referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Ciocnirea civilizatiilor - Samuel Huntington

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

În mod ciudat,budismul,deÅŸi o mare religie,nu a fost baza unei civilizaÅ£ii.
Expansiunea Occidentului s-a datorat tehnologiei,în special vaselor de transport cu care au exportat cultura ÅŸi violenÅ£ei organizate. Cu toate acestea,Occidentul nu a creat o mare religie...

Varianta Printabila 


1

Samuel Huntington
Ciocnirea Civilizaţiilor    Huntington susţine că n lumea de după Războiul Rece, cele mai importante distincţii dintre oameni nu sunt de natură ideologică, politică sau economică. Ele sunt de natură culturală. n timp ce statele naţionale vor rămne principalele unităţi de analiză n afacerile internaţionale, comportarea lor va fi influenţată decisiv nu de goana după putere si bogăţie (aşa cum ar sugera realismul), ci de preferinţele, asemănările si deosebirile culturale.
Huntington defineste civilizatia ca fiind cel mai larg nivel de recunoastere cu care o persoana se poate identifica, una care se refera la valorile, normele sociale si institutiile care conduc societatea. Huntington analizează diferenţele dintre rasă şi civilizaţie : rasa nu este influenţată de istorie, norme sociale şi valori aşa cum poate fi influenţată civilizaţia, aşadar fiind posibil ca indivizi aparţinnd aceleiaşi rase sa fie adnc diferenţiaţi de civilizaţie, sau ca indivizi din rase diferite sa fie uniţi de civilizaţie. Huntington admite că civilizaţiile sunt flexibile, fără  nceputuri sau sfrşituri precise, concrete. Cu toate acestea, el susţine că graniţele care mpart civilizaţiile ar putea fi ambigue nsa ele sunt reale şi importante. Civilizaţiile nu sunt structuri politice nsa ar putea reprezenta un număr de unităţi politice (mai multe naţiuni, mai multe state etc.). El susţine religia ca o unitate centrală a caracteristicilor civilizaţiilor şi o foloseşte ca o variabilă n identificarea ctorva dintre cele mai proeminente civilizaţii .
Huntington doreşte să sublinieze faptul ca occidentalii trebuie să nţeleagă că cultura lor este unică,dar nu universală. nainte de a se ncerca occidentalizarea unei regiuni trebuie ţinut cont de substratul cultural al regiunii respective.
    n lume există 8 civilizaţii distincte,războiale actuale ducndu-se ntre actori aparţinnd unor civilizaţii diferite. S-a ncheiat perioada războaielor ntre clasele sociale.n războiul din fosta Yugoslavie, Rusia a sprijint srbii,iar Arabia,Turcia,Iran şi Libia i-au sprijinit cu arme pe musulmanii bosniaci.
    Cultura divide sau unifica. Societăţi despărţite de ideologie se unesc (Coreea);societăţi unite de ideologie se despart (Rusia ,Yugoslavia).Astăzi,Cortina de Fier s-a mutat spre Est,separnd creştinismul de islamism.
    Marile civilizaţii ale lumii au fost identificate cu marile religii;popoarele care mpărtăşesc aceeaşi etnicitate şi limbă,dar au religii diferite ajung să se măcelărească (Yugoslavia).
    Potrivit analizei lui Huntington,cele opt mari civilizaţii ale Globului sunt:
1.    Sinică
2.    Japoneză
3.    Hindusă (miezul civilizaţiei indiene)
4.    Islamică
5.    Ortodoxă
6.    Occidentală
7.    Latino-americană (deşi urmaşă europeană,a evoluat pe căi diferite)

n mod ciudat,budismul,deşi o mare religie,nu a fost baza unei civilizaţii.
Expansiunea Occidentului s-a datorat tehnologiei,n special vaselor de transport cu care au exportat cultura şi violenţei organizate. Cu toate acestea,Occidentul nu a creat o mare religie.
Se sustine ca Occidentul. A creat o civilizatie universala dar daca o civilizatie universala e pe cale de aparitie,trebuie sa apara o limba si o religie universale. Limba universală pretinsă de occident este engleza,dar aceasta este străină pentru 90% din populaţia globului.
Puţine ţări cu tradiţii puternice au adoptat modelul occidental:
Rusia a fost modernizată (europenizată) de Petru cel Mare printr-o serie de reforme ce au dus la simplificarea alfabetului chirilic,introducerea taxării si a codului moral de inspiraţie engleză.
   
1 Turcia a fost modernizată de Ataturk prin cele „6 săgeţi” :
1.    populism
2.    republicanism
3.    naţionalism
4.    laicitate
5.    etatism
6.    reformism
n cadrul reformelor sale, Ataturk a respins ideea unui imperiu multinaţional,ajungndu-se la masacrul armean. Punctele pozitive au fost abolirea Califatului (guvernarea religioasă),adoptarea Codului Civil Elveţian,adoptarea calendarului gregorian. n cele din urmă,Turcia s-a apropiat extrem de mult de Occident datorită acestor reforme,ea fiind un important membru NATO si un candidat la aderarea n Uniunea Europeană.
    Celelalte state musulmane se opun Occidentalizării. Problema statelor islamice este ca nu au un stat lider (nucleu) care să le reprezinte interesele. Fiecare mare stat musulman are lacune care l mpiedică să devină un lider.
1.    Indonezia:deşi cea mai mare ţară musulmană,cu o creştere rapidă,este departe de centrul arab
2.    Egiptul : este o ţară prea săracă,dependentă financiar de SUA
3.    Iranul : ar fi liderul ideal avnd n vedere poziţia,mărimea şi economia,dar Iranul este o ţară şiită,n condiţiile n care 90% dintre musulmani sunt suniţi
4.    Pakistan : se confruntă cu instabilitate politică şi cu probleme cu India
5.    Arabia Saudită : deşi leagănul Islamului,este dependentă de Occident
6.    Turcia : este o ţară dezvoltată,dar este laica,musulmanii renegnd-o

Musulmanii văd civilizaţia occidentală ca decăznd,fapt subliniat şi de Fukuyama n „Marea Ruptură”.Musulmanii,care au tradiţia familiei şi care nu acordă drepturi femeii,nu pot sa vadă o femeie lăsndu-şi copilul n grija unei bone,sau o femeie lider.
Strategia de cucerire adoptată de occidentali,aceea a cooperării economice,apropie popoarele dar nu le poate face să se nţeleagă.
Conflictul din timpul Războiului Rece au fost mult mai mici dect conflictele mocnite de astăzi dintre islamism şi creştinism. Lumea a fost cuprinsă de războaie de falie. Primul război civilizaţional modern a  fost cel din Afganistan (1979-1989).SUA au susţinut cu armament insurgenţii,iar URSS care lupta pe un teritoriu necunoscut, a fost umilită. nfrngerea URSS s-a datorat unui efort colectiv al islamicilor,care au contribuit cu 25 000 de voluntari. Acest război a dus la accelerarea decăderii URSS.
Războiul din Golf : occidentalii au intervenit militar ntr-un război ntre musulmani,pe care l-au văzut ca pe un război mpotriva lor. Musulmanii afirmau: „Saddam este un lider sngeros,nsă este al nostru”. Războaiele de falie sunt prelungite,fiecare aliindu-se cu cel  mai apropiat civilizaţiei sale.
Occidentalii n acuză pe musulmani că au emigrat n ţările occidentale şi au declanşat instabilităţi. Aceste mişcări de populaţie care sunt motorul istoriei au fost n proporţie de 2/3 formate din musulmani n anii 90.Tocmai din cauza escaladării tensiunilor create de musulmani, Chirac considera că „imigraţia trebuie totalmente oprită”
Pe seama imigraţiei s-ar putea pune şi războiul din fosta Yugoslavie:srbii au convieţuit paşnic,pnă cnd extinderea numerică a unui grup a creat tensiuni politice,culturale şi sociale asupra celorlalte grupuri. Albanezii au nceput să ceară Kossovo, dar naţionalismul srb dezvoltat sub Miloşevici a trecut la reprimarea albanezilor. n acest conflict, Serbia a achiziţionat arme de la ortodocşi,iar musulmanii i-au ajutat pe musulmanii bosniaci. Pnă la urmă, războaiele de falie se termină cnd combatanţii se epuizează.
Focare ale războaielor de falie au fost puse pe seama ruşilor 1979 – 1989,1992 Tadjikistan,1994 Cecenia.
Islamicii sunt convinşi de superioritatea civilizaţiei lor şi nu vor să o accepte pe cea occidentală,pătată de crimă,droguri şi o etică negativă a muncii….
O gafă a lui Huntington, prezenta in acest volum ar fi referitoare la separarea catolicismului de creştinism .Acesta a separat Transilvania de restul Romaniei,trecand Transilvania  ca fiind catolica.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica