referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Mediile extratropicale temperate

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Depresiunile nefrontale se formează prin încălzirea bruscă a unei zone faţă de zonele din jur (de exemplu iarna pe Marea Neagră).In unele regiuni extratropicale,spre exemplu: Marea Mediterana,Turcia,vestul Iranului,centrul si vestul Americii de nord,analizele polinologice indica un climat m,ai uscat si unul mai umed...

Varianta Printabila 


1           Mediile extratropicale temperate


Mediiile extratropicale sunt temperate si reci. Mediile temperate reprezinta o tranzitie ntre zonele climatice reci (polare si subpolare) si cea
calda (intertropicala).Temperaturile medii anuale variaza intre -5 grade C (inspre cercurile polare) si 15 grade C (spre tropice).
 
In lunile iulie variaza intre 10 grade C si 10 grade C,iar in lunile ianuarie intre 0 grade C si -20 grade C.Are loc un amestec de aer rece si cald din cauza mobilitatii atmosferei,iar pentru un anumit moment sau periodic,una dintre ele putand domina.Contrastul fiind mare intre vara si iarna.
Mediile temperate racoroase si reci se extind de la vest la est sub forma unei benzi late,in mare parte a Americii de Nord si Eurasiei.Acestea sunt influentate de climatul temperat oceanic,climatul temperat de tranzitie si climatul excesiv.Aceste medii sunt: mediul padurii de conifere(taiga),al padurii de amestec,al padurii de foioase,al stepei si preriei.
Mediile temperat calde apar sectorial , fiind diferentiate in mediul subtropical, mediteranean si semidesertic.
Mediul montan al regiunilor temperate este reprezentat prin cele doua lanturi muntoase care
ocupa suprafete ntinse: Cordiliera americana si lantul alpino-himalaian.
Cordiliera americana prezinta o fatada pacifica temperata cu precipitatii bogate, cu paduri de foioase si coniferele nalte. Fatada estica a muntilor prezinta un climat continental arid.
Lantul alpino-himalaian este diferit de primul att ca structura, ct si ca pozitie si orientare.
Numeroasele diversificari locale si regionale sunt impuse, n principal, de gradul de expunere fata de vnt, Soare (pozitie care genereaza fenomenul numit fata si dosul muntelui), de adapostul unor unitati joase si de etajarea pe anumiti versanti.
Furtunile extratropicale se formeaza la contactele dintre masele de aer polar si cele tropicale,uneori fiind extinse pe suprafete uriase.Pe timpul iernii,furtunile sunt asociate cu caderi  de zapada din abundenta care genereaza viscole puternice.Depresiunile extratropicale pot fi frontale si nefrontale. Depresiunile frontale prezintă fronturi atmosferice anterioare şi posterioare.
Depresiunile nefrontale se formează prin ncălzirea bruscă a unei zone faţă de zonele din jur (de exemplu iarna pe Marea Neagră).In unele regiuni extratropicale,spre exemplu: Marea Mediterana,Turcia,vestul Iranului,centrul si vestul Americii de nord,analizele polinologice indica un climat m,ai uscat si unul mai umed

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica