referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Cina cea de taina

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Cina cea de Taină (în italiană, Il Cenacolo sau La Ultima Cena) este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găseÅŸte în fosta sală de mese a bisericii dominicane "Santa Maria delle Grazie" din Milano...

Varianta Printabila 


1 ` Cina cea de Taină

Cina cea de Taină (n italiană, Il Cenacolo sau La Ultima Cena) este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găseşte n fosta sală de mese a bisericii dominicane "Santa Maria delle Grazie" din Milano.

Opera măsoară 460 x 880 cm şi a fost executată n tempera şi ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, n perioada cuprinsă ntre 1494 şi 1497. Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus Hristos, aşa cum este descrisă n Evanghelia după Ioan (13:21), rednd reacţiile diferite ale Apostolilor săi, după ce Isus anunţase că unul dintre discipolii săi l va trăda. Forma definitivă a fost precedată de studii amănunţite, schiţele corespunzătoare s-au păstrat şi se găsesc n biblioteca "Albertina" din Viena, la "Accademia" din Veneţia şi n "Royal Library" din castelul Windsor.
 

Tehnica folosită de Leonardo, lucrnd pe tencuială uscată cu materiale asemănătoare picturilor pe lemn, s-a dovedit neadecvată, rezultatul fiind că, după puţin timp, vopseaua a nceput să se desprindă, fapt atestat ntr-o scrisoare a lui De Beatis din 1517, adresată cardinalului din Aragona. n cursul secolelor, pictura a fost de mai multe ori restaurată, rezultatele fiind mai degrabă negative, ntunecndu-se suprafaţa pictată. Călugării dominicani au distrus peretele inferior, deschiznd o uşă chiar la mijloc, eliminnd astfel picioarele lui Iisus. Ultima restaurare, ncepută n 1948 şi terminată la 28 mai 1999, a renoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind şi consolidnd astfel ceea ce mai rămăsese din pictură şi readucnd la vedere aspecte dotate de o luminozitate şi prospeţime neaşteptate. n august 1943, n urma unui bombardament aerian, tavanul ncăperii se prăbuşeşte dar pictura rămne ca prin minune intactă, protejată doar de cţiva saci cu nisip.

n 1980, mpreună cu biserica şi cu mănăstirea dominicană, opera lui Leonardo a fost declarată de către UNESCO patrimoniu al umanităţii.

Rednd furtuna născută n sufletul discipolilor la auzul cuvintelor "Unul dintre voi mă va trăda!", artistul a redat felul divers n care, potrivit vrstei şi temperamentului, apostolii au reacţionat la aceste cuvinte fatidice. Cea mai mare parte dintre personajele picturii sunt att de precis şi complet construite, nct ar putea fi desprinse pentru a figura ca nişte portrete independente, deşi integrarea lor n ansamblu este perfectă.
 

Compoziţional, Cina cea de Taină a fost construită după raţionamente aproape matematice. Apostolii au fost mpărţiţi n patru grupuri de cte trei, dispuse două la dreapta şi două la stnga lui Isus, care se află n centru. Spre a fi mai proeminent, Isus a fost situat n dreptul unei ferestre prin care se vede un peisaj cu orizontul foarte cobort, avnd deci ca fundal cerul. Părerea care dăinuise multă vreme privitoare la rolul secundar al culorii la Leonardo, explicndu-se aceasta prin formaţia sa toscană n care avea ntietate realizarea reliefului - "il rilievo" - ca obiectiv pictural, a fost infirmată prin lucrările moderne de restaurare.

 două copii n mărime naturală a Cinei lui Leonardo: una se găseşte la Biserica Minorită din Viena, alta n muzeul mănăstirii din Tongerlo (Belgia).

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica