referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Multimedia

Categoria: Referat Informatica

Descriere:

Multimedia este punctul spre care converg diferitele tipuri de media. În trecut calculatoarele aveau tendinta sa ofere utilizatorilor o gama restrânsa de posibilitati media: în general, text si grafica de calitate slaba. Dar performantele îmbunatatite ale componentelor hard din industria de astazi au dus la aparitia unei game mai largi de produse, care folosesc intens procesorul, de la functii grafice de vârf la sunet si full-motion video...

Varianta Printabila 


1 MULTIMEDIA

    În ultimii câţiva ani s-a înregistrat o evoluţie majoră în industria calculatoarelor: tehnologia multimedia. Multimedia şi deplasarea către serviciile online şi Internet sunt două dintre tendinţele dominante în domeniul echipamentelor de înaltă tehnologie, softului şi telecomunicaţiilor. Ambele subiecte sunt reprezentate pe larg în Windows 95, care cuprinde multe facilităţi avansate multimedia şi de reţea.
Altă tendinţă majoră este explozia pe piaţă a calculatoarelor PC casnice. Existenţa mai multor calculatoare casnice a dus la o cerere crescută de aplicaţii novatoare, nelegate de afaceri, cum ar fi discuri CD multimedia pentru documentare şi jocuri interactive, antrenante, care includ sunet şi video. Drept consecinţă majoritatea calculatoarelor care se vând acum au incluse unităţi CD-ROM. În plus piaţa plăcilor de sunet suplimentare care acceptă performanţe audio avansate, cum ar fi MIDI, a cunoscut o creştere spectaculoasă. Cu această evoluţie a tehnologiei nu este de mirare că Windows 95/98 cuprinde facilităţi multimedia extinse. Acesta este un lucru bun pentru utilizator deoarece permite să adăugaţi posibilităţi multimedia şi să profitaţi de facilităţile multimedia cu un efort personal redus. Singurul lucru de care trebuie să avem grijă este acela de a achiziţiona un computer cu componente hard multimedia, cum ar fi o placă de sunet şi o unitate CD-ROM incluse. Windows 95 conţine faţă de Windows 3.1 numeroase îmbunătăţiri multimedia, printre care Video for Windows (vândut anterior ca produs separat). El acceptă standarde pentru imagini video mai mari pe ecran, o facilitate importantă dacă intenţionaţi să vizionaţi mult video pe PC.
Mai merită de asemenea menţionată uşurinţa crescută cu care puteţi adăuga diferite componente hard multimedia, cum ar fi o placă de sunet sau o unitate CD-ROM. Standardul Plug and Play din Windows 95/98vă permite să adăugaţi componente care aderă la acest standard cu minimum de probleme. Iar Device Manager din Windows vă permite pentru minimizarea conflictelor hard, să păstraţi o evidenţă a numeroaselor resurse folosite de căter componentele multimedia. De asemenea Windows 95 include suport pentru grafica îmbunătăţită a jocurilor, folosind WinG, o interfaţă pentru aplicaţii care permite graficii bitmap (bmp) aflată în memorie să apară mai rapid pe monitor.FACILITĂŢILE MULTIMEDIA ÎN WINDOWS 95
Multimedia este punctul spre care converg diferitele tipuri de media. În trecut calculatoarele aveau tendinţa să ofere utilizatorilor o gamă restrânsă de posibilităţi media: în general, text şi grafică de calitate slabă. Dar performanţele îmbunătăţite ale componentelor hard din industria de astăzi au dus la apariţia unei game mai largi de produse, care folosesc intens procesorul, de la funcţii grafice de vârf la sunet şi full-motion video.
Cu posibilitatea de a alege între aceste medii, creşte şi capacitatea dumneavoastră de a interacţiona cu programul pe care îl folosiţi. Acum multe jocuri de pe CD-uri şi produse evoluate vă permit să vă alegeţi cale pe care să o urmaţi prin program. De fiecare dată când folosiţi produsul multimedia puteţi alege rute diferite: poate că doriţi să urmăriţi o bucată de film sau sunet, în loc să citiţi pur şi simplu un text pe ecran sau să vă uitaţi la un simplu grafic.
Ca să beneficiaţi de avantajele multimedia aveţi nevoie de componente hard suplimentare, mai multă memorie RAM (16-32 Mb of RAM)şi probabil un hard disc mai mare pe care să stocaţi uriaşele fişiere video şi de sunet pe care le folosiţi.
În 1992, când Microsoft a introdus Video for Windows afişarea standard a clipurilor video era cu totul inadecvată. Afişarea se făcea pe 1/16 din mărimea unui ecran VGA sau 160 pixeli pe 120 pixeli. După includerea în Windows 95 a versiunii actualizate a programului Video for Windows şi apariţia pe calculatoare PC performante la preţuri relativ scăzute clipurile video pot să apară pe întreg ecranul (full screen), sau 640 pixeli pe 480 pixeli.

DISPLAY CONTROL INTERFACE (DCI)
Display Control Interface a firmei Microsoft este o tehnologie de driver pentru afişare, introdusă în 1994, care îi permite sistemului Windows să profite de un număr de caracteristici avansate , dacă adaptorul afişajului le include. Printre aceste caracteristici se numără memoria tampon dublă (bouble buffering), care măreşte viteza transferului blocurilor de date; conversia spaţiului de culoare, care este utilă când redaţi filme video numerice comprimate; overlaycare face ca obiectele parţial acoperite să fie afişate mai rapid şi streching, care face ca imaginile distorsionate sau extinse să fie redate mai repede. Aceste caracteristici pot fi utile diverselor plicaţii care folosesc intens grafica, cum ar fi proiectarea asistată de calculator, pregătirea prezentărilor şi editările profesionale.

MIDI
MIDI, sau Musical Instrument Digital Interface, este un protocol obişnuit care permite transferul de date numerice legate de muzică, între dispozitive electronice, fie ele tastaturi sau calculatoare PC. Fără partea hard necesară, cum ar fi placa din PC cu posibilităţi de redare MIDI nu puteţi obţine sunet din datele MIDI. Aşadar datele MIDI conţin doar instrucţiuni care permit sunetului muzical dorit să fie reprodus. Pentru ca această reproducere să aibă efectiv loc, atât dispozitivul care a creat instrucţiunile din sunetul iniţial cât şi dispozitivul care intenţionează să reproducă sunetul trebuie să comunice unul cu celălalt folosind aceleaşi reguli sau limbaj-şi aici intervine MIDI. Unul dintre avantajele pe care le are MIDI, faţă de un fişier WAV obişnuit este mărimea fişierului. Fişierele WAV înregistrează tot sunetul şi ca urmare pot căpăta dimensiuni uriaşe. Fişierele MIDI conţin doar instrucţiuni pentru reproducerea sunetelor, şi în consecinţă sunt mult mai mici.
Pe măsură ce numărul produselor multimedia şi al jocurilor care includ MIDI creşte, creşte şi numărul plăcilor de sunet care sunt vândute având aceste posibilităţi, cum ar fi un port standard MIDI pentru conectarea instrumentelor MIDI. În plus de exemplu puţi folosi MIDI pentru accentuarea efectului prezentărilor multimedia, la care sunetul realist poate să scoată în evidenţă prezentarea  vizuală care apare pe ecran.

MIDI MULTIMESAJ - POLIMESSAGE
Noua tehnologie MIDI MULTIMESAJ în Windows 95 permite transferul mai multor instrucţiuni MIDI, folosind o singură întrerupere. Placa de sunet poate să trimită şi să primească grupuri de mesaje multiple MIDI. Ca urmare este necesară o putere de calcul mai mică, ceea ce lasă liber procesorul mai mult timp pentru alte aplicaţii şi prelucrări. Procesorul nu mai trebuie să se ocupe de fiecare instrucţiune MIDI în parte.


1 Redarea filmelor video cu ajutorul opţiunii
Windows Media Player
Această caracteristică permite de asemenea redarea cu mare eficienţă a filmelor video. Orice ajutor venit din partea sistemului de operare al calculatorului este benefic, deoarece este bine cunoscut faptul că redarea filmelor video solicită intens procesorul.

PLUG AND PLAY
Cei mai mulţi dintre cei care au folosit un PC pe care este instalat Windows vă pot spune că utilizarea sistemului este grozavă până când se ajunge la instalarea unui periferic, de exemplu nişte componente multimedia cum ar fi o placă e sunet cu posibilităţi MIDI sau o unitate CD-ROM. Adăugarea componentelor hard şi punerea lor în funcţiune necesită adesea convorbiri telefonice nesfârşite cu cei de la asistenţa tehnică în încercarea de a vă da seama unde să plasaţi driverele soft şi ce instrucţiuni să puneţi în fişierele de pornire. Răspunsul la această problemă este standardul Plug and Play elaborat de Microsoft.
Standardul Pug and Play este deja acceptat de Windows 95. Ca urmare utilizatorii sistemului Windows 95 care vor să adauge un CD-ROM sau o placă de sunet, trebuie doar să caute ceva compatibil Plug and Play. După instalarea dispozitivului Windows poate să interacţioneze cu el după o configurare minimă, deoarece el acceptă deja elementele necesare care compun un sistem PC multimedia. Windows mai include instrumente care uşurează recunoaşterea şi configurarea dispozitivelor mai vechi non-Plug and Play, ceea ce ar trebui să ducă la o reducere a conflictelor din sistem.

DEVICE MANAGER ŞI MULTIMEDIA
Programul Device Manager vă permite să vizualizaţi cu uşurinţă sub formă grafică proprietăţile şi resursele alocate dispozitivelor hard multimedia din calculator. În loc să răscoliţi prin fişiere cu nume ciudate, după lucruri cum ar fi: configurările IRQ, puteţi să executaţi double click în Device Manager şi să vedeţi o fereastră Windows familiară care conţine o listă cuprinzând configurările IRQ şi dispozitivele multimedia care le corespund.
Ca să deschideţi Device Manager, efectuaţi următoarele operaţii:
1.    Deschideţi meniul Start şi alegeţi Settings, Control Panel.
2.    Executaţi dublu click pe pictograma System.
3.    Când apare foaia System Properties, executaţi click pe eticheta Device Manager.
Puteţi vizualiza dispozitivele în funcţie de tip sau conexiune. Cu opţiunea View Devices by Type, selectată, dispozitivele apar în funcţie de tipul lor.

AUDIO
Windows 95/98 oferă diverse posibilităţi audio pentru folosirea multimedia, inclusiv capacitatea de redare a compact discurilor audio şi personalizarea înregistrării şi redării sunetului. Redarea CD audio de pe o unitate CD-ROM instalată pe calculator este posibilă prin folosirea funcţiei CD Player. Dacă aveţi instalată o placă de sunet, după ce aţi introdus CD-ul în unitate este suficient să lansaţi programul CD Player:
1.    Deschideţi meniul Start şi alegeţi Programs, Accessories.
2.    Alegeţi Multimedia şi apoi alegeţi CD Player.

 Accesarea programului CD Play.
Windows poate de asemenea să recunoască în mod automat compact discurile audio , când sunt introduse în unitatea CD-ROM, fără ca dumneavoastră să interveniţi. Apoi când doriţi să porniţi CD-ul audio este suficient să executaţi click pe CD Player. Deoarece programul CD Player operează pe fundal, puteţi asculta CD-urile audio în timp ce lucraţi alte aplicaţii pe PC.

 Volume control.
Ataşat acestui program se mai află aplicaţia pentru controlul sunetului (Volume control), care ne permite să stabilim amplitudinea semnalului pentru volum, Wave, Synth, CD, Efecte 3D.
De asemenea mai puteţi înregistra sunete pentru uz personal cu o altă facilitate numită Sound Recorder. Această facilitate permite înregistrarea fişierelor wave şi de asemenea redarea lor. Deşi Sound Recorder nu este la fel de sofisticat ca înregistratoarele numerice mai performante, el prilejuieşte o bună iniţiere în domeniul înregistrării numerice. Rezultatul este adecvat pentru multe prezentări neprofesionale şi pentru crearea de mici fişiere vocale care să fie trnsmise prin poşta electronică, altor utilizatori sau incluse în documente.
În loc să trimiteţi prin poşta electronică simple texte, puteţi înregistra un scurt mesaj vocal pe care să-l distribuiţi prin reţeaua de la serviciu. O altă posibilitate, de exemplu este să înregistraţi un scurt comentariu verbal pe care să-l rulaţi când redaţi un fişier, într-o prezentare destinată terţilor.
Va fi nevoie totuşi de un PC posibilităţi de sunet sporite, cum ar fi o placă de sunet  şi un microfon. În ciuda preponderenţei tehnologiei multimedia de astăzi şi a includerii posibilităţilor multimedia în majoritatea calculatoarelor care sunt vândute acum pe scară largă, atunci când vă cumpăraţi calculatorul trebuie să vă asiguraţi că are incluse toate posibilităţile de sunet necesare, deoarece în caz contrar va trebui să le adăugaţi ulterior contra unei sume destul de ridicate.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica