referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Impozitele

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Rolul impozitelor pe plan economic se concretizează în încercările statului de a folosi impozitele ca mijloc de intervenÅ£ie în activitatea economică. Astfel, impozitele se pot manifesta ca instrumente de stimulare sau frînare a anumitor activităţi de creÅŸtere sau reducere a producÅ£iei sau consumului unui produs...

Varianta Printabila 


1

Conţinutul, rolul şi funcţiile impozitelor

 

Impozitele sunt menite pentru promovarea activităţii de afaceri şi de antreprenoriat prin dimensionarea şi perceperea lor corectă de către organele puterii publice. Impozitele acţionează n acest sens ca o puternică prghie economică, pe care o aplică statul asupra interesului economic al ntregii societăţi. mprumuturile, cheltuielile publice şi impozitele sunt cel mai des folosite de către stat ca instrumente sigure de intervenţie n economie pentru restabilirea echilibrului economic, promovarea creşterii economice, atragerea investiţiilor străine, ridicarea competitivităţii produselor autohtone. S-a afirmat n literatura de specialitate că relaţia dintre impozite, cheltuielile publice şi interesele generale este "fundamentul şi măsura impozitelor moderne".1                        

Politica fiscală, ca parte integrantă a politicii economice a statului, cuprinde ansamblul reglementărilor privind stabilirea şi perceperea impozitelor şi taxelor, caracteriznd opţiunile formaţiunilor politice conducătoare, la un moment dat, privind sistemul fiscal adoptat.

La rndul ei, politica fiscală evoluează şi se perfecţionează continuu totdeauna, şi se adaptează corespunzător cerinţelor ivite ntr-o anumită perioadă, n funcţie de obiectivele politice, economice şi sociale din ţară.

Ansamblul prghiilor, procedeelor, instituţiilor de administraţie şi reglementărilor fiscale, n curs de perfecţionare sau creare, va trebui să aibă n vedere starea economiei naţionale, strategia dezvoltării, asigurarea circulaţiei libere a capitalului, produselor şi serviciilor pe piaţa internă şi internaţională, necesitatea integrării economiei Republicii n circuitul european şi mondial.

Relaţiile fiscale pot exista numai la prezenţa legii corespunzătoare, adică n formă de relaţii de drept. Astfel, la baza asigurării organizatorice şi juridice a realizării sistemului fiscal este pusă elaborarea de către Parlament a actelor legislative corespunzătoare.

Relaţiile fiscale pot exista numai la prezenţa legii corespunzătoare, adică n formă de relaţii de drept. Ele apar odată cu redistribuirea venitului naţional dintre stat şi membrii societăţii.

Impozitul este o plată obligatorie cu titlu gratuit, care nu ţine de efectuarea unor acţiuni determinate şi concrete de către organul mputernicit sau de către persoana cu funcţii de răspundere a acestuia pentru sau n raport cu contribuabilul care a achitat această plată.

Taxa este o plată obligatorie cu titlu gratuit, care nu este impozit. Spre deosebire de impozit, ea reprezintă n general o sumă de bani plătită de o persoană fizică sau juridică pentru un serviciu prestat.


1 Art..58, alin.1 din Constituţia Republicii Moldova

1

Alte plăţi efectuate n limitele relaţiilor reglementate de legislaţia nefiscală nu fac parte din categoria plăţilor obligatorii (denumite impozite şi taxe).

Rolul impozitelor se manifestă pe plan financiar, economic şi social.

Rolul cel mai important al impozitelor se manifestă pe plan financiar deoarece acestea constituie sursa principală de formare a resurselor finanţelor publice.

Rolul impozitelor pe plan economic se concretizează n ncercările statului de a folosi impozitele ca mijloc de intervenţie n activitatea economică. Astfel, impozitele se pot manifesta ca instrumente de stimulare sau frnare a anumitor activităţi de creştere sau reducere a producţiei sau consumului unui produs.

Rolul impozitelor pe plan social se concretizează n faptul că prin intermediul lor statul redistribuie o parte importantă din PIB ntre clase şi pături sociale, ntre persoane fizice şi juridice.

Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei părţi din venitul sau averea persoanei fizice sau juridice la dispoziţia statului n scopul acoperirii cheltuielilor sale. Această prelevare are un caracter obligatoriu şi fără contra prestaţii din partea statului. Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie nţeles n sensul că plata acestora către stat este o sarcină impusă tuturor persoanelor fizice sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă sau posedă o avere pentru care conform legii datorează impozite. Dreptul de a introduce impozite l are statul prin intermediul Parlamentului şi uneori organele administraţiei de stat locale (Primării).

Impozitele sunt plăţi care se fac către stat cu titlu definitiv şi nerambursabil. n schimbul acestora plătitorii nu pot cere statului un contra serviciu de valoare egală sau apropiată
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica