referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Protocolul pop si imap

Categoria: Referat Informatica

Descriere:

Ideea de baza, de la care s-a pornit proiectarea acestui protocol, este ca serverul sa pastreze un "depozit" central de mesaje, accesat de pe orice alt calculator. Cu alte cuvinte IMAP nu face "download" la mesaje, ci le lasa pe server (ca si în cazul programelor U.A. bazate pe interfata WEB)...

Varianta Printabila 


1 PROTOCOLUL POP SI IMAP

Protocolul POP

      Protocolul POP (Post Office  Protocol)  functioneaza foarte asemanator cu protocolul SMTP (descris  pe larg in articolul  din luna martie 2001). Īn prezent exista  doua versiuni de POP: POP2 si POP3. Cu  toate ca suntem tentati,  la prima vedere, sa credem ca POP3 este o revizuire  (īmbunatatire)  o protocolului POP2, cele doua protocoale sunt total diferite,  folosind  chiar porturi de comunicatie diferite. POP2 este mult mai apropiat  de  SMTP decāt POP3, comenzile si structura lor fiind mult mai  apropiate de  comenzile SMTP.
      Protocolul POP3 defineste  trei stadii distincte prin  care poate trece o sesiune de lucru:  autorizare, tranzactie si actualizare. Īn  starea de autorizare  clientul trebuie sa se autentifice pe server (nume  utilizator  + parola). Daca aceasta etapa s-a īncheiat cu succes, serverul  deschide cutia postala a clientului si sesiunea trece īn starea  de tranzactie.  Īn aceasta stare, clientul poate cere serverului  sa-I ofere anumite date (o  lista a mesajelor) sau sa efectueze  o anumita actiune (preluarea mesajelor).  Cānd serverul termina  de executat comenzile clientului, sesiunea POP3 intra īn  starea  actualizare si conexiunea se īnchide.
      Prezentam mai  jos  comenzile POP3 necesare pentru o implementare minimala a acestui  protocol pe  Internet.


USER Cere un nume care  identifica utilizatorul


PASS Cere o parola  pentru utilizator/server


QUIT Īnchide conexiunea  TCP


STAT Serverul  returneaza numarul de mesaje  din cutia postala si dimensiunea totala a mesajelor


LIST Returneaza ID-urile si dimensiunile mesajelor, afisate  linie cu  linie (permite un ID ca parametru, caz īn care returneaza dimensiunea  mesajului identificat prin ID-ul respectiv)


RETR Preia un  mesaj din cutia postala (Necesita un ID de mesaj ca parametru)


DELE Marcheaza un mesaj pentru stergere (Necesita  un ID de  mesaj ca parametru)1 NOOP Serverul  returneaza un raspuns  pozitiv, dar nu executa nici o actiune


LAST Serverul  returneaza cel mai mare numar de mesaj care a fost accesat


RSET Deselecteaza toate mesajele marcate pentru  stergere

      Chiar daca acest protocol defineste  mai multe comenzi, contine  doar doua posibilitati de raspuns:
1    +OK - folosit pentru un raspuns pozitiv (analog cu ACK  - de confirmare)
2    -ERR - folosit pentru un raspuns negativ  (analog cu NAK - operatie esuata)

      Se poate  considera ca ambele raspunsuri "au succes", īn  sensul ca serverul  POP3 a receptionat comanda si a returnat un raspuns.

Protocolul  IMAP - (Interactive Mail Access Protocol)

        Este un protocol ceva mai complex decāt POP3, proiectat special  pentru  utilizatorii care nu-si acceseaza posta, tot timpul, de  pe acelasi calculator.  (Ex: de pe un PC la serviciu si alt PC  acasa).
      Ideea de baza, de la  care s-a pornit proiectarea  acestui protocol, este ca serverul sa pastreze un  "depozit" central  de mesaje, accesat de pe orice alt calculator. Cu alte cuvinte  IMAP  nu face "download" la mesaje, ci le lasa pe server (ca si īn cazul  programelor U.A. bazate pe interfata WEB).
      Un alt  avantaj IMAP, este  posibilitatea accesarii unui mesaj utilizānd  atribute (Ex: da-mi primul mesaj de  la Cristi). Spre deosebire  protocolul POP3 permite accesarea mesajelor doar dupa  ID-ul lor.  Utilizānd protocolul IMAP, o cutie postala poate fi comparata mai  degraba cu un sistem de baze de date, decāt cu o secventa liniara  de mesaje.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica