referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Decebal - regele erou al dacilor

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

În urma expediÅ£iei dace din iarna anului 85-86, în sudul Dunării,Roma organizează prima campanie în Dacia,în vara anului 87,comandată de generalul ÅŸi prefectul pretoriului Cornelius Fuscus, campanie care se soldează cu înfrângerea romanilor ÅŸi devenirea lui Decebal rege...

Varianta Printabila 


1                        
                                                             Decebal-regele erou
                                          al dacilor

                
                         

           
    
              Originea lui Decebal

     Regele Decebal s-a nascut intre anii 55-60 en, fiu al regelui Scorilo, urmnd la tron (n anul 87), după normele succesiunii agnatice(unchiul său Duras). Ultimul rege dac are parte de cele mai multe izvoare att scrise ct şi arheologice. Se acceptă unanim numele DECEBAL deşi n cele mai multe izvoare latine apare sub forma DECEBALI,iar pe un vas funerar descoperit la Sarmizegetusa Regia se poate citi textul n limba dacă:"DECEBALUS PER SCORILO" ceea ce nseamna "Decebal fiul lui Scorilo". Aşadar este posibil ca adevăratul nume al regelui dac să fie DECEBALUS.Dupa ultimile cercetari numele de Decebal ar fi o porecla,insemnind “CEL VITEAZ”, numele real a lui Decebal fiind DIURPANEU.   
     Decebal reuneşţe sub sceptrul său pe geto-dacii nord-dunăreni n epoca n care Imperiul roman nconjurase Dacia. Pnă la Decebal, alţi succesori ai lui Burebista, ntre care Deceneu,Comosicus, Scorilo,Duras-Diurpaneus,au pastrat continuitatea de putere n nucleul statului geto-dac.
    nfăţişarea lui Decebal o ştim de pe Columna lui Traian care se află n Roma.

                        
                      (Moartea lui Decebal)                   

   Dintre toate caracterizările lui Decebal,cea mai fidelă a făcut-o istoricul roman Dio Cassius n care a spus:”Era foarte priceput la planurile de război şi iscusit n nfăptuirea lor,ştiind să aleagă prilejul pentru de a-l ataca pe duşman şi a se retrage la timp,meşter n a ntinde curse, era un bun luptător, viteaz n luptă,ştiind să iasă cu bine dintr-o nfrngere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor.”             
                                 
                            
                       Politica internă

    Puţinele izvoare care au ajuns pnă la noi, sunt suficiente pentru a realiza tabloul politicii interne dusă de regele Decebal.
   -Pe plan militar işi dezvoltă armata, numeşte responsabili cu oastea, o dotează cu arme noi de tip roman şi ntăreşte sistemul de fortificaţii din Munţii Oraştiei n frunte cu capitala Sarmizegetusa;
  -Pe plan social  este de menţionat stratificarea mai pregnantă şi mai complexă a paturilor sociale, cu aparatele administrativ, judiciar, religios aferente;
  -Pe plan administrativ construieşte un aparat de stat care conţine prefecţi pentru fiecare ramură economică, deţine o cancelarie competentă,bate monedă,aparatul judiciar este mai bine gndit,aparatul religios se menţine n forma cunoscută de conducere duală (rege şi preot), n plus nvăţămntul prezintă o dezvoltare mai accentuată;
 -Pe plan economic dezvoltă comerţul, agricultura se menţine la cote superioare. Industria metaliferă prezintă o dezvoltare fără precedent;
 -Pe plan religios construieşte magnifice sanctuare n incinta sacră a capitalei.
      
                     Războaiele cu romanii

  
1   n urma expediţiei dace din iarna anului 85-86,
n sudul Dunării,Roma organizează prima campanie n Dacia,n vara anului 87,comandată de generalul şi prefectul pretoriului Cornelius Fuscus, campanie care se soldează cu nfrngerea romanilor şi devenirea lui Decebal rege.
   La un an de la această victorie, n anul 88,o armată romană condusă de generalul Tettius Iulianus atacă din nou pătrunznd n Dacia prin Banat. Decebal aşteaptă n defilelul de la Tapae,acolo unde dacii sunt copleşiţi de numărul mare de soldaţi romani,şi Decebal propune pacea. Prin acest compromis Decebal se recunoaşte clientul Romei. Odată cu preluarea puterii de către Traian,pacea se destramă. Traian este hotărt să cucerească Dacia.
     n anul 89 se ncheie o pace de compromis ntre Imperiul Roman şi Regatul Dac,prin care Decebal se recunoaşte rege clientelar, n schimbul unor subsidii anuale şi al unui ajutor tehnic. Decebal nu restituie nsa nici toţi prizonierii şi nici insignele romane capturate n război.
       mpăratul Traian a nceput prima sa expeditie n Dacia,n martie 101,traversnd Dunărea pe podurile de vase de la Laederata (Ramna) si Dierna (Orsova). Bătălia cu dacii are loc la Tapae,pe data de 25 martie 101.Decebal foloseşte strategia, retrăgndu-şi trupele n interiorul ţării, lăsnd armata romană să-şi macine forţele, naintnd pe un teritoriu necunoscut şi ,evident, neprielnic. Pentru a n cetini naintarea lui Traian, Decebal foloseşte diverse mijloace.Astfel, Traian este ntmpinat de o solie, care i aducea din partea burilor şi a aliaţilor lui Decebal un mesaj: i se cerea mpăratului retragerea şi ncheierea păcii. Decebal şi dă seama că Traian nu vroia pacea, iar ţinta acestuia era Sarmisegetuza.  Lupta ncepe ntr-un defileu ngust şi păduros de la Tapae. Finalul primei lupte este grăbit de o furtună cu tunete şi fulgere.Importante forte dace, aliate cu sarmati si bastarni, traversează Dunărea si atacă Moesia, obligndu-l pe mpăratul Traian să se deplaseze spre noul teatru de război deschis de Decebal.Acesta din urmă este nsă nfrnt de romani, iar n toamna anului 102 se ncheie pacea ntre cele două tabere, o pace nteleasă doar ca un armistitiu.
 Legiunile romane trec n vara anului 105 podul ridicat de Apolodor din Damasc la Drobeta, ncepnd astfel cel de-al doilea Război dacic.Decebal a fost abandonat de aliati si, atacat prin Banat, Valea Oltului si Moldova, s-a retras n cetătile din Muntii Orăstiei. Acestea sunt cucerite de romani, ca si Sarmizegetusa, capitala regatului, distrusă din temelii.Legenda spune că nainte ca romanii să cucerească Dacia, Decebal, se retrage n munţi unde, de frică de a nu cădea viu n mna duşmanului,se sinucide.
           
Capul său este adus lui Traian la Rannistorum şi apoi trimis la Roma, unde va fi expus, nainte de a fi aruncat n Tibru.Cea mai mare parte a regatului dac este transformată n vara anului 106 n provincie romană, ceea ce are o importanţă esenţială n formarea poporului romn.
            
            Sfrşitul şi nsemnătatea istorică
                      a lui Decebal

   Viaţa dacilor continuă. O suprafaţă de circa 25% din Dacia (pnă la Roşia Montană la nord şi pnă la Olt la est) devine colonie romana, din care Imperiul   va lua aurul necesar pentru a se redresa financiar ntr-o primă fază din tezaurul a cărui localizare este dezvăluită de sclavul dac Bicilis, apoi din minele de la Roşia Montană. Astfel,deşi capitala coloniei este Sarmizegetusa Ulpia Traiana, cel mai important oraş din teritoriu este Apullum, oraş prin care trece aproape ntreaga cantitate de aur ce ia drumul vestic. Tot Dacia va mai oferi Imperiului mai multe legiuni alcătuite exclusiv din daci care vor facilita victoria n multe colţuri ale Europei. Cucerirea Daciei nu reprezintă sfrşitul acestui popor ci intrarea lui pe un făgaş mai aparte.
       n memoria luptelor dintre romani şi daci, Apolodor din Damasc a realizat, n anul 113, un imens monument (nalt de aproape 30 de metri): Columna lui Traian. La loc de cinste, printre attea scene de lupta, figura demnă a lui Decebal dăinuie n amintirea glorioasei sale domnii, n fruntea statului dac.
 A  rămas in isorie ca simbol al vitejiei,curajului,al dragostei de neam,al iubirii de libertate.Romnii l-au cinstit pe Decebal purtndu-i numele,dnd numele său unor instituţii,străzi sau ridicndu-i monumente.
 Prin urmare, Decebal a fost cel mai mare rege şi conducător dac.

        
 (Columna lui Traian)              (Capul lui Decebal)
   
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica