referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Austria

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Palatul si parcul sau sunt locul a numeroase amintiri istorice: copilaria Mariei Antoaneta, Mozart, sejururile lui Napoleon intre 1805-1809, nasterea si moartea imparatului Franz Joseph, abdicarea lui Carol I de Habsburg la 11 nov 1918...

Varianta Printabila 


1                                  Austria


ASEZARE
- Austria este situata in Europa Centrala, invecinandu-se cu Germania (816 km), Cehia (500km), Slovacia (68km), Ungaria (340km), Slovenia (311km), Italia (415km), Elvetia (165km), Liechtenstein (34,9km)
- Suprafata Austriei este de 83 859 km
- Populatia 8 140 000 locuitori
- Diviziuni administrative: 9 provincii federale= Bundeslander
- Sarbatoarea nationala: 26 octombrie

ISTORIE
Dupa destramarea Imperiului Austro-Ungar si abdicarea imparatului Carol I de Habsburg, este proclamata la 12. 12. 1918 Republica Austria, stat federal, ale carui granite sunt stabilite la 10. 09. 1919 prin Tratatul de la Saint- Germania- en- Laye. Austria este ocupata si transformata la 11. 03. 1938 in provincie a Germaniei naziste (sub numele de Ostmark).

RELIEF
Tara muntoasa, circa 2/3 din teritoriu aflandu-se la altitudini de peste 500m si 40% la peste 1000m, altitudinea medie este de 1000m. Relieful muntos (Prealpii si Alpii, orientati E-V) acopera aproape 3/4 din suprafata tarii, campia reducandu-se la un culoar subalpin care insoteste Dunarea si la Burgenland, o parte din Campia Panonica. In apocaliptica infruntare dintre Alpi si Masivul Boemiei, in care s-au sfaramat si au pierit sub mari uriase intinderi ale uscatului, aflam explicatia structurii geologice a Austriei, atat de variata, in raport cu teritoriul sau restrans. Relieful teritoriului austriei  dominat de sirurile masivele tinere ale Alpilor, respectiv de ramificatii ale Alpilor rasariteni. Cele doua lanturi in care se bifurca Alpii rasariteni au structuri si infatisari diferite.

CLIMA
Prin asezarea ei, Austria ar trebui sa beneficieze in chip firesc de clima moderata a Europei centrale, dar desi aceasta reprezinta elementul caracteristic esential el este amendat de o serie de factori locali provocati de relieful alpin, dintre care trebuie retinute in primul rand: fenomene climatice verticale, al expozitiei pantelor, al vanturilor locale- briza de munte  
Temperatura medie inregistrata este de – 1,9 C in ianuarie si 18,1C in iulie la Salzburg si – 2 C in ianuarie si 21 C in iulie la Viena.
Precipitatiile scad in general de la Vest la Est, fiind mai bogate, in zonele periferice montane  ; cele mai scazute se inregistreaza in regiunile lacului Neusiedler .
Desi umiditatea, precipitatiile si nebulozitatea sunt si ele influentate de altitudine, crescand odata cu ea, varfurile inalte sufera de lipsa precipitatiilor abundente.

VEGETATIA SI FAUNA
Austria este una dintre cele mai impadurite tari europene, circa 2/5 din suprafata tarii, cu specii caracteristice Europei Centrale, se adauga pajisti alpine in zona montana inalta si vegetatie de stepa in campie.
Fauna specifica asociatiilor vegetale respective. Se gasesc numeroase zone ocrotite.


POPULATIA SI ASEZARILE
Populatia Austriei este de 8 140 000 locuitori. Circa 99% este populatie austriaca, iar minoritatile include: croati, sloveni, turci.
Orase: Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck, Klagenfurt, Villach, Wels, Sankt Polten. Austria se afla in regiuni care nu depasesc 500m altitudine, indeseobi in regiunea colinara Oberosterreich, campia Burgenland, Valea Dunarii si Prealpii.
Cele mai mari concentrari ale populatiei se inregistreaza in aglomeratia urbana Viena si  landurile Oberosterreich ,Niederosterreich si Voralberg, iar cele mai scazute in landurile Tirol si Karnten
Culte: catolicism 78%, protestantism 5%, islamism 2%.

ECONOMIA
Tara cu o economie dezvoltata si echilibrata, care a cunoscut o crestere spectaculoasa,  in ultima vreme Industria prelucratoare este foarte diversificata (siderurgia, constructoare de masini, chimica, sticlarie si portelan, textila, instrumente muzicale) si de inalta productivitate, principalele centre industriale fiind: Viena, Linz, Graz, Klagenfurt, Steyr. Productia de energie electrica este dominata de hidroenergie, care asigura peste 2/3 din productivitate. Foarte dinamice sunt industriile: electronica (Villach, Viena), bunuri industriale de larg consum, autovehicule (Viena, Steyr, Graz), chimica si petrochimica, alimentara (bere, vin, zahar), industria usoara (pielarie- Viena, Graz), sticlarie (Linz, Viena, Bad Ische, Steyr), instrumente muzicale- Viena fiind un renumit centru pentru piane. Nu dispune de resurse minime importante, cu exceptia sarii, agricultura de mare randament si puternic mecanizata (detine doar 2% din populatia activa desi participa cu numai 1% ,asigura mai mult de 4/5 din necesarul intern de produse alimentare).
Se cresc indeseobi porcine si bovine si se cultiva cereale (grau, orz,porumb).
Un rol important in economia Austriei il au comertul exterior (1/4) si turismul

TURISMUL
VIENA
Actuala capitala a Austriei a devenit resedinta a Hasburgilor in 1278, iar in 1438 si 1918 a fost resedinta imperiala. Este situata pe Dunare, la poalele masivului muntos Padurea Vieneza si concentreaza o cincime din populatia tarii. Prin impresionanta pozitie sale politice si geografice, Viena a fost scena multor evenimente istorice europene:1683, domnia imparatesei Maria Teresa, Congresul de la Viena (1814-1815), ce a urmat infrangerii lui Napoleon, condus de diplomatul austriac Metternich, domnia imparatului Franz Joseph (1848-1916). Constituie al treilea sediu al organismelor ONU dupa New York si Geneva.

Palatul Schonbrunn
- A fost resedinta de vara a Curtii de Habsburg, la initiativa imparatului Leopold I
-A fost construit intre 1695 si 1700 si a fost modificat sub Maria Theresa, intre 1743 si 1749.
- Palatul si parcul sau sunt locul a numeroase amintiri istorice: copilaria Mariei Antoaneta, Mozart, sejururile lui Napoleon intre 1805-1809, nasterea si moartea imparatului Franz Joseph, abdicarea lui Carol I de Habsburg la 11 nov 1918.
Alte obiective turistice
- Palatul Starhemberg
- Kinsky
- Schwarzenberg
- Casa Sigmund Frend
- Parcul Prater

Innsbruck
- Capitala administrativa a Tirolului este unul dintre orasele ce gazduiesc Jocurile Olimpice de Iarna, gratie pozitiei sale in Alpi si amenajarilor sportive. Este un oras important si in epoca Mariei Thereza si a succesorilor sai.
Vechiul oras
- Maria Theresien Strasse: acesta strada ofera o perspectiva deosebita asupra muntelui Nordketle (2334m)
- In prim plan se afla Annasaule (coloana Sf Anna); monument ridicat in 1706, care comemoreaza apararea orasului din timpul razboiului din 1703.


1 Goldenes Dachl
- Micul acoperis de aur
- Constructie terminata in 1500, avand balustrada primului etaj ornata in stilul mobilierelor vremii.
- Cel de-al doilea etaj este fastuos decorat cu sculpturi
- In interior se afla Olympia- museum inchinat Jocurilor Olimpice de iarna din 1964 si 1976 de la Innsbruck

Hofburg
- Palatul, a carei fatada galbena este incadrata de 2 turnuri, a fost construita de Maria Tereza
- In interior, Riensenstaal (Sala Gigantilor), lunga de 31,50m, este decorata cu portrete ale  Habsburgilor.

Hofkirche
- Biserica ce adaposteste Grobmal Kaiser Maximilian I (mausoleul imparatului Maximilian I)
- Acest monument funerar , cel mai important al sculpturii renascentiste germane, este inconjurat de 28 impresionante statui de bronz sau cupru.
Alte obiective
- Tiroler Volkskunt- museum (Muzeul de arte si traditii populare din Tirol)
- Firoler Landsmuseum (muzeul din Tirol)
- Triumphforte (Arcul de Triumf)

Parcul Schlossberg
- Acces cu funicularul sau pe scari, pornind din Schlosbergplatz- este amenajat pe colina omonima, care domina orasul cu peste 120m.
- Pe locul parcului a existat o fortareata distrusa in timpului asediului francez din 1809.
- Din vechea fortificatie s-au pastrat pana astazi Uhrturnn (turnul orologiului) si Glockenturnn (Turnul Clopotului), al carui clopot -Lisl- cantareste 4,5 t.
LINZ
- Capitala Austriei Superioare este construita pe cele doua brate ale Dunarii. De altfel, navigatia pe Dunare, precum si industria lemnului si a fierului au contribuit la dezvoltarea orasului In Evul Mediu.

Hauptplatz
- Marea Piata a Primariei, inconjurata de monumente
- In centru se inalta Coloana Trinitatii, ridicata in 1723 pentru a reaminti ca orasul a scapat de ciuma (1713), de incendiul din 1712 si de invazia turceasca (1704).

Landhaus
- Palat cladit in sec XVI astazi sediu al guvernului provincial. In curtea interioara, sapte figuri reprezentand planetele reamintesc ca matematicianul si astronomul Kepler a predat intre 1612 si 1626 la colegiul provincial.

SALZBURG
- Orasul lui Mozart, traversat de raul Salzach, a fost fondat in sec VII de Sf Rupert. Orasul este sediu al unei episcopii care a devenit in secolele urmatoare un puternic arhiepiscop.
-Sfantului Imperiu- Roman- germanic, arhiepiscopii, care si-au exercitat puterea lor temporala pana in Italia, s-au imbogatit considerabil datorita salinelor.

Domplatz
- Acesta piata prezinta o mare unitate arhitecturala. Trei portaluri fac legatura intre monumentele ce o inconjoara: catedrale si vechi palate eclaziastice.
- In centrul pietii se inalta coloana Fecioarei Maria (1771)

Getreidegasse
- Strada ingusta comerciala si foarte animata, cu numeroase case care au ferestrele incadrate de sculpturi si ornamente din fier forjat.
- La nr 9 se afla Mozarts Geburtshaus (casa in care s-a nascut Mozart).


Alter Markt
- Piata veche
- Hofapotheke, farmacie avand conservat aranjamentul original in stil rococo.

Judengasse
- Strada foarte ingusta si pitoreasca din vechiul cartier evreiesc

Residenzplatz
- Piata inconjurata de o Catedrala, palatul Resedintei este Glockenspiel, cu cele 35 de clopote instalate in 1702

Gradinile Mirabell
- Amenanjate in 1690, plus un castel, reconstituit in sec XIX ce adaposteste astazi municipalitatea din Salzburg, Marmarsaale (sala de marmura) are decoratiuni bogate.

Residenz
- Palatul Resedintei
- Vechiul loc de resedinta al principiilor arhiepiscopi

Friedhof St Sebastian
- Cimitirul St Sebastian
- Aici se afla mormintele tatalui si sotiei lui Mozart
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica