referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Omul inger sau demon

Categoria: Referat Filozofie

Descriere:

In general omul nu reuÅŸeÅŸte să realizeze lucrurile pe care ÅŸi le-a propus deoarece fie nu vrea cu adevărat să le realizeze fie datorită faptului că în procesul realizării scopului propus apar dificultăţi care-l fac încetul cu încetul pe cel în discuÅ£ie să renunÅ£e la terminarea acÅ£iunii gândite .
AÅŸadar în general voinÅ£a este elementul de a cărui intensitate depinde ducerea la îndeplinire a scopului propus ...

Varianta Printabila 


1

     In lucrarea de faţă voi ncerca să argumentez ntr-o notă personală că n general gndirea este cea care reuşeşte pe de o parte să fie singurul  mijloc de individualizare a omului ca specie iar pe de altă parte este un mijloc sigur de distrugere a frumosului din viaţa sa .

         V-aţi aştepta să mă ntreb ce e omul ei bine nu eu doar mă ntreb : ”Ce vor să zică unii cnd spun că < Să fii om e lucru mare.>” Dacă gndim la rece problema vedem că pentru cei mai mulţi omul e de fapt o fiinţă ce este predispus n general să: şi ajute semenii ;să realizeze acţiuni prin care să dorească binele celorlalţi , dar oare chiar aşa este? Cnd ncepem să privim problema ntr-un mod realist vedem că deodată altruismul dispare cu desăvrşire , vedem că omul nostru e cel care nu vrea dect să-şi vadă traiul său şi a celor foarte apropiaţi lui ct mai bun , vedem că fiecare se vrea a fi ct mai frumos , ct mai inteligent, ct mai şi ct mai….Atunci pentru mine rămne o singură ntrebare : Oare Dumnezeu la facerea lumii a vrut ca noi să fim aşa ? sau noi care suntem aşa ca o „ trestie gnditoare „ ne-am transformat ntr-un simplu „creator de unelte”, sau tot datorită faptului că „omul e un lucru care cugetă „ l-a mpins pe acesta la condiţia de a fi  „ imbecilul vierme de pămnt , depozitarul adevărului şi ngrămădire de incertitudine şi eroare .”

         Mă ntreb oare n sufletul unui simplu animal se zbat cu tărie ntrebările ce ne frămntă pe noi n fiecare zi :”De ce nu am ? Ce-mi lipseşte mie ca să am ….?” Şi lista poate  continua , cred eu la nesfrşit , pentru fiecare dintre noi .

         Nu de puţine ori am auzit de la diferiţi oameni , chiar şi de la cei mai elevaţi că n general omul e „diavolul n picioare” . Am meditat mult asupra acestei idei şi am văzut că n general aceasta se adevereşte . Am ajuns la concluzia deoarece sunt convins că omul poate să facă tot ce-şi doreşte chiar dacă pentru realizarea scopului propus este nevoit să piardă o mare parte din viaţă sau de ce nu tot din timpul din viaţa sa . Cel mai şocant exemplu pe care-l pot enunţa n acest moment este acela al unui deţinut care avea n jur de 90 de kilograme . Acesta a pus pariu cu un alt deţinut că n două săptămni va ajunge la 40 de kilograme şi spre surprinderea a reuşit să supravieţuiască . Cred că exemplele pot continua .

         In general omul nu reuşeşte să realizeze lucrurile pe care şi le-a propus deoarece fie nu vrea cu adevărat să le realizeze fie datorită faptului că n procesul          realizării scopului propus apar dificultăţi care-l fac ncetul cu ncetul pe cel n discuţie  să renunţe la terminarea acţiunii gndite .

         Aşadar n general voinţa este elementul de a cărui intensitate depinde ducerea la ndeplinire a scopului propus .

         Insă dacă scopul nu a fost dus la ndeplinire datorită unor cauze imputabile sau nu persoanei avute n discuţie aceasta poate să creeze o lume n care subiectul vieţuieşte ca şi cum  scopul urmărit a fost adus la ndeplinire din plin . Deci n general orice s-ar ntmpla adică chiar dacă scopul a fost sau nu atins n mod real , n mod ideatic scopul şi produce efectele ntr-un mod şi o intensitate perfectă . Astfel omul reuşeşte să  atingă perfecţiunea vieţii şi a năzuinţelor sale doar n cadrul şi n limitele lumii sale interioare (n imaginaţia sa). Tot n imaginaţie se găseşte forma perfectă a libertăţii a fericirii şi de ce nu a existenţei n totalitatea elementelor sale .

         Eu cred că nu starea naturală a omului l face pe acesta să dorească din ce n ce mai multe lucruri ci faptul că acesta , adică omul , are capacitatea de a-şi crea propria sa lume perfectă , putnd avea astfel n minte forma perfectă a lucrurilor dorite iar de aici şi pnă la obsesia de a transpune totul n planul realităţii nu mai este dect un act de voinţă care clar nu poate avea caracter angelic . Intr-o formă compactă acesta este mecanismul de formare al noilor scopuri „nălţătoare „ ale omului .

1

Astfel datorită faptului că omul e capabil să gndească acesta poate să-şi creeze propriile sale scopuri şi năzuinţe . Odată ce acestea au fost create apare voinţa ca mijloc de a cărui intensitate  depinde ducerea la ndeplinire a scopului . Iar odată ce scopul a fost hotărt persoana ncepe să viseze că acesta alături de năzuinţe pot atinge o formă perfectă şi de aici veşnica nemulţumire de  sine şi mai ales de viaţa pe care o duce persoana n cauză . Astfel oamenii nu reuşesc niciodată să fie fericiţi deoarece aceasta este privită ntr-un mod din ce n ce mai perfecţionist . Deci putem să concluzionăm că astfel omul datorită gndirii sale şi face rău sieşi .

         Iar de aici pentru mine apare o ntrebare foarte simplă :”Dacă omul este n stare , fireşte fără să vrea , să-şi facă rău propriei persoane , oare ctă răutate poate dezvolta mpotriva celor care ntr-un fel sau altul se opun viselor sale .”

         Cred că acestei ntrebări nu am să reuşesc să-i găsesc niciodată răspuns . Şi revenind la una din ntrebările de la nceputul eseului mi dau seama că Dumnezeu sigur nu a vrut ca noi să ajungem aici. Dar noi  datorită  „evoluţiei” noastre am reuşit să ajungem la un astfel de stadiu al gndirii n aşa fel nct ntr-un mod absolut indirect ne facem rău propriei noastre persoane .

Dar eu cred că evoluţia n general pe lngă faptul că ne creează un stadiu de viaţă ct mai dezvoltat reuşeşte n acelaşi timp să ne ndepărteze de starea noastră naturală cred eu anume aceea de a fi oameni cooperanţi care nu vor dect bine .

Astfel am reuşit să ajungem n acel stadiu n care trăim unul lngă altul pentru simplu fapt că de unii singuri nu putem să ducem un trai decent alături de familie şi de cei foarte dragi nouă . Această lume s-a dezvoltat prin intermediul invenţiilor şi a instituirii unor reguli de drept datorită faptului că fiecare vrea să-şi satisfacă forma perfectă a viselor şi mai ales a plăcerilor sale interminabile şi nemăsurabile .

Datorită celor prezentate mai sus am ajuns să-i admir pe cei care pleacă undeva n natură şi „părăsesc avantajele vieţii <n comun> „ deoarece ei au puterea de a ncerca să se ntoarcă la sarea lor naturală . Iar cei mai mulţi au afirmat că se simt mai liberi dar cine are curajul să renunţe la asfalt la mncare caldă la ntlnirea aproape zilnică cu cada si multe multe altele . De fapt cred că doar n viaţa rurală un om se poate ntoarce ct de ct n acel stadiu de dezvoltare n care omul ncă nu este obligat să accepte chiar toate regulile stricte ale CONTRACTULUI SOCIAL .

Bine am nţeles de mult că un om ca să trăiască cu totalitatea drepturilor recunoscute de state trebuie să respecte anumite reguli de drept instituite de fiecare entitate politică dar ce se ntmplă dacă omul prin conduita sa se comportă exact aşa cum natura i-a oferit posibilitatea de a se comporta . Binenţeles că singurul răspuns este acela că acesta va fi exclus din viaţa „n comun” deoarece acesta nu are capacitatea de a se conforma regulilor obligatorii , deci suntem obligaţi şa fim ca toţi ceilalţi toţi trebuie să fim unul şi unul . Deci nspre ce ne ndreptăm nspre o libertate de exprimare sau dimpotrivă nspre un absolutism „democratic” n care majoritatea calcă idealurile celor care nu vor sau pur şi simplu nu pot să fie altfel. Dar de altfel folosind raţionamentul anterior ajungem din nou de unde am plecat anume la nlăturarea din viaţa „n comun” . Cine nu rezistă regulilor este nlăturat , asta parca seamănă cu legea selecţiei naturale , sau mă nşel, deci forma „organizată” a societăţii noastre nspre ce „evoluţie” uimitoare se ndreaptă , cred că nspre respectare dreptului la autodeterminare sau cine ştie nspre absolutizarea dreptului la exprimare liberă .

Deci ce a reuşit „trestia gnditoare „să realizeze . A reuşit ca prin gndire să se transforme ntr-un demon care nu reuşeşte dect să se autodistrugă căutnd veşnica perfecţiune şi n cele din urmă să ajungă să fie nişte simple animale mult evoluate care aplică n cadrul unui sistem de drept foarte complex şi nclcit o copie a modului de viaţă de regn animal .

Insă rămn la concluzia că omul este cteodată şi ca un nger anume atunci cnd reuşeşte să-şi găsească jumătatea şi atunci cnd reuşeşte să-şi vadă urmaşii . Dar şi aici pot exista o serie de discuţii .

In toate acestea un lucru m-i se pare foarte amuzant oamenii care trăiesc n societate se ndreaptă nspre jungla socială absolută iar cei care renunţă la avantajele vieţii cotidiene reuşesc să-şi creeze propriile reguli care duc la o viaţă foarte nfloritoare din punct de vedere spiritual , doar ntr-un cadru natural . Cnd cred că omul ce s-a vrut a fi social a vrut reversul celor două situaţii ,anume: să fugă din cadrul natural şi şa se realizeze doar n cadru societăţii.

Ca o concluzie generală cred că situaţia naturală a omului este aceea de a fi un om bun dar datorită faptului că acesta are capacitate de a gndi el ncetul cu ncetul se transformă ntr-un adevărat demon datorită faptului că necesităţile sale sociale sau diferitele sale plăceri , pe care de cele mai multe ori nu ş-i le poate controla , l fac pe acesta să-şi facă rău sieşi . Iar cei care ncearcă n cadrul societăţii să fie altfel , normele de organizare socială l fac pe acesta să renunţe la gndul său de a fi bun şi fericit .

Să nu uit! Eu fac parte din această „societate”.  

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica