referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Napoleon Bonaparte

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Nici un membru al familiei Buonaparte nu a fost niciodată soldat profesionist. Tatăl său, Carlo, a fost un avocat care a luptat pentru independenÅ£a Corsicii, dar după ce FranÅ£a a ocupat insula în 1968, el a servit drept judecător ÅŸi a intrat în aristocraÅ£ia franceză drept conte...

Varianta Printabila 


1 Napoleon Buonaparte (1769 – 1821)

A fost mpăratul Franţei, a consolidat şi a iniţializat multe reforme ale Revoluţiei Franceze. Unul dintre cei mai buni conducători militari ai tuturor timpurilor, a cucerit o mare parte din teritoriul Europei şi s-a ocupat de modernizarea naţiunii pe care o conducea.
El s-a născut la 15 august 1769 la Ajaccio n Corsica, primind numele de Napoleon care n franceză a devenit Napoleon Buonaparte. A fost al doilea din cei opt copii ai lui Carlo (Charles) Buonaparte şi al Letiziei Ramolino Buonaparte.
Nici un membru al familiei Buonaparte nu a fost niciodată soldat profesionist. Tatăl său, Carlo, a fost un avocat care a luptat pentru independenţa Corsicii, dar după ce Franţa a ocupat insula n 1968, el a servit drept judecător şi a intrat n aristocraţia franceză drept conte.
Sub influenţa familiei sale Napoleon a fost educat pe cheltuiala regelui Louis al XVI-lea la Brienne şi la Şcoala Militară din Paris. El a terminat şcoala n 1785, iar la 16 ani s-a alăturat artileriei ca locotenent II.
După ce revoluţia a nceput, a devenit locotenent colonel (1791) n Garda Naţională Corsicană. n 1793, Corsica declară independenţa şi Bonaparte, un patriot francez şi un republican, se alătură Franţei mpreună cu familia sa. I s-a dat gradul de căpitan ntr-o armată care se lupta cu Toulonul, o bază navală, care ajutată de flota britanică, era n război cu Republica. nlocuind un general de artilerie rănit, el şi-a aşezat tunurile n aşa fel nct flota Britanică  a fost nvinsă şi Toulonul a căzut. Ca rezultat Bonaparte a fost promovat ca general de brigadă la vrsta de 24 de ani.
n 1795 el a salvat guvernul revoluţionar prin dispersarea insurgenţilor din Paris.
n 1796 s-a nsurat cu Josephine de Beauharnais, văduva unui aristocrat ghilotinat n Revoluţie, şi mamă a 2 copii.
n 1796 Bonaparte a fost promovat comandant al armatei franceze n Italia. S-a luptat cu patru generali austrieci succesiv, fiecare cu un număr superior de soldaţi şi a forţat Austria şi aliaţii săi să facă pace.
Tratatul de la Campo Formio a stabilit ca Franţa să păstreze cele mai multe din cuceririle sale. n nordul Italiei a format Republica Cisalpină (cunoscută mai trziu ca Regatul Italiei) şi şi-a ntărit poziţia n Franţa, trimiţnd comori n valoare de milioane de franci, guvernului.
n 1798 pentru a riposta comerţului Britanic cu estul, a condus o expediţie n Egipt prin Turcia, pe care l-a şi cucerit. Cu toate acestea flota lui a fost distrusă de amiralul englez Horatio Nelson. Bonaparte a reformat guvernul şi legile egiptene, abolind sclavia şi feudalismul şi garantnd drepturile de bază.
Cercetătorii francezi pe care i-a adus cu el au nceput studiul ştiinţific al istoriei antice egiptene. n 1799 nu a reuşit să captureze Siria, dar a reuşit o victorie zdrobitoare asupra Turciei la Abu Qir.
Dar Franţa se afla n faţa unei noi coaliţii: Austria, Rusia şi Anglia.
Bonaparte, nefiind un suflet modest, s-a decis să-şi părăsească armata şi să  se rentoarcă cu bine n Franţa. n Paris s-a alăturat conspiraţiei mpotriva guvernului. n lovitura de stat din 9 – 10 noiembrie 1799, mpreună cu colegii săi au preluat puterea şi au stabilit un nou regim, Consulatul. Bonaparte , primul consul, avea aproape puteri dictatoriale. Constituţia a fost refăcută, n 1802 făcndu-l pe Napoleon consul pe viaţă iar n 1804 făcndu-l mpărat. n 1800 şi-a consolidat puterea traversnd Alpii şi nvingndu-i pe austrieci la Marenga. După aceea el a negociat o pace generală europeană, pace ce a stabilit rul Rin ca graniţă de est a Franţei.
n Franţa administraţia a fost reorganizată, sistemul de justiţie a fost simplificat şi toate şcolile au fost puse sub control centralizat. Legea franceză a fost standardizată sub forma Codului Napoleonian sau codul civil şi ncă alte şase coduri.
Acestea garantau drepturile la libertate cştigat n revoluţie, incluznd egalitatea n faţa legii şi libertatea religiei.  


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica