referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Poluarea

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Poluarea este fenomenul prin care aerul se incarca cu substante straine daunatoare vietii . Acestea isi modifica compozitia sa naturala, atunci cand este patruns de elemente straine ce au efect daunator asupra plantelor si animalelor...

Varianta Printabila 


1                                                         Poluarea

       Poluarea este fenomenul prin care aerul se incarca cu substante straine daunatoare vietii . Acestea isi modifica compozitia sa naturala, atunci cand este patruns de elemente straine ce au efect daunator asupra plantelor si animalelor.                                                              
       
              AUTOEPURAREA SI PRAGUL POLUARII

      O apa este considerata poluata cand compozitia sau starea sa fizica, ori chiar estetica, sunt modificate direct sau indirect de actiunile omului,in masura ca nu se mai presteaza a fi utilizata in stare naturala .
     Autoepurarea este insusirea de care dispune o unitate acvatica ( rau,lac,etc…)¬¬de a asorbi,fara a suferi daune,o anumita incarcatura de poluanti,de a asigura distrugerea sau mineralizarea elementelor poluante respective .
     Gradul de poluare, ca si posibilitatile de auto epurare, se apreciaza prin doi termeni:
- cantitatea de oxigen din apa  
- prezenta unor produsi straini, nocivi sau toxici in anumite cantitati
     Dozele limita de elemente toxice ce le poate suporta o apa, fara sa axfisieze vietuitoarele,sunt foarte variabile, dupa intrebuintarea ce urmeaza a fi data apei.
     Scadera continutului de oxigen si otravirea cu alte elemente toxice se combina, de obicei, cu adaosul apelor menajere si al celor deversate de industrie sau agricultura.
    In ultimul timp s-au luat masuri drastice de epurare, care au dat rezultate bune.

                   SURSELE DE POLUARE A APELOR
 
     Poluarea industriala a  luat proportii o data cu cresterea acesteia. Cele mai poluante sunt imdustria alimentara si cea chimica. Abatoarele consuma o medie zilnica de 500 l apa pentru fiecare animal sacrificat,care apoi e deversata poluata. In tarile dezvoltate, industria alimentara provoaca 20-25 % din intreaga poluare, iar industria chimica 30 % deversand cele mai diferite substante toxice, uneori producand poluari deosebit de grave,daca apele nu sunt epurate inainte de deversare . Rafinariile si in general, petrochimia raspandesc hidrocarburi, iar pelicula de petrol impiedica reoxigenarea si dezechilibreaza capacitatea de autoepurare a apelor. Industria mai deverseaza si ape incalzite, care modifica temperatura din jur .

                             POLUAREA AGRICOLA
   
    Se realizeaza prin pesticide, ingrasaminte chimice si dejectii zootehnice .
Pesticidele sunt folosite in scopul de a distruge activitatea insectelor daunatoare, a rozatoarelor, ciupercilor . Ele au adus servicii imense, distrugand insecte care transmit microbi sau care consumau pana la 50% din recolte . Cu toate acestea folosirea lor masiva a dus la otravirea unor ape. Unele din aceste substante se degradeaza lent, acumulandu-se in unele plante sau animale consumate de om. Apa fiind principalul vehicul al pesticidelor, ele distrug sau ameninta echilibrul biologic al unitatilor acvatice .
Si unele ingrasaminte chimice pot fi daunatoare : de exemplu azotati in surplus se pot uni cu materiile organice in fermentatie dind azotati care distrug fauna acvatica.

                              POLUAREA URBANA

     Poluarea urbana se manifesta prin evacuarea apelor menajere, fie prin canale, in rauri sau ocean, fie infiltrate in panza freatica.
 Canalele colecteaza continutul instalatiilor sanitare, al bucatariilor,incarcate cu reziduri organice, cu bacterii patogene, cu detergenti etc.

                                          

 
                  
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica