referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Taiwan

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Taiwanul se învecinează la nord cu Marea Chinei de Est, la nord-est, cu arhipelagul Liuqiu, iar la sud, strâmtoarea Bashi îl desparte de Filipine. Dincolo de strâmtoarea Taiwan, este provincia Fujian din partea continentală a Chinei, cea mai mică distanţă dintre ele fiind de doar 130 km. Provincia Taiwan are o foarte importantă poziÅ£ie strategică, întrucât se situează la mijlocul canalului vestic al Pacificului...

Varianta Printabila 


1                             Taiwan            

             Poziţia Geografică
    Taiwan, provincie insulară situată la sud-estul platformei continentale chineze, este formată din 2 insule mari –  Taiwan şi  Penghu- şi alte peste 80 de insuliţe, avnd o suprafaţă totală de circa 36. 000 kmp.
 Taiwanul se nvecinează la nord cu Marea Chinei de Est,  la nord-est, cu arhipelagul Liuqiu, iar la sud, strmtoarea Bashi l desparte de Filipine. Dincolo de strmtoarea Taiwan, este provincia Fujian din partea continentală a Chinei, cea mai mică distanţă dintre ele fiind de doar 130 km. Provincia Taiwan are o foarte importantă poziţie strategică, ntruct se situează la    mijlocul canalului vestic al Pacificului.

Strmtoarea Taiwan
Strmtoarea Taiwan are o lungime de la nord la sud de aproximativ 380 km şi o lăţime medie de la est la vest de 190 km, distanţa cea mai mică – ntre oraşul Xinzhu din Taiwan şi Pingtan din provincia Fujian fiind de 130 km.
Topografie
    Insula Taiwan, cea mai mare din China, reprezintă peste 97% din suprafaţa ntregii provincii. Două treimi din suprafaţa insulei sunt acoperite de munţi şi dealuri, cmpia ocupnd mai puţin de o treime. n insulă există cinci mari masive muntoase – munţii Zhongyang, Yushan, Xueshan, Ali şi Taidong. Partea centrală naltă şi cele două laturi joase constituie particularitatea reliefului insulei Taiwan. Vrful Yushan, cel mai nalt al insulei, are o altitudine de 3997 m peste nivelul mării.
  Climatul şi Produsele Locale
    Climatul din Taiwan este sub-tropical şi tropical. Temperatura medie anuală este, cu exepţia munţilor, de circa 22℃. Zăpada cade doar n zonele cu altitudinea de peeste 3000 m. n Taiwan sunt abundente ploile, insula fiind afectată des de taifunuri.
    Peste jumătate din suprafaţa provinciei este acoperită de păduri, volumul rezervei lemnoase depăşind 300 milioane de mc. Aici cresc aproape 4000 de specii de arbori. Patru cincimi din suprafaţa silvică este reprezentată de arbori cu valoare economică. Taiwanul ocupă primul loc n lume n ceea ce priveşte arborii de camfor, producţia de camfor şi  de ulei de camfor reprezentnd circa 70% di cea mondială.
    Taiwanul deţine şi o foarte mare gamă de produse maritime. Numărul speciilor de peşte depăşesc 500. Localităţi precum Kaohsiung, Jilong, Su’ao, Hualian, Xingang şi Penghu sunt locuri de pescuit renumite. De asemenea, sarea de mare de producţia taiwaneză se bucură de un mare prestigiu.
              1 Populatia 
              Pnă la sfrşitul anului 2001, populaţia Taiwanului  totaliza 22,4 milioane de locuitori, densitatea fiind de 619 locuitori/kmp.
    Structura de vrstă a populaţiei din Taiwan nregistrează o tendinţă de mbătrnire. Pnă la finele anului 2001, ponderea locuitorilor cu vrste cuprinse ntre 0-14 ani a scăzut la 25,8%, cea a populaţiei ntre 15 şi 64 de ani a crescut la 67,4%, iar cea peste 65 de ani s-a ridicat la 6,8%.
    Distribuţia teritorială a populaţiei din Taiwan este dezechilibrată. n zonele muntoase cu altitudinea de peste 1000 m, reprezentnd o treime din suprafaţa provinciei, densitatea locuitorilor este de peste 20 locuitori/kmp, n vreme ce n oraşe ea este de peste 4800 persoane/kmp. Mai ales populaţia din oraşele Taipei, Kaohsiung, Taizhong, Jilong, Xinzhu, Jiayi şi Tainan, a căror suprafaţă este 2,9% din total, reprezintă 31% din ntreaga populaţie a insulei.
 
Schimburile Economice şi Comerciale ntre cele Două Părţi ale Strmtorii Taiwan
n cei 30 de ani cuprinşi ntre 1949 şi 1978, din cauza conflictelor şi confruntării militare, schimburile economice şi comerciale dintre malurile strmtorii Taiwan au fost n linii generale ntrerupte.
    Din 1979, guvernul chinez a adoptat o serie de măsuri menite să promoveze relaţiile economice ntre cele două părţi. Autorităţile taiwaneze au fost de asemenea obligate să-şi reajusteze politicile economice şi comerciale faţă de partea continentală. Pnă la finele lunii septembrie 2003, volumul schimburilor comerciale dintre cele două maluri a totalizat 309,18 miliarde de dolari americani. Din 1991, partea continentală a Chinei a devenit cea mai mare sursă pentru balanţa comercială pozitivă aTaiwanului. n acelaşi timp, acesta a devenit una dintre importantele surse de investiţii externe ale părţii continentale a Chinei.
Naţionalităţile
Regiunea Taiwan este populată de mai multe etnii, ntre care Han, Mongolă, Hui, Miao, Haoshan şi altele. Dintre acestea, peste 97% este reprezentat de etnia Han. Populaţia Han este formată n principal de locuitorii originari din sudul provinciei Fujian şi locuitorii Hakka.
      Gaoshan este principala etnie minoritară n Taiwan. Aceasta cuprinde două părţi: locuitorii de etnie Gaoshan din cmpie şi cei din zonele montoase. Populaţia etniei Gaoshan cunoaşte o tendinţă de creştere. Pnă n 2001 aceasta a ajuns la 415.000 de locuitori.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica