referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Arhipelagul Indonezian

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Cel mai mare arhipelag din lume, cuprinzand aproape 14000 de insule, se intinde de la V la E pe circa 2100 km, iar de la N la S pe mai bine de 4400 km. Datorita pozitiei sala geografice intre Oceanul Pacific, Oceanul Indian si Marea Chinei de Sud, ca si a dimensiunilor apreciabile, marile insule, arhipelagurile si grupurile de insule sunt separate intre ele de mai multe mari interioare: Celebes, Java, Flores, Banda, Ceram, Maluku , etc...

Varianta Printabila 


1

                

                  ARHIPELAGUL INDONEZIAN

 

 

 

Este situat in SV Oceanului Pacific, 7*30’ lat N – 12*06’ lat S si 94*55’ – 135*12’ long E.

          Suprafata: 1497289 km patrati

          Originea continentala si vulcanica

          Arhipelagul formeaza teritoriul Republicii Indonezia ( impreuna cu partea vestica a insului Noua Guinee).

          Cel mai mare arhipelag din lume, cuprinzand aproape 14000 de insule, se intinde de la V la E pe circa 2100 km, iar de la N la S pe mai bine de 4400 km. Datorita pozitiei sala geografice intre Oceanul Pacific, Oceanul Indian  si Marea Chinei de Sud, ca si a dimensiunilor apreciabile, marile insule, arhipelagurile si grupurile de insule sunt separate intre ele de mai multe mari interioare: Celebes, Java, Flores, Banda, Ceram, Maluku , etc.

          In general se disting 3 grupari insulare dispuse pe selful dintre Asia de sud-est si Australia si la marginile acestuia in vecinatatea zonelor de subductie dintre placile tectonice Australiana, Chineza si Filipineza: Sondele Mari (Kalimantan, Sumatera, Java si Sulawesi), Sondele Mici (Bali, Sumbawa, Sumba, Flores, Timor) si Maluku sau Moluce ( Halmahera, Buru, Ceram, Wetar, Tanimar s.a.). Majoritatea acestor insule s-au format prin miscarile tectonice de la sfirsitul tertiarului (cea mai reprezentativa insula fiind Kalimantan) sau in urma vulcanismului de la sfirsitul tertiarului si actual in cazul celorlalte insule. Manifestarile vulcanice au dus la formarea unor conuri si cratere inconjurate de platouri vulcanice dispuse in general in lungul unor linii tectono-vulcanice arcuite pe directia NV-SE si V-E, linii care au orientat si dispunerea insulelor arhipelagului. Tot din aceasta cauza predomina relieful muntos (inaltimea maxima in virful Kinabalu din Kalimantan – 4101 m ) si mai ales lanturile de vulcanis stinsi sau activi ( in inmtregul arhipelag sunt 54 de vulcani printre care Tambora in insula Sumbawa; Bromo, Semeru, Merapi in Java; Dempo, Manidjan, Merapi in Sumatera; Krakatau ce formeaza insula omonima), apoi relieful de platouri pe cand campiile au o pondere redusa , dispuse in general pe tarmuri.

          Temperaturile medii anuale, frecvent peste 26 grade C, indica prezenta unui climat ecuatorial pe tot arealul arhipelagului. Precipitatiile bogate (1500 – 3500 mm/an) caracteristice acestui climat ca si alizeele de  NE, alimenteaza o bogata retea hidrografica, precum si intinsele mlastini din Sumatera.

 

 

 

 

       

           

               

1   In aceste conditii de relief si de clima, padurea ecuatoriala “urca” pe munti pina la 1000 – 1500 m altitudine, iar de aici mai sus, pana la 3200 – 3500 m, se intinde padurea tropicala de munte alcatuita din stejar vesnic verde. In insulele mari se intilnesc alaturi de acestea si padurea musonica, iar pe suprafete restrinse vegetatie de savana. Lumea animalelor cunoaste o si mai mare diversitate: maimute, tigri, rinoceri, tapiri, serpi, manguste, crocodili, broaste testoase etc. In unele insule apar endemisme: urangutanul in Kalimantan, pantera neagra in Sumantera, sarpele auriu in Java, porcul Babirusa in Sulawesi, soparla uriasa in Komodo.

          Populatia arhipelagului (156670000 locuitori) este de origine malayeza, grupata dupa etnii in malayezi, jawanezi, sondanezi, madurezi si melanezi.

          Desi suprafata agricola abia trece de 10% din suprafata arhipelagului se obtin importante recolte de orez, porumb, manioc, batate , arahide, soia, ulei de palmier, trestie de zahar, cafea, mirodenii, tutun, kenaf, sisal, ananas, nuci de cocos, banane.

          Subsolul insulelor este de asemenea bogat in petrol, cositor, bauxita, nichel, diamante, aur si argint.

          In timpul celui de-al doilea razboi mondial, japonezii au acupat aceste insule bogate, atat de necesare pentru purtarea razboiului lor expansionist.  Imensul arhipelag deschidea calea cuceririi Asiei de SE, Australiei si Oceaniei, ceea ce corespundea planurilor strategice japoneze. Miscarea nationala de eliberare, cea a participat alaturi de trupele aliate la lupta de eliberare de sub ocupatia japoneza, proclama independenta arhipelagului la 17.08.1945. Incercarile Olandei si Marii Britanii de a permanentiza vechiul regim colonial au impus un lung razboi colonial incheiat cu victoria poporului indonezian (1949) ce-si proclama republica la 17.08.1950.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica