referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Asirienii

Categoria: Referat Istorie

Descriere:

Dintre popoarele antice din Orientul Apropiat,asirienii au fost cei mai vestiti pentru cruzimea lor prin care au devenit stapanii unui imperiu urias,desi aceasta I-a costat insasi propria existenta.Ei au ramas in istorie ca primii utilizatori ai cavaleriei si ai carelor de razboi...

Varianta Printabila 


1 ASIRIENII

    Dintre popoarele antice din Orientul Apropiat,asirienii au fost cei mai vestiti pentru cruzimea lor prin care au devenit stapanii unui imperiu urias,desi aceasta I-a costat insasi propria existenta.Ei au ramas in istorie ca primii utilizatori ai cavaleriei si ai carelor de razboi.    
    Asirienii unul dintre popoarele cele mai razboinice din istorie,au luptat de-a lungul secolelor pentru a subjuga popoarele vecine.La apogeul puterii,imperiul lor se intindea pana la Golful Persic si cuprindea chiar si Egiptul.
Agresivitatea lor se putea datora intr-o masura pozitiei geografice.Pamantul Asiriei era in partea nordica a Mesopotamiei,pe langa Valea Tigrului,la nord de Babilon.Deoarece nu aveau hotare naturale,tarmuri sau lanturi muntoase,erau vulnerabili din orice directie.Din aceasta cauza era nevoie de o armata puternica si mobilizata in orice moment,pentru mentinerea imperiului.Asirienii erau comercianti indrazneti.Mai mult,principalele cai comerciale ale Mesopotamiei au trecut prin tara lor,a reprezentat in sine posibilitatea de imbogatire a oricarei puteri ce detinea controlul asupra lor.
    Ca si vecinii lor babilonieni,si asirienii erau amoriti,adica urmasii popoarelor semitice care in mileniul III i.e.n.iesind din Arabia au subgujat orasele Sumer si Akkad.Aparitia Asiriei ca stat independent a fost in jurul anului1900 i.e.n.,dar a continuat sa fie sub dominatia regatului barbar Mitanni.In decursul acestei lungi si grele perioade,asirienii nu numai ca au  reusit sa-si pastreze identitatea,dar au dezvoltat si o traditie militara puternica.Astfel,in secolul XIV i.e.n. au putut lansa o campanie expansionista.
Au facut incursiuni in toate directiile.Tukultiapil-estera I.,un rege al secolului al XII-lea a extins imperiul Asirian pana la Marea Mediterana.Succesul lor era schimbator deoarece au patruns popoarer in Orientul Apropiat,s-au format si au disparut state,iar in locul inamicilor vechi au aparut altii noi,si anume aramienii.
Incepand din secolulIX,militarismul asirian a devenit din ce in ce mai crud.A luat nastere Imperiul Asirian,care a cuprins Mesopotamia in cea mai mare parte  si Siria de Nord.
Dupa o perioada de decadere,in 745 i.e.n. Asiria si-a inceput campania de expansiune finala,care a fost si cea mai nesabuita.In aceasta perioada un comandant  plin de succes,Tukultiapil-Esarra al III-lea,a fondat o dinastie noua.
El a fost urmat de numerosi regi talentati si nemilosi,si anume Sarrukin a II-lea si Sin-ahheereba.Existenta statului depindea de fapt de Armata,astfel asirienii au fost pionieri ai innoirilor militare.
In scurt timp au trecut la utilizarea armelor de fier in locul celor de bronz si au utilizat carute trase de cai.Dupa ce au inceput sa creasca cai care puteau duce omul pe spate,ei au fost primii care au introdus unitatile de cavalerie in armata.Nici inamicul invins care se ascundea in orase nu mai aveau scapare.Asirienii au asediat orasele cu ajutorul berbecilorde lupta si al turnurilor mobile,apoi au macelarit toata populatia.
Bogatia acestui imperiu urias a facut posibil importul de piatra,delemn si metale pretioase,pe care le-au utilizat la impodobirea oraselor Asur,Kalhu,Dur-Sarrukin si Ninive.Fiecare imparat mare care a contrinuit la extinderea imperiului si-a constrit palatul propriu,ornamentat cu statui infatisand tauri cu aripi si cap de om,care veheau simbolic constructia.Inscriptiile columnilor  ridicate pentru comemorarea victoriilor se mandreau cu numele inamicului invins si cu numarul persoanelor decapitate sau trase in teapa .
In  timpuldomniei lui Assur-ban-apli Asiria era la apogeul puterii sale si a nimicit popoarele asociate impotriva sa.Desi au pierdut controlul asupra Egiptului,aceasta a insemnat de fapt mentinerea puterii asiriene.O putere atat de agresiva nu-si putea permite nici un moment de slabiciune,totusi aceasta a aparut in jurul anului 630 i.e.n.Asiria era dezbinata de razboaie civile pentru putere si incetul cu incetul imperiul s-a destramat.Atacul mezilor dinspre est si cel al babilonienilor dinspre sud au culminat cu caderea capitalei Asur in anul 614 i.e.n.,apoi au fost asediate Ninive si Kalhu,acestea cazand in anul 612 i.e.n.Data aceasta victimele macelulilor au fost asirienii,iar inamicii lor au dat dovada  de atat de mult zel incat Asiria si poporul asirian au disparut pur si simplu din istorie.  

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica