referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Tamplaria din termopan

Categoria: Referat Marketing

Descriere:

Baza ale elementelor de tamplarie, cu denumirile specifice precum si cu principalele caracteristici ale profilelor, geamului termoizolant si feroneriei. Un paragraf special este destinat diverselor accesorii ce se pot realiza in atelierul de tamplarie PVC...

Varianta Printabila 


1
                         TERMOPANUL

                  


Tamplaria PVC - consideratii generale


 Baza ale elementelor de tamplarie, cu denumirile specifice precum si cu principalele caracteristici ale profilelor, geamului termoizolant si feroneriei. Un paragraf special este destinat diverselor accesorii ce se pot realiza in atelierul de tamplarie PVC

Notiuni de baza

Elementele unui ansamblu de tamplarie

Tipuri de ferestre

In aceasta sectiune vor fi descrise principalele tipuri de deschidere oferite de toate modelele de tamplarie indiferent de natura profilului folosit.
Ochiurile de geam fixe contin doar rama si geam, fara feronerie si sunt reprezentate in felul urmator:
 
Ochiuri mobile:
•    Cea mai cunoscuta deschidere este cea in plan orizontal care in practica arata astfel:
 
In teremeni specifici firmelor de tamplarie termopan, aceasta deschidere mai este numita si deschidere normala (simpla) sau batanta si se reprezinta grafic asa:

Deschiderea in plan vertical este cunoascuta sub numele de oscilanta sau foarfeca si poate avea balamalele in partea inferioara sau superioara in functie de necesitatile specifice.

Reprezenarea grafica a acestei deschideri este:
 
    
O varianta care castiga din ce in ce mai mult ca popularitate este deschiderea oscilobatanta numita si dubla deschidere, fiind o varianta ce combina atat deschiderea batanta cat si cea oscilanta intr-un singur ochi de fereastra. In functia de solicitarile de aerisire, un ochi cu dubla deschidere poate fi deschis normal sau in foarfeca. Si in mod grafic reprezentarea este o combinatie a celor doua tipuri de deschidere.
 
Tehnologia fabricarii elementelor de tamplarie PVC

  Masurarea
Masurarea golurilor sau a ferestrelor si usilor ce trebuiesc inlocuite este cea mai importanta operatiune din procesul de fabricatie. O greseala la acest nivel poate compromite ireversibil intreaga lucrare. Chiar si in cazul in care tamplaria noua se monteaza in goluri pregatite anterior, este necesara efectuarea de masuratori la fata locului deoarece pot apare diferente intre proiect si realitate.

Dimensiunile care se iau in considerare la masurare sunt inaltimea si latimea golului. Deasemenea se masoara si grosimea peretelui pentru a stabili dimensiunile glafurilor si a pervazelor exterioare. In figura urmatoare am reprezentat golul din perete si dimensiunile cele mai importante.
 

La masurare se au in vedere urmatoarele:
intotdeauna se masoara ambele inaltimi si ambele latimi si se ia in considerare cea mai mica dintre ele intotdeauna se masoara diagonalele golurilor pentru a verifica daca colturile sunt in unghi de 90 de grade, in cazul in care diagonalele difera, inseamna ca golul nu este dreptunghiular lucru de care se tine cont la stabilirea dimensiunilor tamplariei
Dimensiunile masurate se noteaza pe o schita intocmita impreuna cu clientul. Eventualele adaosuri tehnologice sau dimensiunea profilelor de legatura se iau in considerare in urmatoarea etapa, la proiectare. Tot acum se stabilesc, impreuna cu clientul, numarul si tipul deschiderilor pe care le va avea tamplaria, elementele de feronerie ce urmeaza sa fie folosite, precum si tipul de geam termoizolant folosit. Clientului i-se vor prezenta in aceasta etapa si eventualele oferte de glafuri, plase impotriva insectelor, jaluzele, rulouri,.
Exista elemente specifice care deosebesc masuratorile pentru ferestre de masuratorile pentru usi:

FERESTRE
La efectuarea masuratorilor pentru ferestre se pot intalni doua situatii:
       Daca ferestrele (sau usile) se monteaza in goluri pregatite anterior si tencuite, se masoara latimea si inaltimea golului si se scad 20mm pe fiecare dimensiune. Aceasta distanta este necesara pentru a da posibilitatea montatorului sa impaneze fereastra inainte de a o ancora, si pentru a aplica un strat de spuma poliuretanica.
      Daca ferestrele se monteaza in locul altor ferestre vechi, se demonteaza pervazele exterioare (daca este posibil) si se masoara golul pe suprafata exterioara a zidului exterior, apoi dimensionam fereastra in functie de golul din tencuiala exterioara (adica dimensionam fereastra dupa spaletul exterior) in asa fel incat tocul ferestrei sa nu se ingroape sub tencuiala mai mult de 10 mm. Deci, la dimensiunile golului exterior
          
trebuiesc adaugati cate 20 de mm atat pe inaltime cat si pe latime. In acest fel, daca demontarea se efectueaza cu grija, dupa montarea ferestrelor noi, nu mai este nevoie sa se refaca tencuiala exterioara.

                                            USI
La efectuarea masuratorilor pentru usi se disting doua situatii:
                    
•    Daca usa se executa cu prag din profil PVC atunci se recomanda ingroparea acestuia in pardoseala si se tine cont de aceasta la masurare. In mod obisnuit tocul se ingroapa aproximativ 10 mm. Pragul din profil PVC este recomandabil doar in situatiile cand nu se circula mult pe usa respectiva si cand se doreste o izolare termica si etansare superioara. (ex: usi de balcon)
•    Daca usa se executa cu prag din aluminiu atunci se tine cont de faptul ca pragul se fixeaza la nivelul pardoselii. Intotdeauna trebuie sa va informati de la constructor sau beneficiar asupra eventualelor pardoseli (parchet, podele, gresie, etc.) care vor fi montate ulterior (grosimea lor, modul de montare), pentru a nu impiedica functionarea usilor.
In ambele situatii trebuie lasat spatiu suficient pentru penele de montaj.
Dupa efectuarea masuratorilor, schitele cu dimensiuni se trec la proiectarea pe calculator in vederea obtinerii desenului de executie si a ofertei de pret. Desenul de executie impreuna cu devizul si oferta de pret se supun aprobarii sefului de atelier (director tehnic) si apoi se prezinta clientului.

Cel care face masuratorile isi asuma responsabilitatea pentru exactitatea acestora.

Tehnologia confectionarii tamplariei PVC in atelierul de productie

Toti furnizorii de sisteme de profile P.V.C., in mod obisnuit, pun la dispozitia clientilor cataloage tehnice precum si manuale specifice fiecarui sistem care descriu in amanunt elementele componente ale sitemului de profile, materialele auxiliare precum si tehnologia de fabricatie. Aceasta brosura prezinta cateva aspecte importante din procesul de fabricatie al ferestrelor si usilor din profile de P.V.C., comune majoritatii sistemelor de profile P.V.C.
 
Printr-un atelier cu dotare minima se intelege un atelier care are:
•    Masina de debitat profile: cu unghi reglabil, cu diametrul discului de taiere de cel putin 300 mm (recomandabil 350 mm sau mai mult), echipata cu un conveior de masurare si cu un sistem mecanic sau pneumatic de prindere a profilului
•    Masina de sudat profile la un cap, semiautomata, cu unghiuri reglabile, cu actionare electropneumatica
•    Masina de frezat montanti, pentru frezarea capetelor montantilor, cu unghiul menghinei reglabil si cu actionare manuala sau pneumatica
•    Dispozitiv de debavurat, pneumatic sau manual
•    Masina de debitat armatura sau polizor unghiular (flex) cu suport
•    Masina de gaurit verticala
•    Freza de tamplarie portabila (oberfreza), electrica sau pneumatica
•    Masina de gaurit, electrica sau pneumatica
•    Surubelnita electrica sau pneumatica
•    Freza biax, electrica sau pneumatica
•    Scule de mana obisnuite, surubelnite, dalti, chei hexagonale, cuttere, rulete, etc.

Primele patru pozitii reprezinta utilaje si dispozitive specifice prelucrarii profilelor din P.V.C. care se pot procura de la furnizori specializati, restul fiind utilaje si scule comune care pot inlocui o serie de utilaje specifice si se gasesc la furnizorii de scule si unelte generale.

Confectionarea ferestrelor si usilor din profile PVC avand la indemana un atelier cu dotare minima se face in mai multe etape:

1. DEBITAREA SI ARMAREA TOCURILOR
2. LIPIREA TOCURILOR
3. DEBAVURAREA
4. EXECUTAREA MONTANTILOR
5. DEBITAREA SI ARMAREA CERCEVELELOR
6. LIPIREA SI DEBAVURAREA CERCEVELELOR
7. MONTAREA GARNITURILOR
8. FREZAREA ORIFICIILOR DE SCURGERE
9. DEBITAREA BAGHETELOR
10. MONTAREA FERONERIEI
11. CONTROLUL CALITATII

 Fiecare din etapele de mai sus presupune controale de calitate intermediare care se vor mentiona la sfarsitul fiecarei etape. Scopul respectarii ordini operatiunilor este obtinerea in conditii de calitate a ferestrelor si usilor din PVC si eliminarea pe cat posibil a factorilor ce pot genera rebuturi.

In cadrul fiecarei etape am evidentiat si elemente de tehnica a securitatii muncii specifice pentru lucrul pe utilaje. Paragrafele care se refera la protectia muncii sunt scrise cu rosu. Pentru lucrul cu sculele electrice si pneumatice normele de protectie a muncii sunt cele uzuale pentru acest tip de activitate.

DEBITAREA SI ARMAREA TOCURILOR

Tocurile se executa din profilul de toc denumit si “profil L”. In figura alaturata aveti exemplul unui profil tricameral de grosime 60 mm. Peretii profilelor din clasa A au o grosime minima de 2,8 mm, si cel putin 3 camere de aer. Camera centrala, mai mare, se numeste camera armaturii deoarece in ea se introduce armatura din otel zincat a profilului.
 

Pozitia profilului L pe masina de debitat este cea din figura de mai jos, unde sageata arata pozitia din care priveste operatorul:
 

Inainte de debitare se verifica masina de debitat:
•    discul de taiere trebuie sa fie perpendicular pe masa masinii;
•    discul de taiere se verifica sa nu aiba fisuri, prin lovirea usoara cu un obiect metalic;
•    la pornirea masinii de debitat aceasta nu trebuie sa prezinte trepidatii sau zgomot anormal;

La debitare intotdeauna purtati ochelarii de protectie si castile antifonice. In timpul taierii, profilul se fixeaza pe masa masinii de debitat cu menghina mecanica sau pneumatica. Evitati debitarea profilelor tinute cu mana.

Lungimea de taiere pentru profilul de toc este lungimea din desenul de executie la care se aduna 6 mm, adaus de lipire. Acesti 6 mm se pierd prin topirea materialului cu 3 mm la fiecare capat (in cazul unei reglari corecte a masinii de lipit).


lungimea de debitare toc = cota din desen + 6 mm

Pentru a obtine o imbinare la un unghi de 90 de grade, profilul se taie la 45 de grade. Intai se face o taiere la un capat in unghi de 45 de grade apoi se pozitionaza limitatorul conveiorului la dimensiunea dorita se fixeaza profilul si se taie profilul in unghi de 45 de grade la celalalt capat. Se noteaza cu markerul pe profil lungimea acestuia. Astfel se obtine o bara de profil de dimensiunea dorita cu forma:
 

Profilele PVC au lungimea de 6000 mm. Se va tine seama de aceasta in planificarea operatiunii de debitare in vederea optimizarii consumului de materie prima. Optimizarea consumurilor se face cel mai bine pe calculator cu ajutorul programului specializat.

Armaturile se taie pe masina de debitat armatura sau cu polizorul unghiular (flex) echipat cu un disc de debitat metal. Fiecare profil P.V.C. are armatura lui specifica, exista insa si sisteme mai simple de profile P.V.C. care folosesc acelasi tip de armatura pentru mai multe tipuri de profil. Armatura consta dintr-un profil de otel zincat de grosime minima de 1,5 mm si de forma specifica, care se introduce in camera pentru armatura si se fixeaza cu suruburi autoforante. Aceasta are rol de rigidizare a profilului.

Armatura se debiteaza la dimensiuni mai mici decat profilul, armatura poate fi cu pana la 40 de mm mai scurta decat camera armaturii profilului debitat la unghi.
lungimea armaturii = lungimea camerei armaturii - 40 mm

Debitarea armaturii se face cu masina de debitat armatura sau cu o masina de debitat cu disc abraziv.
Masina de debitat armatura se verifica inainte de folosire. Discul abraziv nu trebuie sa aiba fisuri si sa fie de dimensiunea prescrisa. Discurile fisurate, rupte, sau de dimensini prea mici se inlocuiesc. La debitarea armaturilor folositi intotdeauna ochelari de protectie si castile antifonice. In timpul taierii, profilul metalic se fixeaza pe masa masinii de debitat armatura cu menghina mecanica.
La debitarea cu disc abraziv se produc scantei care pot pata suprafata profilului de PVC, de aceea trebuie pozitionata masina de debitat armatura in atelier, in asa fel incat sa evitati acest lucru.
Armarea profilelor se face prin fixare cu suruburi autoforante 3,9 * 16 care se insurubeaza cu surubelnita pneumatica sau electrica la distante de 250-300 mm unul de altul. Unele profile prezinta pe fata pe care se monteaza suruburile de armare un mic canal pentru ghidare, care indica pozitia optima a suruburilor.
Prinderea armaturii cu suruburi pe profilul L se face conform desenului:
 

Prinderea armaturii cu suruburi pe profilul Z se face conform desenului:
 

Prinderea armaturii cu suruburi pe profilul T se face conform desenului, cu mentiunea pozitionarea montantului in rama se face astfel incat suruburile sa fie pe parte ochiului fix, pe care se monteaza sticla, (in situatiile cand aceasta este posibil).
 

Profilele debitate si armate se pun in rastelul mobil si se trec la lipire.

In cazul in care dispunem de freza cu pantograf, dispozitiv de gaurit cu trei burghie, etc...; inainte de lipire se fac toate frezarile necesare.

                                                  LIPIREA TOCURILOR

Lipirea profilelor se face pe masina de lipit respectand indicatiile de timp si temperatura ale masinii. Pentru profilele timpul de incalzire este de aprox. 15 - 20 secunde timpul de presare este de aprox. 20 - 30 secunde iar temperatura de lipire este de 220 - 250 grade C. Pentru profilele de usa se recomanda folosirea unui timp de incalzire cu 3-5 secunde mai mare. Deasemenea daca temperatura mediului este scazuta, timpul de incalzire se va mari in mod corespunzator.

La lipire trebuiesc urmarite urmatoarele etape:
•    Se verifica temperatura si presiunea de aer din masina. La intrare presiunea trebuie sa fie minim 6 bari iar la manometrul mesei mobile minim 4 bari. Diferenta dintre presiunea la intrarea in masina si presiunea din pistonul mesei mobile trbuie sa fie in permanenta de doi bari. La masinile de lipit temperatura poate creste peste limita prescrisa, imediat dupa pornire, de aceea se recomanda sa asteptati 5-8 minute pentru ca temperatura sa se stabilizeze. Timpii si temperatura prescrise trebuie sa fie cei din manualul producatorului de profile.
•    Se verifica unghiului masinii.
•    Profilele se pun in modul in care urmeaza sa fie lipite astfel pe masa de lucru. Profilul L se fixeaza in masina cu partea mai lata jos, tot asa cum se pune si pe masina de debitat. La fel se procedeaza si cu profilul Z.
•    Se fixeaza profilele in masina si se executa lipirea prin actionarea succesiva a pedalei masinii de lipit. Ordinea etapelor ciclului de lipire este urmatoarea: La prima actionare a pedalei se apropie masa mobila (stanga) de cea fixa (dreapta) si coboara placa de centrare. Apoi se pozitioneaza profilul pe masa din dreapta. La a doua actionare a pedalei coboara menghina pneumatica din dreapta si fixeaza profilul. Apoi se pozitioneaza profilul pe masa din stanga. La a treia actionare a pedalei coboara menghina pneumatica din stanga si fixeaza profilul. Apoi ciclul se desfasoara automat. Operatiunea de lipire se poate opri in orice moment prin actionarea butonului de STOP. Dupa oprirea de urgenta a masinii ciclul nu poate fi repornit decat prin rasucirea butonului STOP spre stanga si deblocarea lui.
•    Se lipesc intotdeauna doua colturi opuse apoi cele doua piese formate se lipesc pe rand la cele doua capete.
•    Se pune rama lipita pe masa de lucru si se verifica unghiurile, cu vinclul sau prin masurarea diagonalelor. La confectionarea ferestrelor de dimensiuni mai mici de 600 x 600 mm, operatiunea de lipire trebuie efectuata cu grija deoarece din cauza tensiunilor la care este supusa rama pot apare deplasari ale profilului si chiar fisuri ale sudurilor. Ramele prea mici se recomanda sa se lipeasca folosindu-se un adeziv special pentru P.V.C. neplastifiat.
•    Se verifica prin masurare toate laturile ramei si se noteaza eventualele abateri de la dimensiune. Apoi se inseamneaza pozitia eventualilior montanti. Din cand in cand se verifica calitatea sudurii. La fiecare colt latimea cordonului de sudura trebuie sa fie de 3 mm pe o parte si 3 mm pe cealalta. Sudura trebuie sa fie uniforma si lucioasa, ea nu are voie sa pezinte pori, crapaturi, parti ingalbenite sau innegrite.

Majoritatea sistemelor de profile PVC ofera producatorilor bacuri pentru masina de lipit. Aceste bacuri au rol de sprijin si impiedica deformarea sau deplasarea profilului in timpul operatiei de lipire. Bacurile de lipire au sisteme mecanice sau magnetice de fixare si sunt specifice fiecarui tip de profil.

In ultima vreme au castigat in popularitate sistemele de profile care au garniturile gata montate. Materialul din care este confectionata garnitura este termosudabil si va fi sudat impreuna cu profilul. In acest caz capetele garniturii trebuiesc scurtate cu 2 mm pentru ca bavura rezultata sa nu fie prea groasa si prea rigida. Aceasta garnitura trebuie protejata la debavurarea coltului exterior in cazul cercevelelor.

                                                         DEBAVURAREA

Debavurarea se poate face pe masina de debavurat automata. Aceasta realizeaza debavurarea precisa a coltului exterior si a fetelor superioara si inferioara, asigurand o productivitate crescuta. Se selecteaza freza sau programul de debavurare potrivit si se introduce coltul ferestre in masina de debavurat. Masina porneste automat daca rama este pozitionata corect in masina si se actioneaza cele doua microintrerupatoare din bacurile masinii.

In absenta unei masini automate de debavurat, debavurarea ramelor presupune trei operatiuni diferite:
•    Debavurarea fetelor superioara si inferioara se face cu dispozitivul manual sau pneumatic de debavurat. Se verifica pozitia masinii fata de colt astfel incat cutitul (cutitele) de debavurare sa treaca fix deasupra liniei de sudura. Apoi se fixeaza dispozitivul de profil. Dupa aceea se actioneaza butonul care porneste cutitul (cutitele). In cazul in care se face debavurarea manuala este necesara taierea bavurii cu o lama de cutter sau cu o dalta bine ascutita (la cald) inaite de a folosi dispozitivul de debavurat manual.
•    Debavurarea coltului pe exterior se face pe masina de frezat montanti, folosind freza de colturi potrivita. Se fixeaza rama in menghina pentru montanti pozitionata la 45 de grade si se actioneaza freza. Pentru utilizarea masinii de frezat montanti la frezarea colturilor sunt necesare niste ajustari prealabile (schimbarea si reglarea grupului de freze). Aceasta operatiune se poate face si manual cu dalta, pila si hartie abraziva de finete diferita. Deasemenea in cazul in care nu avem clturi in unghi de 90 de grade, debavurarea se va face manual.
•    Debavurarea coltului pe interior se face cu dalta bine ascutita sau cu cutitul special de debavurat (cutit semiluna). Este necesara eliberearea canalului garniturii cu biaxul echipat cu o freza sferica pentru canalul garniturii.


                                        EXECUTAREA MONTANTILOR

Executia montantilor sau a traverselor se face in doua etape.

A. Debitarea si frezarea montantilor

Montantii (sau traversele) se executa din profilul de montant (traversa) sau profilul T.

Se ia pozitia montantului din desen si se insemneaza pe toc pe partea interioara. In mod obisnuit pozitia montantului se coteaza la nivelul axului profiului T. Pentru stabilirea lungimii montantului se masoara golul pe partea interioara a ramei (toc sau cercevea) in locul unde trebuie fixat montantul.

Profilul T se taie in unghi de 90 de grade la dimensiunea stabilita dupa formula de mai jos.
lungime montant = dimensiune gol + adaos de frezare


Adaosul de frezare este in functie de tipul de profil folosit si de modul de fixare a montantului. Exista sisteme la care adaosul de frezare este 0.

Debitarea montantilor se face in mod uzual la 90 de grade, exceptie facand situatiile cand se doreste realizarea unor montanti ornamentali (pe usi) caz in care debitarea si frezarea montantilor se fac la unghiuri diferite de 90 de grade. Frezarea montantilor la alte unghiuri decat 90 de grade se poate face doar pe o masina de frezat cu unghi reglabil si necesita o atentie deosebita. Cu cat unghiul de frezare este mai mic, cu atat pericolul ca profilul sa se sparga la frezare este mai mare. Pentru a preintampina spargerea profilului, viteza de avans a frezei se micsoreaza corespunzator.

Profilul T se pune pe masina de debitat cu partea lata jos:
 

Apoi se trece la frezarea montantilor la ambele capete pe masina de frezat montanti. Se porneste motorul masinii. Profilul se pune pe masina de frezat montanti cu partea lata jos si se sprijina lateral in bacul menghinei iar in fata in distantor. Se apasa pe butonul de pornire care va actiona menghina pneumatica si se trece la frezare prin impingerea manerului cu viteza potrivita si consanta pana la capatul cursei apoi se revine in punctul initial tot cu viteza constanta. In cazul in care se foloseste o masina cu avans automat, viteza de avans se regleaza in asa fel icat la contactul cu cutitul de freza profilul sa nu se sparga.

Se debiteaza armatura pentru profilul T. Lungimea armaturii pentru profilul T trebuie sa fie egala cu lungimea profilului in cazul in care fixarea montantilor se face cu piese de fixare exterioare sau conform cu specificatiile producatorului.

B. Fixarea montantilor

Fixarea montantilor se face cu ajutorul unor piese metalice sau din P.V.C. speciale. Acestea se fixeaza pe montant cu suruburi autoforante 3,9*16 (4 buc.) La fixarea capetilor de montant suruburile de fixare trebuie sa treaca si prin armatura profilului.

Pe rama in dreptul pozitiei de fixare insemnate la masurare se face o gaura de 5 mm cu ajutorul sablonului. Gaura se executa cu masina de gaurit cu atentie astfel incat burghiul sa cada perpendicular pe rama. Dupa gaurire se pozitioneaza montantul dupa semnele de pe montant si rama. Se fixeaza cu suruburile M 4*60 si eventual cu saibe. Apoi se fixeaza suruburile autoforante 3.9*16 pe rama, pe fata interioara.

Se verifica pozitia montantilor din toc. Cu rama asezata pe masa se masoara golurile pe partea interioara a tocului. Dimensiunile astfel obtinute se noteaza. Ele folosesc la dimensionarea cercevelelor, a baghetelor si a sticlei. Aceste cote se pot obtine utilizand si software-ul special de proiectare a tamplariei P.V.C. insa acest mod de lucru “din aproape in aproape” permite efectuarea de corectii din mers, cotele cercevelelor, sticlei si a baghetei fiind stabilite pe rama gata executata si nu din calcul. In cazul in care se doreste o productivitate crecuta, atat cotele de debitare ale tocurilor cat si cele ale montantilor si a cercevelelor se iau din progamul de debitare si optimizare. In acest caz nu mai este posibila rectificarea eventualelor erori aparute pana in aceasta etapa.

                             DEBITAREA SI ARMAREA CERCEVELELOR

Cercevelele se executa din profil Z. Debitarea profilului Z se face similar cu cea a profilului L. Profilul Z se pune pe masina de debitat intotdeauna cu faltul spre exterior ca in figura:
 

Lungimea profilului pentru cercevea se calculeaza in felul urmator: profilul de cercevea acopera tocul cu cate 8 mm pe fiecare parte (garnitura de etansare), in total 16 mm, deasemenea trebuie tinut seama si cei 6 mm care se pierd la lipire; deci:
lungime de debitare cercevea = dimensiune gol + 22 mm


Armatura se taie la fel ca armatura pentru profilul L cu 40 mm mai scurta decat lungimea camerei pentru armatura a profilului. Armarea se face cu suruburi autoforante 3.9*16 la distante de 250-300 mm.

La executia usilor, inainte de operatiunea de lipire, se frezeaza orificiile pentru montarea feroneriei (brosaca, butuc). Aceasta operatiune se realizeaza cu autorul frezei cu pantograf. In lipsa acestui utilaj se foloseste masina de gaurit cu coloana si se procedeaza in felul urmator: se insemneaza cu ajutorul unui sablon pe profilul de usa locurile pentru maner, suruburi si butuc si se dau gaurile cu masina de gaurit cu coloana conform desenului. Apoi se frezeaza in faltul usii deschiderea pentru broasca.

Inaltimea normala a manerului de usa este de aproximativ 1000 mm de la pardoseala. Armatura pentru profilul de usa se decupeaza cu flexul in dreptul gaurilor si apoi se fixeaza cu suruburi autoforante.

La executia ferestrelor, se dau in prealabil gaurile pentru fixarea manerului pe fata interioara cu autorul masinii de gaurit cu trei burghie. Daca nu dispunem de un astfel de utilaj, gaurile se pot da si cu masina de gaurit cu coloana cu autorul unui sablon. Apoi se frezeaza in faltul profilului de fereastra deschiderea pentru mecanismul cremonului.

Deasemenea, inainte de lipire si debavurare, se pot executa orificiile de scurgere a condensului cu ajutorul frezei de tamplarie portabile si a masini de gaurit.

                         LIPIREA SI DEBAVURAREA CERCEVELELOR

Lipirea si debavurarea cercevelelor se face similar cu cea a tocurilor.La lipirea cercevelelor pentru usa este necesara marirea timpilor de incalzire si presare. Se urmaresc toate etapele descrise la paragrafele 3 si 4. La debavurarea cercevelelor o atentie deosbita se va acorda debavurarii coltului exterior in zona faltului deoarece in acel loc se vor monta coltarele pentru feroneria oscilo-batanta, functionarea corespunzatoare a acesteia depinzand in mod direct de modul in care s-a facut debavurarea. De aceea este recomandabila debavurarea coltului exterior cu autorul frezei pentru colturi. Pentru aceasta insa este necesara masina de debavurat automata. Frezarea colturilor se poate face si pe freza de montanti insa aceasta necesita pregatirea masinii in prealabil.

                                       MONTAREA GARNITURILOR

Tamplaria P.V.C foloseste doua tipuri de garnituri, pentru etansarea tocului pe cercevea (garnitura de bataie) si pentru etansarea geamului termoizolant (garnitura de geam). Acestea se monteaza manual in canalul pentru garnitura in prealabil curatat de bavuri in zona sudurii. Sistemele cu etansare pe trei garnituri mai folosesc si o garnitura de bataie intermediara care asigura o etansare suplimentara. Garnitura se monteaza incepand cu mijlocul laturii superioare a ramei si se incheie tot acolo. Nu se monteaza garnitura din bucati ci se urmareste obtinerea unui fir continuu. In anumite cazuri, garnitura de geam se cresteaza la colturi pentru un mai bun contact cu geamul in acel loc.

In cazul utilizarii profilelor cu garnitura gata montata, termosudabila, in aceasta etapa se face doar verificarea garniturii.

Garniturile de etansare

Garniturile de etansare utilizate in constructia tamplariei TopTherm sunt executate dintr-un material speciale care le confera proprietati deosebite:
     rezistenta la intemperii
     durata de viata indelungata
     elasticitate durabila in zona -30° +100° C
     rezistenta foarte mare la agenti chimici agresivi
     daca este cazul sunt usor de inlocuit
Doua randuri de garnituri se monteaza pe suprafata de inchidere a ferestrei la interiorul profilului.
O buna etansare la imbinarea geamului termopan se obtine prin utilizarea unei garnituri avand un profil adaptat. Profilul din PVC de fixare a geamului termopan este executat cu o garnitura de etansare obtinuta prin extrudare care asigura concomitent fixarea si etansarea.
Pe suprafata de inchidere a ferestrei se monteaza doua garnituri de o elasticitate marita, una spre exterior iar cealalta spre interiorul profilului. Acestea se comprima la inchiderea ferestrei asigurand prin deformare etanseitatea imbinarii.
La deschiderea ferestrei, presiunea pe garnituri cedeaza, acestea recapatandu-si forma initiala.
Rigidizorii
Toate profilele utilizate in constructia tamplariei sunt rigidizate cu profile laminate din otel zincat introduse in camera centrala a sectiunii. Profilele de rigidizare au sectiunea adaptata camerei principale a profilului din PVC.
Prinderea rezistenta a profilelor din otel in profilele din PVC se executa cu suruburi autofiletante.
Aceasta rigidizare confera:
     o rigiditate mare la temperaturi inalte
     evitarea completa a posibilitatii torsionarii profilelor
     o fixare mai buna a feroneriei si a montajului deoarece suruburile de fixare sunt prinse in rigidizor

                             FREZAREA ORIFICIILOR DE SCURGERE

Daca se dispune de utilaj automat de frezat orificiile de scurgere sau de freza cu pantograf, atunci aceasta operatiune se executa imediat dupa debitarea profilelor.

Orificiile de scurgere sunt importante pentru ca asigura drenajul apei care se scurge pe suprafata geamului. Apa se ghideaza prin profilul de cercevea pe profilul de toc si de acolo se colecteaza si se scurge in exterior printr-un orificiu mascat de un capac special. Orificiile de drenaj se executa pe suprafata tocului cu o freza manuala de tamplarie (oberfreza) echipata cu un cutit special de diametru 5-6 mm care permite atat gaurirea cat si avansul pe orizontala. Orificiile din canalul de colectare a condensului, atat pe toc cat si pe cercevea se dau in unghi de 45 de grade si se pot da si cu masina de gaurit echipata cu un burgiu de 6 mm.

Pentru ochiurile de geam cu traverse orizontale este necesara practicarea orificiilor de scurgere si in profilul T.

In figura de mai jos se poate observa traseul apei prin orificiile de scurgere intr-un ansamblu toc-cercevea precum si elementele principale ale acestui tip de ansamblu:
 


                                         DEBITAREA BAGHETELOR

Debitarea baghetelor se realizeaza pe masina automata de debitat baghete, aceasta asigurand o productivitate si precizie sporita.

Daca nu dispunem de o masina de debitat baghete, acestea se pot taia si pe masina pentru debitat profile cu ajutorul unui suport confectionat dintr-o bucata de profil de toc taiata in unghi de 45 de grade la ambele capete. Mai intai baghetele se taie la dimensiune in unghi de 90 de grade iar apoi se taie capetele la 45 de grade. Deoarece in nutul baghetei de pe toc se gaseste material topit, varful baghetei se va taia pe partea de feder pe aproximativ 10 mm cu ajutorul unui cleste bine ascutit.

Utilaje, scule, dispozitive

Atelierul de tamplarie P.V.C. si aluminiu are in dotare un set de utilaje specifice, scule electrice sau pneumatice, scule de mana, dispozitive de prindere, dispozitive de masurare si software pentru proiectare. In cele ce urmeaza vom descrie principalele tipuri de utilaje specifice precum si un numar scule si dispozitive necesare pentru lucrul in atelier cat si pe santier la montaj.

                              Utilaje pentru prelucrarea profilelor din PVC

1. Masina de debitat profile
2. Masina de debitat baghete
3. Masina de debitat armatura
4. Masina de insurubat
5. Masina de frezat montanti
6. Masina pentru frezat orificiile de scurgere
7. Masina de frezat si copiat (pantograf)
8. Masina de montat feronerie
9. Stand pentru centrat geam

Descrierea in amanunt a tuturor utilajelor specifice tamplariei PVC si aluminiu precum si modul lor de lucru face obiectul unui alt capitol.

Pentru un miniatelier cu productivitate de 5 - 10 elementa pe zi este nevoie de:
•    masina de debitat profile
•    masina de sudat profile la un cap
•    masina de frezat montanti
•    dispozitiv de debavurat manual sau pneumatic
•    compresor 10-11 atm. (100-150 litri)

O linie de productie cu productivitate 10 - 15 elemente/8 ore este compusa din:
•    masina de debitat PVC cu un cap cu conveior de masurare
•    masina de debitat armatura
•    pistol pneumatic pentu suruburi autoperforante in otel
•    freza cu pantograf, pentu locasuri feronerie si slituri evacuare apa
•    masina de sudat la un cap
•    masina automata de debavurat
•    masina de frezat montanti
•    masina automata de debitat baghete sau circular mobil pentru baghete
•    compresor 10 - 11 atm. (250 - 400 litri)

Pentru o productivitate de 20 - 30 elemente/8 ore sunt necesare urmatoarele utilaje:
•    masina de debitat PVC cu 2 capete
•    masina de debitat armatura
•    masina automata cu magazie pentru suruburi autoperforante in otel
•    freza cu pantograf, si masina de gaurit cu trei burghie pentru locasuri feronerie
•    masina pentru orificii de scurgere
•    masina de sudat la 2 capete
•    masina automata de curatat bavura sudurilor la colt
•    masina de frezat montati automata cu unghi reglabil
•    masina automata de debitat baghete
•    compresor 10 - 11 atm. ( 500 - 800 litri)

In continuare, pentru pentru cresterea calitatii si productiei recomandam achizitionarea urmatoarelor utilaje:
•    masa automata pentu montajul feroneriei
•    stand pentru centrarea geamului, reglarea feroneriei in atelier si controlul unghiurilor
•    masina automata de sudat si debavurat la 4 capete
•    masina de debitat PVC computerizata

Scule si dispozitive

Indiferent de nivelul de utilare al atelierului, datorita faptului ca productia implica multa munca manuala, sculele, dispozitivele si alte dotari sunt indispensabile intr-un atelier de tamplarie PVC, lipsa acestora facand imposibila desfasurarea activitatii in conditii decente de calitate si productivitate:
•    masina de gaurit (bormasina) cu percutie cu mandrina SDS- pentru montaj la santier
•    polizor unghiular cu diametru 230 mm, putere minima 2000 W - pentru demolari la santier
•    bormasina electrica cu mandrina pana la 13mm - pentru lucrul in atelier
•    surubelnita electrica sau pneumatica
•    capete bit pentu surubelnita
•    freza biax, electrica sau pneumatica
•    freza sferica pentru curatarea canalului (nutului) de garnitura pentru biax
•    ghilotina pentru feronerie, manuala sau pneumatica
•    polizor
•    fierastrau pendular pentru debitarea panelului
•    pistoale de suflat aer comprimat
•    freze pentru profilare montant, (specifice profilului) pentru masina de frezat montanti
•    bacuri de sudura (specifice profilului), pentru masina de sudat
•    bacuri debitare baghete (specifice profilului), pentru masina de debitat baghete
•    sablon pentru fixat montantul (specific profilului)
•    sabloane pentru balamalele de usa si pentru feroneria oscilobatanta (specifice sistemului de feronerie)
•    cutit - freze pentru pantograf
•    dispozitiv de antrenare cu 3 burghie simultan (gauri cremon), sau sablon de gaurire, in cazul in care pantograful nu este echipat cu un astfel de dispozitiv; acest dispozitiv este bine sa fie dotat cu burghie in doua trepte
•    cutit semiluna (cutit Don Carlos)
•    foarfeca pentru garnituri
•    lopatica de plastic pentru montant geam
•    ventuze pentru transportul geamului
•    dalti pentru lemn cu diferite latimi
•    burghie 3 - 12 mm
•    surubelnite
•    chei tubulare
•    chei imbus
•    boloboc (nivela) normal sau electronic
•    rulete sau dispozitive de masurare electronica
•    vinclu
•    raportor mare
•    compas mare
•    pistol pentru spuma
•    chingi
•    pistol pentru silicon
•    mese de montaj (200 x 300 x 90 mm) sau capre pentru montaj***
•    conveior cu role pentru sustinere la debitare ***
•    stative pentru depozitare si transport profile debitate ***
•    cruci pentru mosoarele de garnitura ***
•    capra pentru depozitare tamplarie finita la atelier ***


Sunt abia câteva zeci de ani de ani de cand tehnologia sistemelor de tamplarie cu geam termoizolant, cunoscute sub numele de scena „termopan“, s-a nascut, a crescut si a purces la inlocuirea tocurilor clasice din lemn, eventual metal - cornier, platbanda etc. -, devenind o marfa bine vazuta si bine vanduta, intrand, decisiv, in atentia constructorilor si a arhitectilor, in recomandarile administratiilor locale si, mai nou, chiar in acte normative, ca o solutie izbavitoare, cu adevarat protectoare: termic, acustic, vizual.

Spunand „sistem de tamplarie cu geam termoizolant“ ne referim, fireste, la o „constructie“ complexa ale carei ingrediente, nu putine, sunt profilele - lemn, PVC, aluminiu -, sticla - de diferite grosimi si tehnologii de fabricatie -, baghete de aluminiu, sigilanti - membrana cauciucata -, folii, gaze inerte, feronerie .
PROFILE1 Legaturi de lumina

De la lemnul clasic, omniprezent in materie de tamplarie mii de ani, iata ca nevoia ne-a facut sa diversificam solutiile.
Am trecut pe la fier, apoi la aluminiu, la lemnul stratificat, continuand sustinut cu substituentul universal: PVC-ul extrudat. Avem astazi posibilitatea de a ne alege tocuri de ferestre si usi in functie de clima,
conditii atmosferice si posibilitati financiare.
Lemn clasic & stratificat

AVANTAJE
- element natural in amenajarea casei

DEZAVANTAJE
- rezistenta redusa in cazul expunerii directe la razele ultraviolete si ploaie
- in timp, lemnul - care continua sa lucreze - genereaza crapaturi in tocuri
- izolatie defectuoasa impotriva curentilor de aer, in cazul lemnului clasic, datorita imposibilitatii reglarii optime a feroneriei
PVC extrudat

AVANTAJE
- rezistent in timp, prelucrare usoara, costuri reduse de achizitie
- asigura cel mai bun coeficient de izolare termica si fonica, precum si cea mai buna etanseitate la apa si vant
- PVC-ul alb are cel mai redus cost

DEZAVANTAJE
- culoarea obtinuta prin vopsirea cu pistol este lipsita de rezistenta
Aluminiu cu & fara bariera termica

AVANTAJE
- asigura cea mai buna rezistenta la actiunea factorilor de mediu
- cea mai usoara intretinere
- cea mai bogata paleta coloristica

DEZAVANTAJE
- profilele fara bariera termica au un foarte slab coeficient de izolare din cauza conductivitatii termice specifice metalelor
Un profil de lemn stratificat de calitate nu trebuie sa aiba noduri. De asemenea, acesta necesita includerea in structura a unei esente de lemn exotic. Totodata, se recomanda echiparea sa cu feronerie reglabila pe trei directii, cu doua randuri de garnituri perimetrale.

In cazul profilelor din PVC, minimul camerelor acceptat de piata este de trei, de altfel si cel mai des intalnit model.
TERMOPANUL,SISTEMUL-VEDETA

Arhipopularul „geam termopan“ pare sa fi devenit solutia ideala impotriva topirii banilor nostri de catre frigul iernilor tot mai lungi si mai    putin    temperate.

Sistemul-vedeta este format din doua foi de sticla lipite perimetal prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor membrane cauciucate, denumite sigilanti. in urma acestei imbinari rezulta un geam cu caracteristici de izolare termica mult superioare ferestrelor clasice, pastrand totodata transparenta optima. Bagheta de aluminiu folosita la sigilare are diferite grosimi, recomandata de specialisti fiind aceea de 16 mm. Cu cat grosimea sa este mai mare, spatiul dintre foile de stica devine mai generos, ceea ce confera volumului interior posibilitati de izolare deosebite fata de temperaturile exterioare. Evident jocul dimensiunilor - sticla, bagheta de aluminiu - duce la cresterea pretului final.

Un alt element foarte important al sistemului este sigilantul folosit la imbinarea foilor de sticla. Unul de calitate este, evident, mai scump decat unul uzual, mai ieftin, dar cu proprietati pe masura.
Dincolo de cresterea proprietatilor de izolator termic, „geamul termopan“ poate contribui cu eficienta la impiedicarea efractiei prin intermediul unei folii speciale aplicate pe interiorul foii exterioare inaintea sigilarii. in cazul in care va fi montat inclinat sau in medii cu risc sporit (institutii publice, de invatamant, sanitare etc.), sticla folosita va fi securizata pentru a se evita pericolul unor accidentari.


foi de geam


Foile de geam joaca, la randul lor, un rol foarte important in structura de ansamblu a sistemului termoizolant.

Grosimea lor influenteaza caracteristicile termice si, totodata, pe cele de rezistenta la impact ale ferestrelor    si    usilor    termopan.
Foarte des recomandata este foaia de geam cu grosimea de 4 mm, indeajuns de rezistenta pentru ferestrele unei locuinte obisnuite. In cazul unor deschideri vitrate foarte mari, de peste 2 mp - pereti de sticla, vitrine, - este recomandata folosirea unei foi de geam cu o grosime de cel putin 6 mm. in aceste cazuri specialistii recomanda si folosirea tipului duplex 3.1.3.

La randul ei, sticla tip LowE castiga tot mai mult teren in piata sistemelor termoizolante, impunandu-se prin calitatile sale deosebite in ceea ce priveste izolarea termica.

LowE inseamna emisivitate redusa, cu alte cuvinte - transfer de caldura mult diminuat. Aceasta caracteristica se obtine prin tratarea unei foi de geam obisnuite cu o solutie speciala de nitrat.

Recomandata, cu atat mai mult cu cat pretul sau il depaseste cu foarte putin pe cel al geamurilor obisnuite. Pentru o mai buna izolare termica si fonica, intre foile de geam se introduce un gaz inert - de exemplu, argonul -, care reduce sesizabil zgomotul din exterior.

Actele normative in materie impun sistemele termoizolante cu o bagheta de cel putin 16 mm si cu foaie de sticla de tip LowE (4.16.4 LowE; 5.16.5 LowE; 6.16.6 LowE – in care prima si a treia cifra se refera la grosimea foii de sticla, a doua, la grosimea baghetei - distanta intre foi -, iar ultima indicatie, la tipul de sticla folosit).
Atunci cand cumparati sau montati sisteme de tamplarie termoizolanta trebuie sa tineti cont de cateva aspecte importante.

1.Pretul ferestrei se calculeaza in functie de materialul folosit la tamplarie, de modurile in care se doreste deschiderea ferestrei, de calitatea geamului utilizat si, nu in ultimul rand, de felul in care se face montajul. Un producator serios de tamplarie nu va va putea spune costul exact decat dupa prelucrarea unui tablou de tamplarie transmis de dumneavoastra sau masurat de catre reprezentantii sai.

2.Este obligatoriu sa cereti informatiile despre provenienta exacta a profilelor si feroneriei, tipul de geam si sigilant folosit in cazul sticlei, coeficientul de izolare a tamplariei, termenul de garantie al tamplariei, alte costuri ascunse ale ofertei. Orice producator care se respecta ar trebui sa aiba certificari din partea producatorului profilelor si a feroneriei. Un avantaj suplimentar este cazul in care producatorul de tamplarie detine un agrement de calitate tip ISO9001 in realizarea acestei activitati.

3.La alegerea materialului trebuie sa tineti cont in primul rand de cladirea in care se monteaza tamplaria. in cazul unui apartament de bloc, raportul calitate/pret este clar in favoarea PVC-ului, deoarece profilele din aluminiu cu bariera termica, de calitate buna, sunt mai scumpe decat profilele din PVC.

4.Orice sistem de tamplarie indiferent de tara de provenienta include elemente obligatorii (profile, garnituri, balamale, cremon, mecanism de inchidere) si elemente mai mult sau mai putin optionale (garnituri suplimentare, inchideri suplimentare, armaturi).

5.Coeficientul de izolare a tamplariei este dat de numarul de camere ale profilului - cu cat numarul de camere creste, cu atat izolarea este mai buna - grosimea peretelui exterior al profilului, precum si de sticla folosita in sistemul de tamplarie.

6.Un alt aspect de care trebuie tinut cont este sticla LowE (low-emision) - formata din mai multe straturi microscopice de argint care fac ca foaia de geam sa aiba o izolare termica superioara si care are o valoare termoizolanta de cateva ori mai mica decat geamul obisnuit, ca sa nu mai vorbim de plusul de siguranta oferit de etanseitatea ridicata si de rezistenta la vibratii sau lovituri.

7.Montajul trebuie executat cu scule si materiale de calitate, iar firma sa aiba referinte bune si experienta in montarea tipului de tamplarie achizitionata.

8.Atentie la aparitia condensului! Acesta poate fi cauzat de diversi factori, astfel: s-au folosit profile PVC cu mai putin de 3 camere de aer, fie geamul este de calitate slaba si pierde caldura, fie etansarea pe conturul ramelor nu a fost facuta atat la interior, cat si la exterior sau nu s-a folosit banda comprimata. in plus, exista si posibilitatea ca fereastra sa nu fie montata corect, adica de la mijlocul parapetului catre interior (in zona calda).


Deschideti fereastra!Daca v-ati incheiat circuitul prin magazinele care comercializeaza sisteme termoizolante avand la dispozitie un bagaj de informatii despre termopan, daca v-ati decis asupra naturii profilului, asupra tipului foii de sticla si a modelului, nu v-a ramas decat sa va decideti asupra tipului de deschidere.

Veti putea opta pentru:

- deschiderea in plan orizontal;
- deschiderea in plan vertical;
- deschiderea dubla.

TIPURI DE DESCHIDERE

Batant

Deschiderea in plan orizontal este cel mai des intalnita.
Aceasta mai este numita deschidere normala (simpla) sau batanta. Este metoda clasica, cu prindere in balamale, in plan vertical de toc. De cele mai multe ori, neobisnuiti cu posibilitatile multiple de deschidere ale sistemelor termopan, alegem, din inertie, acest tip de deschidere. Este foarte adevarat ca metoda clasica ne este mai la-ndemana, parand sa simplifice lucrurile pe modelul „cel mai simplu este drumul cunoscut“.

Oscilant

Deschiderea in plan vertical este cunoscuta sub numele de oscilanta sau foarfeca. Anta sau canatul este prinsa in balamale fixate fie in orizontala inferioara a tocului, fie in cea superioara, in functie de necesitatile sau preferintele noastre. Avantajul acestui tip de deschidere este siguranta mai mare pe care o confera, impotriva efractiei, in situatia in care fereastra ramane deschisa pentru aerisire. Problema pe care o ridica este aceea a imposibilitatii folosirii intregului
spatiu deschis in toc de o anta batanta.

Oscilobatant

Pentru a dispune de pozitivele ambelor solutii prezentate anterior, putem alege varianta care castiga tot mai multa popularitate: deschiderea oscilobatanta, numita si dubla deschidere. Este varianta combinata a primelor doua intr-un singur ochi de fereastra. In functie de gradul de necesitate a aerisirii, un ochi oscilobatant poate fi deschis normal sau in foarfeca. Este solutia ideala in cazul profilelor din PVC si lemn stratificat, intrucat diferent a de pret de la batant la oscilobatant este mica.Sfaturi    utile


Pana la instalarea noii voastre tamplarii trebuie sa va ingrijiti de urmatoarele:

- faceti masuratori atente sau rugati o persoana competenta sa va ajute;
- cautati oferta cea mai convenabila;
- incheiati un contract care, pe langa costul sistemului in sine, sa mai cuprinda: transportul, demontarea vechii tamplarii (daca exista) si montarea celei noi.
Ferestrele comandate trebuie sa includa toate elementele unui sistem: profile, feronerie, geam, precum si accesorii in functie de dorintele voastre (pervaze, rulori sau plase impotriva insectelor).
Verificati calitatea acestor componente.
Nu impartiti noul sistem conform vechilor deschideri ale tamplariei clasice. Va fi prea scump.

Geamul termopan, denumit astfel dupa numele firmei care l-a produs pentru prima oara, este, mai mult decat alte metode folosite in constructiile moderne, o tehnologie revolutionara. A fost inventat acum 20 de ani si consta intr-un anasamblu tip sandwich format din doua foi de geam perfect etanSe intre care exisa un mediu vidat format din aer sau un anumit tip de gaz. Cele doua geamuri sunt separate de o bagheta tip distantier formandu-se astfel o unitate monobloc care reduce semnificativ transmiterea termica si fonica. Mai pe sleau spus, incaperea prevazuta cu ferestre si usi cu geamuri termopan este mult mai calduroasa si fara zgomote din ambient. Ceea ce nu este deloc putin lucru pentru confortul casei tale. Specialistii au calculat ca pierderea de caldura scade de la 41% (in cazul unei ferestre normale) la sub 10%. Toate bune si frumoase, dar nu atat geamul termopan conteaza. El este incastrat intr-o rama care poate fi din lemn, lemn stratificat, aluminiu cu si fara bariera termica si P.V.C. Toate aceste tipuri de tamplarii se folosesc astazi si in Romania. Si, fiecare isi disputa intaietatea calitativa. Pe care sa o alegi? Parerile sunt cumplit de impartite.

Tamplaria din PVCPlasticul inlocuieste, treptat, materialele clasice. Este rezistent, ieftin si usor de prelucrat. Fata de celelalte sisteme de tamplarie se pare ca PVC-ul asigura cel mai bun coefficient de izolare termica si fonica si un raport calitate-pret net superior. Nu este la fel de rezistent in timp ca aluminiul si poate ceda mai usor la actiunea factorilor mecanici.

 
Tamplaria din lemn
Este tipul de tamplarie clasic. La ora actuala este o adevarata "moda" in Occident. Este cotat ca o intoarcere la natura si traditie. Din pacate, daca lemnul nu este bine uscat pot aparea mari probleme in timp. In Romania este foarte greu sa gasesti un lemn uscat asa cum trebuie. Daca exista, este foarte scump. Acelasi inconvenient legat de pret apare si in cazul folosirii unei esente de lemn exotic numit Meranti, singura care nu este influentata de factorii de mediu. In general, acest tip de tamplarie este recomandat acolo unde poate fi ferit de actiunea directa a soarelui si a ploii.

PRO
• Profil inclinat la exterior pentru scurgerea apei
• Permite realizarea oricarui tip de curbura
• Microclimat sanatos si odihnitor
• Valente estetice si emotionale
• Proprietati ecologice
• O mare varietate de culori si esente

CONTRA
• Necesita intretinere in timp: lacuire si vopsire
• Daca nu este bine uscat, lemnul se crapa
• Matuire si scorojire
• Rezistenta mai mica la actiunea mediului (ploaie si raze ultraviolete) si a diferitelor tipuri de forte de torsiune
• Slabirea in timp a feroneriei: balamale si accesorii
• Pret ridicat

Tamplaria din aluminiuA fost primul sistem de tamplarie pentru geamul termopan. Este cel mai durabil in timp, iar rigiditatea profilului il face de neinlocuit in cazul planurilor inclinate Si a lucrarilor de dimensiuni mari. Din pacate, fiind un bun conductor termic, coeficientul de izolare nu este stralucit.

PRO
• Cea mai buna rezistenta la actiunea factorilor de mediu
• Cea mai usoara intretinere
• Rezistenta la impact
• Cea mai bogata paleta coloristica
• Profile solide ideale pentru feronerie grea
• Acelasi pret pentru culorile maro si alb
• Cea mai mare rezistenta garantata in timp
• Izolare fonica buna

CONTRA
• Coeficient de izolatie termica foarte scazut, in special la profilele fara bariera termica
• Valente estetice scazute
• Aparitia condensului

Durata medie de rezistenta garantata:
Tamplarie de lemn - 10 ani
Tamplarie PVC - 30 ani
Tamplarie de aluminiu - 50 ani.
Impactul termopanului
Reluăm unele explicaţii prezentate în revista UTIL cu ceva timp înainte.
Termopanul nu este un simplu geam; acesta este o structură alcătuită din mai multe straturi de geamuri (sticle).
Cel mai simplu termopan pe care îl vedem în mod obişnuit, în consecinţă şi cel mai ieftin, este o structură care are în componenţă:
            două foi de geam (mai corect spus, sticle), de aceeaşi dimensiune, tratate termic (pentru a nu se sparge cu uşurinţă; în caz de spargere se dislocă în cioburi care nu sunt tăioase);
            un distanţier aflat intre cele două foi de geam, un fel de „coroană” metalică, turnată perimetral celor două foi de geam, care asigură separarea spaţiului ‚prizonier” între foile de sticlă plus „coroana” metalică, de spaţiul aflat în exteriorul structurii;
            spaţiul prizonier dintre geamuri, închis ermetic şi umplut, fie cu aer, fie cu un gaz inert (cel mai uzual fiind argonul); acest spaţiu conţine şi un material absorbant de vapori de apă (desicator).
Trebuie spus că se produc şi se utilizează şi alte structuri de geam termopan, complexe, care au, până la 4 foi de geam (numerotate cu I, II, III şi IV).
Pentru cei care vor să ştie mai mult, adăugăm că fiecare faţă de geam se numerotează, astfel că cel mai simplu geam termopan are 2 foi (FE şi FI) şi, deci, 4 feţe [nr. 1 şi nr. 2 aparţin foii dinspre exterior (FE) iar nr. 3 şi nr. 4 aparţin foii dinspre interior (FI)].

montate necorespunzator, aceste ferestre pot determina aparitia condensului pe peretii exteriori.
 asigura o buna izolare fonica a locuintei;
* sticla e tratata, astfel incat filtreaza caldura si permite trecerea luminii in interior, fara a produce "efect de sera". Pentru a va feri de priviri indiscrete, puteti opta pentru sticla reflectorizanta;
Care sunt avantajele unui geam termopan?
Frumos, dar scump. Asa am putea caracteriza, la prima apreciere, geamul termopan in tamplarie de aluminiu sau PVC. Dar lista calitatilor este mult mai consistenta:
 Asigura o foarte buna izolare fonica (zgomotul stradal aproape ca nu se mai aude).
 Asigura o foarte buna izolare termica (iarna, pastreaza caldura, vara, tine racoare).
 Rezist la vant puternic (pana la 120km/h).
 Rezist la foc si la substante chimice.
 Nu mai necesita vopsire, pentru ca are tamplaria colorata din fabricatie. Ca atare, nu se cojeste, nu se decoloreaza la soare si nu favorizeaza formarea condensului
Aceasta camera de zi a fost marita prin spargerea peretelui catre balcon si prin inchiderea balconului cu termopane. Fiind vorba despre o deschidere mare, au fost folosite patru canaturi - doua mobile si doua fixe, alternativ.

In cazul unei deschideri mari, se poate opta pentru ferestre avand unul dintre canaturi fix. Pe pervaz, in dreptul panoului imobil, pot fi asezate fotografii si bibelouri. De cele mai multe ori, ferestrele termopane sunt asociate cu sisteme de incalzit din aluminiu (calorifere) si cu jaluzele verticale sau orizontale. Deseori, ferestrele sunt lasate fara nici un fel de perdele, dupa moda occidentala. Totusi, perdelele nu distoneaza cu acest tip de ferestre.
Ferestrele cu tamplarie din PVC pot fi folosite in orice incapere - baie, bucatarie, camera de zi, dormitor sau pentru inchiderea balconului -, dar si pentru aproape orice deschidere, cu aproape orice forma.

In bucatarii - mai ales in cele de bloc -, se folosesc ferestre cu un singur canat, de forma patrata. Mai tot timpul, acestea raman intredeschise, in pozitie inclinata (oscilobatanta).
Si in dormitor, ferestrele cu tamplarie din aluminiu sau PVC sunt ideale, mai ales daca, pe pervaz, sunt asezate flori sau obiecte decorative, care sunt dificil de mutat, ori de cate ori se deschide geamul. Astfel, geamul poate fi inclinat, fara a deranja lucrurile de pe pervaz.
Perfectiunea detaliilor
Caracteristicile cu totul deosebite, enumerate in pagina anterioara, apartin atat geamurilor termopane, cat si tamplariei speciale. Astfel, cerceveaua si tocul sunt prevazute cu garnituri, care asigura o inchidere perfect etansa. Ferestrele pot fi deschise in doua moduri - obisnuit si prin inclinarea panoului (oscilobatant).

Pentru spatiile mai greu accesibile exista si ferestre glisante, cu cate un canat fix, dupa cum exista si usi glisante sau "armonica".

In exterior, profilurile tamplariei din aluminiu sau PVC nu au planuri perfect orizontale, ci usor inclinate, pentru a permite scurgerea apei.

Acelasi "cult" pentru detalii poate fi intalnit si la accesoriile pentru usi si ferestre, accesorii oferite de aceleasi firme producatoare ale "termopanelor", respectiv la jaluzele si la plasele pentru tantari. Astfel, jaluzelele pot fi actionate manual sau prin telecomanda.Termopane se numesc, de fapt, doar cele doua folii de geam, despartie printr-o bagheta, avand intre ele nu un strat de aer, ci un gaz special.
Glafuri interioare si exterioare
Glafurile interioare au rol atat estetic definitivand practic fereastra dar si rol functional de protectie a peretelui. Glafurile interioare pot fi in diferite nuante cu imitatii ale marmurei sau a unor nuante de lemn. Datorita suprafetei laminate exterioare sunt rezistente la umezeala, temperaturi inalte, zgarieturi si sunt usor de intretinut. Glafurile exterioare sunt din aluminiu si au rol atat de protectie zidului impotriva intemperiilor dar pot contribui si la imbunatatirea aspectului fatadei.
Plase impotriva insectelor
Cu sistemul Gealan de protectie contra insectelor vizitatorii nepoftiti raman afara iar dvs. puteti avea o noapte linistita. Avantajele sistemului de protectie contra insectelor:
•    Stabilitate datorita ramei din aluminiu
•    Rezistenta la actiunea UV si a factorilor climaterici
•    Transparenta ridicata
•    Montare si demontare simpla
•    Nu implica modificari ale ramei ferestrei
Montajul nu constituie o problema nici pentru cei care nu sunt specialisti. Sistemul de protectie contra insectelor se poate realiza in rama fixa, in rama mobila sau tip rulou. Pentru dimensiuni mari se folosesc elemente suplimentare de rigidizare.
Prag magnetic
Bombardier este primul producator de tamplarie PVC pentru usi si ferestre cu profile Gealan, care a oferit clientilor sai pragul magnetic pentru usi, eliminand astfel obstacolul creat de un prag la trecerea dintre interior si exterior. Este recomandat in cazul spatiilor publice cu trafic mediu si intens si mai ales acolo unde accesul se face cu ajutorul unor carucioare de transport. Cele doua benzi magnetice sunt pozitionate in fantele special prevazute in pragul care se monteaza in pardoseala. Acestea se ridica atunci cand usa se inchide fiind atrase de cele doua benzi metalice montate pe cercevea. Benzile magnetice sunt independente iar pozitionarea lor asigura ruperea puntii termice.
Pragul magnetic a raspuns foarte bine testelor de verificare a etanseitatii la vant si la apa de ploaie. Apa infiltrata accidental este drenata prin orificiile special prevazute pentru astfel de situatii


Termopanul cu emisivitate scăzută
Pentru a face ca geamul sa fie şi un bun izolator termic, unele dintre aceste feţe se „vopsesc” („primesc ecrane”) cu substanţe speciale (aşa-zisele suprafeţe cu emisivitate scăzută – low emissivity sau, mai scurt, low-e).
În consecinţă, dacă o faţă a unui geam este prevăzut cu un ecran cu emisivitate scăzută atunci acesta va radia mai puţină energie (va pierde mai puţină căldură), deci va izola mai bine interiorul camerei faţă de exterior.
Răsfoiesc un manual american (editat de ASHRAE în 2005) în care se prezintă o serie de date tehnice referitoare la geamurile termopan („insulating glazing unit” – IGU’s), date care ne permit să vă prezentăm exemplele care urmează.
Exemplul 1. Dacă un geam tip „termopan” este executat din 2 foi de sticlă, montate într-o ramă fixă de PVC („reinforced vinyl”), având distanţa între sticle de 12.7 mm, între care se găseşte aer, iar pe una din feţele interioare (ale uneia dintre sticlele 2 sau 3), se aplică un strat protector cu emisivitate scăzută, atunci printr-o fereastră cu emisivitate e= 0,05 transferul de căldură (energie) va fi cu cca. 32% mai scăzut faţă de aceeaşi fereastră cu emisivitatea e= 0,60 şi cu cca. 41% mai scăzut faţa de situaţia în care aceeaşi fereastră nu ar avea nici un fel de ecran de emisivitate scăzută (adică emisivitatea ar fi maximă). Concluzie: un termopan cu un „e” mai mic izolează mai bine.
Consider că la ora actuală în România, pentru majoritatea clienţilor, geamurile de termopan se vând cu condiţia de a fi foarte ieftine; dar, şi calităţile lor izolante sunt mai modeste.
Exemplul 2. Reluând exemplul anterior, putem spune că faţă de vechiul geam de bloc autohton, cu două rânduri de geamuri montate în rame de lemn (conf. STAS 1907-52), un geam termopan actual (fără nici un strat de protecţie, deci cu e= 1) pierde cu 14% mai puţină căldură, iar unul cu emisivitate scăzuta medie (e= 0,40) „izolează mai mult” cu cca. 32%.
 
Influenta microclimatului
Să revenim la problema impactului microclimatului asupra confortului uman prin prisma definirii sale ca o sumă a principalilor parametri ai aerului înconjurător: temperatura, umiditatea şi prospeţimea acestuia.
Fără a intra în detalii tehnice, simplificând expunerea, pentru a exista starea de confort, primele două caracteristici ar trebui sa aibă anumite valori, de iarnă şi, respectiv, de vară, astfel:
Vara: temperatura să fie cuprinsă în intervalul 23 - 27 oC, iar umiditatea (absolută) în intervalul 5,5 - 13,5 grame vapori/ kg aer, corespunzător unor umidităţi relative de cca. 30 – 60 %;
Iarna: în încăperi, temperatura să fie între 20 şi 24 oC, iar umiditatea absolută între 4 şi 12 grame vapori/ kg aer, corespunzător aceloraşi umidităţi relative de cca. 30 – 60 %;.
Valorile menţionate formează „colţurile unui patrulater neregulat” (în cunoscuta diagramă psihrometrică cu care se lucrează în climatizare).
Despre prospeţimea aerului nu este nevoie să insistăm: cu cât avem mai mult aer proaspăt, lipsit de nocivităţi, cu atât este mai bine.
Necazurile apar iarna, când pot apare suprafeţe interioare ale încăperii (de ex. pereţi, ferestre, tavane, lucarne etc.) cu temperaturi mai scăzute decât cele ale aerului.
Fiecare dintre noi ştim ce este roua; acele picături de apă care se strâng (condensează) pe firele de iarbă, când temperatura aerului coboară, vara, sub o anumită valoare; iarna, se produce bruma (când, aceleaşi picături de condens, îngheaţă).
În aer, apa rămâne sub formă de vapori atâta timp cât temperatura nu coboară sub aşa-numita temperatură a punctului de rouă, când presiunea vaporilor ajunge la saturaţie (adică vaporii „se satură” să mai zburde liberi prin aer, devenind picături de apă, prin condensare).
{Simplificând: la o anumită presiune atmosferică, pe un anumit obiect interior (de ex. o sticlă scoasă din frigider sau faţa interioară a geamului) se vor depune „broboane de apă” (va apare condensul) numai dacă obiectul, având o anumită temperatură, răceşte aerul din imediata sa apropiere care la rândul lui conţine o cantitate minimă de vapori de apă (exprimabilă în grame vapori de apă/ kilogram de aer); astfel se pot calcula, perechile de parametri de condensare la rouă temperatură-umiditate absolută [de ex. (în grade Celsius per gr. vapori/ kg. aer): -100/1,45; -2,50/3; +2,50/4,5; +100/7,6; +150/.
Temperaturile termopanului
În toate situaţiile corpul nostru schimbă căldură cu spaţiul înconjurător cum este, de exemplu, fereastra încăperii în care ne aflăm.
Vechile ferestre aveau cadre şi cercevele din lemn, cu sticlă obişnuită.
Ultimul tip de fereastră apărut pe piaţă este fereastra termopan.
Există o diversitate impresionantă de tipuri de ferestre termopan.
O caracteristică importantă a ferestrei este coeficientul global de transfer termic, k, exprimat în W/m2*K.
Acest coeficient este o măsură a energiei termice transmisă prin fereastră, iarna spre exterior, vara spre interior.
Iată o comparaţie, între 4 tipuri de ferestre, în următoarea ordine:
(1)    (1)      - fereastra dublă cu cercevele de lemn a vechilor blocuri de locuinţe, k= 3,26;
(2)    (2)      - fereastra cu cercevea de PVC şi o singură foaie de geam de 3,2 mm grosime, k= 5,14;
(3)    (3)      - fereastra cu cercevea de PVC şi geam termopan din 2 foi de geam cu interspaţiu de 12,7 mm umplut cu aer, k= 3,0 şi
(4)    (4)      - fereastra cu cercevea de PVC şi geam termopan din 2 foi de geam cu interspaţiu de 12,7 mm umplut cu argon, k= 2,33.
Temperatura realizată iarna, pe faţa foii de geam dinspre încăpere, este un indicator de confort termic.
S-au considerat în ordine 5 temperaturi exterioare (-20oC, -15oC, -10oC, 0oC, +10oC), în interior existând aceeaşi temperatură de +21oC.
Iată, calculate în ordinea ferestrelor, temperaturile feţei geamului interior:
(1): +3oC, +5,2oC, +7,4oC, +11,8oC şi +16,2oC;
(2): -7,4oC, -4oC, -0,5oC, +6,5oC şi +13,4oC;
(3): +4,4oC, +8,5oC, +12,5oC şi +16,6oC;
(4): +8,1oC, +9,7oC, +11,3oC, +14,4oC şi +17,5oC;
Comentarii:
-    -          valorile negative arată producerea gheţii pe geam,
-    -          valorile pozitive subliniate indică posibila producere a condensului,
-    -          ferestrele cu coeficientul k sub 3 W/m2*K au un comportament bun.
Sfat: verificaţi ca la cumpărarea unui termopan, în certificatul de conformitate, să fie menţionată valoarea coeficientului global de transfer termic, k.
O valoare scăzută indică un produs bun.


Mărimea geamului termopan
Măsura energiei termice transmisă prin termopan este coeficientul de transfer termic global, k, exprimat în W/m2*K.
Suprafaţa ferestrei de termopan are trei zone distincte: rama ferestrei, marginea geamului şi centrul geamului.
Fiecare zonă are coeficientul său de transfer parţial: nucleul central, cel mai bun; marginea geamului, ceva mai slab (datorită distanţierelor metalice montate perimetral între sticle) şi rama, cel mai slab.
Vom compara 2 ferestre fixe, de arii egale (1,20 x 1,20 m), compuse diferit: 1 ochi (prima) şi 2 ochiuri cu ramă de separare (a doua).
Componentele: ramă de aluminiu izolată termic, cu foi din sticlă simplă, distanţate la 12,5 mm, între acestea fiind aer.
Rezultatul: k= 3,26 la fereastra cu 1 ochi şi k= 3,51 la fereastra cu 2 ochiuri.
Fereastra cu 2 ochiuri a pierdut cu 8% mai multă căldură.
Concluzie: Pe cât posibil, ocupaţi acelaşi gol în perete cu ochiuri de geam cât mai mari (rame cât mai puţine, sticlă cât mai multă).

Termopanul, datorită garniturilor de cauciuc, taie complet circulaţia aerului prin ramele ferestrei.
Uscarea rufelor, prezenţa florilor sau a oamenilor, sunt surse de vapori de apă într-o încăpere.
Vaporii de apă, acumulaţi succesiv, măreşte umiditatea aerului din balcon, „împingându-l” la saturare.
Aerul saturat, aflat lângă un obiect rece (de ex. faţa termopanului), condensează pe suprafaţa geamului, dacă temperatura sa este sub „punctul de rouă”.
Saturarea (ajungerea la punctul de rouă) depinde de umiditatea (grame apă la kg aer) şi temperatura aerului; de ex.: 5,5 g apă la +5oC, 7,6 g apă la +10oC, 10,6 g apă la +15oC etc.
Uscând rufe, ţinând flori în balcon, măriţi substanţial umiditatea aerului aici, astfel că, mai ales iarna, termopanele răcindu-se „plâng”, semn de bună etanşare.
Remedierea situaţiei: iarna, deschideţi cât mai larg ferestrele balconului când uscaţi rufe, până la uscarea lor completă; reduceţi la minimum numărul ghivecelor de flori din balcon şi aerisiţi cât mai des.

De ce plâng …termopanele
Pe suprafaţa interioară a sticlei de termopan şi/sau a pereţilor nu se produce nici un fel de condens dacă nu se ating condiţiile de saturaţie.
Saturaţia vaporilor de apă, în zonele de lângă ferestre sau pereţii reci (şi deci producerea condensului pe acestea), este favorizată de:
-    -            creşterea cantităţii de vapori de apă la 1 kg de aer peste anumite valori, mărindu-se presiunea (parţială) a vaporilor de apă, către valoarea de saturaţie şi/sau
-    -            scăderea temperaturii suprafeţelor interioare ale încăperilor (pereţi, sticle de geam, diferite obiecte aduse reci de afară etc.) sub temperatura punctului de rouă.
Condensarea este mai intensă atunci când acţionează simultan ambele tendinţe, adică se produce atât mărirea cantităţii de vapori de apă din aer (prin respiraţia şi/sau transpiraţia oamenilor şi a animalelor de apartament, îmbăierea oamenilor, preparatul mâncărurilor, spălatul rufelor etc.), cât şi scăderea temperaturii suprafeţelor interioare (peretele este insuficient izolat termic, termopanul este de fabricaţie îndoielnică, în încăpere temperatura aerului este prea scăzuta etc.).
 
Cele trei zone ale termopanului
Folosirea geamurilor termopan în clădirile de locuit, datorită etanşeizării ferestrelor şi a apariţiei, în anumite condiţii a condensului, a condus la un studiu aprofundat de către specialişti, a acestor elemente de închidere.
S-a constatat că o fereastră termopan are 3 zone distincte de temperatură:
-    -            zona ramei, cu dispunere perimetrală, cuprinzând exclusiv rama (executată de ex. din PVC, aluminiu etc.);
-    -            zona muchiei geamului, de asemenea perimetrală, dar din suprafaţa geamului (are o lăţime de cca. 130 mm, de jur-împrejurul sticlei propriu-zise);
-    -            zona de nucleu a geamului, care cuprinde ceea ce a mai rămas din întreaga arie a ferestrei.
Este evident că ultima zonă, cea mai importanta d.p.d.v. al economiei de energie, este cu atât mai mare cu cât fereastra este mai mare.
În cazul ferestrei de dimensiuni uzuale zona ramei ocupă cca. 10%, zona muchiei geamului ocupă cca. 20% iar zona de nucleu a geamului ocupă cca. 70% din aria totală a ferestrei.
Gradul de izolare termică maximă îl oferă zonele de nucleu şi de muchie a geamului, în aceasta ordine.
Zona ramei este cea care generează o pierdere mai accentuată de căldură, ceea ce favorizează producerea primului condens pe sticla de lângă ramă.
De aici şi grija producătorilor de ferestre termopan de a fabrica rame cu soluţii tehnice îmbunătăţite.
 
Umezeala degajată de la ocupanţi
Manualele de ventilare şi climatizare ne arată că ocupanţii unei încăperi sunt primele surse de producere a umezelii.
Pentru fixarea ideilor vom arată că un ocupant, în stare de repaus, degajă în timp de o oră cca. 50 grame vapori de apă.
În aceste condiţii într-o încăpere (de ex. un dormitor), având volumul ocupat numai de aer de cca. 30 m3, cu temperatura aerului interior de +22 oC, prevăzută cu ferestre termopan bine închise, un singur ocupant saturează aerul cu vapori de apă în cca. 10 ore (umiditatea relativă devine 100%), iar 2 ocupanţi în cca. 5 ore.
Aceasta situaţie ne indică faptul că în actualele încăperi, cu volum relativ mic, prin simpla lor ocupare (fără aerisire), atingerea stării de saturare a volumului cu vapori de apă în câteva ore este o realitate frecventă.
 
Temperatura feţei interiare a ferestrei termopan
Într-o încăpere care, are un perete exterior, primul loc în care se poate produce condensul este fereastra.
Temperatura feţei interioare a ferestrei este esenţială în declanşarea procesului de condensare.
Fără a complica expunerea, în continuare se prezintă pe scurt, rezultatele unor calcule făcute pentru 2 tipuri de ferestre tip termopan.
Exemplul 3: fereastră izolată termic superior. A fost aleasă o fereastră cu un coeficient global de transfer termic de 2,60 W/m2*K (fereastră cu rama izolată termic, din aluminiu, cu 2 sticle, emisivitate scăzută e= 0,20 pe faţa 2 sau 3, distanţă între sticle de 12,7 mm, umplută cu aer).
În cazul în care afară sunt –5 oC şi în încăpere +20 oC, temperatura feţei interioare a ferestrei scade la +12 oC, caz în care condensarea începe imediat ce aerul depăşeşte 8,8 grame vapori de apă / kg aer uscat, iar umiditatea relativă corespondentă depăşeşte valoarea de 60%.
Dacă afară ar fi –20 oC, înăuntru +20 oC, aceeaşi fereastră ar avea +7 oC, condensarea începând la depăşirea valorilor de 6,2 g vapori/ kg aer, respectiv umiditatea relativă corespondentă sare de 42%.
Exemplul 4: fereastră izolată termic moderat. În acest caz fereastra ar avea un coeficient global de transfer termic de 3,22 W/m2*K (fereastra anterioară, dar fără strat de protecţie low-e).
În cazul în care afară sunt –5 oC şi în încăpere +20 oC, temperatura feţei interioare a ferestrei scade la +10 oC, caz în care condensarea începe imediat ce aerul depăşeşte 7,6 grame vapori de apă / kg aer uscat, iar umiditatea relativă corespondentă depăşeşte valoarea de 52%.
Dacă afară ar fi –20 oC, înăuntru +20 oC, aceeaşi fereastră ar avea +4 oC, condensarea începând la depăşirea valorilor de 5,1 g vapori/ kg aer, respectiv umiditatea relativă ar depăşi 34%.
 
Analiza unui caz semnalat
Una din constantele noastre cititoare, D-na Elena B. (m…e@yahoo.com), căreia îi mulţumim şi pe această cale, ne trimite o scrisoare din care spicuim:
”… sunt un fidel cititor al revistei DOMUS si DOMUS UTIL, revista in care aveţi un articol permanent…
Din luna mai 2005 sunt beneficiara unei tâmplarii PVC (PROFIL TRICAMERAL …) cu geam termopan low-e.
    Odată cu scăderea temperaturii exterioare sub 0 oC, pe foaia de geam dinspre cameră (deci nu între foi) se formează un strat de abur (care peste noapte se transformă în "broboane de apa"), cu atât mai înalt cu cat temperatura este mai scăzută.
    Am solicitat firmei producătoare (de la care am certificat de garanţie şi instrucţiuni de folosire) să găsească o soluţie la acest fenomen şi mi s-au prezentat următoarele cauze :
     - umiditate în cameră ;
     - sursa de căldură nu este chiar sub geam ;
     - aşa se întâmplă in primul an ;
     - mi s-a sugerat chiar să nu mai dorm în cameră şi să şterg geamul.
   La insistenţele mele a venit cineva de la firmă care a măsurat umiditatea în cameră şi temperatura pe geam.
   Acestea au fost :
      - 60% umiditate in cameră
      - 19 oC temperatura pe geam (la interior)
   Reprezentantul firmei a considerat ca dacă întoarce foaia de geam LOW-E se rezolvă problema, ceea ce nu s-a întâmplat.
… aş dori să-mi explicaţi ce fenomen se produce si ce măsuri aş putea să iau.”
De la bun început facem observaţia că, existenţa protecţiei de emisivitate pe faţa 2 sau 3 a feţelor din interiorul geamului dublu termopan, nu conduce la modificări ale gradului de izolare termică a acestuia; deci, întoarcerea geamului în ramă nu schimbă comportamentul său termic.
Tot astfel, este de aşteptat ca fereastra să nu îşi modifice proprietăţile termoizolatoare după trecerea primului an de existenţă; este adevărat că, dacă garniturile de etanşare se deteriorează, prin fereastră se va produce o ventilare naturală permanentă şi nu s-ar mai produce (în încăpere) acumularea de vapori de apă; dar acesta nu este modul normal de funcţionare a unei ferestre tip termopan.
Pe scurt, alte comentarii ale noastre sunt:
      Datele din teren sunt extrem de sărace, situaţie în care se pot face doar unele supoziţii;
       Astfel, nu au fost precizate unele date de bază, cum ar fi: (a) coeficientul global de transfer termic al geamului termopan (în W/m2*K), necesar a fi înscris de vânzător în certificatul de garanţie, (b) valoarea temperaturii exterioare a aerului în timpul măsurătorilor efectuate, la faţa locului, (c) condiţiile climatice exterioare uzuale (oraşul în care se află clădirea), (d) date referitoare la clădire (alcătuire pereţi si acoperiş, orientare fereastră etc.).      Totuşi, dacă admitem că temperatura feţei interioare a geamului (pe care s-a aflat condens în timpul măsurătorii) a fost de  +19 oC şi în cameră umiditatea relativă a fost de 60%, din diagrama psihrometrică rezultă că:
-    -       Fie temperatura punctului de rouă a fost (de cel puţin) +19 oC, caz în care umiditatea absolută ar fi fost de cca. 13,6 grame vapori/ kg de aer uscat, iar temperatura aerului din încăpere ar fi trebuit sa fie cca. +27,3 oC (situaţie mai greu de crezut !);
-    -       Fie măsurătorile au fost eronate, executate pe grabă, incomplet.
     În continuarea analizei am putea, totuşi, presupune că temperatura aerului din încăpere ar fi fost de cca. +21 oC (situaţie mai uşor de crezut), caz în care, la 60% umiditate relativă, temperatura feţei interioare a geamului (pe care se afla condens în timpul măsurătorii) a fost de  +13,2 oC (care ar fi fost şi temperatura punctului de rouă); în consecinţă umiditatea absolută a aerului din cameră era de cca. 9,5 grame de vapori de apă (situaţie credibilă !).
      Este adevărat că, dacă sub geamul de termopan, s-ar afla un radiator, acesta ar fi spălat de aerul cald, temperatura feţei interioare a geamului ar creşte, îndepărtându-se de punctul de rouă (anulând pericolul de producere a condensului).
     Din experienţa noastră, la o instalaţie de încălzire centrală bine reglată, care furnizează agent termic în radiatoare după Normativele Tehnice existente şi realizează într-o încăpere o temperatură de cca. +23 oC, temperatura aerului care se ridică de la radiator (spălând fereastra) ar avea peste +40 oC şi ar îndepărta pericolul de condens.
      Ce ne facem însă în cazul în care avem termopane montate în uşa de la balcon, în faţa căreia nu putem monta radiatoare ?
      Din păcate, cauzele reale care au condus la nemulţumirea clientului, în speţă D-na Elena B., nu pot fi puse în evidenţă decât prin măsurări complete, la faţa locului, efectuate de către personal specializat, în condiţii reale de exploatare (de ex. trebuie ştiute şi sursele interioare reale producătoare de umiditate).
 
Concluzii practice
     Este bine să ştim, de la bun început, că un geam termopan închide ermetic fereastra, pe aici ne-mai-fiind posibilă nici-o infiltrare întâmplătoare de aer; prin fereastra termopan aerul proaspăt (luat de afară), poate pătrunde numai prin deschiderea acesteia într-una din cele două poziţii posibile: laterală („clasică”; deschidere largă) sau batantă („aplecată”; deschidere îngustă);
     La cumpărarea unui geam termopan vânzătorul trebuie să înscrie, în certificatul de garanţie, coeficientul global de transfer termic asigurat de geam (în W/m2*K); în mod ideal, clientul va cere sfatul unui specialist în privinţa valorii necesare pentru viitorul geam cumpărat;
       Într-un apartament, dotat cu geamuri termopan, trebuie să se afle cel puţin un higrometru (aparat de perete, de mărimea unui termometru cu ac, rotund), care indică în permanenţă umiditatea relativă din încăpere;
    În cazul în care apare condens, admiţând că geamul este corespunzător executat/livrat, pe de o parte, este necesară reducerea surselor de umezeală din încăpere, iar pe de altă parte, micşorarea cantităţii de vapori de apă aflaţi în încăpere prin ventilarea acesteia, imediat ce umiditatea relativă depăşeşte valorile de condens (deschiderea geamului termopan în „poziţia batantă”);
     În orice caz, folosirea „termopanelor” presupune o schimbare de comportament a locatarilor în privinţa „aerisirii mai dese” a încăperilor, mai ales iarna;
     În cazul în care geamul este necorespunzător (de ex. prezintă nejustificat temperaturi prea scăzute pe faţa interioară, nu este etanş etc.), se poate cere înlocuirea acestuia;
       În cazuri excepţionale, se poate procura un aparat de dezumidificare a aerului din încăpere (soluţie ceva mai scumpă).
       Dacă umezeala apare şi pe pereţi, pericolul este extrem de mare: apariţia ciupercilor de perete, situaţie dăunătoare sănătăţii noastre.
  Oricare specialist în climatizare-ventilare poate prezenta, pentru fiecare caz în parte, date referitoare la comportamentul geamului termopan în încăperea la care a fost montat; poate de asemenea, să confirme sau nu, buna funcţionare a ferestrei termopan.
 În acelaşi timp, fiecare utilizator poate prin încercări practice, ajutat de un termometru şi un higrometru de cameră, să afle valorile de temperatură şi umiditate relativă pentru situaţiile în care apare condensul (termopanul fiind bine realizat) şi să le evite prin măsuri, tehnice şi de comportament, adecvate.
In ceea ce ne priveşte, cu toate dezagramentele semnalate mai înainte, considerăm că utilizarea geamurilor termopan reprezintă, pentru apartamentele noastre, o soluţie bună, corectă, aducătoare de economii la bugetul alocat pentru încălzirea (iarna) sau răcirea (vara) clădirilor, care în timp îşi va dovedi utilitatea practică.

Igrasia nu apare daca

- aerisirea din camera este corespunzatoare;
- incalzirea este uniforma si la temperaturi moderate;
- camerele orientate spre nord sunt mai bine incalzite sau izolate;
- aerul nu ajunge la saturare din punctul de vedere al umiditatii

Geamul termopan este format din doua foi de sticla intre care exista aer sau anumite gaze perfect etansate. “Principiul este simplu. O foaie de geam pierde 90% din caldura; 2 foi de geam care alcatuiesc geamul termoizolator pierd 50%, deci inca foarte mult”, spune Crutescu. Trebuie stiut ca exista si geamul termoizolator cu depunere LOW E (mai multe straturi microscopice de argint care fac ca foaia de geam sa aiba o izolare termica superioara) care pierde numai 10% din caldura. Sticla LOWE actioneaza ca o bucata de tabla pusa in spatele calorife rului, reflectand 90% din caldura spre interiorul camerei. Acest tip de geam este foarte bun iarna: daca afara sunt -10ˇC, iar in casa +20ˇC, pe un geam termopan obisnuit vor fi doar +9ˇC, in timp ce pe cel cu LOW E vor fi +17ˇC.
Feroneria si montajul La formarea pretului final contribuie si feroneria (modul cum alegeti sa inchideti fereastra) si montajul.
De ce apare condensul O parte dintre cei care si-au montat geamuri termopane au inceput sa se planga ca le-a aparut condensul sau ca geamurile sunt aburite. Specialistii afirma ca exista mai multe cauze care pot conduce la aceste inconveniente. Ei sustin ca fie s-au folosit profile PVC cu mai putin de 3 camere de aer, fie geamul este de calitate slaba si pierde caldura, fie etansarea pe conturul ramelor nu a fost facuta atat la interior, cat si la exterior sau nu s-a folosit banda comprimata. In plus, exista si posibilitatea ca fereastra sa nu fie montata corect, adica de la mijlocul parapetului catre interior (in zona calda).
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica