referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Incursiune in Grecia Antica

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Asa ca cei patru s-au dus din nou in pestera unde adapostisera minunata masina a timpului, s-au urcat in ea si au pornit intr-o noua calatorie fascinanta.
Si au ajuns la zidurile cetatii Troia, scena unei mari legende si a unor minunate opere literare ale antichitatii : Iliada si Odiseea.Operele lui Homer descriu razboiul troian, care se pare ca a avut loc in anii 1300 sau 1200 i.H...

Varianta Printabila 


1
Incursiune in Grecia Antica
(RAZBOIUL TROIAN)


    Cei patru colegi din clasa a V-a, Andy, Dani, Gabi si Robert aveau de realizat un nou referat la istorie, despre Grecia antica.S-au gandit ca cel mai usor este sa foloseasca din nou masina timpului, pentru ca foarte mult i-a ajutat in relizarea referatului trecut, despre Orientul antic.
    Asa ca cei patru s-au dus din nou in pestera unde adapostisera minunata masina a timpului, s-au urcat in ea si au pornit intr-o noua calatorie fascinanta.
    Si au ajuns la zidurile cetatii Troia, scena unei mari legende si a unor minunate opere literare ale antichitatii : Iliada si Odiseea.Operele lui Homer descriu razboiul troian, care se pare ca a avut loc in anii 1300 sau 1200 i.H.
-    Stiti ca se pare ca Troia a existat in realitate? zise Andy. S-a situat in nord-vestul Turciei de astazi. Legenda spune ca Zeus, suparandu-se foarte tare pe zeita erorii, Ate, ar fi imbrancit-o din Olimp.Aceasta a cazut pe un deal, pe care l-a numit “Dealul greselilor”.Ea a blestemat acest loc sa aduca numai ghinioane muritorilor.Tocmai aici, peste secole, s-a construit Troia.
-    Se pare ca Troia si-a atras de la inceput mania divina, completa Dani.Poseidon si Apolo, pedepsiti de catre Zeus, ar fi lucrat cot la cot cu salahorii muritori pentru a inalta zidurile Troiei.Dar Laomedon, regele Troiei pe atunci,  ar fi refuzat sa le plateasca munca depusa, ceea ce i-a atras supararea celor doi zei.
-    Da, se pare ca biata cetate nu a avut nici o sansa! zise Gabi.De fapt si Hecuba, sotia lui Priam, regele Troiei din timpul razboiului descris de Homer, ar fi avut un vis premonitor.
-    Care anume? intreba Robert.
-    Cand era insarcinata cu fiul ei Paris, ar fi visat ca un foc mistuia intreaga Troie.Atunci, preotii i-au zis ca trebuie sa-si sacrifice fiul ce se va naste, caci el va aduce distrugerea Troiei, zise Andy.
-    Si ce a facut Hecuba?
-    L-a lasat pe Paris pe un munte, crezand ca va fi devorat de animalele salbatice ; dar un pastor l-a gasit si l-a crescut.Mare fiind, Paris participa la niste intreceri in cetate si iese invingator.Atunci Priam afla ca este fiul lui si il repune in drepturile de print.
-    Si rau a facut, caci visul Hecubei se va implini, spuse Dani.La fel si profetiile Casandrei, sora lui Paris.Ea a prevestit sfarsitul Troiei, dar nimeni nu a crezut-o.
-    Nici nu aveau cum s-o creada, spune Gabi.Apolo, zeul razboiului, se indragostise de Casandra si ii daduse darul profetiei ; dar fiindca ea l-a refuzat, Apolo a blestemat-o ca nimeni sa nu o creada.
-    Rau cu atatia zei ; unul mai ciudat ca celalalt , observa Robert.Desi ei insisi faceau o gramada de greseli, se razbunau pe bietii muritori. Dar cum a adus Paris distrugerea cetatii sale?
-    Exista o alta legenda ; totul pleaca de la un mar de aur, “marul discordiei”, zise Andy.Se pare ca la nunta zeitei Thetis, toti zeii au fost invitati cu exceptia zeitei Eris, zeita discordiei.Nervoasa, aceasta s-a facut invizibila, a venit la nunta si a adus un cadou – un mar de aur pe care scria “ celei mai frumoase”.
Atena, Hera si Afrodita si-au revendicat marul, fiecare sustinand ca ea e mai frumoasa.Paris, care inca nu era recunoscut ca fiu al regelui Troiei, ci era pastor pe Muntele Ida, a fost pus de zeite sa o aleaga pe cea mai frumoasa.Atena i-a promis intelepciune daca o va alege pe ea, Hera i-a promis bogatie si putere, iar Afrodita i-a promis ca i-o va da pe Elena, cea mai frumoasa muritoare.Iar el a ales dragostea, votand-o pe     Afrodita.Astfel si-a atras dusmania Atenei si Herei, zeite foarte puternice.
-    Si care era problema? De ce nu putea Paris sa se casatoreasca cu Elena, intreba Robert.
-    Pentru ca era deja casatorita cu Menelaus, regele Spartei.Fuga Elenei cu Paris l-a suparat pe Menelaus si pe prietenii lui -  Ulise, Ajax, Agamemnon.Impreuna si-au unit fortele si au pornit razboi impotriva Troiei, unde se refugiasera cei doi indragostiti.
-    Da, toti prietenii lui Menelaus, regi in cetati grecesti, i-au venit in ajutor lui Menelaus.De fapt, nu toti ar fi vrut sa plece la razboi, dar au trebuit sa-si respecte juramantul, zise Gabi.Se pare ca Ulise s-a prefacut ca-i  nebun cand au venit solii sa-l ia la razboi.El a inhamat un cal schilod la plug si ara un ogor, presarand sare in loc de seminte.Dar emisarii razboiului l-au pus pe fiul lui, Telemah, in calea plugului ; un nebun ar fi trecut cu plugul peste copil si l-ar fi ucis.Dar Ulise s-a oprit, deconspirandu-se.
-    Da, si nici Ahile nu a vrut sa participle ; mama lui, Thetis,  l-a imbracat in haine femeiesti si l-a ascuns printre fete.
Dar Ulise, Ajax si ceilalti soli l-au pacalit si l-au facut sa se demaste ; ei au adus in grupul fetelor marfuri diferite – bijuterii, valuri si arme.Toate fetele admirau hainele si bijuteriile, numai una se uita la arme.Asa si-au dat seama care este Ahile, isi aminti Andy.
- Smecheri au mai fost grecii astia in antichitate! zise Gabi.
- Si uite asa a pornit razboiul care avea sa dureze   10 ani, zise Dani.Se pare ca grecii au strans o armata puternica si si-au construit o flota nemaipomenita ca sa ajunga in Troia.Doar ca nu au gasit drumul pe mare spre Troia, sau iar le-or fi pus zeii bete-n roate, ca au ratacit opt ani pe mari.Desi Troia era destul de aproape...Uitati-va si pe harta ca asa e!

                


1 -    Se pare ca regele din Misia, Telephus, a carui rana fusese vindecata de Ahile, le-ar fi dat o harta care sa le arate drumul spre Troia.
-    Da, dar tot degeaba, zise Gabi.Artemis, zeita vanatorii, ar fi fost suparata pe Agamemnon care s-ar fi laudat ca este un vanator mai bun decat ea.Atunci ea a facut astfel incat sa nu bata deloc vantul, deci corabiile au ramas pe loc.
Pentru a-l ierta pe Agamemnon si a le permite inaintarea pe mare, Artemis a pretins un sacrificiu ; pe fiica lui Agamemnon, Ifigenia.Agamemnon a trebuit sa fie de acord.Unele legende spun ca Ifigenia a fost sacrificata pe altarul zeitei vanatorii, altele ca lui Artemis i s-ar fi facut mila si ar fi hotarat iertarea ei.In schimb Ifigenia s-a facut preoteasa intr-un templu al lui Artemis.Cert este ca zeita le-a dat vant corabiilor, permitand inaintarea corabiilor armatei aheilor spre Troia.


-    Se pare ca o mare forta militara a fost trimisa sa nimiceasca Troia.In „Catalogul Corabiilor” din „Iliada” scrie ca erau peste 1100 de corabii cu cate 50 de oameni la bord fiecare, in timp ce Tucidide spune ca erau 1200 de corabii cu cate 120 de ostasi fiecare.Oricum, erau multe..., zise Andy.
-    Intr-adevar, confirma Dani.Si, dupa multe peripetii, au acostat langa zidurile Troiei.Nu-i asa ca inainte de a incepe razboiul au trimis o solie la Priam?
-    Da, zise Andi, i-au cerut lui Priam sa i-o inapoieze pe Elena lui Menelaus.Dar Paris, fiul lui Priam, nu a fost de acord sa renunte la iubita lui.Si asa a inceput un razboi care avea sa dureze 10 ani.Legendele istorice vorbesc insa mai mult despre ultimul an din razboi.Unele sustin ca Troia nu putea fi cucerita datorita zidurilor sale de aparare foarte puternice ; doar la constructia lor participasera si doi zei...
-    Da, iar alti zei si-au adus din nou contributia la mersul razboiului.Se pare ca Apolo era suparat pe Ahile care i-ar fi ucis un fiu si ar fi trimis ciuma in tabara aheilor.Apoi, tot el ar fi indreptat sageata otravita trasa de Paris catre calcaiul lui Ahile, isi aminti Robert.
-    Dar ce treaba are calcaiul lui Ahile in toata povestea asta? intreba Gabi.Nu-mi mai amintesc.
-    A, o noua legenda interesanta, zise Dani.Se pare ca Thetis, mama lui Ahile, ar fi vrut sa-l faca nemuritor pe fiul ei.Ea l-a scufundat pe Ahile, copil mic fiind, in raul Styx din Infern, astfel incat nici o arma nu putea sau rani trupul copilului.Dar l-a tinut de un calcai cand l-a scufundat in apa fermecata, deci acea parte a corpului era singura vulnerabila.Apolo stia acest lucru.Cand Paris a tras o sageata otravita spre Ahile, Apolo a deviat traseul acesteia spre calcaiul vulnerabil, iar Ahile a fost ucis.
-    Mare pacat! Se pare ca a fost un luptator viteaz, imi placea personajul, zise Robert.
-    Asta e, nu era de joaca cu zeii astia razbunatori, comenteaza Andy.Mitologia antica greceasca este teribil de interesanta.O gramada de zei, fiecare cu simpatiile si antipatiile lui.Or fi fost ei zei, dar comportamentul este teribil de asemanator cu al muritorilor!
                             
 
-    Si pana la urma cum s-a terminat razboiul? intreba Dani.
-    Tot cu un siretlic, bineinteles, rase Andy.Aheii s-au prefacut ca pleaca si renunta la Elena.Dar nu inainte de a construi un cal – capcana, calul troian.Ideea i-a apartinut lui Ulise, care stia ca in Troia calul este animal sacru.In realizarea planului l-a ajutat si zeita Atena, care nu uitase ofensa adusa de Paris.
Calul era de lemn, de mari dimensiuni, gol pe dinauntru.Avea urmatoarea inscriptie :

Grecii dedică această ofrandă Atenei pentru īntoarcerea lor acasă.

In interiorul gol al calului grecii au introdus soldati.Bietii troieni s-au pacalit si au dus calul in cetate.Oricum ei se bucurau ca au castigat razboiul, fiind pacaliti de falsa plecare a trupelor grecesti.In schimb, peste noapte, soldatii din interiorul calului au iesit, au ucis garzile troienilor si au incendiat cetatea.

-    Pacat, imi placeau troienii! zise Robert.
Si la o adica, ce se bagau grecii asa, daca Elena a vrut sa fie cu Paris, de ce trebuiau sa porneasca un razboi pentru asta?
-    Onoarea era atunci la mare pret, mult mai mult decat in zilele noastre.Daca regii greci se legasera prin juramant sa intervina oricand unul in favoarea celuilalt, atunci ei nu au facut altceva decat sa-si respecte cuvantul dat.Si apoi mai erau si zeii astia, care se bagau in treburile muritorilor, zise Andy.
-    Oricum, legenda sau nu, Iliada si Odiseea lui Homer scot in evidenta un lucru : literatura Greciei antice este de mare valoare.Iar legendele antichitatii sunt deosebit de interesante.Era o epoca de mare inflorire a culturii.Fata de “intunericul” cultural care avea sa acopere epoca feudala…a rezumat Gabi.
-    Ei, om ajunge noi si in vremurile acelea, cand le vom studia la istorie.Noroc ca avem masina timpului!

     Cei patru prieteni s-au urcat in masina timpului si au pornit spre casa si timpurile noastre.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica