referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Amenajarea agroturistica a teritoriului - Statiunile balneoclimatice

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Pentru determinarea mărimii viitoarelor localizări se porneÅŸte de la evaluarea capacităţii factorilor naturali de cură; stabilirea modalităţilor de utilizare a resurselor, cură internă sau externă, ÅŸi a necesarului pentru o procedură, în cazul fiecărui tip de tratament; stabilirea raportului între curanÅ£i ÅŸi cei veniÅ£i pentru alte destinaÅ£ii...

Varianta Printabila 


1

FACULTATEA DE MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMCĂ
N AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ

INGINERIE ŞI MANAGEMENT N ALIMENTAŢIE PUBLICĂ
ŞI AGROTURISM - ID  - anul ii

 

Cristescu (Deleanu) Mihaela

 

amenajarea agroturistică a teritorului

Staţiunile balneoclimatice

 

Staţiunile termale funcţionand ca centre turistice complexe şi de multe ori ca centre urbane, destinate unei clientele de mare eterogenitate, necesită o concepţie de amenajare adecvată, o organizare a teritorului ntr-o viziune regională, integrată, care să asigure coordonarea spaţială a tuturor activităţilor turistice şi neturistice.

Motivaţia principală a vacanţelor n aceste staţiuni, cura balneară, l constituie factorii naturali de cură: varietate, capacitate, calitate, distribuţie n teritoriu etc.

n aceste condiţii, n procesul de amenajare a arealelor balneare se impune:

-          delimitarea zonelor funcţionale;

-          dimensionarea construcţiilor balneare şi de altă natură;

-          structura echipamentelor ntr-o concepţie unitară;

-          amenajarea unor spaţii libere şi utilizarea lor n scopuri terapeutice etc.

Pentru determinarea mărimii viitoarelor localizări se porneşte de la evaluarea capacităţii factorilor naturali de cură; stabilirea modalităţilor de utilizare a resurselor, cură internă sau externă, şi a necesarului pentru o procedură, n cazul fiecărui tip de tratament; stabilirea raportului ntre curanţi şi cei veniţi pentru alte destinaţii.

Odată stabilite dimensiunile echipamentelor ce urmează a fi realizate, se trece la etapa determinării modelului de amenajare, cu menţiunea că, prin natura specifică a activităţilor şi modul 1

de organizare a acestora, n amenajarea staţiunilor balneoclimatice există multe elemente comune cu localizările din zonele de litoral.

Un alt aspect ce caracterizează localizările balneare, mai ales cele moderne, indiferent de orientarea acestora spre concetrare sau izolare vizează materializarea formulei „totul sub acelaşi acoperis”, determinnd realizarea unor dotări complexe care să ofere n aceeaşi incintă servicii de cură balneară şi prestaţii turistice clasice cum ar fi cazare, masă, agrement.

Totodată, trebuie avută n vedere modernizarea permanentă a formelor de localizare a echipamentelor, n raport cu evoluţiile cererii şi cu realizările n domeniul tehnic.

Romnia dispune de un bogat şi variat fond de factori naturali terapeutici: ape minerale, ape şi nămoluri, emanaţii de gaze etc. factori răspndiţi n aproape toată suprafaţa ţării, n diferite zone climatice.

Turismul balnear a cunoscut o tendinta ascendenta, datorita unor cauze precum:

-          inrautatirea starii de sanatate a populatiei;

-          cresterea numarului persoanelor de varsta a III-a;

-          intensificarea eforturilor pentru ingrijirea starii de sanatate si prevenirea imbolnavirilor etc.

In ultimul timp, accentul se pune nu numai pe utilizarea resurselor naturale, cat si pe noi tipuri de tratamente ca: acupunctura, apiterapie, gimnastica medicala, cosmetica medicala, cura de slabire, miscare in aer liber, etc.

Principalele staţiuni care dispun, n prezent, de condiţii moderne de cazare, masă şi tratament sunt: Băile Felix, Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata, Vatra Dornei, Covasna, Băile Govora, Băile Săcel etc.

n prezent, pe plan mondial, ct şi n Romnia, n politica de ocrotire a sănătăţii populaţiei, un accent tot mai mare se pune pe medicina omului sănătos, pentru menţnerea stării fizice şi psihice normale, ca una din condiţiile de bază ale nivelului civilizaţiei. Acest fapt reliefează mai mult importanţa medicinii preventive, pentru prentmpinarea apariţiei bolilor cronice.

Tara noastra dispune de un bogat si variat fond natural terapeutic reflectat prin: ape minerale,  ape si namoluri terapeutice, emanatii de gaze etc., ce a permis crearea de statiuni balneoclimaterice pe tot cuprinsul tarii, acestea gasindu-se azi intr-un proces de dezvoltae si modernizare.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica