referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Relatiile de concurenta pe piata

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Relatiile dintre agentii economici pe piata, in functie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenta, in care fiecare are libertatea sa produca si sa vanda ce-i convine, in conditiile pe care le considera cele mai favorabile.

Varianta Printabila 


Relatiile de concurenta pe piata 

 

Relaţiile dintre agenţii economici pe piaţa, în funcţie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenţă, în care fiecare are libertatea să producă şi să vânda ce-i convine, în condiţiile pe care le considera cele mai favorabile. Sistemul concurenţial reprezintă totalitatea relaţiilor dintre agenţii economici aflaţi in competiţie pe piaţa ,in funcţie de interesele lor .Astfel concurenţa se imparte in 4 mari categorii :

 • concurenţa perfectă
 • concurenţa imperfectă
 • concurenţa loială sau corectă
 • concurenţa neloială sau incorectă

Pornind de la concurenţa neloială sau incorectă ,trbuie să amintim ca există şi infracţiuni economice în lupta de concurenţă .În prctică se întâlnesc ,de regulă, următoarele :

 • întelegerea între vânzători în scopul împiedicării manifestării concurenţei;
 • impunerea preţurilor către distribuitori;
 • inducerea în eroare a consumatorului asupra preţurilor sau a mărfii printr-o publicitate înşelătoare sau fals etichetaj;
 • revânzarea in pierdere, deoareca anulează semnificaţia preţului de vânzare ( nu afectează cumpărătorul, dar falsifică concurenţa, deoarece implică intenţia necinstită căci nu se poate supravieţui piezând bani).

Instrumentele luptei de concurenţă sunt de natură economică şi se concretizează în:

 • reducerea costurilor sub cele ale concurenţilor;
 • diminuarea preţurilor de vânzare;
 • ridicarea calităţii;
 • acordarea unor facilităţi clienţilor.

Ar mai trebui menţionat că există şi politici ,,antitrust’’ reprezentate printr-un ansamblu de reglementări legiferate în diferite ţări dezvoltate, care interzic încheierea de înţelegeri monopoliste între inteprinderi, care ar duce la diminuarea sau dispariţia liberei concurenţe. Spre exemplu SUA a elaborat o lege antitrust în 2 iulie 1890, sub presiunea opiniei publice, a proletarilor de întreprinderi mici şi mijloci, ce se vedeau înlăturate de pe piaţă de către marile trusturi.
Piaţa cu concurenţă imperfectă este de patru feluri şi anume:
-   piaţă cu concurenţă monopolistică;
-   piaţă cu concurenţă de oligopol;
-   piaţă cu concurenţă de monopol;

 • piaţă cu concurenţă monopsonică.

Piaţa cu concurenţă de oligopol se defineşte prin:

 • număr redus de producători cu forţă economică mare;
 • atomicitatea cererii;
 • fiecare ofertant poate influienţa piaţa si trebuie să ţină seama de deciziile celorlalţi.

Oligopolul este caracterizat de existenţa câtorva firme, diferite grade de dificultate la intrarea pe piaţă şi diferite cantităţi de produse diferenţiate.
Pentru a fi mai explicit luăm ca aplicaţie societatea M O B I L  R O M  S.A.
Mobil Rom este o societate tânără şi foarte ambiţioasă. O ambiţie pe măsura proiectului pe care îl realizează. O ambiţie pe măsura aşteptărilor românilor. O ambiţie pe măsura potenţialului său tehnologic si a resurselor umane de care dispune.
Societatea Mobil Rom a fost creatã pentru a rãspunde unei cereri lansate de Guvernul României în vederea atribuirii licentelor de telefonie mobilã GSM.
Una din aceste licente a fost oficial atribuitã societãtii Mobil Rom în decembrie 1996.
Mobil Rom a lansat numele si logo-ul serviciului sãu de telefonie mobilã GSM - Dialog GSM.
În luna mai 1997 Mobil Rom a realizat primul apel GSM pe reteaua Dialog GSM în cadrul expozitiei CERF'97. Mobil Rom a lansat o ofertã de preînregistrare la serviciul Dialog GSM, fãrã a plata taxei de conectare (50 US$). Un alt avantaj oferit de Mobil Rom în aceastã perioadã a fost faptul cã potentialii clienti si-au putut alege printre primii un numãr de telefon special (cele 6 cifre ce urmeazã dupã prefixul Dialog - 094), plãtind numai jumãtate din pretul stabilit pentru acest serviciu. În aceastã perioadã, Mobil Rom a încheiat 7.482 de pre-contracte.
Serviciul de telefonie mobilã Dialog GSM, oferit de Mobil Rom, a devenit operational în 8 dintre cele mai mari orase din tarã (Bucuresti, Brasov, Bacãu, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Timisoara), respectiv 23% din populatia României a putut utiliza, încã de la început, servciul Dialog GSM.
Mobil Rom a oferit încã de la lansare clientilor sãi trei formule de abonament:
··Dialog 300 se adreseazã în principal celor ce utilizeazã frecvent telefonul mobil în scopuri profesionale. - 300 de minute de comunicatii nationale incluse în abonamentul lunar.
··Dialog 150, o formula adaptatã folosirii cotidiene si profesionale a telefonului mobil. - 150 de minute de comunicatii nationale incluse în acest abonament.
·· Dialog 50, o formula destinatã utilizãrii moderate de cãtre persoanele private.
- 50 de minute de comunicatii nationale incluse în acest abonament.
La jumătatea anului 1997 Mobil Rom a fost primul operator GSM din România care a oferit serviciul de roaming cu 12 tãri din Europa.
Mobil Rom  lansează un nou tip de abonament GSM - "Dialog Practic".
····"Dialog Practic" este foarte flexibil, deoarece clientul Dialog plãteste numai abonamentul lunar, fãrã a beneficia de un numãr de minute de comunicatii nationale incluse. Practic, cu "Dialog Practic" clientul Dialog plãteste doar apelurile realizate.

În 15 octombrie 1997Mobil Rom a lansat un nou serviciu GSM - CRONOS.
          ····CRONOS este un serviciu oferit gratuit tuturor abonatilor Dialog, indiferent de varianta de abonament (Dialog 50, Dialog 150, Dialog 300 sau Dialog Practic), care completeazã oferta de bazã a Mobil Rom. Cu CRONOS, abonatii Dialog GSM vor putea cunoaste în orice moment, apelînd 414 de la telefonul mobil Dialog, numãrul de minute rãmase din abonamentele Dialog si valoarea convorbirilor suplimentare efectuate, avînd astfel posibiliatatea sã-si gestioneze optim propriul buget. De asemenea, în perioada de 14 zile de achitare a facturii, clientii Dialog primesc trei mesaje de reamintire, pentru a evita suspendarea nedoritã a abonamentelor.

Mobil Rom semnează un acord de împrumut pentru suma de 100 milioane de dolari. Acordul a fost semnat cu bãncile ING Barings si Societe Generale, fiind cel mai mare împrumut acordat de cãtre bãnci comerciale. Împrumutul este o primã transã dintr-o finantare de 170 milioane dolari oferit Mobil Rom de cãtre IFC, ramurã a Bãncii Mondiale, împreunã cu bãncile comerciale ING Barings si Societe Generale.
Sfârsitul amului este benefic pentru Mobil Rom,lanseazã primul serviciu GSM cu plata anticipatã - "ALO GSM".
"ALO GSM" este un serviciu de telefonie mobilã fãrã abonament, facturã si taxã de conectare. Clientii "ALO GSM" pot fi apelati si pot telefona oriunde în România, în aria de acoperire Dialog GSM. De asemenea, pot telefona oriunde în lume. Clientii "ALO GSM" beneficiazã de servicii GSM ca Mesageria Vocalã sau "Identificarea apelantului".
Mobil Rom a lansat serviciile "Birou Mobil" si "Dialog Fax", la începutul anului 1998
Cu ajutorul serviciului "Birou Mobil" puteti sã transmiteti si sã receptionati mesaje fax, precum si sã schimbati fisiere de date.
Serviciul "Dialog Fax" vã permite transmiterea si receptionarea de mesaje fax cu ajutorul telefonului GSM.
Abonatii Dialog GSM beneficiazã acum de o nouã optiune: CRONOS oferã toate informatiile direct pe ecranul telefonului mobil.
De acum, formând 415, CRONOS nu doar îti spune, dar îti si aratã cât ai vorbit.
Mobil Rom si IFC, o sucursalã a Bãncii Mondiale, au semnat un acord de împrumut în valoare de 210 milioane de dolari. Rata dobânzii stabilite este Libor +2,50%, una dintre cele mai scãzute de pe piata financiarã româneascã, fapt ce demonstreazã încrederea bãncilor în potentialul pietei românesti si în structura actionariatului Mobil Rom. Astfel, Mobil Rom beneficiazã de o finantare totalã care se ridicã la suma de 372 milioane de dolari.
Consecvent obiectivului sãu de a-si diversifica permanent gama de servicii si produse, Mobil Rom lanseazã în aceastã varã o ofertã specialã ALO GSM: PACHETUL EASY ALO. În premierã în România este lansat pe piatã un pachet în care totul este "la vedere" si pregãtit pentru o comunicare imediatã.
Dialog GSM, liderul telefoniei mobile din România, continuã sã îsi respecte promisiunea de a fi cu adevãrat "serviciul GSM pentru întreaga tarã": din data de 28 august, Delta Dunãrii beneficiazã de acoperirea de calitate a retelei Dialog GSM. Pentru prima datã, un operator de telefonie mobilã reuseste sã "îmblânzeascã" þinuturile sãlbatice ale Deltei Dunãrii.
Lansarea serviciului Dialog GSM în Delta Dunãrii vine sã rãspundã necesitãtii de comunicare a oamenilor de afaceri din Zona Liberã Sulina si mai ales, sã asigure dialogul între comunitãtile izolate din aceastã parte a tãrii. De altfel, primul pas a fost deja fãcut: trei sate din Delta Dunãrii au primit din partea Dialog GSM telefoane si abonamente gratuite.
Din dorinta de a rãspunde nevoilor crescânde de comunicare ale oamenilor de afaceri, Dialog GSM, liderul telefoniei mobile din România, a lansat încã de la începutul acestui an serviciile Birou Mobil si Dialog Fax (incluzând Mesageria Fax). Aceste douã servicii permit transmiterea si receptionarea fisierelor de date si a mesajelor fax, atât în interiorul retelei Dialog GSM, cât si cãtre sau dinspre reteaua de telefonie fixã.
Dialog GSM împreunã cu partenerul si distribuitorul sãu autorizat Q-Net International vine acum din nou în sprijinul celor care doresc comunicatii de calitate, oferind în premierã pe piata româneascã servicii Dialog pe suport Hewlett Packard, în cadrul a douã pachete destinate unui acces rapid si sigur la informatie.
Începând cu data de 23 septembrie 1998, tuturor oamenilor de afaceri interesati în achizitionarea de servicii si produse specifice oferite de Dialog GSM le stã la dispozitie Dialog Business Center.Situat într-un spatiu deosebit, aflat pe Calea Victoriei nr. 153, Dialog Business Center oferã clientilor într-o atmosferã plãcutã, idealã derulãrii unei afaceri, posibilitatea de a asista pe "viu" la demonstratii de specialitate.
În dorinta de a rãspunde cât mai fidel nevoii de comunicare liberã si promptã a clientilor sãi, Dialog GSM lanseazã în premierã în România trei servicii cu valoare adãugatã: Repertoar, Info Util si Info+.
Prin intermediul Dialog, este pentru prima datã când un abonat al unei retele de telefonie mobilã GSM poate afla informatii de ultimã orã prin intermediul telefonului sãu mobil.
Accesul la aceste servicii nu necesitã un abonament special, exceptând serviciul Info+ .
Consecvent promisiunilor sale de a face ca telefonia mobilã sã fie accesibilã pentru tot mai multã lume, Dialog GSM a continuat sã-si diversifice oferta de servicii si produse GSM.Timp de un an si jumãtate, Dialog GSM a creat o relatie specialã cu publicul sãu, ascultându-l si încercând sã-i ofere solutia idealã pentru rezolvarea nevoilor de comunicare. Iatã de ce astãzi, Dialog GSM lanseazã în premierã noile pachete Dialog: Dialog Perfect, Dialog Plus si Dialog Premium.Fiecare pachet este compus dintr-un terminal, o cartelã SIM specialã si un ghid de utilizare a serviciilor Dialog GSM. În cazul Dialog Perfect, terminalul este marca Alcatel One Touch Easy. Pentru Dialog Premium, terminalul este un Alcatel One Touch Pochet. În ceea ce priveste Dialog Plus, acesta este disponibil în douã variante, prima cu terminal Alcatel One Touch View, cea de-a doua cu terminal Nokia 5110.
În dorinta de a rãspunde prompt cerintelor pietei, Dialog lanseazã un nou serviciu: MINI - MESAJE.
Acesta permite abonatilor Dialog sã transmitã si sã primeascã mesaje text de pânã la 160 de caractere. De asemenea, utilizatorii ALO pot primi mesaje text. Transmiterea si receptionarea acestora se poate realiza direct de pe telefonul mobil sau de la un echipament conectat la un telefon mobil. Noul serviciu se adreseazã tuturor abonatilor Dialog, atât persoane fizice cât si juridice care au nevoie de un nou tip de comunicare.
Astfel, din data de 8 martie 1999, acestia beneficiazã de o modalitate mult mai eficientã si discretã de transmitere sau receptionare a unei informatii fãrã a mai fi necesarã dictarea ei la telefon. Cumpãrã pachetul ALO Easy +, un pachet preplãtit utilizabil imediat dupã cumpãrare. Nu mai ai nevoie sã astepti pânã când se încarcã telefonul tãu Alcatel One Touch Club +. Introduci în telefon cartela SIM reîncãrcabilã ALO GSM, cât si cele 3 baterii LR6 si telefonezi imediat unde doresti, fãrã facturã, abonament si taxã de conectare.
Cu ocazia CERF ’99, Dialog a anuntat în premierã nationalã lansarea oficialã a douã noi servicii GSM: Dialog Internet si Dialog E-mail. Acestea completeazã gama de servicii profesionale oferite de Dialog clientilor sãi încã din luna februarie a anului trecut, când au fost lansate Birou Mobil si Dialog Fax. Noile servicii se adreseazã unui public tintã specializat: corporatii, clienti-societãti mari si utilizatori profesionali.
- Dialog Internet permite accesarea Internetului prin intermediul telefonului mobil. Serviciul oferã mobilitate totalã si posibilitatea de a te conecta la reteaua globalã oriunde si oricând, în aria de acoperire Dialog GSM.
- Dialog E-mail oferã posibilitatea oricãrui abonat Dialog de a primi si transmite mesaje E-mail prin intermediul telefonului mobil. În plus, serviciul permite transmiterea de notificãri în cazul mesajelor primite cât si detinerea unei cãsute postale pentru mesajele E-mail.
Privind concurenţa acerbă in telefonia mobilă, la sfârşitul anului 1996 au fost acordate licenţe pentru doi operatori GSM 900. Mobifon a lansat serviciul Connex după patru luni, Dialog două luni mai târziu.
Ambii operatori GSM au acordat o atenţie specială acoperirii. Mai întâi s-au concentrat pe marile zone urbane, acoperind aproximativ 80% din populaţie după primul an şi 90% după al doilea an. Acum ei îşi îndreaptă atenţia către oraşele mai mici şi zonele rurale.

 

 

                                         Vineri                               Sambata            Duminica
Abonam. Tarife0h        8h   18h  19h     24h          8h         15h       24h       24h


Dialog
1000

D/A
D/D

0.13$    0.15$      0.13$
0.07$    0.10$      0.07$

0.13$    0.15$      0.13$
0.07$    0.10$      0.07$

0.13$
0.07$

Dialog
600

D/A
D/D

0.14$    0.16$      0.14$
0.07$    0.10$      0.07$

0.14$    0.16$      0.14$
0.07$    0.10$      0.07$

0.14$
0.07$

Dialog
300

D/A
D/D

0.14$    0.16$      0.14$
0.07$    0.10$      0.07$

0.14$    0.16$      0.14$
0.07$    0.10$      0.07$

0.14$
0.07$

Dialog
150

D/A
D/D

0.15$    0.18$      0.15$
0.10$    0.15$      0.10$

0.15$    0.18$      0.15$
0.10$    0.15$      0.10$

0.15$
0.10$

Dialog
50

D/A
D/D

0.20$    0.28$      0.20$
0.04$    0.15$      0.04$

0.20$
0.04$

Dialog
Practic

D/A
D/D

0.15$    0.25$      0.15$
0.10$    0.15$      0.10$

0.15$
0.10$

Dialog
Inedit

D/A
D/D

0.30$       0.09$
0.09$       0.09$

0.09$
0.09$

*Preturile nu include TVA

 

                                                   
Mobil Rom, prin DIALOG GSM, ofera clientilor sai cea mai mare retea de telefonie mobila din Romania, care continua sa se dezvolte permanent. In prezent, reteaua de acoperire DIALOG GSM acopera peste 255 de orase si peste 11.250 km de sosele de pe tot cuprinsul tarii (februarie 1999). DIALOG GSM isi dezvolta din ce in ce mai mult acoperirea si in statiunile balneo-climaterice sau in alte zone de interes turistic, in afara de statiunile litoralului, Delta Dunarii si statiunile montane deja acoperite.
Mobil Rom dispune in prezent de patru centrale MSC operationale la Bucuresti, Cluj-Napoca, Bacau si Timisoara. In dorinta sa permanenta de a imbunatati calitatea semnalului, pentru a spori capacitatea retelei, dar si pentru o cat mai buna repartitie a traficului, Mobil Rom a deschis la sfarsitul anului 1998 a cincea centrala la Bucuresti.

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica