referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Actiunea campului magnetic asupra curentului electric

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

În măsurătorile efectuate până aici, am aÅŸezat mereu conductorul perpendicular pe liniile câmpului magnetic.Ce se întâmplă însă dacă aÅŸezăm conductorul paralel cu liniile de câmp? ...

Varianta Printabila 


1 Acţiunea cmpului magnetic
asupra curentului electric.
Inductia cmpului magnetic.

    Pentru a exprima cantitativ proprietaţile cmpului magnetic va trebui să definim o mărime fizică vectorială. Noua mărime fizică, notată cu simbolul , se numeşte inducţie magnetică.
Direcţia vectorului inducţie magnetică   ntr-un punct al cmpuli este tangentă la linia de cmp magmetic n acel punct, iar sensul este acelaşi cu al liniei de cmp.Pentru a defini modulul inducţiei magnetice, vom porni, ca şi n cazul cmpuli electric, de la studiul acţiunii pe care o exercită cmpul asupra corpului de probă. Drept corp de probă vom considera un conductor rectiliniu mobil, parcurs de curent electric.
Din clasele anterioare ştiţi că forţa pe care o exrcită cmpul magnetic asupra unui conductor străbătut de curent, numită  forţă electromagnetică ( ) este perpendiculară pe direcţia conductorului şi pe liniile cmpului magnetic, deci şi pe vectorul , iar sensul ei depinde de sensul curentului şi de sensul liniilor de cmp, deci şi de sensul vectorului   (fig10.7).Orientare forţei electromagnetice poate fi găsită cu ajutorul reguli minii stngi.Spre deosebire de cmpul electric, la care forţa este orientată pe direcţia cmpului electric  , n cmpul magnetic direcţia forţei nu coincide cu direcţia             inducţie magnetice  .
     
Fig 10.7. Sensul forţei electromagnetice depinde de sensul curentului electric prin conductor şi de sensul cmpului magnetic.

    Pentru a găsi o expresie adecvată definiri lui  , vom studia factorii de care depinde forţa electromagnetică.
    Experimentul 1. Se realizează dispozitivul din fig.10.9,a. Cadrul mobil se leagă cu o aţa de crligul de sub taler unei balanţe, montată pe aceeaşi tijă cu suportul cadrului. Cmpul magnetic ntre piesele polare ale bobinelor este aproape uniform. Se echilibrează balanţa şi se potriveşte cadrul cadrul n poziţie orizontală, la aproximativ 1cm de marginea superioară a pieselor polare, astfel nct latura lui mobilă să fie ntre piesele polare (fig.10.9,b). Se alimentează cu tensiune continuă bobinele şi cadrul. Balanţa se dezechilibreză datorită forţei electromagnetice exercitate de cmpul magnetic produs de bobine asupra laturii mobile a cadrului, parcursă de curent.Reechilibrnd balanţa cu etaloane de masă, se determină mărimea forţei electromagnetice.
Menţinnd constant curentul prin bobine, se variază intensitatea curentului I prin cadru. Se măsoară forţa electromagnetică la fiecare nouă valoare a curentului I . Se constată că forţa electromagnetică este direct proporţională cu intensitatea curentului prin conductor:
F~I

    
              

1 Fig.10.9.
a)Dispozitiv pentru măsurarea forţei electromagnetice :b)latura mobilă a cadrului se aşează ntre piesele polare ale bobinelor.

Un alt factor care poate influenţa mărimea forţei electromagnetice este lungimea conductorului aflat n cmp.Astfel, două conductoare de lungime egală, aşezate n prelungire şi parcurse de acelaşi curent, vor fi acţionate mpreună de o forţă dublă faţă de cea exercitată asupra unuia singur, trei conductoare de o forţă triplă etc.Aşadar, forţa electromagnetică este direct proporţională cu lungimea conductorului aflat n cmp:

F~l.
    Păstrnd aceeaşi intensitate a curentului prin bobine şi prin cadru, şi aceeaşi lungime a laturii lui mobile, nlocuim latura mobilă cu conductori din diferite materiale şi diferite grosimi. Constatăm că forţa electromagnetică nu se modifică. Aşadar, raportul F/Il este independent de corpul de probă.
Păstrnd aceleaşi valori pentru intensitatea curentului din cadru I şi lungimea laturii lui mobile l, variem intensitatea curentului din bobinele care produc cmpul magnetic şi masurăm forţa electromagnetică. Se constată că forţa electromagnetică are de fiecare dată altă valoare. Aşadar, raportul F/Il ; independent de corpul de probă si specific cmpului magnetic, poate servi pentru definirea inducţiei magnetice, coform relaţiei:
                                                 (10.1)
    Inducţia unui cmp magnetic uniform este o mărime fizică vectorială, al cărei modul este egal cu raportul dintre forţa cu care acel cmp magnetic acţionează asupra unui conductor rectiliniu, perpendicular pe liniile cmpului magnetic, şi produsul dintre intensitatea curentului din conductor şi lungimea conductorului, aflat n cmpul magnetic.
    Unitatea de măsură a inducţiei magnetice n SI se numeşte tesla, cu simbolul T:
             .
    Un cmp magnetic uniform are inductia de 1T daca exercită o forţă de 1N asupra fiecărui m din lungimea unui conductor, perpendicular pe cmp, parcurs de un curent cu intensitatea de 1A.
    Din relaţia (10.1) rezultă expresia forţei electromagnetice, n  cazul unui conductor perpendicular pe liniile de cmp:
            F=Bil.                                                (10.2)
    n măsurătorile efectuate pnă aici, am aşezat mereu conductorul perpendicular pe liniile cmpului magnetic.Ce se ntmplă nsă dacă aşezăm conductorul paralel cu liniile de cmp?
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica