referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Turcia si China

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

PodiÅŸul Anatoliei (900m) este dominat de stepa (uneori cu aspect de semideÅŸert). PrecipitaÅ£iile se situează intre 300- 500 mm/an si cad iarna si primăvara. Verile sunt calde si uscate. Râurile sunt reduse ca număr, dar apar numeroase (uneori sărate) de origine tectonica, vulcanica, carstica sau de baraj. Spre nord, sud si est, podiÅŸul este mărginit de către munÅ£i...

Varianta Printabila 


1

 
TURCIA  (Republica Turcia)

 

 

Turcia (780 576 km, 44,2 milioane locuitori, capitala Ankara).

Ca si Egiptul, teritoriul tarii este aşezat pe doua continente. Partea europeana este constituita din Peninsula Bosfor delimitata de Marea Neagra, Marea Marmara cu cele doua strmtori Bosfor si Dardanele.

 

Podişul Anatoliei (900m) este dominat de stepa (uneori cu aspect de semideşert). Precipitaţiile se situează intre 300- 500 mm/an si cad iarna si primăvara. Verile sunt calde si uscate. Rurile sunt reduse ca număr, dar apar numeroase (uneori sărate) de origine tectonica, vulcanica, carstica sau de baraj. Spre nord, sud si est, podişul este mărginit de către munţi.

 

Mediul munţilor alpini marginali este reprezentat prin Munţii Pontici in nord, Taurus in sud si podişul nalt Kars in est, cu conul vulcanic Ararat (5 165 m). Versantii dinspre Marea Neagra sunt umezi si acoperiţi cu păduri, iar cei dinspre Podişul Anatoliei sunt secetoşi si au vegetaţie ierboasa(de stepa) pana la 1 800 m, mai sus crescnd pădurea.

 

Cmpiile litorale inguste, aluvionate de ruri, uneori cu aspect mlastinos, alteori pietos, sunt cultivate intensiv cu cereale, plante tehnice si citrice. Aici se găsesc si principalele oraşe ale tarii (cu excepţia capitalei): Istambul, Izmir, Bursa. Clima este de tip mediteranian.

                                                                         

Economia este in plina dezvoltare. Agricultura se practica pe mai mult de 31% din suprafaţa tarii (in cea mai mare parte in regim de irigaţii).La struguri pentru stafide, Turcia ocupa locul II pe Glob.

Regiunile podişurilor interioare sunt cultivate cu cereale, mai ales gru (16,5 milioane tone, prima cultivatoare din Orientul Apropiat si Mijlociu si a treia din Asia, după China si India).

Pe litoral se cultiva măslini, citricile, smochinul. Turcia este a patra producătoare mondiala de ulei de măsline (181 000 tone, după Spania, Italia si Grecia).In sud, in zona portului Adana, se găsesc ntinse plantaţii de bumbac.

 Se cresc, cu precădere, ovine(locul V pe Glob). Industria se bazează pe o serie de resurse (cărbune, petrol, fier, neferoase), predominnd ramurile extractive.

Au fost descoperite unele rezerve de petrol la Kilis (regiunea estica a tarii) si gaze naturale (Nusaybin). Pentru transportul hidrocarburilor s-a construit o conducta pana la portul Yumurtawik de la Marea Mediterana. Pentru prelucrarea lor ca si pentru petrolul importat a fost mărita capacitatea rafinăriilor de la Tutunaiftilik, Aliga- Izmir si Batman.

Pentru dezvoltarea bazei energetice s-au construit mai multe centrale termoelectrice. Pe fluviul Tigru sunt proiectate trei mari complexe hidroenergetice. Apele lacurilor de acumulare vor putea iriga 2 milioane ha terenuri, iar producţia de energie electrica ce se va obţine in cadrul realizării acestui proiect va ajunge la 30 miliarde kWh

 

       Capitala Turciei este oraşul Ankara, insa cel mai mare oraş al Turciei este Istambul

(3,9 milioane locuitori),situat de o parte si de alta a Strmtorii Bosfor, cel mai activ port

maritim, piaţa comerciala, puternic centru  industrial, dispunnd de numeroase instituţii de 

cultura,   muzee si monumente istorice.                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

 

       Izmir este al doilea port ca volum de trafic după Istambul, dar ocupa primul loc in

export.

       Este unul dintre cele mai mari porturi din Mediterana orientala si un centru industrial important (construcţii navale, rafinării de petrol, montaje de mijloace auto, industria chimica, textila, ciment,prelucrarea tutunului, ulei de măsline). Cu suburbiile oraşul are     1 700 000 locuitori.

 
 


 

 

1

China

 

 

In 1975 Consiliul de Stat a elaborat „Directivele planului pe 10 ani de dezvoltare a economiei naţionale 1976-1985” care deschide orizonturi largi in toate domeniile: industrie, agricultura, comerţ exterior, ncurajarea ntrecerilor socialiste, asigurarea progresului tehnic, consolidarea planificării unitare, ridicarea nivelului de viata si de cultura al ntregului popor, pentru transformarea Chinei intr-o tara socialista moderna si puternica.

 

Industria participa cu aproape 60% la formarea venitului naţional. Pe măsura dezvoltării economiei,rolul conducător al acesteia creste.   

China este a treia producătoare mondiala de cărbuni (640 milioane tone in 1980, după  S.U.A. si U.R.S.S.). Au intrat in funcţiune numeroase mine noi (China de nord-est, de nord sau in regiunile vestice). Intre bazinele carbonifere mai importante se număra cele de la Kailuan , Tatun, Fushun si Fuxin, apoi in provinciile Honan, Shandong, Guangdonc.

Carbunii detin o pondere de 70% in balanta energetica a tarii. Rezervele estimate sunt de 640 miliarde tone din care o trime se gasesc in provincia Shanxi.

Au fost de asemenea descoprite mari rezerve de petrol. Industria petroliera este una din cele mai dinamice.Productia satisface consumul intern avand disponibilitati si pentru export. Aceasta a crescut vertiginos: de la un milion in 1955, la 24 milioane in 1970 si 106 milioane in 1979. Exploatarile cele mai importante sunt cele de la Tacin (China de nord-est), la Tanang (China de nord), Şhenli, in nord-vest (Juimn, Karamai, Urha) sau in sud-vest (Nanşan). S-a extins totodata reteaua de conducte, s-au creat institute petrochimice, ca si organisme de cercetare si proiectare.

Intarirea bazei de combustibil si trecerea la valorificarea potentialului hidroenergetic al marilor fluvii a permis construirea unor agregate termo si hidroenergetice de mare capacitate, a unei retele ramificate de linii de transport si crearea unor sisteme energetice bine sudate.

China se situeaza intre marii producatori ai lumii in industria bumbacului si amatasii naturale. In aceasta din urma ramura de productie se afla pe locul al doilea dupa Japonia.

 

Agricultura este o activitate de baza in economia tarii. Crearea a numeroase centre de cercetari experimentale in domeniul agriculturii si zootehniei creeaza conditii optime pentru dezvoltarea acestei ramuri la un nivel calitativ nou, asigurandu-se productii stabile, lipsite de fluctuatii datorita unor cauze naturale nefavorabile. S-au creat „baze ale productiei mecanizate moderne” pentru productia de cereale, cresterea animalelor, piscicultura si silvicultura, formate din ferme de stat sau uniuni de comune populare. Productia de ingrasaminte chimice este de 8,7 milioane tone. Pentru protectia terenurilor din partea de nord a tarii impotriva eroziunii si a furtunilor de nisip se planteaza un imens „zid verde” pe olungime de 5000 km, acoperind o suprafata impadurita de 13 milioane ha. Tot pentru combaterea  secetei se extinde reteaua de puturi, rezervoare de apa si canale prin folosirea resurselor locale. Suprafata amenjata pentru irigatii este in prezent de 50 milioane ha.

Productia globala de cereale este de 332 milioane tone. Orezul asigura doua treimi din consumul alimentar. In productia de grau se afla pe locul doi, iar in cea de mei se afla de asemenea in fruntea tarilor lumii. In productia de orez ocupa locul doi ca si in cea de porumb. Dintre plantele industriale bumbacul se bucura de o mare atentie . In productia de fibre de bumbac ocupa locul doi in cea de soia.

In ceea ce priveste zootehnia, cresterea porcinelor si ovinelor au cea mai mare raspandire. Cresterea viermilor de matase are o vechime milenara. China produce 15 400 tone matase naturala, ocupand locul al doilea, dupa Japonia.

Intinderea mare a teritoriului, dezvoltarea tuturor regiunilor tarrii,ca si largirea relatiilor economice externe au necesitat reorganizarea, amplificarea si modernizarea retelei de transport. Au fost asfel stabilite legaturi cu regiunile vestice si nord-vestice, s-au construit poduri rutiere si feroviare, s-a intensificat navigatia fluviala pe toate arterele interioare, s-a marit capacitatea porturilor maritime si s-au extins liniile aeriene nationale si internationale.

       Capitala tarii-orasul Beijing-numara azi 11 mil. loc. impreuna cu aria sa periurbana, fiind un oras cu functiuni complexe: centru politic si administrativ, economic si cultural, leagan al unor stravechi traditii si al progresului contemporan, al industriei moderne (complexe petrochimice, combinate metalurgice, masini-unelte, electronica, motoare elctrice, turbine si turbogeneratoare, mijloace de transport, industrie textila si alimentara).

Diferentierile regionale,sub aspectul dezvoltarii,sunt evidente:

a.) litoralul si sud-estul sunt industrializate,suprapopulate si tot mai angrenate in economia mondiala;

b.) partea centrala este agricola ,bine populata,dar cu un nivel de trai relativ scazut;

c.) vestul este defavorizat de natura(munte si climat arid),putin populat si inca slab dezvoltat.         

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica