referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Franciza

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Potrivit Camerei de ComerÅ£ ÅŸi Industrie a României,franciza reprezintă un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continuă între persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoană, denumită Francizor, acordă unei alte persoane, denumită Beneficiar sau Francizat, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu...

Varianta Printabila 


1

FRANCIZA

 

 

         Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie a Romniei,franciza reprezintă un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continuă ntre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoană, denumită Francizor, acordă unei alte persoane, denumită Beneficiar sau Francizat, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

         Revista ” Franchise International ” defineşte o franciză ca fiind un concept de afacere prin care francizatul plăteşte pentru „marca” (numele) şi „instruirea” (know-how-ul) n sistemele, operaţiunile şi sistemul comercial al francizorului printr-o taxă iniţială şi printr-o taxă ulterioară denumită „taxa de franciză” (un procent din cifra de afaceri) .

 Franciza poate fi :

        de distribuţie

        de servicii

        industrială

Contractul de franciză trebuie să cuprindă următoarele clauze :

        obiectul contractului

        drepturile şi obligaţiile părţilor

        condiţiile financiare

        durata contractului

        condiţiile de modificare, prelungire şi reziliere

         Deschiderea unei afaceri n franciză, beneficiază de o serie de avantaje fără investiţii substanţiale. Ct priveşte investiţia iniţială, aceasta presupune, potrivit unui studiu realizat de publicaţia Banii Noştri, amenajarea spaţiului comercial n funcţie de cerinţele francizorului, realizarea stocului iniţial n cazul francizei de retail şi cumpărarea echipamentelor (de obicei furnizate de francizor, datorită cunoaşterii specificaţiilor tehnice, reţelei de distribuţie şi service) .

         n cazul acestui gen de afacere, există 3 tipuri de taxe pe care beneficiarul trebuie să le plătească : taxa de intrare, care se plăteşte la semnarea contractului, redevenţele reprezentnd cotele procentuale din cifra de afaceri, care se plătesc lunar, şi taxa de publicitate, care este utilizată rareori pe piaţa romnească.

         Taxa de intrare poate varia de la 500 de euro, pentru agenţiile imobiliare, de exemplu, la peste 2 milioane de euro, n cazul unui lanţ hotelier. Redevenţele pot varia şi ele ntre 0 şi 5% n afacerile de retail, iar pentru francizele din sfera serviciilor, aceste taxe ajung ntre 5 şi 20% din cifra de afaceri.

            Printre cele mai cunoscute afaceri n franciză din Romania se numără „Fornetti“ (patiserie), Basic System (renovarea şi recondiţionarea pardoselilor, pereţilor şi plafoanelor suspendate), „Gogoaşa nfuriata, McDonald’s, Pizza Hut, Angst, Gregory ’s.

         n numărul său din aprilie 2005, revista Idei de Afaceri prezintă sub titlul „Franciza, sau cum să faci avere prin metode testate de alţii” o serie de oportunităţi oferite de acest gen de afacere :

        francizorul va furniza ntregul concept de afacere nsoţit de pachetul complet de demarare a afacerii

        deveniţi expert chiar din prima zi : un concept de marketing testat şi bine pus la punct vă sprijină lansarea şi promovarea afacerii pe piaţă

        secretul afacerii l cunoaşteţi chiar de la nceput : know-how-ul conceptului de franciză şi punerea acestuia n practică sunt lucruri furnizate şi testate de francizor

        toate informaţiile le primiţi n scris: un contract corect ntocmit, cu avantaje pentru ambele părţi şi un manual al francizei din care descoperiţi ntregul know-how al afacerii, toate acestea definesc regulile parteneriatului

        afacerea dvs. este protejată: nici un concurent nu va face  viaţa grea cu acelaşi concept de afacere n domeniul dvs. de activitate

        riscul demarării afacerii este minim

        găsiţi rapid un loc n piaţă graţie conceptului de franciză care este deja cunoscut

        dvs. sunteţi patronul afacerii, şi nu persoana căreia i se dau indicaţii despre cum să procedeze

        chiar din prima zi cştigaţi un salt n piaţă: presiunea concurenţei este aproape inexistentă deoarece ntregul know-how al afacerii vă este comunicat de către francizor n mod oficial .

         Cumpărarea unei francize poate oferi avantaje substanţiale pe care o companie nou nfiinţată ne le poate obţine n mod tradiţioinal:

         Existenţa unui brand – francizele vnd de obicei produse pe o piaţă regională, naţională sau internaţională.

         Trainingul – de obicei francizorii acordă trainingul necesar celor care cumpără franciză, lucru deosebit de important pentru accederea la un anumit know-how.

         Puterea cumpărării engross – francizorii de obicei cumpără materie primă şi materiale engross şi au o putere de negociere pe care o companie mică nu o are. Aceasta va putea să vă ajute n a oferi un preţ mai mic sau să vă creşteţi marja profitului. Majoritatea francizelor presupun cumpărarea n bloc, ceea ce vă scuteşte de a căuta furnizori.

         Publicitatea - de obicei francizorul face campanii promoţionale intense care ajută pe cei care au cumpărat francizele. Chiar mai mult, cţiva francizaţi pot să pună n comun fonduri pentru a derula o campanie publicitară regională.

         Un model de afaceri – mulţi francizori au atins succesul dintr-un motiv fundamental : modelul afacerii este testat şi funcţionează. n decursul activităţii s-au confruntat cu toate problemele care v-ar putea apărea, au făcut faţă şi costurile erorii sunt deja plătite.

1

Contabilitatea şi bugetarea  - cnd adoptaţi o franciză veţi primi modelele testate deja şi vă feresc de implementarea unor noi metode şi modele.

         Alte ajutoare – succesul afacerii dvs. se traduce pentru francizor n sume mari pe care la ncasează. Astfel că ei sunt dispuşi să vă furnizeze training de la marketing pnă la resurse umane.

         Potrivit CHR Consulting, companie de consultanţă pentru francize, n prezent, există pe piaţa romnească 171 de branduri de franciză, dintre care 87 n domeniul distribuţie  - retail, 78 – servicii şi 6 n domeniul industrial.

         Dacă cifra de afaceri generată de sistemul de franciză s-a ridicat n 2004 la 730 de mil. de euro, anul trecut, cifra a urcat spre 900 - 950 de mil. de euro. Cifra de afaceri [1] a firmelor francizate n 2005 :

        146 milioane euro (20% din total) – cifra de afaceri din domeniul distribuţie – retail (modă, bijuterii şi accesorii, produse electronice şi electrice, produse petroliere şi de ngrijire a corpului)

        206 milioane euro (28,2%) – servicii financiare, publicitate, resurse umane, ntreţinere

        32 milioane euro  (4,4%) – servicii fast - food şi alimentare

        28 milioane euro (3,8%) – servicii hoteliere

        318 milioane euro (43,6%) – industrie (producţie de băuturi răcoritoare, alcoolice şi materiale de construcţii).          

              Potrivit unui studiu al CHR Consulting, la jumătatea anului trecut, numărul de unităţi deschise n sistem de franciză se cifra la aproximativ 1.100. Cele mai extinse reţele sunt Fornetti (300 de unităţi), Allois Dallmayr Kaffe (117 parteneri) şi Germanos ( 75 de magazine).

              Deşi poate mai greu de crezut, din cauza distanţei relativ mari faţă de Romnia, cele mai multe afaceri de tip franciză (43) provin din SUA. Pe locul 2 este franciza romnească, cu 35 de branduri. Urmează Italia, cu 21 de branduri şi Franţa, cu 18.

              Dacă anul 2004 a fost considerat unul de vrf ca intrare pe piaţă a unor noi francize (45), faţă de 2003, cu 30 de noi francize, şi de 2005, cu circa 40 de nume noi, 2006 va depăşi toate recordurile : pe piaţă vor intra prin sistemul de franciză 70 de noi branduri .

              Şase noi mărci internaţionale şi-au anunţat, la Salonul Internaţional de Francize desfăşurat n perioada 23 - 29 ianuarie 2006 la Bucureşti, intenţia de a intra pe piaţa romnească n sistem de franciză .  

              Este vorba de Aion (Grecia ) – retailer de covoare, Dama Service (Italia), specializată n umplerea cartuşelor pentru imprimante, Fas TracKids  (SUA), din domeniul educaţiei pentru copii, Contours Expres (SUA), specializată n servicii de fitness, RFC (Austria ) – automate (vending machine) şi Franchise Net   (Elveţia ), specializată n consultanţa n franciză.

              Acestea sunt doar cteva dintre cele 70 de noi branduri care se estimează că vor intra pe piaţa romnească n acest an, potrivit CHR Consulting, companie de consultanţă pentru francize.


[1] SURSA :CHR CONSULTING

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica