referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Ungaria

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Ca exemplu, românii din Ungaria, grupaÅ£i în special în zona oraÅŸului Gyula (Giula), reprezintă 0,7% din totalul populaÅ£iei ţării. Comunităţi maghiare importante locuiesc în statele vecine Ungariei, în special în Slovacia, România (mai ales în Transilvania, Partium ÅŸi Moldova), în Serbia (Voivodina), în Ucraina Transcarpatică, în Austria (Burgenland), dar ÅŸi în Statele Unite ale Americii ÅŸi în Canada...

Varianta Printabila 


1
    UNGARIA
           

    Vladu Dragos
                                                                                           Cls. XI A
Magyar Kztrsasg
 
 

Steag
Stemă


Deviză: Nu are

Imn naţional: Isten, ldd meg a magyart


 

Capitală
Budapesta

Oraş principal    Budapesta

Limba oficială
Ungară

Sistem politic
Republică constituţională

 - Preşedinte
Lszl Slyom

 - Prim-ministru
Ferenc Gyurcsny

Independenţă    Decembrie 1000

Suprafaţă
 
 - Total    93.030 km km (Locul 108)

 - Apa (%)    0,74%
Populaţie
 
 - {{{an}}}    9.981.334 loc. (Locul 80)

 - Densitate
107,84/km loc./km ({{{Densitate-loc}}})

PIB
{{{PIB_PPC_an}}}
 - Total    $$162,29 miliarde (Locul 49)

 - Per capita    $$16,627
Monedă
Forint (HUF)
({{{Monedă-ISO}}})

Fus orar
UTC+1/+2

Zi naţională
{{{Zi-naţională}}}
Domeniu Internet
.hu, .eu1

Prefix telefonic
+36
1Codul .eu aparţine Uniunii Europene, din care Ungaria face parte

UNGARIA
Ungaria (n maghiară Magyarorszg) sau Republica Ungară (maghiară Magyar Kztrsasg) este o ţară din Europa Centrală. Etimologia cuvntului folosit n limba romnă, este denumirea din limba turcă veche, prin secolul VII, de On-Ogour care se traduce prin Zece săgeţi.
Este vecină cu Austria (vest), Slovacia (nord), Ucraina (est), Romnia (est), Serbia (sud), Croaţia (sud) şi Slovenia (sud).
Populaţia este formată n general de unguri sau maghiari. Denumirea de maghiari este folosită des n limba romnă, dar mai ales de dialectul secuilor, aşa explicndu-se numele local al Ungariei sub numele Magyarorszg. mpreună cu Polonia, Slovacia şi Republica Cehă, formează grupul de la Vişegrad.
Forma de guvernămnt este o republică.
Istorie
n perioada Imperiului Roman, romanii au numit regiunea unde se află actualul stat Ungaria, Panonia. Primii care au invadat Cmpia Panonică au fost hunii, conduşi de Attila, care la un moment dat au făcut alianţă cu Imperiul Roman, acesta folosindu-i n luptele mpotiva galilor. Au fost nsă alungaţi de către lombarzi şi gepizi care au pus stăpnire circa o sută de ani pe acest teritoriu.
După căderea Imperiulul roman, triburile germanice au stăpnit un timp Cmpia Panonică. n această perioadă au continuat migraţiile şi invaziile diferitelor popoare migratoare.
Astfel, triburile slave au migrat n partea sudică a Europei. n jurul anului 560 avarii cuceresc acest teritoriu al Panoniei şi păstrează controlul lui timp de două secole pnă n secolul IX. Urmează o perioadă controlul francilor, a regatului Slavonic Moravia Mare şi aprincipatele Balatonului pnă la sfrşitul secolului al IX, cnd maghiarii au migrat n Panonia.
Maghiarii stabiliţi n Etelkz(Teritoriul dintre ruri), un teritoriu situat la nord de litoralul vestic al Mării Negre, la sfrşitul secolului al IX-lea au migrat spre vest, n Bazinul Carpatin, ocupnd partea estică a marii Puste Maghiare, ncepnd cu partea de nord-est, Bihor, Ţinutul Zărandului (regiunea păstrează numele ducelui Zerind din dinastia arpadiană), Arad şi Timiş pnă la Dunăre. Prezenţa maghiarilor aici a fost dovedită de săpăturile arhelogice care au decoperit cimitire cu morminte ungureşti din această perioadă a descălecatului ("Erdly rvid trtnete"-Scurtă istorie a Ardealului 1989,pag.107). De menţionat că n aceast areal mai multe localităţi mai poartă numele triburilor maghiare descălecătoare (Kr, Jenő, Tarjn, Keszi, etc.) n textul cronicii din jurul anului 950 al mpăratului bizantin Constantin Porfirogenetul este scris, că pe acest teritoriu trăiesc turci deci maghiari.
După tradiţie ţara maghiarilor Magyarorszg (Zece Săgeţi) a fost descoperită de rpd, conducătorul acestora, care i-a adus n Panonia după 895. Cele "Zece Săgeţi" menţionate mai sus se referă la baza de invazie militară maghiară din anii 895-896 a Cmpiei Panonice venind din Etelkz ("Teritoriul dintre Ruri").
Regatul maghiar a luat fiinţă n anul 1000 sub conducerea lui Ştefan I al Ungariei, primul rege maghiar. Numele originar al acestuia era Vajk, n traducere erou. Tatăl său Gza, a fost conducător al maghiarilor.
 
 


1 Parlamentul din Budapesta
Ştefan I, cunoscut şi ca Sfntul Ştefan (Szent Istvn), s-a căsătorit cu Ghizela, fiica lui Henric II Duce de Bavaria. n anul 996 a devenit conducătorul statului maghiar, Ungaria, primind coroana de la Papa Silvestru al II-lea n anul 1000 n oraşul Esztergom. Ca rege creştin a infiinţat Biserica Ungară, a creştinat populaţia n religia catolică, a nfiinţat zece episcopii, iar regatul a fost mpărţit n comitate (n maghiară: vrmegye). Ungaria a devenit regat patrimonial unde majoritatea terenului era mpărţit n proprietăţi private.
Iniţial istoria politică al Ungariei a evoluat alături de Polonia şi Boemia condusă de preoţi ai Imperiului Roman Sfnt.
De asemeni, circa patru secole, Ungaria a controlat principatele Valahia, Moldova şi Transilvania, fără a le anexa.
ntre 1241-1242 Ungaria a fost asaltată şi nfrntă de hoardele tătare şi mongole conduse de Batu Khan n bătălia de la Muhi .
ncet, ncet sub conducerea dinastiei rpd statul maghiar s-a alăturat civilizaţiei europene. Sub dinastia Angevinilor, Ungaria şi-a pierdut controlul asupra Valahiei n urma bătăliei de la Posada din 9-12 noiembrie 1330,dusă mpotriva voievodului Basarab I de către regele Carol Robert de Anjou. Acesta scapă de furia valahilor cu fuga, deghizat n haine femeieşti. De asemeni, Ungaria pierde şi controlul Moldovei n 1359.
 
 
Dunarea la Visegrad
 
 
Invazia maghiarilor conduşi de Arpad
Un moment important n istoria Ungariei l constituie domnia regelui Matei Corvin, la origine romn din Transilvania. Regele Matei Corvin, a fost fiul lui Iancu de Hunedoara (cunoscut ca Jnos Hunyady de către maghiari) şi a condus Regatul Ungar din 1458 pnă-n 1490. n această perioadă Ungaria a cunoscut o perioadă nfloritoare, devenind o ţară importantă din punct de vedere cultural-artistic n centrul Europei pnă la Renaştere. Matei Corvin a luptat mpotriva Imperiului Otoman, realiznd independenţa Ungariei faţă de acesta.
 
 
Basilica Esztergom
Independenţa Ungariei a luat nsă sfrşit n 1526 după bătalia cu otomanii de la Mohcs. Regatul a fost mpărţit n trei părţi: partea de vest a fost anexată Austriei, n est principatul Transilvănean a rămas independent, iar centrul Ungariei a ajuns sub stăpnirea Imperiului Otoman.
După 150 de ani de ocupaţie otomană, n secolul XVII Austria şi alianţa creştină au eliberat centrul Ungariei ocupat de Imperiul Otoman. Revolta maghiară pentru independenţă dintre anii 1703 şi 1711condusă de Francisc Rkczi al II-lea a contribuit şi ea la eliberarea ţării.
Revoluţia burgheză condusă de Kossuth din 1848-1849, a fost stinsă prin intervenţia Austriei cu ajutorul Rusiei Ţariate.
La 16 noiembrie 1918 s-a proclamat Republica Ungară, ca urmare a destrămării Imperiului Austro-Ungar n urma primului război mondial. n martie 1919 comuniştii a preluat puterea sub conducerea lui Bla Kun care a proclamat Statul Sovietic Ungar.
n ianuarie 1920 amiralul Mikls Horthy a fost ales de adunarea naţională ca Regent al statului maghiar. Regele Carol I al Austriei a ncercat să revină la tronul Ungariei, dar fără succes.
La data de 4 iunie 1920 s-a semnat Tratatul de la Trianon, ca urmare a primului război mondial şi a destrămării Imperiului Habsburgic care a fixat noile graniţe ale Ungariei. Ungaria a pierdut 71% din teritoriu şi 66% din populaţie, dar nu trebuie neglijat faptul că la acea dată minorităţile etnice depăşeau mult populaţia maghiară. Dar trebuie recunoscut că o treime din populaţia maghiară a devenit o minoritate etnică n ţăriile vecine, noi formate ca Romnia, Cehoslovacia, Serbia, U.R.S.S. (vestul Ucrainei). Ungaria a pierdut şi singurul port maritim la Marea Adriatică, Fiume,azi Rijeka n Croaţia.
Amiralul Horthy s-a aliat cu Adolf Hitler n 1930 cu speranţa de a primi napoi teritoriile pierdute din primul război mondial. Astfel, Ungaria a anexat Sudul Slovaciei şi apoi, după Diktatul de la Viena din 1940, Ardealul de Nord. Ungaria a intrat n al doilea război mondial alături de Germania mpotriva U.R.S.S.. Adolf Hitler l-a nlocuit pe amiralul Mikls Horthy n septembrie 1944, după ce acesta refuză un armistiţiu jignitor pentru armata ungară cu Stalin, instalndu-l pe pro-nazistul Ferenc Szlasi liderul partidului Săgetar-Cruciat. Ungaria a elaborat o serie de legi anti-evreieşti.
Cnd alianţa cu Germania a fost realizată' partidul Săgetar-Cruciat şi autoritatea guvernamentală au participat din plin la Holocaust. n jur de 440.000 evrei n 145 de trenuri au foşti deportaţi la Auschwitz, inclusiv dintre evreii din Ardealul de Nord.
Ungaria este "eliberată" de trupele germane n retragere de către Armata Romnă, care au dat lupte grele pentru eliberarea Budapestei, n special.
După o perioadă scurtă de democraţie, 1946 - 1947, după anul1948 liderul comunist Mtys Rkosi a instaurat regimul comunist după modelul sovietic a lui Stalin. Acesta a fost principalul motiv al izbucnirii Revoluţiei maghiare din 1956. Ungaria a anunţat ieşirea din Pactul de la Varşovia, dar armata sovietică a intervenit cu un atac militar masiv, năbuşind n snge revolta populară, sovieticii instalndu-l la conducerea statului pe Jnos Kdr, omul lor de ncredere. Profitnd de faptul că n timpul revoltei graniţele au fost deschise, circa un milion de maghiari au emigrat din Ungaria.
La 23 octombrie 1989, Mtys Szűrs a proclamat a treia Republică Ungară şi a devenit preşedinte. Primele alegeri libere, democratice s-au desfăşurat n anul 1990. n 1999 Ungaria devine membru NATO.
Vezi şi Titluri nobiliare maghiare

Migratia ungurilor 1. Yugra (strămoşi unguri) 2.Magna Hungaria 3. Lvdi 4. Etelkz.
Triburile maghiare : Jenő, Kr, Keszi, Krt-Gyarmat, Megyer (Magyar), Nyk, şi Tarjn, şi incă trei triburi Kabare, n total 10 triburi.
Etelkz 830-895
n jurul anului 830, a pornit un război civil n Khaganate Kazar, ca rezultat 3 triburi Kabare au ieşit din imperiul Kazar şi s-au alăturat, ataşat de Proto-Magyars şi s-au dus la Etelkz, teritoriu ntre Carpaţi şi răul Dnieper azi Ucraina n jurul anului 854 Proto-Magyars trebuia să facă faţă cu atacul Pecenegean de aceea s-au indepărtat spre Etelkz Tribul Kabar i-au invăţat pe Maghiari limba turcă, cel puţin 300 de cuvinte din limba turcă este prezentă n limba maghiara cea modernă, noii vecini ai Proto-Magyars erau Vikingii şi Slavii, arhiologii au gasit o sugestie că Proto-Magyars au intrat n interacţie cu ambele grupe, din 862 ncolo Proto-Magyars numiţi deja ca Ungri impreună cu aliaţi Kabarii au nceput o serie de atacuri din Etelkz n bazele din Carpaţi.


Istorie
•    900 d.c 250.000 - 500.000 maghiari s-au aşezat n Cmpia Panonică locuită n principal de slavi
•    1711 - 3.000.000 n perioada sfrşitului de război Kuruc (1.6 milioane maghiari)
•    1790 - 8.000.000 (39% maghiari)
•    1828 - 11.495.536
•    1846 - 12.033.399
•    1880 - 13.749.603 (46% maghiari)
•    1900 - 16.838.255 (51,4% maghiari)
•    1910 - 18.264.533 (54,5% maghiari, 5% de evrei maghiari vezi Istoria evreilor din Ungaria)
•    1920 - 7.516.000 după Tratatul de la Trianon (90% maghiari, 6.1% evrei)
•    1981 - 10.800.000
•    2001 - 10.197.119
•    2007 - 9.899.000 estimări CIA
Prezent
Populaţia maghiară din Ungaria de azi reprezintă 95%, limba maternă este maghiară din familia Ugro-Finică, alte minorităti : rromi, sau Romk n maghiară (5%), etnici Germani sau Svbok n maghiară (1.2%), etnici Romni sau Romnok n maghiară (0.8%), etnici Slovaci (0.4%), etnici Croaţi (0.2%), etnici Sărbi (0.2%) şi Ucraini (0.1%).
Religia Catolică e cea dominantă, 16% din populaţia maghiară din ungaria sunt de religie Calvinistă , şi 3% de religie Lutherană, 1% din populaţie sunt de religie mozaică (evrei). [1]
Limba oficială a Ungariei este maghiara (denumită şi ungară), o limbă ugro-finică. Multe cuvinte din limba maghiară sunt de origine slavă.
Etnicii maghiari alcătuiesc 89% din populaţie. Cele mai importante minorităţi etnice din Ungaria sunt rromii (5%), germanii (2,6%), precum şi srbii, slovacii, romnii şi rutenii (ucrainieni greco-catolici), fiecare din aceste din urmă grupuri reprezentnd n jur de 1% din populaţia Ungariei. Ca exemplu, romnii din Ungaria, grupaţi n special n zona oraşului Gyula (Giula), reprezintă 0,7% din totalul populaţiei ţării. Comunităţi maghiare importante locuiesc n statele vecine Ungariei, n special n Slovacia, Romnia (mai ales n Transilvania, Partium şi Moldova), n Serbia (Voivodina), n Ucraina Transcarpatică, n Austria (Burgenland), dar şi n Statele Unite ale Americii şi n Canada.
67,5% din populaţia Ungariei este de confesiune catolică. Comunităţii reformate (calvine) din Ungaria i aparţin 20% din cetăţeni. Din totalul populaţiei 5% sunt luterani. Comunităţi religioase mai puţin numeroase sunt cea ortodoxă srbă (1%), cea ortodoxă romnă, precum şi cea iudaică (0,2%). Comunitatea ortodoxă romnă din Ungaria este organizată n Episcopia Ortodoxă Romnă de Gyula, care este condusă n prezent de episcopul Sofronie Drincec, originar din Arad. Comunităţile greco-catolice din Ungaria (alcătuite din maghiari, ruteni, slovaci şi romni) sunt organizate n Episcopia Greco-Catolică de Nyiregyhza.
Sistemul politic
Parlamentul Ungar este format din 386 de deputaţi, odată la 4 ani sunt aleşi pe listele individuale de 176 de candidaţi n circumscripţiile electorale, iar 210 de deputaţi partidele formează listele de candidaţi nu sunt votaţi n direct de alegător ci prin alegerea partidului de alegători , deputaţii l aleg pe primul ministru, iar primul ministru desemnează guvernul şi miniştrii.
Forma de stat a Ungariei este republică (n maghiară: kztrsasg). Constituţia maghiară a fost modificată de mai multe ori, prima oară n anul 1949 schimbarea cea mai mare a fost n 1989 a intrat n vigoare n 23 octombrie 1989 Preşedintele este ales odată la 5 ani, funcţia preşedintului este reprezentativă (simbolică) dar el desemnează premierul şi este autoritatea supremă al armatei, parlamentul iniţiază legi care trebuie să corespundă cu constituţia ungară, preşedintele aprobă, n caz ca nu corespunde preşedintele are dreptul să anuleze legea iniţiată de parlament, prin curtea de constituţie.
Ungaria face parte din NATO şi a devenit n mai 2004 membră a Uniunii Europene.


Economie
 
 
100 de forinţi maghiari
Ungaria continuă să fie pe un trend ascendent de creştere economică, n calitatea sa de membru nou al Uniunii Europene (din 2004). Sectorul privat generează aproximativ 80% din PIB. Ungaria asimilează circa o treime din totalul investiţiilor străine n Europa Centrală. Din 1989 investiţiile străine cumulează peste 23 miliarde de dolari. Inflaţia şi şomajul au crescut uşor n ultimii ani şi se aşteaptă să crească n continuare. ncrederea investitorilor străini n economia Ungariei este ntr-o uşoară scădere, după ce măsurile luate de guvern n 2006 au avut drept efect mai degrabă creşterea ncasărilor şi mai puţin scăderea cheltuielilor.
Guvernul ungar şi-a exprimat dorinţa de a adera la zona euro n 2010. Analiştii economici consideră, nsă, această dată drept nerealistă, date fiind problemele existente, ei considernd perioada 2013-2014 mult mai probabilă. Unii analişti au sugerat chiar că următorii membri UE - Bulgaria şi Romnia - ar putea depăşi Ungaria la capitolul adoptarea monedei euro [1]
Diviziuni administrative
 
 
Harta Ungariei
Ungaria este mpărţită n 19 comitate (megye) şi 23 de oraşe cu dreptul de comitat (Pest este comitat cu administraţia n capitala Budapesta) (megyei jog vros): Bkscsaba, Debrecen, Dunajvros, Eger, rd, Győr, Hdmezővsrhely, Kaposvr, Kecskemt, Miskolc, Nagykanizsa, Nyregyhza, Pcs, Salgtarjn, Sopron, Szeged, Szkesfehrvr, Szekszrd, Szolnok, Szombathely, Tatabnya, Veszprm şi Zalaegerszeg.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica