- dulapuri
- noptiere
- scaun ergonomic
- masă birou    3
4
7
5
3
1
1    90
46
18
90
30
25
35    270
184
126
450
90
25
35
Total valoare:    -    -    -    5.514

5. Aparatură electronică şi electrocasnică:  costurilor totale privind dotarea cu aparatură electronică şi electrocasnică au fost estimate lund n considerare numărul de locaţii, destinaţia acestora şi costurile medii de ofertă de pe piaţa de aparatură electronică şi electrocasnică (tabelul 8).
Tabelul 8
Spaţiu dotat    Tip de aparatură    U.M.    Cost estimativ/U.M. (USD)
- fără TVA-    Valoare lucrare (USD)
- fără TVA-
Parter:
Cameră frig    - instalaţie frigo    1    300    300
Etajul 1:
Restaurant    - aragaz
- cuptor microunde
- vitrină frigorifică
- dulap frigorific
- expreso cafea
- friteuză
- cntar electronic
- combină audio
- telefon fix    2
1
2
2
1
1
1
1
1    89
92
429
674
552
100
260
50
10    178
92
858
1.348
552
100
260
50
10


1 Etajul 2:
Hotel    - T.V.
- telefoane fixe
- maşină spălat
- aspirator
- fier călcat    3
8
1
1
1    100
10
185
35
21    300
80
185
35
21
Mansardă:
Sediu administrativ    - T.V.
- telefon fix
- P.C. (sistem complet)    1
1
1    100
10
400    100
10
400
Total valoare:    -    -    -    4.879

6. Maşini, instalaţii şi utilaje: costurile totale s-au fundamentat lund n considerare numărul de maşini/utilaje, destinaţia acestora şi costurile medii de ofertă de pe piaţă (tabelul 9).
Tabelul 9
Tip maşină    U.M.    Cost estimativ/U.M. (USD)
- fără TVA-    Valoare lucrare (USD)
- fără TVA-
Pompe carburanţi
(produs+manoperă instalare)    3    1.500    4.500
Rampă spălătorie auto    1    800    800
Pompe apă     3    460    1.380
Utilaj vulcanizare
(presă roţi)    1    500    500
Autodubă    1    4.600    4.600
Valoare totală:    -    -    11.780

7. Alte dotări necesare activităţii restaurantului şi motelului:  seturi complete de tacmuri, seturi de masă, seturi pahare, feţe de masă, lenjerie de pat, mochete, materiale consumabile şi obiecte de inventar vulcanizare, etc. au fost estimate la valoarea de 848 USD.


3.2. Resurse umane


Pentru primul an de activitate, anul 2003, estimarea necesarului şi a structurii de personal implicat strict n prezentul proiectul, se va prezenta ca şi n tabelul de mai jos, tabelul 10.
Tabelul 10
Nr.
crt.    Locaţia    Salariat    Număr
salariaţi    Salariu brut lunar (USD)    Salariu brut anual
(USD)
1.    Restaurant    Ospătari    3    53    1.908
        Barman    1    53    636
        Bucătari    2    53    1.296
    Total 1    -    -    -    3.840
2    Hotel    Cameriste    2    53    1.296
        Femeie de serviciu    1    53    636
    Total 2    -    -    -    1.932
3    Staţie benzină    Vnzători    1    53    53
    Total 3    -    -    -    53
4    Spălătorie    Muncitor necalificat    1    53    53
5.    Vulcanizare    Muncitor necalificat    1    53    53
6.        Fond de salarii    -    424    5.933
7.        Contribuţii (41,08%)    -    174,1    2.437,2
8.        Cheltuieli de personal    -    598,1    8.370,2


3.3. Resurse informaţionale


n vederea unei bune desfăşurări a activităţii, prin existenţa şi menţinerea unor legături informaţionale ntre societate şi mediul extern, considerăm ca fiind necesare trei aspecte: conectarea calculatorului firmei la Internet, conectarea societăţii la reţeaua telefonică şi obţinerea unor licenţe de software performante.
Orientativ, prezentăm mai jos (tabelul 11) costurile ocazionate de conectare la reţeaua Internet şi cele legate de achiziţionarea programelor informatice.
Tabelul 11

Nr.crt.    Tip de resursă    Nr.
contracte    Valoare/contract (USD)
- fără TVA -    Valoare totală
(USD)
- fără TVA -
1.    Licenţă Windows ‘98    1    168    168
2.    Licenţă Office‘98    1    252    252
3.    Licenţă program de contabilitate Ciel    1    84    84
4    Licenţă program gestiune    1    84    84
5.    Conectare Telefon/Internet    10    20    200
6.    Total    -    -    788

* * *
n conformitate cu art.11 din legea 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat n active corporale şi necorporale, amortizarea mijloacelor fixe se calculează de la data punerii acestora n funcţiune şi pnă la recuperarea integrală a valorii de intrare conform duratelor normale de funcţionare şi condiţiilor de utilizare ale acestora.
Agenţii economici sunt obligaţi să amortizeze mijloacele fixe, potrivit prevederilor respectivei reglementări, utiliznd una din metodele de amortizare specificate: metoda liniară, degresivă sau accelerată. n cazul prezentat amortizarea mijloacelor fixe, care fac obiectul investiţiei, se face liniar şi este ilustrată n tabelul 3.7.:
- obiectivul 1:  30.912,8 USD, corp clădire principală (se ia n considerare strict valoarea construită n baza proiectului de investiţii), cu o durată de funcţionare de 50 ani;
- obiectivul 2: 3.736,5 USD, copertină staţie carburanţi, cu o durată de funcţionare de 25 ani;
- obiectivul 3: 1.530 USD, pavaj suprafaţă teren, cu o durată de funcţionare de 25 ani;
- obiectivul 4: 3.060 USD, instalaţii electrice, cu durată de funcţionare de 30 ani;
- obiectivul 5: 1.840 USD, instalaţii sanitare+canalizare, cu durată de funcţionare de 40 ani;
- obiectivul 6: 4.000 USD, instalaţii termice, cu durată de funcţionare de 25 ani;
- obiectivul 7:  5.514 USD, mobilier, cu durată de funcţionare de 15 ani;
- obiectivul 8: 450 USD, T.V. şi combină muzicală, cu durată de funcţionare de 6 ani;
- obiectivul 9: 1.423 USD, maşini pentru pregătirea alimentelor, cu durată de funcţionare de 7 ani;
- obiectivul 10: 2.506 USD, maşini, utilaje şi instalaţii pentru conservarea şi desfacerea produselor alimentare şi a băuturilor, cu durată de funcţionare de 10 ani;
- obiectivul 11: 400 USD, Calculator personal (P.C.), cu durată de funcţionare de 3 ani;
- obiectivul 12: 5.880 USD, pompe pentru apă şi lichide slab corozive, cu durată de funcţionare de 8 ani;
- obiectivul 13: 1.300 USD, rampă spălătorie + utilaj vulcanizare, cu durată de funcţionare de 12 ani;
- obiectivul 14: 4.600 USD, autodubă, cu durată de funcţionare de 6 ani;
- obiectivul 15: 788 USD, software, cu durată de funcţionare de 5 ani.
Tabloul referitor la estimarea amortizării mijloacelor fixe este prezentat n tabelul 12.
Estimarea amortizării mijloacelor fixe
Tabelul 12
 
Calculul amortismentului anual s-a făcut ţinndu-se cont de faptul că programul de investiţii va fi realizat n ntregime n anul 2002, n două etape:
- prima etapă, din luna mai pnă la finele lunii iunie 2002, cuprinznd: amenajarea terenului, realizarea copertinei la staţia de carburanţi, a instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare necesare spălătoriei auto şi vulcanizării, dotarea cu maşini şi utilaje.
- a doua etapă, din iunie pnă n decembrie 2002, pentru restul investiţiilor.
n aceste condiţii, o parte din mijloacele fixe vor intra n funcţiune n semestrul II al anul 2002 (corespunzător etapei I), odată cu nceperea activităţilor specifice staţiei de carburanţi (cele trei noi pompe achiziţionate), spălătoriei auto şi vulcanizării, iar celelalte la nceputul lui 2003 (aferent etapei II), odată cu nceperea activităţii hoteliere şi prestărilor de servicii de alimentaţie publică prin intermediul restaurantului.
Concret, programul de eşalonare a investiţiei este redat n tabelul 13. şi a fost fundamentat pe baza costurilor estimate n paragrafele 3.1. şi 3.2.
Programul de eşalonare a investiţiei
Tabelul 13
Nr.crt.    DESCRIEREA INVESTITIEI    Total cost         Eşalonarea      investiţiei     (perioada)
          - USD -    2002, din care:    mai-iunie
 2002    iulie - decembrie 2002
0    1    2    3    3    4
I    CONSTRUCTII    36.179,3    36.179,3    5.266,5    30.912,8
I.1.    Construcţie corp clădire principală
(finisat et.1+et.2+mansardă)    30.912,8    30.912,8    0,0    30.912,8
I.2.    Amenajare teren    3.736,5    3.736,5    3.736,5    0,0
I.3.    Copertină staţie carburanţi    1.530,0    1.530,0    1.530,0    0,0
II.    ACHIZITII    31.073,0    31.073,0    13.005,0    18.068,0
II.1.    Aparatură electronică şi electrocasnică    4.379,0    4.379,0    0,0    4.379,0
II.2.    Instalaţii electrice, sanitare, termice şi de canalizare    8.900,0    8.900,0    1.225,0    7.675,0
II.3.    Maşini, utilaje, echipamente    11.780,0    11.780,0    11.780,0    0,0
II.4.    Mobilă    5.514,0    5.514,0    0,0    5.514,0
II.5.    Birotică    500,0    500,0    0,0    500,0
III.    ALTE CHELTUIELI    908,0    908,0    120,0    788,0
III.1.    Capital circulant     120,00    120,0    120,0    0,0
III.2.    Enginering, software    788,0    788,0    0,0    788,0
III.3.    Diverse    0,0    0,0    0,0    0,0
IV.    TOTAL (I +II+III):    68.160,3    68.160,3    18.391,5    49.768,8
Finanţarea investiţiilor se va face din surse proprii (22,4% din necesarul de finanţare) şi surse atrase, reprezentate de un credit bancar pe termen mediu (77,6% din necesarul de finanţare), aşa cum reiese din tabelul 14.
Tabelul 14
Planul de finanţare a programului de investiţii

Nr.crt.    Specificaţie    Total cost                    Eşalonarea investiţiei
          - USD -    mai-iunie, 2002    iulie-decembrie 2002
0    1    2    3    4
I    SURSE PROPRII    15.300,0    0,0    15.300,0
I.1.    Variaţie de capital social    15.300,0    0,0    15.300,0
I.2.    Profit nerepartizat    0,00    0,00    0,00
I.3.    Amortismente    0,00    0,00    0,00
I.4.    Alte fonduri proprii    0,00    0,00    0,00
II.    SURSE ATRASE    52.860,3    18.391,5    34.468,8
II.1.    Fonduri publice nerambursabile    0,0    0,0    0,0
II.2.    Credite pe termen mediu si lung    52.860,3    18.391,5    34.468,8
II.3.    Credite pe termen scurt    0,0    0,0    0,0
III.    TOTAL SURSE    68.160,3    18.391,5    49.768,8
IV.    TOTAL NEVOI    68.160,3    18.391,5    49.768,8
CAPITOLUL IV
ANALIZA ECONOMICO – FINANCIARĂ
 A PROIECTULUI INVESTIŢIONAL


4.1. Estimarea veniturilor


Estimarea veniturilor (tabelul 15) s-a făcut n preţuri constante, pe un interval de 7 ani (2002-2008), utiliznd moneda USD, la cursul de referinţă B.N.R. din data de 28 februarie 2002, 1 USD = 32.599 lei.
n dinamică, pentru perioada 2004-2007, s-a luat n calcul o rată anuală de creştere a veniturilor de 5,5% pentru anul 2004 faţă de 2003 şi de 5,1% pnă n 1997, avndu-se n vedere următoarele elemente:
- piaţa carburanţilor, a serviciilor hoteliere şi de restaurant este n ascensiune, nscrise n cadrul general de relansare economică prognozat de Guvern (ratele anterioare reflectă creşterea previzionată a P.I.B.-ului n termeni reali).
- calitatea produselor şi serviciilor furnizate sunt de un  nalt nivel;
- din anul 2007 venitul rămne constant;
- anul de bază al estimărilor este 2002 pentru staţia de carburanţi, spălătorie auto şi vulcanizare şi 2003 pentru activitatea hotelieră şi de restaurant.
Concret, cuantificare veniturilor se prezintă astfel:
a. Pentru restaurant: s-a luat n considerare costul mediu al unui meniu complet pe client, capacitatea de servire, gradul de utilizare a capacităţii de servire şi rotaţia clienţilor pe loc/oră/zi.
Venituri restaurant/an = cost mediu meniu (lei/meniu/client) x capacitatea de servire (nr.loc.) x gradul de utilizare (%) x coeficientul de rotaţie clienţi (loc/oră/zi) x nr.zile/an x curs de schimb (1USD/lei) = 300.000 lei/meniu/client x 40 locuri x 30% x 3,6 clienţi/zi x 360 zile/an x Curs de schimb (1USD=32.599 lei) = 143.121 USD.
b. Pentru hotel: s-a ţinut cont de tariful de cazare pe loc, numărul locurilor de cazare şi gradul de utilizare a spaţiilor de cazare.
Venituri hotel/an = tariful de cazare (lei/loc/zi) x nr.locuri cazare (locuri) x gradul de utilizare (%) x nr.zile/an = 400.000 lei/loc/zi x 7 locuri x 16% x 360 zile/an x Curs de schimb (1USD=32.599 lei) = 4.947,4 USD/an.
c. Pentru staţia de carburanţi: s-a luat ca reper vnzările medii/zi pentru cele trei pompe deja existente şi funcţionabile.
 
Tabelul 15
- USD -
Estimarea veniturilor şi cheltuielilor aferente proiectului de investiţii
Nr.crt.    Specificare                   Anii              
          2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008
0    1    1    2    3    4    5    6    7
1    Cheltuieli cu produse semif.    0    71.560    75.496    79.347    83.393    87.646    87.646
2    Cheltuieli cu mărfurile    136.385    272.769    287.771    302.448    317.873    334.084    334.084
3    Cheltuieli cu mat.consumabile    50    100    106    111    117    122    122
4    Cheltuieli cu obiectele de inventar    70    848    848    848    848    848    848
5    Alte cheltuieli directe    0    1.073    1.132    1.190    1.251    1.315    1.315
6    CHELTUIELI DIRECTE (de la 1 la 5)    136.505    346.351    365.353    383.943    403.481    424.015    424.015
7    Cheltuieli cu utilitatile    1.571    13.064    13.064    13.064    13.064    13.064    13.064
8    Cheltuieli cu salariile indirecte    1.346    8.370    8.370    8.370    8.370    8.370    8.370
9    Cheltuieli cu ntretinerea, reparatiile    65    155    155    155    155    155    155
10    Cheltuieli cu asigurarile    236    1.345    1.345    1.345    1.345    1.345    1.345
11    Cheltuieli de promovare, distributie    683    1.732    1.827    1.920    2.017    2.120    2.120
12    Alte cheltuieli indirecte    137    346    365    384    403    424    424
13    CHELTUIELI INDIRECTE (de la 7 la 12)    4.037    25.013    25.127    25.238    25.355    25.479    25.479
14    CHELTUIELI OPERATIONALE (6+13)    140.541    371.363    390.480    409.181    428.837    449.494    449.494
15    Cheltuieli cu amortizarea    1.008    3.934    3.934    3.934    3.801    3.722    3.260
16    CHELTUIELI DE EXPLOATARE (14+15)    141.549    375.298    394.414    413.116    432.638    453.216    452.754
17    Dobnzi    4.757    5.947    4.427    2.841    1.255    66    0
18    CHELTUIELI TOTALE (16+17)    146.306    381.244    398.841    415.957    433.893    453.282    452.754
19    VENITURI TOTALE    141.089    430.246    453.910    477.059    501.389    526.960    526.960

 
Venituri staţie/an =  Vnzări/zi lei x nr.zile/an x Cursul de schimb (1USD/lei) = 25.000.000 lei x 360 zile/an x Curs de schimb (1USD=32.599 lei) = 276.082,1 USD.
d. Pentru spălătorie auto: s-a avut n vedere tariful mediu pe autovehicul spălat, număr de ore lucrătoare şi gradul de solicitare pe zi lucrătoare.
Venituri spălătorie/an = Tarif mediu/autovehicul/1h(lei) x nr.ore lucrătoare pe zi (ore/zi) x grad de solicitare pe zi lucrătoare (%) x nr.zile lucrătoare/an (zile) =  150.000 lei/auto./h x 8 ore/zi x 30% x 360 zile/an x Curs de schimb (1USD=32.599 lei) = 3.975,6 USD.
e. Pentru vulcanizare: s-a ţinut cont de tariful mediu pe reparaţie pentru un autovehicul, număr de ore lucrătoare şi gradul de solicitare pe zi lucrătoare.
Venituri vulcanizare/an = Tarif mediu/autovehicul/1h(lei) x nr.ore lucrătoare pe zi (ore/zi) x grad de solicitare pe zi lucrătoare (%) x nr.zile lucrătoare/an (zile) =  80.000 lei/auto./h x 8 ore/zi x 30% x 360 zile/an x Curs de schimb (1USD=32.599 lei) = 2.120,3 USD.
Pentru anul 2002, veniturile staţiei de carburanţi, a spălătoriei auto şi a vulcanizării au fost estimate ca fiind jumătate din veniturile anuale proiectate pentru aceleaşi activităţi, dat fiind faptul că obiectivele n cauză vor funcţiona ncepnd cu semestrul al II-lea al anului respectiv.


4.2. Estimarea cheltuielilor


Estimarea cheltuielilor s-a făcut separat, pe cheltuieli directe şi cheltuieli indirecte, n preţuri curente (utilizndu-se moneda USD), urmnd ca mai apoi ele să fie centralizate (tabelul 15).
A.    Cheltuieli directe:
1. Cheltuielile cu produsele semifabricate, necesare desfăşurării activităţii din restaurant, s-au cuantificat avndu-se n vedere un adaos comercial de 100%, normal pe un asemenea sector de servicii, şi veniturile previzionate aferente.
Pentru anii 2004-2008, estimările au la bază indicele de creştere a cifrei de afaceri:                                              .
2. Cheltuielile cu mărfurile, corespunzătoare activităţii celor trei pompe de la staţia de carburanţi, s-au stabilit pe baza veniturilor previzionate şi prin luarea n considerare a unui adaos comercial de 1,2%.
  Pentru anul 2002 s-a ţinut cont de faptul că activitatea de comercializare a carburanţilor cuprinde doar jumătate de an, iar pentru perioada 2004-2008, estimările au la bază acelaşi indice de creştere a cifrei de afaceri.                                             
3. Cheltuielile cu materialele consumabile, aferente activităţii de vulcanizare, au ca fundament necesarul anual de materiale consumabile, iar pentru perioada 2004-2009, estimările au la bază indicele de creştere a cifrei de afaceri.
4. Cheltuielile cu obiectele de inventar, au fost estimate n paragraful 3.1., iar n anul 2002 acestea se referă strict la activitatea de vulcanizare şi la spălătoria auto.
5. Alte cheltuieli directe, au fost stabilite ca fiind 1,5% din cheltuielile cu produsele semifabricate.
B.    Cheltuieli indirecte:
1. Cheltuielile cu utilităţile, au la bază consumurile specifice şi costurile pe unităţile de măsură corespunzătoare fiecărui tip de utilitate.
- pentru energie electrică: consum specific/h (30 kw/h) x 24h x 295 zile x preţul USD/1kwh (0,04 USD/kwh) = 8.496 USD;                                                                                                                            
- pentru apă potabilă: consum specific/lună (1.500mc) x 12 luni x preţul USD/mc (0,11 USD/mc) = 1.980 USD;
- pentru combustibil lichid: consum specific/lună (30l/lună) x 12 luni x preţul USD/1 (0,52 USD) = 190 USD;
- pentru combustibil solid (lemne): consum specific/lună (30  /lună) x 12 luni x preţul USD/ (6,14 USD) = 2.210 USD;
- abonamente telefoane: 3 posturi x 12 luni x preţ abonament/lunar (100 impulsuri incluse)  (5,2 USD) =  188 USD.
Pentru anul 2002, previziunea cheltuielilor cu utilităţile cuprinde strict  energia electrică şi apa potabilă.
2. Cheltuieli indirecte de personal, s-au fundamentat n paragraful 3.2., tabelul 10, iar pentru anul 2002 s-au avut n vedere doar 3 salariaţi (de la staţia de carburanţi, spălătorie auto şi vulcanizare).
4. Cheltuieli cu ntreţinerea şi reparaţia utilajelor, reprezintă 0,5% din valoarea achiziţiilor efectuate şi prezentate n tabelul 13.
Pentru anul 2002, achiziţiile avute n vedere se referă la instalaţia electrică, de apă şi canalizare (doar a dotărilor staţiei de carburanţi, a spălătoriei auto şi a vulcanizării).  
5. Cheltuieli cu asigurările, reprezintă 2% din totalul dotărilor materiale şi reprezintă valoarea poliţelor de asigurare facultativă pentru respectivele bunuri.
6. Cheltuieli cu promovarea şi distribuţia produselor, reprezintă 0,5% din cheltuielile directe, iar categoria „alte cheltuieli indirecte” 0,1% din acelaşi tip de cheltuială.
C. Cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe au fost fundamentate şi sunt preluate din capitolul III, tabelul 12.
D. Cheltuielile cu dobnzile bancare sunt reflectate n tabelul 16. Valoarea creditului ce se doreşte a fi contractat este de 52.860 USD, cu o scadenţă de 5 ani, 1 an perioadă de graţie şi 12% rata dobnzii. Ratele scadente şi dobnzile au fost calculate lunar şi centralizate anual.


Tabelul 16
Graficul de scadenţare a creditului bancar
- USD -
Ani    Valoare credit    Rată de rambursare    Dobndă    Valoare rămasă
2002, Trim. II,III,IV    52.860    0    4757,403    52.860
2003    52.860    9.911    5946,75    42.949
2004    42.949    13.215    4.427,0    29.734
2005    29.734    13.215    2.841,2    16.519
2006    16.519    13.215    1.255,4    3.304
2007, Trim. I    3.303,8    3.303,8    66,1    0
                                                                                                                                   
Cunoscnd valoarea veniturilor restaurantului, cheltuielile cu mărfurile aferente staţiei de carburanţi şi considernd durata medie a unei rotaţii a stocurilor de 7 zile (alegerea acestei valori s-a făcut avnd n vedere specificul activităţii şi  gradul de perisabilitate, fiind vorba de semipreparate alimentare) şi a furnizorilor de 10 zile (conform acordurilor cu aceştia şi valoarea mare a furniturilor), necesarul de fond de rulment (NFR) se prezintă ca n tabelul 17.

Tabelul 17
Estimarea variaţiei necesarului de fond de rulment
- USD-
Nr.crt.    Specificare                   ANII             
          2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008
0    1    2    3    4    5    6    7    8
1    Venituri restaurant    0    143.121    150.993    158.693    166.787    175.293    175.293
2    Cheltuieli mărfuri    136.385    272.769    287.771    302.448    317.873    334.084    334.084
3    Durata medie stocuri    7    7    7    7    7    7    7
4    Durata medie furnizori    10    10    10    10    10    10    10
5    Stocuri    0    2.783    2.936    3.086    3.243    3.408    3.408
6    Furnizori    3.788    7.577    7.994    8.401    8.830    9.280    9.280
7    NFR    -3.788    -4.794    -5.058    -5.316    -5.587    -5.872    -5.872
8    Variaţia NFR    -3.788    -1.006    -264    -258    -271    -285    0

Variaţia necesarului de fond de rulment se determină astfel:

 ;

Fluxurilor de lichidităţi, adică cheltuielile de investiţii şi intrările nete anuale de numerar previzionate după ce investiţia a fost pusă n funcţiune, sunt reflectate n tabelul 18.

 
Tabelul 18
Estimarea fluxului de numerar al proiectului
- USD -
Nr.crt.    Specificare                   ANII              
          2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008
0    1    2    3    4    5    6    7    8
1    VENITURI  (INCASARI)TOTALE    141.089    430.246    453.910    477.059    501.389    526.960    526.960
2    CHELTUIELI OPERATIONALE     140.541    371.363    390.480    409.181    428.837    449.494    449.494
3    AMORTIZARE    1.008    3.934    3.934    3.934    3.801    3.722    3.260
4    DOBNZI    4.757    5.947    4.427    2.841    1.255    66    0
5    PROFIT BRUT (1-2-3-4)    -5.217    49.002    55.068    61.102    67.496    73.678    74.206
6    IMPOZIT PE PROFIT    0    12.250    13.767    15.276    16.874    18.419    18.552
7    PROFIT NET (6-5)    0    36.751    41.301    45.827    50.622    55.258    55.655
8    FLUX DE NUMERAR DIN EXPLOATARE (7+3)    -5.217    40.686    45.236    49.761    54.423    58.981    58.915
9    ALTE SURSE PROPRII    15.300,0    0    0    0    0    0    0
10    CREDITE PE T. S.    0,0    0    0    0    0    0    0
11    CREDITE PE T. M. SI T. L.    52.860,3    0    0    0    0    0    0
12    SUBVENTII    0,0    0    0    0    0    0    0
13    ALTE SURSE ATRASE    0,0    0    0    0    0    0    0
14    FLUX DE INTRARI ( 8 la 13)     62.943    40.686    45.236    49.761    54.423    58.981    58.915
15    CHELTUIELI DE INVESTITII    68.160,3    0,0    0,0    0,0    0,0    0,0    0,0
16    VARIATIA N.F.R.    -3.788,5    -1.005,6    -263,7    -257,9    -271,1    -284,9    0,0
17    RAMBURSARI CREDITE PE T. S.    0,0    0,0    0,0    0,0    0,0    0,0    0,0
18    RAMBURSARI CREDITE PE T. M. SI T. L.    0,0    9.911,3    13.215,0    13.215,0    13.215,0    3.303,8    0,0
19    TVA DE PLATA    0,0    0,0    0,0    0,0    0,0    0,0    0,0
20    FLUX DE IESIRI (16+17+18+19)    64.371,8    8.905,7    12.951,3    12.957,1    12.943,9    3.018,8    0,0
21    FLUX DE NUMERAR NET (15-20)    -1.429    31.780    32.284    36.804    41.479    55.962    58.915


 
4.3. Calculul indicatorilor de eficienţă


Pentru prezentul proiect investiţiile se realizează ntr-un an (2002), iar rata de actualizare propusă este de 15%. Aceasta se compune din rata dobnzii de pe piaţa bancară (12%) la care se adaugă, pentru o mai mare siguranţă, ca marjă, o rată de risc apreciată de noi la 3%.
 Calculul valorii adăugate nete (VAN), a indicele de rentabilitate (IR) şi a ratei interne de rentabilitate (RIR) sunt ilustrate n tabelul 19.
Un proiect de investiţii cu un VAN mai mare dect 0 aduce după sine un IR mai mare dect 1, dintre mai multe proiecte de investiţii alegndu-se acela care are IR cel mai mare.
n situaţia studiului de faţă IR devine pozitiv ncepnd cu al patrulea an de activitate şi are tendinţă crescătoare, iar RIR este de 22,26%, suficientă pentru a acoperi rata de actualizare propusă de 15%.


4.4. Analiza pragului de rentabilitatePentru determinarea pragului de rentabilitate este necesară defalcarea cheltuielilor n cheltuieli fixe şi variabile, pragul de rentabilitate reprezentnd acel nivel al activităţii pentru care sunt acoperite integral cheltuielile de exploatare pe parcursul unei anumite perioade.
Cunoaşterea pragului de rentabilitatea permite fixarea obiectivului minim de realizat (C.A. min) pentru ca ntreprinderea să fie rentabilă.
Se mai pot calcula următorii indicatori:
- rezerva absolută faţă de punctul critic (Ra), este un indicator de "poziţie absolută" faţă de punctul critic (cifra de afaceri critică), este exprimată n mărime valorică (unităţi monetare) şi evidenţiază capacitatea de adaptare a producţiei la cerinţele pieţei. Pentru ca riscul economic să fie mic este de dorit ca această rezervă să fie ct mai mare.
- rata relativă de risc (Rr), exprimă faptul că riscul economic este cu att mai mic cu ct ea este mai mică (cheltuieli fixe mici şi marja mare a cheltuielilor variabile  profit mare). Este evident că riscul va fi mare atunci cnd pragul de rentabilitate este mare, iar comparativ cu acesta, cifra de afaceri mai mică sau foarte apropiată de cifra de afaceri critică.
- indicele de securitate (Is), denotă faptul că riscul economic va fi cu att mai mic cu ct profitul va fi mai mare iar marja cheltuielilor variabile mai redusă. Limitele acestui indicator sunt  nlăturate prin utilizarea rezervei relative faţă de punctul critic.

 
                                           Calculul indicatorilor de analiză financiară ai proiectului                                     Tabelul 19
- USD -
Nr.crt.    Descrierea investiţiei                   ANII                    
          2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    8
0    1    2    3    4    5    6    7    8    9
1    VENITURI TOTALE ANUALE    141089    430246    453910    477059    501389    526960    526960    0
2    CHELTUIELI DE EPLOATARE ANUALE    141549    375298    394414    413116    432638    453216    452754    0
3    CHELTUIELI DE INVESTITII ANUALE    68160    0    0    0    0    0    0    0
4    CHELTUIELI TOTALE ANUALE    209709    375298    394414    413116    432638    453216    452754    0
5    RATA DE ACTUALIZARE    0,15                            
6    INDICE DE ACTUALIZARE    0,8696    0,7561    0,6575    0,5718    0,4972    0,4323    0,3759    0,3269
7    VENITURI TOTALE ACTUALIZATE    122686    325328    298453    272760    249279    227819    198104    0
8    CHELTUIELI TOTALE ACTUALIZATE    182356    283779    259334    236200    215097    195938    170207    0
9    VENITURI TOT. ACT. CUMULATE    122686    448014    746467    1019227    1268507    1496326    1694430    1694430
10    CHELTUIELI TOT. ACT. CUMULATE    182356    466135    725469    961669    1176766    1372704    1542911    1542911
11    RAPORTUL VTA/CTA    0,6728    0,9611    1,0289    1,0599    1,0780    1,0901    1,0982    1,0982
12    FLUX NET DE NUMERAR    -1.429    31.780    32.284    36.804    41.479    55.962    58.915    0
13    FLUX NET DE NUMERAR  ACTUALIZAT    -1242    24030    21227    21043    20623    24194    22148    0
14    VAN    -1242    22788    44015    65058    85681    109875    132023    132023
15    CHELT. DE INVEST. ANUALE ACTUALIZ.    59270    0    0    0    0    0    0    0
16    CHELT. DE INVEST.  ACTUALIZ. CUMUL.    59270    59270    59270    59270    59270    59270    59270    59270
17    INDICE DE RENTABILITATE    -0,0210    0,3845    0,7426    1,0977    1,4456    1,8538    2,2275    2,2275
18    RATA DE ACTUALIZ. MINIMA    22,23                            
19    INDICI DE ACTUALIZ. MINIMI    0,04    0,00    0,00    0,00    0,00    0,00    0,00    0,00
20    CFN ACTUALIZ. CU rmin    -61,50    58,88    2,57    0,13    0,01    0,00    0,00    0,00
21    CFN ACTUALIZ. CU rmin CUMULAT    -61,50    -2,62    -0,04    0,08    0,09    0,09    0,09    0,09
22    RATA DE ACTUALIZ. MAXIMA    22,29                            
23    INDICI DE ACTUALIZ. MAXIMI    0,04    0,00    0,00    0,00    0,00    0,00    0,00    0,00
24    CFN ACTUALIZ. CU rmax    -61,36    58,61    2,56    0,13    0,01    0,00    0,00    0,00
25    CFN ACTUALIZ. CU rmax CUMULAT    -61,36    -2,74    -0,19    -0,06    -0,06    -0,06    -0,06    -0,06
26    RATA INTERNA DE RENTAB. FINANCIARA    22,27    22,2655                             
27    RATA INT. MODIF. DE RENTAB. FINANCIARA         1,24                            
 
- rezerva relativă faţă de  punctul critic (Rr), riscul este cu att mai mic cu ct profitabilitatea la costuri este mai mare, iar ponderea  costurilor fixe n costuri totale este mai mică.
Situaţia investiţiilor, n ceea ce priveşte riscul economic al capitalului (n raport cu pragul de rentabilitate), este apreciată astfel :
•    instabilă, dacă Rr <10% (risc mare)
•    relativ stabilă, dacă 10%<Rr<30%
•    confortabilă, dacă Rr>30%
- momentul realizării cifrei de afaceri critic.
    - prghia de exploatare, exprimă cu cte procente se modifică profitul brut la o variaţie cu 1% a cifrei de afaceri. Cu ct această modificare este mai mare, cu att riscul de economic (de exploatare) va fi mai mare. Din ultima relaţie rezultă că riscul va fi cu att mai mic cu ct indicele de securitate va fi mai mare.
Pentru proiectul de faţă aceşti indicatori sunt prezentaţi n tabelul 20,                                                                  evoluţia lor fiind prezentată şi n dinamică.
Tabelul 20
Analiza pragului de rentabilitate
- USD -
Nr.crt.    Specificare                                  
          2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008
0    1    2    3    4    5    6    7    8
1    CHELTUIELI TOTALE    141.548,7    375.297,7    394.414,4    413.115,7    432.637,5    453.216,2    452.754,1
2    CHELTUIELI VARIABILE    137.323,6    348.428,8    367.545,5    386.246,8    405.901,9    426.559,4    426.559,4
3    CHELTUIELI FIXE    3.218    22.935    22.935    22.935    22.935    22.935    22.935
4    VENITURI TOTALE    141.089    430.246    453.910    477.059    501.389    526.960    526.960
5    PRAGUL DE RENTABILITATE    120.559,9    120.604,1    120.538,6    120.480,9    120.426,0    120.373,9    120.373,9
6    REZERVA ABSOLUTA    20.529,0    309.642,2    333.371,2    356.578,4    380.963,3    406.586,3    406.586,3
7    INDICELE DE SECURITATE    0,2    2,6    2,8    3,0    3,2    3,4    3,4
8    REZERVA RELATIVA    0,1    0,7    0,7    0,7    0,8    0,8    0,8
9    MOMENTUL REALIZARII
CA CRITICE    311,9    102,3    96,9    92,2    87,7    83,4    83,4
10    PARGHIA DE EXPLOATARE    -8,2    1,5    1,5    1,4    1,4    1,4    1,4

        Se constată că studiul privind proiectul investiţional nu ridică probleme semnificative:
    pragul de rentabilitate este n primul an de activitate de 120.559,9 USD şi este cu mult sub nivelul veniturilor totale, avnd tendinţă de scădere;
    rezerva absolută este suficient de mare;
    indicele de securitate depăşeşte ncă din anul 2003, coeficientul de 2 (200%);
    rezerva relativă depăşeşte din anul 2003 cu mult pragul asigurător de 0,3 (30%);
    prghia de exploatare are o valoare redusă şi n scădere.


CONSIDERAŢII FINALEn final, realiznd o scurtă recapitulare a tuturor aspectelor tratate anterior, n baza analizei indicatorilor financiari şi a pragului de rentabilitate, reies următoarele consideraţii:
    RIR este de 22,26%, suficientă pentru a acoperi rata de actualizare propusă de 15%;
    pragul de rentabilitate este n primul an de activitate de 120.559,9 USD şi este cu mult sub nivelul veniturilor totale, cu tendinţă de scădere, ajungnd n anul 2008 la 120.373,9 USD;
    rezerva absolută este suficient de mare;
    indicele de securitate depăşeşte ncă din anul 2003, coeficientul de 2 (200%) şi ajunge n 2008 la 3,4 (340%);
    rezerva relativă depăşeşte din anul 2003 cu mult pragul asigurător de 0,3 (30%);
    prghia de exploatare are o valoare redusă şi n scădere;
    nu vor fi probleme legate de rambursarea creditului bancar şi plata dobnzilor aferente acestuia;
    piaţa pe care firma va opera este una cu caracter permisiv, n creştere, neexistnd restricţii deosebite prin prisma concurenţei;
    potenţialul comercial este ridicat, situaţia financiară generată de afacere este bună iar perspectiva dezvoltării ei are un grad mare de certitudine;
    firma va avea un profit destul de ridicat, fapt care conferă activităţii acesteia perspective optimiste.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica