referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Airbus A380

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Airbus este parte a consortiului European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) care, datorita vanzarilor inregistrate, a reusit sa surclaseze Boeing pentru prima data in 2004, compania dorind sa-si asigure monopolul construind “un gigant al aerului”, strategie initiata de Boeing in anii ’70, odata cu lansarea avionului 747...

Varianta Printabila 


1 Airbus A380 - gigantul aerului
Un Ritz al aerului. Cu 49% mai multe facilitati de lux


Lansarea oficiala a super avionului a avut loc in luna ianuarie a anului trecut, la sediul companiei producatoare din Toulouse, ceremonia concurand in grandoare cu deschiderea Jocurilor Olimpice.

Ingerii survolau arealul hangarului in care a fost construit giganticul avion sub privirea paterna a unui personaj care acoperea jumatate din tavanul hangarului, acesta intruchipand Divinitatea protectoare care mai arunca din cand in cand cate o privire induiosata catre oficialitatile tarilor europene implicate in proiect.

Astfel, Goethe, Einstein, Goya, Gaudi, Hugo, Shakespeare si Beatles au fost simbolurile “principalilor pioni” ai acestui joc care a dobandit peste noapte dimensiuni grandioase si o aparenta durabilitate care promite eternitatea tuturor celor care vad “pasarea de metal” pentru prima data.

Dar, acest gigant este atat un spin la fel de mare in calcaiul challengerului Boeing, cat si un castel de carti de joc care ameninta sa se prabuseasca inghitind aeroporturi, eforturi sustinute si riscuri diplomatice asumate de o Uniune Europeana fara o lege unitara impotriva puterii mondiale - America.

Unii critici au interpretat acest proiect ca un afront adus la adresa Americii si o prima Constitutie a unei atat de discutate si tergiversate Uniuni Europene.

Ca sa intelegeti o parte din riscurile la care se supun cele patru tari implicate in proiect, ar trebui sa aflati ca sumele investite se ridica la ordinul miliardelor de dolari.

Astfel, compania Airbus a investit aproape 16 miliarde USD, cu doua mai mult
<a href='http://a.softpedia.com/adclick.php?n=abda331e' target='_blank'><img src='http://a.softpedia.com/adview.php?what=zone:13&amp;n=abda331e' border='0' alt=''></a>
fata de bugetul estimat, la care se adauga inca 4,3 miliarde USD din finantari europene. Airbus ar trebui sa primeasca cereri pentru inca 100 de avioane, in afara celor 149 deja comandate, pentru a acoperi doar costurile de productie.

“Vom vinde mai mult de 250 de avioane. Vom vinde 700-750. Este un avion care va zbura timp de 30-40 de ani fara sa poata fi depasit tehnologic”, sustinea anul trecut Noel Frogeard, CEO al Airbus.

“S-a construit un alt Concorde? A construit Airbus un avion mai degraba pentru imaginea sa, decat pentru pasageri?”, se intreba purtatorul de cuvant al Boeing pentru Europa, Charles Miller.

Statele Unite vs. Uniunea Europeana

Airbus 380 repezinta cu adevarat o inovatie a tehnicii; cu toate ca detine cu doar 35% mai mult spatiu pentru pasageri, avionul a fost conceput ca un “Ritz al aerului” cu 49% mai mult loc pentru facilitatile de lux, oferind pasagerilor: sali de conferinte, baruri si restaurante, cafenele, sali de gimnastica, magazine si biblioteci, in afara cabinelor – veritabile camere de hotel de cinci stele.

O alta problema spinoasa o ridica atat competitorul (Boeing), cat si conducerea Statelor Unite care a depus de aproape doi ani o plangere la World Trade Organization acuzand finantarea din bugetele statelor membre ale Uniunii Europene pentru acest proiect. Riposta a fost cat se poate de prompta, amintind cu aceasta ocazie Statelor Unite ca si proiectul pentru alt avion de mare capacitate –747 Dreamliner – a fost finantat substantial din bugetul statului. Din acel moment, cele doua continente au initiat negocierile, fara insa a ajunge la un acord pana in prezent.

Airbus este parte a consortiului European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) care, datorita vanzarilor inregistrate, a reusit sa surclaseze Boeing pentru prima data in 2004, compania dorind sa-si asigure monopolul construind “un gigant al aerului”, strategie initiata de Boeing in anii ’70, odata cu lansarea avionului 747.

Airbus estimeaza o cerere de 1.250 de avioane, cu o capacitate de cel putin 400 de locuri, pentru urmatorii 20 de ani, in timp ce Boeing mizeaza pe o cerere de 300-400 de avioane de dimensiune medie.

O a treia problema care ar putea sa apara in viitor a fost evidentiata de directorul Centrului European de Studii Politice din Bruxelles, Daniel Gros: ”Succesul va fi acela de a depasi toate aceste probleme (inregistrarea unui cuantum de vanzari care sa depaseasca investiile si incetarea animozitatilor cu Statele Unite – n.e). Dar realul pericol este reprezentat insa de politicienii care vor vedea in acest avion un campion european si vor incerca sa construiasca replica in tarile lor.”

Dar, pentru a gazdui avionul, aeroporturile (40 deja semnatare a contractului incheiat cu Airbus) vor suferi modificari radicale ale infrastructurii, costurile ridicandu-se la alte 2,3 miliarde de dolari.1 Istoricul Airbus A380

1991- Airbus cere partenerilor sai sa propuna diverse proiecte pentru un avion de mari dimensiuni

Ianuarie 1993 – Boeing face public un proiect asemanator cu cel al Airbus

Iunie 1993 – Boeing se decide sa construiasca avionul, iar Airbus initiaza propriul sau proiect – A3XX

1996- Airbus Craft Division incepe sa proiecteze motoare pentru viitorul avion

2000 – Este initiata campania de marketing a A3XX (viitorul A380)

2002- Incepe productia componentelor in 15 fabrici

Februarie 2004 – Rolls-Royce livreaza in Toulouse primele motoare; prima aripa este produsa in Tara Galilor

Mai 2004 – Asamblarea finala a gigantului A380

Aprilie 2005 – Primul zbor al A380

2006 – Va fi livrat primul avion companiilor aeriene Singapore Airlines, Quantas si Emirates

Detalii
Peformante (A380-800 si A380-800 HGW)
Viteza Maxima – 0.89Mach
Viteza maxima pentru distante lungi – 0.85 Mach
Limita de distanta – 15.100 km

Capacitate
Numar standard de pasageri – 555 (2 niveluri si trei clase)
Quantas Airines (caz particular) – 523 locuri si 3 clase
Spatiu mai mare cu 49% fata de Boeing 747 si 35% mai multe locuri
Greutate max. la decolare – 560 t
Greutate max. la aterizare – 386 t
Greutate max. fara combustibil -361 t

Productie
149 comenzi
Estimate- 1.235 avioane de 400 locuri pana in 2020
Primele Livrari – 2006

Dimensiuni
Lungime – 73m
Inaltime – 24,1 m
Diametrul Fuselajului – 7,41 m
Lungimea Cabinei -50,68 m
Latime Maxima a Cabinei (primul nivel) – 6,58m
Latime Maxima a Cabinei (nivel superior) – 5,92 m
Distanta dintre roti – 30,4 m
Dimensiunea Aripilor – 79,8 m

Motoare
Generatoare Electrice – pentru A380-800 patru produse de Rolls Royce Trent 900 sau Engine Alliance (General Electric-Pratt Whitney) GP-7200
Pentru A380-800HGW – patru 311Kn Trent900 sau GP-7200Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica