referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Surse de energie

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Se poate folosi apa termală pentru încălzire sau a aburilor de apă pentru a produce electricitate. Astfel de centrale se găsesc în Italia, Japonia ÅŸi California. La forajele de mare adâncime se poate injecta apă rece care este încălzită ÅŸi apoi extrasă pentru a produce energie electrică...

Varianta Printabila 


1 Surse de energie

    Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obţinute din cărbune şi petrol. nsă acestea sunt epuizabile şi arderea acestora produce mari cantităţi de CO2.
    De aceea sunt căutate noi surse de energie. Se ncearcă folosirea energiei solare captată cu ajutorul panourilor solare. nsă conversia energiei razelor solare n căldură sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90% şi acestea nu pot fi captate dect n timpul zilei şi astfel energia trebuie să fie stocată pentru a putea fi furnizată şi pe timpul nopţii.
    O altă sursă este forţa apelor. Prin construirea hidrocentralelor se obţin mari cantităţi de energie.
    Se poate folosi apa termală pentru ncălzire sau a aburilor de apă pentru a produce electricitate. Astfel de centrale se găsesc n Italia, Japonia şi California. La forajele de mare adncime se poate injecta apă rece care este ncălzită şi apoi extrasă pentru a produce energie electrică.
    ncă din 1966 la Rance n Franţa funcţionează o centrală mareeomotrică care foloseşte energia mareelor. Japonia ncearcă folosirea valurilor cu ajutorul unor dispozitive plutitoare.
    O altă sursă de energie este cea furnizată de curenţii de aer de suprafaţă. Teoretic s-a stabilit că aceşti curenţi răspndesc anual o energie de 200 de ori mai mare dect necesarul mondial. nsă pentru captarea acestei energii este nevoie de eoliene foarte mari.
    Energia nucleară este una dintre cele mai folosite noi surse de energie la acest final de secol. Energia nucleară poate fi produsă n două moduri: prin fisiune şi prin fuziune.
    Prin fisiune sunt folosiţi atomi grei cum ar fi Uraniul care se dezintegrează şi generează o mare cantitate de energie. nsă reacţia este instabilă şi se produce o mare cantitate de radiaţii. Rezidiurile rămase n urma reacţiilor sunt radioactive, nocive şi trebuie depozitate n condiţii speciale.
    Prin fuziune se folosesc atomi uşori cum ar fi hidrogenul. Sunt folosiţi izotopii hidrogenului deuteriul şi tritiul. Prin unirea atomilor se eliberează o mare cantitate de energie. nsă şi această reacţie este foarte instabilă. Avantajul este faptul că hidrogenul este prezent n cantităţi mari, nu este poluant, este reciclabil şi poate fi stocat.
    n viitor se va ncerca captarea energiei solare din spaţiu şi transmiterea acesteia pe pămnt cu ajutorul microundelor. Proiectul făcut de Boeing-NASA ocupă 100km2 şi oferă o putere de 10000MW.
    Se ncearcă folosirea energiei termice a oceanelor. Astfel este captată apă caldă dintr-o zonă superioară şi cu ajutorul amoniacului se antrenează o turbină n deplasarea sa spre o zonă cu apă rece. O astfel de centrală poate furniza o putere de 200MW.

    Bibliografie
1.Gographie du temps prsent, Classiques Hachette, 1985

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica