referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Tratatul de la Versailles

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Tratatul de pace de la Versailles a fost semnat între Germania ÅŸi AliaÅ£i la sfârÅŸitul Primului Război Mondial. A fost negociat în timpul ConferinÅ£ei de Pace de la Paris care a avut loc la Versailles începând cu 18 ianuarie 1919. Au fost prezenÅ£i reprezentanÅ£i ai SUA, Anglia, FranÅ£a ÅŸi Italia; Republica Germană, care înlocuise vechea formă de guvernământ la sfârÅŸitul războiului, a fost exclusă de la negocieri...

Varianta Printabila 


1 Tratatul de la Versailles

Introducere    

Tratatul de pace de la Versailles a fost semnat ntre Germania şi Aliaţi la sfrşitul Primului Război Mondial. A fost negociat n timpul Conferinţei de Pace de la Paris care a avut loc la Versailles ncepnd cu 18 ianuarie 1919. Au fost prezenţi reprezentanţi ai SUA, Anglia, Franţa şi Italia; Republica Germană, care nlocuise vechea formă de guvernămnt la sfrşitul războiului, a fost exclusă  de la negocieri. n prima parte a tratatului a fost inclusă Liga Naţiunilor, prima organizaţie de pace mondială, căreia i-a fost dată responsabilitatea de a executa prevederile a multor tratate de după Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat pe 28 iunie 1919 n Sala Oglinzilor din Palatul Versailles de lngă Paris. SUA nu a ratificat tratatul, dar a semnat separat cu Germania Tratatul de la Berlin la 2 iulie 1921.            

Refacerea si reparatiile


    Prin tratatul de la Versailles, Germania a fost obligată să renunţe la serviciul militar obligatoriu; să-şi reducă armata la 100000 de oameni; să demilitarizeze toate teritoriile din stnga Rinului şi de asemenea 50 kilometri n dreapta Rinului; să oprească toate importurile, exporturile şi aproape toată producţia de armament; să-şi limiteze flota la 24 de nave, fără submarine, personalul naval să nu depăşească 15000 de oameni; şi să abandoneze toată aviaţia militară şi navală pnă la 1 octombrie 1919. William II trebuia judecat  pentru crime de război de către un tribunal internaţional, dar procesul nu a avut loc niciodată.
Pentru pagubele provocate n timpul războiului de Aliaţi, Germaniei i sa cerut să facă reparaţii financiare extinse. Pe lngă bani, plata a fost făcută şi sub formă de nave maritime, trenuri, animale şi resurse naturale. Dificultăţi au apărut nsă n colectarea plăţilor, iar situaţia nu a fost reglementată dect după conferinţa de la Lausanne n 1932.  


Schimbari teritoriale
 
Germania a recunoscut necondiţionat suveranitatea Belgiei, Poloniei, Cehoslovaciei şi Austriei, şi a denunţat tratatele de la Brest-Litovsk şi Bucureşti. Pe lngă acestea a mai pierdut şi 71000 de kilometri pătraţi, adică mai mult de 13% din posesiunile sale Europene. Alsacia-Lorena a fost returnată Franţei, şi bazinul Saar era condus de o comisie a Ligii Naţiunilor timp de 15 ani. Belgia primea micile districte Eupen-et-Malmedy şi Morenet. n urma plebiscitului ţinut n 1920 a fost hotărtă soarta Schleswig-ului central şi de nord, cuprinznd 3981 kilometri pătraţi, care a fost reunit cu Danemarca, dar mai trziu a revenit Germaniei. Poloniei i-au fost cedate mari părţi din provincia Posen şi din Prusia de vest. Plebiscitele din sud-estul Prusiei  şi din districtul Marienwerder din vestul Prusiei, ţinute n 1920, au produs majorităţi substanţiale pentru Germania. Plebiscitul din Silesia Superioară (1921) a dat majoritatea Germaniei, dar Consiliul Ligii Naţiunilor, invitat să rezolve controversele, a dat cea mai bogată parte Poloniei. O porţiune din Silesia Superioară  (acum n republica Cehă) a fost cedată Cehoslovaciei n 1920. Portul Danzig a fost cedat principalilor Aliaţi şi puterilor asociate, care au recunoscut  independenţa oraşului Danzig (azi Gdansk) sub administrarea Ligii Naţiunilor, dar sub juridsticţia Poloniei privind relaţiile externe. De asemenea, Germania a pierdut ntregul său imperiu colonial.    


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica