referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Martin Luther

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Începând cu 1516 predicile lui Luther spuneau că Biserica avea nevoie de o noua filosofie ÅŸi de o reformă importantă. Vânzarea moaÅŸtelor ÅŸi sprijinul aparent acordat corupÅ£ilor, doctrina non-scipturală care sisÅ£inea că izbăvirea poate fi cumpărată, au fost adesea atacate chiar din interiorul Bisericii de către umaniÅŸti recunoscuÅ£i, ca Erasmus, care au încercat să restaureze credinÅ£a creÅŸtină simplă prin studierea Scripturilor...

Varianta Printabila 


1 Martin Luther

Martin Luther este important nu doar ca fondator al protestantismului. Filosofia şi scrierile sale din domeniul reformelor sociale, economice şi politice au fost pietre de temelie ale lumii moderne.
Martin Luther, primul şi cel mai mare reformator al Bisericii Creştine şi personaj important din istoria naţionalismului german, s-a născut la Eisleben, n Turingia, n 1483. Părinţii lui erau ţărani la origine, dar au evoluat financiar şi social  prin seriozitatea si abilitatea tatălui. Crescut ntr-o atmosferă de pietate sumbră caracteristică acelor vremuri, Luther a fost trimis să nveţe la vrsta de 14 ani. Mai trziu a studiat la Magdeburgn şi apoi n 1500, la vrsta de 17 ani şi la dorinţa tatălui său, a plecat la Universitatea din Erfurt pentru a studia Drept.
n perioada de studiu, Luther era chinuit de puternice mustrări de conştiinţă privind păcatul şi era dureros de preocupat de căutarea certitudinii  izbăvirii. ntr-o noapte, o futună teribilă a răsturnat un stejar n apropiere de el şi Luther s-a retras la mănăstirea eremiţilor lui Augustin, spernd ca prin  austeritate şi autodisciplină să găsească calea sigură pentru a cunoaşte izbăvirea dată de Dumnezeu. n 1507 a fost hirotonist preot şi trei ani mai trziu a fost trimis la Roma pentru a rezolva unele afaceri monahale, unde a fost nfuriat de bogăţia şi corupţia existente n mediul papal renascentist.
La vrsta de 29 de ani, Luther a devenit doctor n teologie şi substareţ la Univesitatea din Wittenburg, unde a nceput să predea cursuri despre Aristotel. n această perioadă Luther a găsit o soluţie pentru ndoielile profunde care-l măcinau, provocate de conştientizarea vieţii sale plină de păcate. n Epistola lui Pavel către Romani, el a descoperit  cuvintele: „Omul  neprihănit va trăi prin credinţă”. Acest citat a devenit centrul teologiei lui Luther.
De la descoperirea existenţei unei relaţii directe ntre Hristos şi credincios, Luther a elaborat cele trei principii de bază ale Reformei. Primul, ca Scriptura provenită direct de la Dumnezeu este supremă ca semn de cunoaştere a omului faţă de El. Al doile, că izbăvirea poate veni doar prin  graţie divină şi nu prin intermediere umană; şi al treilea, că toţi cei care cred n Dumnezeu sunt ei nşişi „preoţi”, capabili să comunice direct cu El, neavnd nevoie de intermediar extern.
ncepnd cu 1516 predicile lui Luther spuneau că Biserica avea nevoie de o noua filosofie şi de o reformă importantă. Vnzarea moaştelor şi sprijinul aparent acordat corupţilor, doctrina non-scipturală care sisţinea că izbăvirea  poate fi cumpărată, au fost adesea atacate chiar din interiorul Bisericii de către umanişti recunoscuţi, ca Erasmus, care au ncercat să restaureze credinţa creştină simplă prin studierea Scripturilor.
n 1517 Luther a trecut la acţiunea pentru care, probabil ,este cel mai bine cunoscut. El a afişat pe uşa bisericii din Wittenberg cele 95 de principii, un atac căruia nu i s-a dat importanţă deosebită. Acţiunea lui Luther era o ncercare de a ataca doctrina care permitea Bisericii să vndă izbăviri, şi punea ataşamentul ei obsesiv faţă de avuţia materială faţă n faţă cu bogăţia adevărată a Evangheliei.
Luther nu intenţiona să se rupă de Biserica de la Roma; scopul lui era acela de a iniţia  reforma internă. nsă atacul copleşitor al teologiei sale respingea rolul fundamental al Bisericii n vieţile spirituale ale credincioşilor. Refuzul hotărt al lui Luther de a se dezice de convingerile sale a dus la confruntarea istorica cu autorităţiile, n care a oferit conştiinţei protestante expresia sa definitorie: „Aşa gndesc eu. Nu pot gndi altfel.”. Respingerea puterii şi autoritaţii Bisericii a dus la excomunicarea lui Luther n 1521.
Ideile lui Luther au dat naştere la tulburări politice şi religioase n ntreaga Germanie. Conducătorii celor săraci şi oprimaţi, dornici să se opună  conducătorilor autocratici din ţară, s-au indentificat cu rezistenţa lui Luther faţă de atotputernica Biserică Romană, n anii ce au urmat, izbucnirea unei răscoale ţărăneşti a pus n pericol stabilitatea mai multor principii. Deşi Luther nu a folosit niciodată Scriptura pentru a justifica insurecţia şi violenţa, la nceput el a adoptat o adordare nţelegătoare şi moderată. nsă el depindea de protecţia nobililor aliaţi şi din această cauză a fost obligat să se declare de partea clasei conducătoare. I-a nfierat pe rebeli, susţinnd distrugerea lor cu o ferocitate şocantă.
Odată cu ntărirea poziţiei sale politice, Luther şi-a ndreptat atenţia spre clădirea unei noi Biserici, pe care a ntemeiat-o printr-un sistem formal conferit de veneraţia publică, imnuri şi catehism- o carte scrisă sub forma unor ntrbări şi răspunsuri, care rezumă principiile ce stăteau la baza creştinismului. n 1535, dupa ce a părăsit ordinul monahal, s-a căsătorit- ncălcnd legea celibatului. Restul vieţii sale publice şi-a petrecut-o ncercnd  să pună capăt diferendelor tot mai mari dintre aliaţii săi şi pentru apărarea Reformei mpotriva reacţiei tot mai ostile venite din partea Romei. Luther a murit n 1546, dar a lăsat n urma sa o seamă de lucrări de mare importanţă teologică, politică şi istorică.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica