referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Despre regulatoare - eseu

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

Pun mâna la gura de ventilaÅ£ie ÅŸi simt o plăcută briză călduţă bine. Colac peste pupăză, tocmai atunci ÅŸi-a găsit ÅŸi ventilatorul să se oprească. Am întins iar mâna ÅŸi am rotit regulatorul până a făcut din nou clic. Până seara nu m-am mai ocupat de aerotermă, iar spaÅ£iul picioarelor era plăcut încălzit. Nu sunt meseriaÅŸ ci un biet tutungiu. Dar am înÅ£eles cum funcÅ£ionează regulatorul. Mare invenÅ£ie! Oare de ce sunt atât de „blonzi” meseriaÅŸii de astăzi?...

Varianta Printabila 


1

Despre Regulatoare

Eseu

 

Unde eşti tu Ţepeş Doamne…” spunea Eminescu cu fermitate. (aviz palavragii contemporani mie). „Unde ne sunt meseriaşii” aş parafraza eu cu nostalgie.

Da! Nu mai avem meseriaşi. De la crearea UCECOM (instituţie ceauşistă care se mai păstrează) meseria a devenit o afacere mai mult sau mai puţin oneroasă.

Actualii meseriaşi ştiu să ceară (să cerşească). Mi de taxe şi motive pentru ncărcarea notei de plată. Serviciile prestate: execreabile.

ţi repară un robinet! După 10 zile trebuie să-l rechemi ca să repare reparaţia. Alţi bani altă distracţie. Tot trăim n epoca reformelor care reformează reformele recent reformate.

Dar să lăsăm criticile sociale. Şi noi suntem de vină că i acceptăm. Or fi oare nlocuitori? Grea ntrebare!

Mi-am montat recent un boiler de apă caldă. Nu cu UCECOM-işti, ci printr-o cunoştinţă, un „fost” meseriaş acum pensionar ca şi mine. Uitnd că sunt de meserie şi eu mi-a recomandat : „De la acest buton regulezi temperatura apei după necesităţi”. Butonul n cauză, un regulator minuscul greu de accesat, nu era nicidecum destinat reglării (nu regulării) apei calde. Pentru această acţiune este suficient să adaugi mai multă sau mai puţină apă rece din robinete. Butonul servea drept siguranţă. Să nu explodeze boilerul datorită suprancălzirii respectiv să nu se opărească ţnncul cnd se spală pe mini.

Regulator pe post de siguranţă? De ce nu! Chiar şi marele Bau-Bau, siguranţa de pe tabloul electric, nu este alt ceva dect un regulator. Ea limitează curentul electric consumat cnd apare pericolul de suprancălzire a conductorilor, deci de incendiu. Noroc că meseriaşii UCECOM-işti n-au habar de rolul siguranţei, deci nu se mai ocupă de regularea lor. Siguranţa este siguranţă. Locul ei este pe tablou, căci aşa cer regulamentele! Halal de asemenea electricieni. Şi te mai miri că şi ingineri de specialitate gndesc aşa?

 

Deci ce este regulatorul şi cu ce se mănncă?

Să ncepem cu ce nu este regulator. Foenul are trei trepte de putere (temperatură mică, moderată sau mare a aerului suflat). Lustra de pe tavan are trei trepte de iluminare. Ambele se „reglează” prin intermediul unui comutator. Comutatorul nu este un regulator, deşi reglează trepte de ncălzire respectiv de iluminare. El comută ntre folosirea primului, celui de al doilea sau a ambelor  ncălzitoare sau becuri.

Mai este un tip de regulator care face excepţie. Cel montat ca piesă separată, departe de aparatul pe care l comandă. De pildă un regulator de temperatură montat n colţul rece al ncăperii, care comandă centrala de ncălzire a apartamentului. Reglajul acestora se face ntr-adevăr potrivit cu dorinţele şi aşteptările consumatorului, dar sunt o mică excepţie faţă de grosul regulatoarelor montate direct pe aparatul comandat.

 

Spre deosebire de un grup de elemente de execuţie comandate printr-un comutator, un element de execuţie „reglat” de un regulator funcţionează pe principiul „tot sau nimic”. Arzătorul de gaze are flacără sau este stins. Curentul electric trece prin dispozitiv sau este oprit. Regulatorul stabileşte condiţiile de stingere (oprire) şi nimic mai mult. Regulatorul nu are nici un efect asupra fluxului de gaze respectiv asupra mărimii curentului. Cum se face n acest caz reglarea, dacă regulatorul nu este dect un ntrerupător?

Dă regulatorul la maxim ca să te ncălzeşti mai repede” Nici că se poate o prostie mai mare. Caloriferul n speţă trebuie nti să se ncălzească el prin consumarea curentului electric. Indiferent de poziţia regulatorului curentul este acelaşi deci şi durata de atingere a 1

temperaturii pe suprafaţa sa. Căldura de pe suprafaţa caloriferului trebuie transferată aerului din ncăpere. Abia acesta dă senzaţia de „confortabil” adică „cald” cum spun băbuţele.  Cnd temperatura caloriferului este cu mult mai mare dect aceea a aerului nconjurător se ntmplă un fenomen de blocaj care mpiedică fenomenul de „convecţie” care mişcă aerul prin toată ncăperea. n plus se poate aprinde perdeaua care atinge caloriferul cauznd incendii.

Păi ce reglează atunci regulatorul? n primul rnd temperatura maximă a apei din boiler. Cnd apa sa ncălzit la temperatura reglată, regulatorul ntrerupe curentul electric şi nu mai are loc o ncălzire ulterioară. Deşi apa rece nlocuieşte apa caldă consumată, ea nu se amestecă ci rămne undeva jos. De aceea elementul de măsură a regulatorului este amplasat n partea inferioară a boilerului, deci n zona de apă rece. Spre deosebire de un ntrerupător, regulatorul restabileşte curentul oprit cnd se creează condiţiile necesare. Deci regulatorul este un ntrerupător inteligent. El ne apără de un eventual incendiu, dar nici nu ne lasă să drdim n frig. Cum „inteligenţa dispozitivelor” este un apanaj al zilelor noastre, ne duce mintea la un calculator, cel mai inteligent dispozitiv situat cu mult naintea blondelor. Este deci regulatorul un apanaj al epocii calculatoarelor? Nicidecum. Primul regulator a fost inventat acum cca. 200 ani de un copil (din păcate nu i sa reţinut numele) care a legat sfoara de care trăgea spre a comuta aburul pe cilindrul pereche, de un element n mişcare al maşinii cu aburi recent inventată. El a devenit şomer, dar omenirea a făcut un pas nainte.

De ce este att de important ca regulatorul să regleze şi nu să reguleze (să nu vă ducă cumva mintea la ce m-am gndit eu)? Păi regulnd regulatorul regulăm de fapt factura de ncălzire sau energie electrică. Ce are sula (iar vă gndiţi la ce nu trebuie) cu subprefectura? Ei da! Le are. Şi să vedeţi de ce:

Meseriaşul UCECOM-ist, adică afacerist, vă sfătuieşte să regulaţi regulatorul după dorinţă. Adică putere maximă cnd este frig (cum face el chiar cu fapta) şi decuplare totală dacă s-a făcut prea cald. Păi v-a transformat ntr-un regulator de proastă calitate (deşi vă credeţi cu ceva materie cenuşie prin cap). La ce aţi mai dat bunătate de bani pe un calorifer cu regulator cnd era mai eficient un godin n care pui sau nu un lemn (dacă le ai). Să vă dau amănunte? Numai dacă mi promiteţi că le veţi şi citi!

Punnd regulatorul pe maxim el se comportă ca un prost oarecare. El nu mai are de unde să ştie cnd curentul electric suplimentar strică n loc să ncălzească. Consecinţa? n primul rnd consumi curent inutil ncărcnd factura şi aşa măricică. n al doilea rnd poate să ia foc perdeaua din vecinătate tocmai cnd te aflai pe „tron” să-ţi faci necesităţile. Pnă să termini, te neacă fumul şi va arde tot cartierul. Cauza? Un sfat idiot dat de un presupus meseriaş. Cu popa mai poţi ieşi la liman. Faci ce spune nu ce face. Idiotul de „meseriaş” spune ce face, dar face prostii. Şi mai plătim din belşug prosia livrată de bună credinţă.

Am cumpărat o aerotermă ca, n dugheana n care mi petrec cele 8 ore de muncă, să-mi ncălzesc măcar picioarele. Electricianul care mi-a montat priza n dugheană mi-a arătat regulatorul, un impozant buton nconjurat de hieroglife, spunndu-mi că de acolo reglez temperatura dorită. Ne fiind „blondă” am făcut proba. Aşa pnă la primul client, cnd tremuri vrtos sub primele raze ale soarelui. Cu deosebită milă şi consideraţiune am nvrtit „regulatorul” pnă am auzit un clic. Sa aprins un bec, ventilatorul a nceput să vjie, dar zvrlea aer rece. Treptat aerul s-a ncălzit, aşa domol, moldoveneşte. Bun zic, capito (am nţeles)! Asta este treapta minimă de ncălzire. Să o vedem pe aceea maximă. Zis şi făcut. Am nvrtit regulatorul pnă la refuz. Aerul a refuzat nsă să se ncălzească mai acătării. Am nceput să mă nfierbnt. De nervi. Uite ce calitate proastă se vinde n comerţul nostru nesocialist. Parcă pe vremea mpuşcatului calitatea era mai bună. Furios dea binelea nvrtesc regulatorul la celălalt capăt. La minim cum s-ar zice. Curios! Ventilatorul nu sa oprit. n timp ce meditam la colecţia de defecte acumulate tocmai pe aeroterma mea a intrat primul client care mi-a absorbit atenţia.. După al doilea a urmat al treilea aşa că nu am mai dat importanţă sculei de 3 parale achiziţionată. Abia după o jumate oră o mică pauză ntre clienţi. Tocmai timpul să mă destind. Era bine şi cald la picioare ca-n timpul verii. Pun mna la gura de ventilaţie şi simt o plăcută briză călduţă bine. Colac peste pupăză, tocmai atunci şi-a găsit şi ventilatorul să se oprească. Am ntins iar mna şi am rotit regulatorul pnă a făcut din nou clic. Pnă seara nu m-am mai ocupat de aerotermă, iar spaţiul picioarelor era plăcut ncălzit. Nu sunt meseriaş ci un biet tutungiu. Dar am nţeles cum funcţionează regulatorul. Mare invenţie! Oare de ce sunt att de „blonzi” meseriaşii de astăzi?

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica