referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Campania de relatii publice - planul de campanie

Categoria: Referat Marketing

Descriere:

Un plan de campanie de relaÅ£ii publice trebuie să Å£ină seama de planurile superioare ale organizaÅ£iei. Într-un an de zile se pot concepe până la 50-100 planuri de campanie. EsenÅ£ial este însă ca toate acestea să susÅ£ină conjugat atingerea obiectelor organizaÅ£iei...

Varianta Printabila 


1 PLANUL DE CAMPANIE
-    SUPORTURILE –


Campania de relaţii publice


Relaţiile publice se dovedesc un instrument original şi eficace pentru a răspunde provocărilor cu care orice organizaţie se confruntă. Ele pot ajuta la rezolvarea unei probleme, lansarea unei idei, evitarea unei catastrofe, alăturndu-se altor perspective – juridică, financiară, umană şi chiar spirituală – n efortul de a depăşi problemele de zi cu zi.

nsă nu ntotdeauna relaţiile publice sunt integrate n ansamblul instrumentelor de care dispune o organizaţie pentru a conduce mai bine. Se nţelege greşit rolul pe care l pot juca relaţiile publice, aşteptndu-se de la ele miracole pe care nu le pot realiza şi se neglijează importanţa marilor servicii pe care le pot aduce.

Fie că este vorba de o companie multinaţională sau de o organizaţie mică, folosirea unui plan de campanie poate aduce rezultate benefice, ajutndu-le să-şi prezinte public punctul de vedere, să lupte mpotriva unui adversar sau a unei organizaţii concurente.

Campaniile de relaţii publice sunt eforturi ample, coordonate şi orientate către realizarea unor obiective specifice sau a unor ansambluri de obiective corelate, care vor permite unei organizaţii să şi atingă ţelurile fixate ca declaraţie de principii.

Ţelurile (scopurile) sunt definite ca rezultate globale pe care o organizaţie speră să le obţină prin activitatea ei.

Obiectivele sunt reprezentate de acţiuni şi etape specifice ce măsoară progresul făcut n atingerea scopurilor.

Declaraţia de principii este constituită de un text scurt n care se prezintă valorile majore ale unei organizaţii, scopurile ei, locul şi responsabilitatea ei ntre celelalte organizaţii asemănătoare. Ea conţine angajamente publice referitoare la obligaţiile civice şi responsabilităţile sociale. Declaraţia de principii face organizaţia vizibilă şi transparentă pentru societate şi facilitează procesele de comunicare.

Uneori, alături de sintagma relaţii publice apar termeni ca eveniment, program sau campanie, fiecare reprezentnd un proces. Evenimentul este o “ntmplare” de scurtă durată ce ocupă un interval de timp precis, răspunde unui singur obiectiv şi vizează unul sau mai multe publicuri bine determinate (de exemplu: aniversarea unei organizaţii).

Campania se ntinde pe o durată mult mai mare, dar are un nceput şi un sfrşit bine delimitate, cuprinznd un ansamblu de evenimente sau alte acţiuni specifice relaţiilor publice. Obiectivele campaniei sunt mai largi şi implică şi o gamă largă de categorii de public.

Programul este format şi el din mai multe evenimente, dar nu are un termen clar de finalizare, putnd fi revăzut şi modificat periodic sau putnd continua att timp ct se consideră necesar. Obiectivele lui sunt de mare anvergură şi vizează probleme generale (situaţia copiilor abandonaţi, violenţa n familie, etc.)

Campaniile de relaţii publice (CRP) trebuie distinse de campaniile de comunicare publică (CCP) prin aceea că primele au ca obiective crearea de relaţii pozitive ntre o organizaţie şi publicurile ei, folosind un spectru larg de mijloace de comunicare: interpersonală, mediată de diferite suporturi tehnologice (telefon, afişe, INTERNET) sau de tip mass-media, pe cnd CCP au un scop imediat, practic, bine definit (limitarea fumatului, preluarea cinilor comunitari, aplicarea normelor de securitate rutieră, etc.) şi folosesc exclusiv mass-media.Un plan este un proiect elaborat, ce presupune un şir ordonat de operaţii destinate să ducă la atingerea unui anumit scop. n limbaj economic, un plan este ansamblul deciziilor stabilite n vederea executării unui proiect.

n timp ce planificarea se referă la analiză, strategia defineşte abordarea, iar planul propune acţiunile. Dacă planul e realizat conform regulilor teoriei, el va nsemna pentru organizaţie un instrument de management important, deoarece propune rezultate ce trebuie atinse, căile pentru a face acest lucru şi oferă motivaţii ce justifică respectivele obiective.Un plan de campanie de relaţii publice trebuie să ţină seama de planurile superioare ale organizaţiei. ntr-un an de zile se pot concepe pnă la 50-100 planuri de campanie. Esenţial este nsă ca toate acestea să susţină conjugat atingerea obiectelor organizaţiei.

Planurile de acţiune ale unei organizaţii sunt următoarele:
•    planul general al organizatiei ce va preciza misiunea acesteia, coordonatele principale ale dezvoltării, obiectivele globale de atins şi modalităţii prin care se ajunge la ele, etc.;
•    planurile specifice ale fiecărei unităţi administrative trebuie să tindă spre punerea n practică a planului general n fiecare din sectoarele respective;
•    planul de marketing, unul dintre planurile specifice, defineşte produsul sau serviciul vndut sau oferit, determinnd preţul şi sistemul de distribuţie. Relaţiile publice vor veni, n final, pentru a face cunoscute elementele de marketing;
•    planurile de relaţii cu publicul, cu presa, relaţiile de sponsorizare, de publicitate vor completa planul unei campanii de relaţii publice.


Planul campaniei de relaţii publice este instrumentul ce face legătura ntre organizaţie şi publicul acesteia. El este primul care are ca misiune să se adreseze exteriorului organizaţiei, celelalte servind la punerea n practică a marilor orientări ale organizaţiei, la definirea şi fabricarea produselor sale, produse care trebuie să fie şi vndute. Planul campaniei de relaţii publice este deci interfaţa dintre activităţile interne ale organizaţiei şi publicul său. El va propune acţiuni concrete ce trebuie realizate pentru atingerea obiectivelor, printr-o succesiune ordonată de operaţiuni efectuate pentru găsirea soluţiilor de comunicare n funcţie de preocupările organizaţiei; ncepe cu o analiză şi continuă cu un studiu, o planificare, o fază de execuţie şi una de control.Relaţionistul recurge la o multitudine de unelte de comunicare pentru a-şi completa acţiunea n ceea ce priveşste publicurile vizate. După ce am ales tehnicile şi canalele mediatice, este timpul să ne gndim la suporturi, adică la toate celelete instrumente ce ne vor ajuta să susţinem campania.     SUPORTURILE SCRISE
Suporturile scrise cuprind toate documentele scrise ce-l privesc pe relaţionist n activităţile sale. De la pliant la buletinul extern, trecnd prin autocolant, bandă desenată, broşură, carte poştală, fluturaşul inserat n facturi, raportul anual şi discursul preşedintelui, toate aceste unelte servesc unei mai bune cunoaşteri a organizaţiei.

Relaţionistul trebuie să aleagă ce suport să utilizeze, apoi să strngă informaţiile şi să le dea o formă. Va avea atunci nevoie de cunoştinţe sumare de grafică, de punere n pagină şi de producţie pentru a se asigura că mesajul va lua forma pe care el o doreşte. Producţia scrisă şi tipărită cuprinde identificarea vizuală, fie după logo-ul organizaţiei , după ilustraţia sau fotografia de pe prima pagină (sau de pe copertă), după limba folosită, după ilustraţiile sau fotografiile din paginile interioare, după culori, după carcaterul tipografic, după realizarea machetei, după modul de legare sau de pliere, după tipăritură, tiraj, difuzare, după menţiunile acordate specialiştilor care au ajutat la realizarea operei sau, n fine, după drepturile de autor. Este vorba aici, n mare parte, d emunca unui garfician. Dar acesta trebuia să primească comanda şi orientările de la relaţionist, care va trebui oricum să aprobe soluţiile propuse de colegul său.

Aceastp etapă nseamnă şi că relaţionistul trebuie să nveţe să pregătească caiete de sarcini  pentru oferte, să definească bugete şi să le respecte, să negocieze cu furnizorii şi să colaboreze cu partenerii de care va avea nevoie pentru a duce la bun sfrşit ndatoririle de producţie. Cine, ntre relaţionist şi grafician, va avea ultimul cuvnt de spus atunci cnd vine vremea alegerii unei coperte de broşură sau de document instituţional? La modul ideal, decizia trebuie luată de ambii parteneri; atunci cnd nu există consens, trebuie discutat şi soluţionat.

n această etapă a muncii, relaţionistul trebuie să dea dovadă de imaginaţie şi de creativitate şi să posede n acelaşi timp noţiunile tehnice elementare de producţie.


    
1 SUPORTURILE GRAFICE
n general, organizaţiile se preocupă să dezvolte o politică de identificare vizuală, care stabileşte sigla sau logo-ul lor, condiţiile de utilizare, culorile şi grafica aleasă.

Astăzi, fiecare dintre noi recunoaşte cu uşurinţă M-ul lui McDonald’s, scoica galbenă din sigla firmei Shell sau grafica specială proprie pentru National Geographic.

Prin aceste elemente, organizaţiile şi construiesc o personalitate vizuală. La chioşcul de ziare, vom deosebi cu uşurinţă un ziar de un altul sau revistele ntre ele. Modul n care este construită prima pagină constituie, n sine, o semnătură.

Atunci cnd organizaţia adoptă o astfel de modalitate de identificare vizuală, sensul siglei şi alegerea culorilor trebuie explicate. n anumite cazui nsă, acest lucru nu este tocmai simplu. De exemplu, nu se cunoaşte sensul logo+ului companiei Nike. Aceasta l-a păstrat neschimbat de la nceputul activităţii, nsă creatorul său nu a oferit, la acea vreme, nicio explicaţie.

Logo-ul unei organizaţii se va regăsi peste tot: pe hrtiile cu antet, pe cărţile de vizită, pe uniformele angajaţilor, pe camioane, pe zidul sediului social, n reclamele proprii şi pe ambalajele produselor.


     SUPORTURILE VIZUALE
Aici de ncadrează tot ceea ce prezintă imagini – fotografii, ilustraţii, afişe, bannere, diapozitive, benzi desenate.

Aceste suporturi nfăţişează produsul, explică serviciul sau ilustrează cauza promovată. Ele constituie completări vizuale la celelalte elemente ale campaniei şi pot servi la decorarea unor spaţii, cu diverse prilejuri – cum ar fi amenajarea unui stand expoziţional sau a unei scene, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Aceste materiale ilustrative pot avea mărimi diferite – de la formatul unui timbrula cel al unui afiş gigantic. n general, ele sunt nsoţite de texte, sloganuri sau diverse informaţii.

     SUPORTURILE SONORE
Sunt utlizate n funcţie de ocaziile respective. Şi pe acestea le vom găsi n expoziţii şi trguri. Astăzi, unele companii difuzează mesaje prenregistrate la telefon, n pauza de aşteptare pnă la efectuarea legăturii dorite. Atuci cnd cutreierăm marile magazine, vom obseva că difuzoarele acestora transmit o muzică de ambianţă, aleasă pentru a induce relaxarea, şi deci a stimula pofta de cumpărături.

n cadrul unor politici de comunicare internă, mesajele telefonice pot fi folosite pe scară largă. Printr-o simplă apăsare de buton, angajaţii pot asculta mesajele conducerii sau pot afla diverse informaţii utile.


     SUPORTURILE VIDEO
Vom regăsi n această categorie toate materialele video pe care o organizaţie le realizează n cadrul unei campanii. Anumite benzi sunt trimise direct unor ţinte precise. Este vorba de o tehnică nouă, puţin utilizată, nsă, atunci cnd trebuie să prezinţi obiecte cu un volum deosebit sau chiar servicii, o nregistrare video se poate dovedi foarte eficientă. Astfel, o casă de modă din Montreal a les să prezite o colecţie de sezon prin intermediul nregistrărilor.

nregistrările video sunt utilizate, n egală măsură, n cadrul expoziţiilor. Din ce n c emai des, marile organizaţii produc astfel de materiale pe care le oferă şcolilor, televiziunilor prin cablu şi, uneori, chiar marilor reţele cu emisie prin satelit.

Pe de altă parte, din ce n ce mai mulţi reprezentanţi şi distribuitori transportă  cu ei benzi video pentru a face demonstraţii legate de produsele pe care le oferă. Atunci cnd folosirea unui videocasetofon se dovedeşte dificilă, computerul se poate dovedi o alternativă potrivită. Acesta se transportă mai uşor şi, graţie programelor de editare de imagine, poate oferi ocazia creării unor mesaje video şi audio deosebit de complexe.


     OBIECTELE – SUPORT
Adesea, organizaţiile utilizează diverse obiecte pentru a-şi face cunoscut numele. Există cataloage ale acestor obiecte, pe care o organizaţie şi poate grava numele, trimiţndu-le apoi ţintelor pe care doreşte să le atingă. Cele mai cunoscute sunt, desigur, pixurile, cănile de cafea, scrumierele şi sepcile. Se mai folosesc nsă mingi de golf, agende, brichete, calendare etc. n această direcţie nu există nicio restricţie pentru o persoană cu imaginaţie.

Obiectele de acest fel atrag, cu siguranţă, atenţia, dar este dificil să măsurăm eficacitatea lor. Dacă, n cadrul unei expoziţii, veţi distribui mai multe mii de eşantioane din produsul dumneavoastră, cum puteţi măsura eficacitatea unui asemenea gest? Din acest motiv utilizăm obiectele ca mijloace de promovare, atunci cnd avem un potenţisl de exploatat dincolo de tehnicile, mass-media şi suporturile de bază pe care trebuie să le utilizăm n mod obligatoriu.

     SUPORTURILE TRIDIMENSIONALE
Acestea sunt, n general, elemente utilizate n expoziţi, nsă poate fi vorba şi de mascote, animale – fetiş sau de sigle tridimensionale. Atunci cnd acestea sunt cunoscute, va fi suficient să le plasăm ntr-un loc frecventat de public, pentru ca acesta să perceapă imediat imaginea organizaţiei.

Expoziţiile şi trgurile sunt, desigur, cele mai potrivite locuri pentru astfel de elemente. Iar atunci cnd ele există, le putem utiliza n diverse circumstanţe, pe holurile organizaţiilor sau cu ocazia unor manifestări n aer liber.

Aceste suporturi integrează, deseori, audiovizualul, imaginea şi textul.

Lumea comunicării recurge din ce n ce mai mult la elemente tridimensionale pentru a se face remarcată. Organizarea expoziţiilor se face pe acest model: găsim obiecte de orice natură, fie maşini, elemente de demonstraţie sau animale. n funcţie de tipul de expoziţie, produsul sau serviciul oferit vizitatorilor va fi arătat n format real.

Prezentarea diverselor suportui cerute n relaţii publice demonstrează diversitatea acestei meserii. Dar relaţionistul trebue să aibă curaj, imaginaţie, cunoştinţe elementare de tehnică şi de producţie şi, mai ales, capacitatea de a integra toate aceste elemente ntr-o strategie. Doncolo de ndemnare, el trebuie să ştie să gndească, căci, nainte de a face, relaţionistul trebuie să hotăracă demersul ce va fi ntreprins şi instrumentele ce vor fi utilizate.


    Alegerea suportului potivit
n această etapă, vom fi tentaţi să alcătuim o listă destul d elungă de suporturi ce ar putea fi folosite n cadrul campaniei, deoarece multe dintre ele ni se vor părea interesante. Cel mai important lucru este nsă eficienţa. Fiecare suport ales spre utilizare trebuie pus n relaţie directă cu fiecare obiectiv. Suporturile vor fi prezentate, aşadar, n ordinea acestei priorităţi. Ce suport aţi alege dacă aţi fi n poziţia de a nu putea folsi dect unul? Care s-ar putea dovedi cel mai rentabil, ajutnd la ndeplinirea obiectivelor?

Astfel, dacă decidem să realizăm un pliant, pe care l vom expedia către un public despre care ştim că citeşte puţin, vom fi făcut o alegere proastă. Dacă publicul-ţintă citeşte mult şi este foarte dispersat geografic, vom decide n consecinţă. Dacă vom utiliza poşta, va trebui să calculăm costul timbrelor.

n concluzie, nu contează ct de interesant ni s epare un anumit tip de suport, ci utilitatea sa. Punnd suporturile n relaţie cu obiectivele, erorile de decizie se vor evidenţia cu uşurinţă. Trebuie să evităm folosirea unor suporturi care nu ating ţintele vizate.

Este bine să reţinem nsă că „instrumentele obişnuite şi previzibile produc adesea un impact minim. Din contră, instrumente inovatoare provoacă deseori surpriza”.Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica