referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Alexandru cel Mare - o persona remarcanta in Istoria Universala

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Diseminata de la Adriatica la Indus,Gange si Nil asimilind influenta orientale ,civilizatia greaca va da nastere unui nou univers, cel elenistic, care-si pune, pentru secole o puternica peaceata asupra intregi lumi mediteraniene...

Varianta Printabila 


1 Alexandru cel Mare

336-323 in Chr . Domnia lui Alexandru Macedon.
La virsta de numai de 20 ani, fiul energicului Filip II si al ambitioasei printese epirote Olimpia ocupa,in urma disparitie violente a talatului sau , tronul Macedonie , stat devenit recent hegemon lumii elene. Un destin fara de egal face din tinarul suveran una dintre cele mai fascinante personalitati ale lumii antice. In numai 13 ani de domnie el strabatuse in mars, in fruntea unei armate care l-a urmat orbeste, fara a cunoaste o singura data infringerea , un drum de20000km, spulberind existenta celui mai vast si bogat stat al epocii, pentru a constitui, pe cuprinsul a trei continente un nou imperiu, avind ca hotare Marea Adriatica si Oceanul Indian, Dunarea, Muntii Caucazi, Hinducus si desertul Nubiei, cea mai intinsa plazmuire statala cunoscuta de antichitate  pina la acea data. Diseminata de la Adriatica la Indus,Gange si Nil asimilind influenta orientale ,civilizatia greaca va da nastere unui nou univers, cel elenistic, care-si pune, pentru secole o puternica peaceata asupra intregi lumi mediteraniene.
 In primavara anului 334 inChr. In fruntea unei armate de 30000 de pedestri si 5000 de calareti, sprijinit de 160 de trieri, Alexandru traverseaza Hellespontului debarcind pe pamintul Asie Mici. Falanga macidoniana si cavaleria greaca ramin fierul de lance al succeselor macidoniene. Il insotesc atit generali experimentati a lui Filip al II-lea, Parminion, Perdicas, Glateros, cit si impetiosii tovarasi de generatie precum Hefastion Ptolemeu Lagos s.a.Fidelul general Antipatros este numit regent al Macedoniei si strateg al Europei, cu mesiunea de a asigura pacea din Palopones si pina la Dunare.
 In anul 333 in Chr. In luna noiembrie la portile Siriei,la Issos are loc o batalie care dicide soarta Orientului Apropiat. Desi superioara numeric, armata regelui Darius al III-lea sufera o categorica infrigere, familia si tabara suveranului au cazut in miinele invingatorului.
 In anul 323 in Chr. 13 iulie la Babilon, oras din care intentionase sa faca noua sa capitala Alexandru cel Mare se stinge pe neasteptate din viata, la virtsa de numai 33ani, fara a desemna un succisor. Putin inaite de moarte incepuse pregatirea unei expeditii  desinata cuceririi Peninsulei Arabie. Viata si personalitatea lui devin, la scurt timp o tema predilecta pentru retori si filozofi,iar expeditiile sale –subiec de legenda.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica