referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Mitul lui Orfeu

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

De supărare, Orfeu n-a vrut să mai vadă nici o femeie, deÅŸi nimfele îl tot ademeneau. Urcându-se mai sus pe munte a fost încercuit ÅŸi omorât de nimfe, căci n-a vrut să petreacă cu ele...

Varianta Printabila 


1 MITUL LUI ORFEU    Orfeu a fost primul cntăreţ de imnuri din Elada.
    El s-a născut n casa regelui Eagru, iar mamă i-a fost muza Caliopa. Tată, ca şi altor cntăreţi i-a fost zeul Apolo, care i-a dăruit o liră şi i-a urat să cnte mai frumos ca vntul cnd foşneşte prin frunzele pădurii.
    Cnd a mai crescut a nceput să umble prin ţara lui Eagru minunnd oamenii cu vocea lui duioasă. Pnă şi animalele cele mai sălbatice, ca rsul se aşezau şi l ascultau. Cu cntecul lui moleşitor a adormit balaurul cel groaznic ce păzea lna de aur şi-a nimicit vraja sirenelor.
    Şi devenind bărbat s-a ndrăcostit de-o nimfă numită Euridice. Orfeu i cnta din lira-i fermecată ca ea să poată dănţui cu alte nimfe.
    La nunta ce urma să se ntmple, pentru un moment, mireasa a rămas singură, iar atunci un alt flăcău ce o iubea a vrut să o răpească. Cnd l-a văzut nimfa a nceput să fugă şi a căzut ntr-o groapă unde un şarpe a muşcat-o. Orfeu ajuns acolo a rugat zeii să-l ajute, dar nimic. Văznd acestea a pornit spre Hades, n Infern să-şi caute mireasa. Pe drum l-a rugat pe Hermes să-l călăuzească. Şi călăuzit de Hermes şi ajutat de liră a ajuns la Hades.
    Acolo printr-un cntec i-a povestit nefericita ntmplare, iar zeul s-a nvoit, dar cu o condiţie: să nu ntoarcă privirea spre iubita lui, căci altfel va fi pierdută pe vecie. Pornind napoi spre tărmul de sus chiar nainte să ajungă a ntors capul. Mireasa i-a dispărut pe vecie, iar zeul napoi n-a mai adus-o.
    De supărare, Orfeu n-a vrut să mai vadă nici o femeie, deşi nimfele l tot ademeneau. Urcndu-se mai sus pe munte a fost ncercuit şi omort de nimfe, căci n-a vrut să petreacă cu ele.
    Trupul lui a fost scos din mare şi pus ntr-un templu, iar lira a fost pusă pe cer (de unde constelaţia Lirei).

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica