referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Riscurile creditarii bancare

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Acordarea de credite este o funcÅ£ie principală a băncilor. Nivelul general al riscului în creditare pe care o bancă este pregătită să îl accepte reprezintă o decizie executivă ÅŸi reflectă atitudinea managerială. El priveÅŸte obligaÅ£iile băncii faţă de depozitari săi ÅŸi faţă de acÅ£ionarii săi...

Varianta Printabila 


1

                                        Introducere

Fără a emite o judecată de valoare, putem spune că sistemul bancar reprezintă o industrie  dinamică, complexă şi foarte reglementată.

             Sistemul bancar  pe plan internaţional este dinamic pentru că băncile se consolidează prin fuziuni, achiziţii, dar şi pe baza falimentului altor societăţi bancare. Concentrarea sectorului financiar-bancar a devenit un fenomen curent, n timp ce n Romnia este n plin proces de extindere.  

            Sistemul bancar este dinamic deoarece băncile oferă produse care sunt n competiţie cu firmele non-bancare, firme care oferă servicii financiare, precum fondurile mutuale, societăţile de investiţii, societăţI de leasing sau societăţi de valori mobiliare.

            Un alt aspect este ritmul  dinamic datorat evoluţiilor tehnologice care mbunătaţesc serviciile bancare (din punct de vedere informatic, n primul rnd).

In al doilea rnd, sistemul bancar este complex datorită cunoştinţelor tehnice care trebuiesc stăpnite pentru  a nţelege instrumentele financiare precum cele de pe piaţa valutară, monetară şi de capital (operaţiuni derivate), dar şi a sistemelor moderne de securizare a creditelor. Sistemul bancar este complex pentru că trebuie să gestioneze active şi pasive din ce n ce mai structurate, mai elaborate.

            In fine, sistemul bancar este strict reglementat de autoritatea bancară (Banca Naţională) care este răspunzătoare de coerenţa funcţionării acestui sistem foarte important n vitalitatea economică a unei ţări.

            In aceste condiţii, n universul bancar, numeroase riscuri au impact asupra profitabilităţii. Aceste multiple surse ale riscului măresc numărul definiţiilor date de economişti pentru riscurile bancare. In acest univers n care gestiunea cantitativă a riscurilor capătă o funcţie foarte importantă, conceptele generice sunt din ce n ce mai folosite. Diferitele tipuri de riscuri trebuie să fie cu atenţie definite, iar aceste definiţii  sunt baza pentru cuantificarea ricurilor şi pentru implementarea unui sistem eficient de gestiune a lor.

            In contextul relaţiei risc-profitabilitate lucrarea de faţă `şi propune să definescă şi să descopere faţetele unui mecanism eficient de gestionare a riscului de credit.

            Particularizările tehnicilor utilizate n prezent n cadrul sistemului bancar romnesc pentru gestionarea riscului de credit sunt exemplificate pe modelul Băncii Romne pentru Dezvoltare (B.R.D.), instituţie bancară cu un renume de soliditate şi experienţă n domeniul creditării, ca fostă Bancă  de Investiţii.

Acordarea de credite este o funcţie principală a băncilor. Nivelul general al riscului n creditare pe care o bancă este pregătită să l accepte reprezintă o decizie executivă şi reflectă atitudinea managerială. El priveşte obligaţiile băncii faţă de depozitari săi şi faţă de acţionarii săi.

Postura conservatoare, prudenţa de creditare este n mare măsură mpărţită ntre băncile din toată lumea şi reflectă două ţeluri esenţiale ale managementului prudenţial al unei bănci:

- nevoia de a proteja fondurile depozitarilor;

- nevoia de a aduce un venit rezonabil şi stabil penru capitalul acţionarilor.

Banca are afaceri puternic echilibrate. Capitalul acţionarilor se ridică tipic la numai 4-6% din totalul activelor băncii. Prin urmare, fiecare creştere, orict de modestă a ratei creditelor neperformante n portofoliul de credite, va cauza un declin dramatic al veniturilor ntoarse acţionarilor. De asemenea un nivel al creditelor neperformante ridicat poate de asemenea să erodeze mult din capitalul care stă la baza activului băncii, la fel de bine cum este erodată ncrederea publică n viabilitatea viitoare a băncii.

Urmnd calea tendinţelor economiei globale, aria de cuprindere a activităţilor societăţilor bancare s-a extins att pe pieţele naţionale ct şi pe pieţele internaţionale.

Pieţele financiare au devenit tot mai fragile, mult supuse hazardului. Acest fapt a condus la o creştere accentuată a incertitudinii şi, n consecinţă, la multiplicarea riscurilor specifice aparatului bancar.

            Numeroasele evenimente au arătat că problemele cu care se confruntă băncile rezultă din accentuarea riscurilor. Aceasta deoarece viitoarea evoluţie a activelor ct şi    costul pasivelor nu poate fi prevăzută cu acurateţe.

            Evoluţiile viitoare depind de evenimentele viitoare cum ar fi inflaţia, politica monetară şi schimbările n produsul naţional brut.

Unii economişti consideră că la baza problemelor cu care se confruntă băncile se află factorii macroeconomici. Aceştia accentuează importanţa riscului deoarece administrarea riscurilor reprezintă esenţa activităţii bancare şi principala problemă cu care se confruntă acestea.

            Alţi economişti consideră că riscurile, a căror apariţie face ca o bancă să devină insolvabilă, depind de variaţiile nivelului veniturilor prevăzute a se obţine şi variaţia cheltuielilor acoperite din veniturile ncasate.

            Din această perspectivă vom aborda aspecte legate de gestionarea riscurilor bancare, n relaţia pe care o au cu performanţa bancară.


1

1. Relaţia  risc – performanţă bancară

 

Există n literatura de specialitate definiţii diferite ale riscului, n funcţie de punctul de vedere din care se face analiza riscului. Modul n care se face aprecierea riscului a devenit riguros.

In sens lingvistic, riscul reprezintă probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinţe adverse pentru subiectul studiat. Expunerea la risc reprezintă valoarea actuală a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suportă sau le-ar putea suporta banca.

Riscul n activitatea bancară apare dintr-o multitudine de surse. Clasificările riscurilor sunt multiple.  Deoarece orice ncercare a unei bănci de a obţine profit presupune riscuri, obiectivul unei bănci devine inevitabil acela de a maximiza profitul, menţinnd concomitent riscul la un nivel acceptabil.

Deoarece depunătorii şi acţionarii acordă o mare importanţă veniturilor curente, băncile au o reală preferinţă pentru acele modele de obţinere a profitului care arată o creştere stabilă n timp.

In ceea ce priveşte relaţia risc-profit, rentabilitatea capitalului (ROE – Return On Euity) şi variaţia rentabilităţii capitalului (mai precis riscul ca rentabilitatea prognozată a capitalului să nu evolueze conform aşteptărilor ) sunt elemente cheie.

            Analiza acestor două elemente oferă informaţii asupra administrării riscurilor şi gestionării veniturilor şi cheltuielilor.

Tabloul general de apreciere a performanţelor unei bănci, prin prisma raportului risc-profit, este prezentat n figura nr. 1.

După cum este ilustrat, rentabilitatea capitalului (ROE), din punctul de vedere al eficienţei, poate fi structurat n:

- rentabilitatea activelor (ROA  - Return On Assets);

- gradul de adecvare a capitalului (EM – Euity Multiplier sau Leverage), denumit şi grad de ndatorare sau de structura a capitalului.

Rentabilitatea capitalului este determinată n activitatea bancară de factori controlabili şi de factori necontrolabili.

            Factori controlabili asupra cărora băncile pot acţiona prin prghii specifice sunt :

            - tipurile de activităţi desfăşurate;

            - venitul din exploatare;

            - calitatea portofoliului de credite;

            -  cheltuielile;

            - planificarea scadenţelor n cadrul administrării activelor şi pasivelor.

 


Factorii necontrolabili, n general, sunt reprezentaţi de condiţiile de bază privind cererea şi oferta pe care băncile le nfruntă.

De exemplu, un factor necontrolabil este evoluţia costurilor datorită atragerii resurselor şi a veniturilor din dobnzile ncasate asupra plasamentelor, adică expunerea la riscul ratei dobnzii. Deoarece variaţiile reale ale ratei dobnzii  sunt date de variaţii anticipate plus variaţii neprevăzute, variaţiile anticipate trebuiesc incluse n portofoliul de decizii privind administrarea acestor riscuri. Corespunzător, numai variaţiile neprevăzute pot afecta valorile finale ale rentabilităţii capitalului.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica