referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Microeconomie-aparitia si dezvoltarea teoriei economice

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Microeconomie-aparitia si dezvoltarea teoriei economice
Conform teoriilor lui Keynes, statului îi revine un rol foarte important în activitatea economică. Opusă teoriei lui Keynes a fost teoria monetaristă, lansată de M. Friedman, care se opunea intervenÅ£iei statului în economie, arătând că dezechilibrele economice pot fi reglementate cu ajutorul banilor (monede), fără intervenÅ£ia statului...

Varianta Printabila 


1

MICROECONOMIE

 

                                      Apariţia şi dezvoltarea teoriei economice

 

           

 

Doctrina  mercantilistă (sec. XVII)

            Faptul că prima teorie economică se referă la schimbul de mărfuri şi la importanţa acestuia, se explică prin aceea că fenomenul comerţului era un fenomen vizibil, de suprafaţă, care putea fi analizat. Mercantiliştii vedeau izvorul bogăţiei n comerţ, iar prosperitatea comerţului ca o garanţie a ntăririi puterii statului. Totodată, teoria mercantilistă evidenţiază importanţa aurului şi a monedelor ca simboluri ale bogăţiei, ceea ce a dus la apariţia primei teorii despre bani.

 

            Doctrina fiziocrată (sec. XVIII)

            Arată că sursa bogăţiei nu este aurul obţinut din comerţ, ci producţia de bunuri pe care ei o reduceau la agricultură, considernd agricultura singura activitate care putea crea un produs net. Fiziocraţii au avansat şi ideea unei ordini naturale, respectiv necesitatea descoperirii legilor după care funcţionează societatea.

 

            Teoria economică clasică

            Principali reprezentanţi: Adam Smith, David Ricardo

            Ideile principale ale teoriei clasice sunt cele ale valorii care reprezintă munca concretizată n marfă, asociate cu ideile liberalismului economic.

            Din teoria clasică s-au desprins două teorii: marxistă şi marginalistă

            Teoria marxistă. A reuşit să explice o serie de noţiuni economice importante, cum ar fi valoare, profit, capital, social, crize economice etc. A lansat pentru prima dată analiza macroeconomiei.

            Teoria marginalistă. Vedea originea valorii nu n muncă, ci n om, respectiv n dorinţele şi nevoile omului. De asemenea, teoria marginalistă a făcut o analiză a mecanismului economiei de piaţă, impunnd conceptul de concurenţă pură.

 

            Teoriile marginaliste (sec. XIX)

            Necesităţile oamenilor erau nlocuite de noţiunea de opţiuni ale oamenilor.

 

            Teoria economică contemporană

            Dezvoltarea economiilor occidentale de la nceputul sec. XX a dus la dominarea pieţei de către monopoluri, ceea ce a schimbat datele analizei economice efectuate pnă atunci. Piaţa nu mai era liberă şi nici concurenţa perfectă. Teoriile bazate pe analiza microeconomică nu mai puteau explica anumite fenomene de ansamblu ale economiei, cum ar fi crizele economice, care blocau dezvoltarea economiei. Se impunea o nouă viziune macroeconomică asupra economiei de piaţă, al cărei fondator a fost economistul englez J. M. Keynes, care a analizat o serie de categorii economice noi, cum ar fi produs naţional sau produs intern, sau rolul statului n economie. După al doilea război mondial, mai multe ţări occidentale şi-au bazat politica economică pe teoriile lui Keynes, reuşind să ntrzie declanşarea unor crize, să combată şomajul şi să ducă la creşterea economică. Conform teoriilor lui Keynes, statului i revine un rol foarte important n activitatea economică. Opusă teoriei lui Keynes a fost teoria monetaristă, lansată de M. Friedman, care se opunea intervenţiei statului n economie, arătnd că dezechilibrele economice pot fi reglementate cu ajutorul banilor (monede), fără intervenţia statului.

 

            Obiectivul şi metoda teoriei economice

            Rolul teoriei economice este de a arăta factorilor de decizie costurile şi implicaţiile uneia sau alteia dintre opţiunile de dezvoltare economică. Obiectivul teoriei economice l constituie studiul activităţii economice. Activitatea economică este o realitate socială, complexă, reprezentnd un cmp de acţiune legat de producţia, repartiţia, schimbul şi consumul de bunuri materiale şi de servicii urmărind satisfacerea cu resurse limitate a necesităţilor indivizilor şi societăţii. n cadrul producţiei sunt grupate acţiunile celor care se ocupă cu industrie, agricultură, construcţii, respectiv a persoanelor care supun lucrurile unor modificări pentru a le face mai utile. Producţiei i urmează repartiţia respectiv mpărţirea veniturilor ntre oameni, n funcţie de factorii de producţie care participă la realizarea bunurilor şi serviciilor. n sfera schimbului sau a circulaţiei mărfurilor sunt cuprinse operaţiunile de comerţ, de transport, telecomunicaţii etc., adică activităţi prin care bunurile sunt puse la dispoziţia consumatorului. n final are loc consumul, care nseamnă o acţiune de utilizare a bunurilor şi serviciilor, conform destinaţiilor, respectiv unele pentru consumul propriu-zis, altele ntr-un proces de producţie.

1

Activitatea economică, deşi se realizează de oameni, nu e de domeniul arbitrarului, la care n primul rnd, o semnificaţie obiectivă, şi anume existenţa socială, care se asigură prin satisfacerea trebuinţelor, lucru care nu este posibil dect n condiţia respectării stricte a unor corelaţii cu resursele existente. Studiul activităţii economice urmăreşte, n final, soluţionarea optimă a raportului dintre trebuinţe şi resurse prin folosirea ct mai eficientă a resurselor. Toate acestea duc la concluzia că activitatea economică are o caracteristică obiectivă. Totodată, activitatea economică are şi o caracteristică subiectivă, pentru că raporturile obiective se realizează din activitatea oamenilor. Oamenii şi pun amprenta asupra raporturilor obiective prin trăsăturile lor (voinţă, pasiune, nţelegere).

            Din cele arătate mai sus, rezultă că activitatea economică este determinată pe de o parte de relaţii obiective de interdependenţă, iar pe de altă parte de voinţa oamenilor.

            Analiza relaţiilor obiective, de interdependenţă, se finalizează cu descoperirea şi studierea legilor după care se desfăşoară fenomenele şi procesele economice.

            Analiza transformărilor, determinată de voinţa oamenilor, evidenţiază n primul rnd interesele lor care le influenţează scopul, acţiunea şi comportamentul.

            Rezultă că activitatea economică este obiectiv-ordonată, desfăşurndu-se pe baza unor reguli, care pot fi descoperite, studiate şi folosite.

            Descoperirea şi studierea legilor economice este sarcina teoriei economice. n ce priveşte interesele oamenilor, ele reprezintă o formă socială de manifestare a trebuinţelor, ca şi o expresie a relaţiilor reciproce dintre agenţii economici, constituind o componentă a vieţii economice.

            Pentru a-şi atinge obiectivele, teoria economică foloseşte mai multe metode cum sunt metoda abstractizării, metoda istorică, statistică, matematică. Abstractizarea presupune folosirea unor categorii economice cum sunt PIB, producţie, consum, a unor termeni economici (piaţă, produs), a unor definiţii şi a unor rezultate teoretice. Metoda istorică presupune analiza fenomenelor ncepnd cu perioadele anterioare. Metoda statistică e folosită pentru rigurozitatea fenomenelor. Metodele matematice sunt folosite sub forma funcţiilor, ecuaţiilor (ex: exprimarea echilibrului ntre cerere şi ofertă), a modelelor matematice şi a altor forme de analiză.

            Complexitatea activităţii economice impune studierea ei de către un sistem de ştiinţe format din trei grupe: ştiinţele economice fundamentale (politică, istoria economiei, management, marketing), ştiinţe economice teoretico-aplicative (finanţe), ştiinţe economice de frontieră (geografia economică, protecţia mediului).

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica