referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Teoria relativitatii

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

Aceasta l-a condus la revizuirea conceptelor fundamentale ale fizicei teoretice, cum sunt timpul, distanÅ£a, masa, energia, cantitatea de miÅŸcare, cu toate consecinÅ£ele care derivă. Astfel, obiectele în miÅŸcare apar mai grele ÅŸi mai dense pe direcÅ£ia lor de miÅŸcare, pe când timpul se scurge mai lent la ceasurile aflate în miÅŸcare...

Varianta Printabila 


1                  Teoria relativităţii

Teoria relativităţii reprezintă n fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrnsă şi relativitatea generală.
Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul şi distanţele unui eveniment măsurate de doi observatori au, n general, valori diferite, dar se supun totdeauna aceloraşi legi fizice. Cnd doi observatori examinează configuraţii diferite, şi anume deplasările lor, una n raport cu cealaltă, aplicnd regulile logice, se constată că legile fizice au n mod necesar o anumită formă.

Relativitatea restrnsă, formulată n 1905, s-a născut din observaţia că transformarea care permite schimbarea unui sistem referenţial, transformarea lui Galilei, nu este valabilă pentru propagarea undelor electromagnetice, care sunt dirijate de ecuaţiile lui Maxwell. Pentru a putea mpăca mecanica clasică cu electromagnetismul, Einstein a postulat faptul că viteza luminii, măsurată de doi observatori situaţi n sisteme referenţiale inerţiale diferite, este totdeauna constantă (ulterior a demonstrat că acest postulat este de fapt inutil, pentru că viteza constantă a luminii derivă din formele legilor fizice).
Aceasta l-a condus la revizuirea conceptelor fundamentale ale fizicei teoretice, cum sunt timpul, distanţa, masa, energia, cantitatea de mişcare, cu toate consecinţele care derivă. Astfel, obiectele n mişcare apar mai grele şi mai dense pe direcţia lor de mişcare, pe cnd timpul se scurge mai lent la ceasurile aflate n mişcare. O cantitate de mişcare este acum asociată vitezei luminii, viteza luminii n vid devenind viteză limită att pentru obiecte, ct şi pentru informaţii. Masa şi energia devin echivalente. Două evenimente care par simultane unui observator, apar n momente diferite altui observator care se deplasează n raport cu primul. Relativitatea restrnsă nu ţine cont de efectele gravitaţiei, elementul central al formulării ei matematice sunt transformările lui Lorenz.
Relativitatea generală a fost formulată de Einstein n 1916. Această teorie utilizează formulele matematice ale geometriei diferenţiale şi a tensorilor pentru descrierea gravitaţiei. Spre deosebire de relativitatea restrnsă, legile relativităţii generale sunt aceleaşi pentru toţi observatorii, chiar dacă aceştia se deplasează de o manieră neuniformă, unii faţă de ceilalţi.
Relativitatea generală este o teorie geometrică, care postulează că prezenţa de masă şi energie conduce la "curbura" spaţiului, şi că această curbură influenţează traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, n urma forţelor gravitaţionale. Această teorie poate fi utilizată pentru construirea unor modele matematice ale originei şi evoluţiei Universului şi reprezintă deci unul din instrumentele cosmologiei fizice.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica