referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Moldova intre sec.XIV-XV

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Unul din domnitorii Moldovei care au participat la lupta antiot. a fost Stefan cel Mare(1475-1504).Una din cauzele acestei lupte a fost neatarnarea Moldovei, cu alte cuv, lupta de emancipare de sub pretentiile de suzeranitate manifestate de Poarta.In plan intern, organizeaza apararea tarii, intareste armata si zidurile de aparare, reface cetati distruse si construieste altele noi, sprijina dezvoltarea ec, in special a comertului(aducea sume importante de bani datorita drumului comercial amintit mai sus)...

Varianta Printabila 


1 Moldova intre sec.IV-VI


Sfarsitul sec.al XIII-lea a insemnat cristalizarea unor formatiuni politice mentionate de cronici germane, poloneze sub denumirile de ‘tari’.(Tara Romanilor). Procesul de unificare a fost favorizat si de prosperitatea oraselor moldovene, care se datora drumului comercial important ce lega Orientul de Occident(venea din Polonia si se indrepta spre M.Neagra), Moldova fiind socotita drept ‘placa turnanta a comertului international’, dupa cum aprecia Gh.Bratianu in lucrarea ‘Marea Neagra’.
La intemeierea statului medieval Moldova au contribuit atat premise interne, cat si premise externe.Traditia istorica invoca primul ‘descalecat’ pe cel al lui Dragos, voievod maramuresean, care formeaza ‘o marca de aparare’ cu centrul la Baia.Al 2-lea descalecator, socotit si adevarut intemeietor al Moldovei, Bogdan, tot voievod maramuresean pune bazele unui stat independent intre 1363-1364 (Cronica lui Ioan de Tarnave), cuprinzand insa numai ‘Tara de Sus’(N Moldovei).Unificarea deplina a fost realizata de catre urmasii lui Bogdan I: Latcu I(adopta catolicismul din considerente politice), Petru Musat (infiinteaza Mitropolia Moldovei, dependenta de cea de la Constantinopol) si Roman I care alipeste Tara de Sus si Tara de Jos, autointitulandu-se ‘Singur stapanitor de la munti pana la mare’.
Cea mai importanta institutie a statului medieval era Domnia, reprezentata de Domn(stapanul absolut al tinutului si supusilor) sau Voievod(comandatul oastei). Institutia avea prerogative executive(numea dregatorii, acorda prop.funciare), legislative (adopta acte cu caracter obligatoriu pentru toti loc.), judecatoresti(scaunul domnesc era cea mai inalta instanta de judecata) si religioase(numea episcopi si metropoliti).
A 2-a institutie a statului medieval era Sfatul Domnesc care era format din boieri cu dregatorii(initial, Sfatul Domnesc era format din toti boierii).Ex.de dregatorii :spatarul, vornicul, logofatul, vistierul, stolnicul si paharnicul, comisul, etc.Stefan cel Mare a mai introdus o functie in timpul domniei sale :portarul Sucevei(comandantul suprem al ostirii)
Unul din domnitorii Moldovei care au participat la lupta antiot. a fost Stefan cel Mare(1475-1504).Una din cauzele acestei lupte a fost neatarnarea Moldovei, cu alte cuv, lupta de emancipare de sub pretentiile de suzeranitate manifestate de Poarta.In plan intern, organizeaza apararea tarii, intareste armata si zidurile de aparare, reface cetati distruse si construieste altele noi, sprijina dezvoltarea ec, in special a comertului(aducea sume importante de bani datorita drumului comercial amintit mai sus).Se sprijina pe boierimea mica si pe cea mijlocie, pe care le atrage in lupta antiot.In plus, sprijina Biserica, ridica numeroase biserici, carora le face danii importante si scuteste preotii de robota.Avand in vedere aceste masuri luate de domnitor in consolidarea statului, Stefan cel Mare regizeaza primele confruntari militare cu turcii.
La 10 ianuarie 1475 are loc lupta de la Vaslui, cea mai categorica victorie a lui Stefan cel Mare impotriva turcilor.Pustiirea satelor, otravirea fantanilor, alegerea unei zone mlastinoase pentru confruntare sunt doar cateva dintre strategiile folosite de Stefan pentru a face fata unei armate impresionante numeric si superior echipate.
Peste 1 an mai tarziu, la 26 iulie 1476 are loc o noua confruntare la Razboieni, soldata cu infrangerea moldovenilor.In retragere, armata ot. dovedeste dezorganizare si in efortul de a prada si incendia cetatile rom,Stefan profita si ii cheama la lupta pe taranii ramasi in gospodariile lor, transformand astfel infrangerea in victorie.
Stefan cel Mare se stinge din viata in 1504, fiind inmormantat la Putna, ctitoria sa, lasand in urma o Moldova prospera si platitoare de tribut(semnifica rascumpararea pacii). Personalitatea sa l-a inspirat pe Barbu Delavrancea in scrierea ‘Apus de soare’.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica