referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

1989 - poarta catre libertate

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Odată cu RevoluÅ£ia din 1989, România a trecut de la regim totalitar la stat de drept, ceea ce a avut nenumărate consecinÅ£e pozitive: pluripartidismul, separarea puterilor în stat, garantarea prin ConstituÅ£ie a drepturilor ÅŸi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor etc...

Varianta Printabila 


1 1989 – Poarta către libertate ?


„Daţi-mi statul cel mai absolutist, n care oamenii să fie sănătoşi şi avuţi - l prefer statului celui mai liber, n care oamenii vor fi mizeri şi bolnavi"
                            (Mihai Eminescu)    Ideea de revoluţie se defineşte printr-o schimbare bruscă şi de obicei violentă a structurilor sociale, economice şi politice ale unui regim dat.
    Revoluţia din 1989 a reprezentat sfrşitul unei etape n istoria Romniei, prin nlăturarea regimului communist şi nceputul unui nou drum.
    Revoluţia decembristă a fost o consecinţă a greşelilor unui sistem politic ce a atentat, timp de cteva decenii, la libertăţile fundamentale ale poporului romn.
    Deseori, Revoluţia din 1989 este privită ca un eveniment la care a contribuit ntreg poporul romn cu scopul de a-şi recştiga libertatea. Datorită represiunilor din trecut, poporul romn a luptat n decembrie 1989 pentru dreptul fundamental de a fi liber.
    Perioada comunista şi perioada actuală sunt puse de multe ori n antiteză, nsă este greşit acest timp de comparaţie, căci vedem, de multe ori, n prezent, intepretări greşite ale noţiunii de libertate, datorate, n primul rnd, modului n care aceasta a fost tratată, n trecut.
    
    Regimul comunist este un regim totalitar, de aceea, acesta se caracterizează prin: autoritate nelimitată exercitată printr-un individ sau grup restrns de indivizi; statul deţine monopolul absolut n toate domeniile, puterea executivă o domină pe cea legislativă şi juridică; participarea la viaţa politică se exercită formal, nu există posibilitatea reală de a alege; menţinerea ordinii prin apel la forţă şi teroare, instituită prin intermediul unor instituţii specializate (poliţie, armată, securitate) etc.
    n Romnia, Partidul Comunist Romn, partid unic, a fost cel care a influenţat n cea mai mare măsură viaţa politică, economică şi socială a romnilor. mpotriva celor care protestau contra regimului, se luau măsuri drastice. De asemenea, cei care refuzau să susţină Partidul, nu aveau nicio şansă n a progresa din punct de vedere profesional şi social, devenind „duşmani ai poporului”.
    Odată cu Revoluţia din 1989, Romnia a trecut de la regim totalitar la stat de drept, ceea ce a avut nenumărate consecinţe pozitive: pluripartidismul, separarea puterilor n stat, garantarea prin Constituţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor etc.
    Totuşi, trebuie amintit de Punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara. Nerespectarea acestei cerinţe a dus la consecinţe negative n actualul sistem politic al ţării.  
    n timpul regimului comunist, orice activitate economică era controlată de Partid. Odată cu instaurarea sistemului totalitar, a urmat desfiinţarea proprietăţii private, colectivizarea, naţionalizarea, evenimente care au dus la distrugerea vieţii economice şi sociale a romnilor.
    Odată cu Revoluţia din 1989, sistemul economic din Romnia a devenit capitalist. Orice cetăţean are dreptul de a deţine proprietate privată sau de a-şi deschide propria afacere.

    Un subiect sensibil pe vremea comunismului a fost cel al libertăţii de exprimare. Dreptul de a te exprima liber, practic nu exista. Absolut orice critică adusă sistemului era pedepsită. Nenumăraţi intelecutali şi artişti au avut de suferit, trăind pedeapsa nchisorii sau chiar fiind asasinaţi. Personalităţi importante din perioada interbelică au fost privite cu dizgraţie n timpul comunismului, multe dintre ele fiind considerate „trădători de ţară”. Printre aceste personalităţii se afla şi marele istoric Mircea Eliade.
Puţini au fost cei care au reuşit să spună „nu” regimului prin intermediul artei.
Toate organele de presă interne au fost controlate, majoritatea fiind folosite pentru a face propagandă comunistă. Singurele critici aduse regimului s-au făcut prin intermediul postului de radio „Europa liberă”.

    Urme ale influenţei comuniste se resimt astăzi la nivelul libertăţii de exprimare. ncă se practică cenzura, libertatea de exprimare fiind ngrădită adesea. Criticile aduse sistemului politic, educaţional sau juridic sunt adesea pedepsite.
    Astăzi, mass-media şi internetul au un grand nalt de dezvoltare, influenţnd, n mare parte, opinia publică. Deseori, sursele oficiale de informare sunt controlate de marii latifundiari ai ţării, dar şi de persoane cu funcţii politice, ceea ce duce la propagandă politică sau dezinformare.  
    Posturi de radio, TV, emisiuni politice, articole din presă, ct şi forme de manifestare artistică cum ar fi muzica, desenul, ce au drept temă sistemul actual de guvernare sau alte subiecte sensibile cum ar fi teme istorice, religioase sunt deseori oprite de la distribuire sub diferite pretexte.
    Mass-media este supusă unui proces de degradare, participnd deseori la un proces de informare greşită a opiniei publice.
    Libertatea de a trage concluzii sau a critica anumite fapte, de către omul de rnd, este adesea oprită .
    Totuşi, libertatea de exprimare este ngrădită la nivel naţional, nu n plan individual.
    De 20 de ani avem dreptul de a ne exprima liber şi de a alege, chiar dacă uneori apar piedici unde, ncă, mentalitatea comunistă şi face prezenţa.

    Uneori, totuşi, noţiunea de libertate este greşit nţeleasă n ziua de astăzi. Multe persoane văd n ideea de „libertate”, dreptul de a acţiona fără constrngeri n scopuri personale, indiferent dacă alte persoane au de suferit. Deseori, legile actuale ale ţării sunt văzute ce nişte „epave comunsite”, iar ncălcarea lor se justifică prin afirmaţia „sunt liber”.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica