referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Vulcanul Pinatubo

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Pinatubo este o parte dintr-un lant de vulcani care se afla de-a lungul marginii vestice a insulei Luzon. AceÅŸtia sunt formaÅ£i de Placa Filipineza care a intrat sub Placa Eurasiatica. Cuvântul 'pinatubo' înseamnă 'a fi făcut sa crească in limba Tagalog si Sambal, lucrul care ar putea sugera o informaÅ£ie despre erupÅ£ia sa precedenta in aproximativ anul 1500. Pinatubo poate deasemenea sa însemne un loc fertil unde se pot face recolte...

Varianta Printabila 


1 PINATUBO


Muntele Pinatubo este un stratovulcan activ localizat pe insula Luzon In Filipine, la intersecţia graniţelor provinciilor Zambales, Tarlac si Pampanga. nainte de 1991, muntele era neobservat si foarte erodat.era acoperit de o pădure densă in care trăiau cteva mii de băştinaşi care fugiseră in munţi cnd Spaniolii au cucerit
Filipinele in 1565.

Erupţia vulcanului in Iunie 1991, cu mai mult de 490 de ani după ultima activitate cunoscuta, a reprezentat a 2-a erupţie terestră ca mărime din secolul 20. Prezicerile erupţiei au condus la evacuarea a zeci de mii de oameni din inconjurimi, salvnd multe vieţi. Efectele erupţiei au fost simţite in toată lumea. Au ieşit la suprafaţă aproximativ 10 miliarde de tone de magma si 20 milioane tone de Dioxid de Sulf, aducnd cantităţi mari de minerale si metale la suprafaţă.
A introdus cantităţi mari de aerosoli in stratosfera - mai multi dect orice alta erupţie de la erupţia vulcanului Krakatoa din 1883. In următoarele luni, aerosolii au format un strat global de acid sulfuric. Temperaturile globale au scăzut cu aproximativ 0.5 C si distrugerea stratului de ozon s-a mărit substanţial.

Zona Muntelui Pinatubo

Pinatubo este o parte dintr-un lant de vulcani care se afla de-a lungul marginii vestice a insulei Luzon. Aceştia sunt formaţi de Placa Filipineza care a intrat sub Placa Eurasiatica. Cuvntul 'pinatubo' nseamnă 'a fi făcut sa crească in limba Tagalog si Sambal, lucrul care ar putea sugera o informaţie despre erupţia sa precedenta in aproximativ anul 1500. Pinatubo poate deasemenea sa nsemne un loc fertil unde se pot face recolte.
nainte de catastrofica erupţie din 1991, vrful vulcanului era de 1,745 m deasupra nivelului marii dar era doar cu 600 m deasupra cmpiilor vecine.
Cteva sisteme fluviale importante şi au sursele in Pinatubo, marile fluvii fiind : Bucao, Santo Tomas, Maloma, Tanguay si rurile Kileng. nainte de erupţie aceste fluvii erau ecosisteme importante, dar erupţia a umplut multe vai cu depozite pyroclastice.

Erupţia din 1991

La data de 16 Iulie 1990, un cutremur de 7.8 grade a lovit centrul insulei Lupon. Epicentrul acestuia era la oraşul Cabanatuan, la aproximativ 100 km N-E de Pinatubo, fapt ce i-a determinat pe nişte experţi să speculeze că ntr-un final va declanşa o erupţie a vulcanului. La două săptămni după cutremur localnicii au anunţat că au văzut aburi venind din vulcan, dar oameni de ştiinţă care au vizitat muntele au găsit mici alunecări de teren.

La data de 15 Martie 1991 o serie de cutremure a fost simţită de către localnici pe partea de N-V a vulcanului. Alte cutremure de intensităţi mai mari au fost simţite n următoarele 2 săptămni şi a devenit un lucru clar că un fel de activitate vulcanică se petrecea. La data de 2 Aprilie Vulcanul s-a trezit, cu erupţii frenetice care au avut loc lngă vrf cu o fisură lungă de 1.5 km. n următoarele săptămni, mici erupţii au urmat, acoperind zonele nconjurătoare n cenuşă.

Activitatea vulcanică s-a mărit n decursul lunilor Aprilie şi Mai. Măsurările dioxidului de sulf au arătat o creştere rapidă de la 500 tone pe zi la data de 13 Mai la 5000 tone pe zi la 28 Mai. Asta nsemna că era o coloană cu magmă care se ridica de sub vulcan. După 28 Mai, cantitatea de dioxid de sulf emisă a scăzut substanţial, trezind frică, că degazarea magmei a fost blocată ntr-un fel, implicit avea să se construiască o presiune mare n camera magmatică şi o probabilitate mare de erupţii explozive.

Primele erupţii magmatice au avut loc la data de 3 Iunie şi prima explozie mare la 7 Iunie a creat o coloană de cenuşă de 7 km nălţime.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica