referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Managementul - prezentare generala

Categoria: Referat Economie

Descriere:

Daca într-o organizatie obiectivele nu sunt întotdeauna clar definite, sau daca sunt definite doar la nivelul ansamblului organizatiei, si nu si la nivelul fiecarui subansamblu în parte, este absolut necesar ca obiectivele sa fie explicitate într-o maniera operationala...

Varianta Printabila 


1

MANAGEMENTUL –prezentare generalć

 

 

I.1 Definitie

Managementul este o functie profesionala care īnseamana a conduce, īntr-un context dat, un grup de persoane care au de atins un obiectiv comun, īn conformitate cu finalitatile organizatiei din care fac parte.

 Sa explicitam, pe rānd, elementele cheie ale acestei definitii generale.

Functie profesionala

 

= o activitate profesionala practica pentru exercitarea careia sunt necesare cunostinte si abilitati specifice, tehnice si relationale.

In raport cu alte functii si profesii, functia manageriala are doua caracteristici proprii:

Se exercita cu si asupra altor persoane (colegi, colaboratori, superiori ierarhic), deci nu este o meserie solitara;

Se īnvata nu numai īn scoala, fie ea universitate de management, ci mai ales īn contact cu terenul, cu practica

 

 

De aceea, obiectivele unei formari manageriale – fapt valabil si pentru acest curs de formare la distanta –sunt:

a-l ajuta pe cursant sa dobāndeasca si sa-si īmbunatateasca cunostintele, tehnicile de lucru si competentele relationale;

 

 

a-l determina pe cursant sa constientizeze si sa valorizeze propria experienta practica.

 

 

 

A conduce

 

= termen generic care desemneaza diferitele stiluri de management, dar care īnseamna, indiferent de stil, a avea responsabilitatea unei echipe care trebuie sa atinga obiective comune.

 

Intr-un context dat –se refera la doua aspecte:

 

conditiile economice, sociale, politice specifice, cu constrāngeri si oportunitati

caracteristicile culturale, mentalitatile, traditiile, specificul institutiei sau al serviciului public din care face parte

 


Acest context este dat.

Chiar daca dorim sa-l schimbam, sa-l facem sa evolueze (dorinta absolut necesara in conditiile reformei protectiei copilului īn Romania), acest fapt nu este posibil dintr-o data.

Trebuie sa tinem cont si sa adaptam practica manageriala la realitatea īn care suntem obligati sa actionam.

 

A conduce un grup de persoane

 

Sa nu confundam managementul cu a avea persoane īn subordine.

Nu pot fi conduse direct (īn conditii de eficienta) grupuri mai mari de 8-10 persoane; acesti colaboratori directi pot conduce, la rāndul lor, alte grupuri de colaboratori.

Rezultatele obtinute de serviciul public judetean depind, īn mare masura, de capacitatea directorului de a conduce primul cerc de colaboratori directi.

 

Obiectiv comun, īn conformitate cu finalitatile organizatiei

 

Toata dificultatea functiei manageriale se poate sintetiza in urmatoarea propozitie:

"Pentru a atinge un obiectiv, trebuie mai īntāi sa īl ai".

Daca īntr-o organizatie obiectivele nu sunt īntotdeauna clar definite, sau daca sunt definite doar la nivelul ansamblului organizatiei, si nu si la nivelul fiecarui subansamblu īn parte, este absolut necesar ca obiectivele sa fie explicitate īntr-o maniera operationala.

Astfel, toate serviciile componente ale DJPC trebuie sa aiba obiective clare, suficient de bine explicate pentru a fi operationale. Directorul DJPC, īmpreuna cu cei mai apropiati colaboratori (directori adjuncti si sefi de servicii) vor lucra la stabilirea obiectivelor, pe care ulterior toti membrii echipei vor trebui sa le cunosca si sa le asimileze, astfel īncāt energiile sa fie mobilizate īn acelasi sens.

De aceea managementul este comparat adesea cu un lant, a carui calitate pe ansamblu nu depinde de calitatea zalei celei mai puternice, ci de cea a zalei celei mai slabe…

 

I. 2 Managementul –stinta si arta

Rezultatele obtinute de o organizatie depind de manager.

Managementul ca activitate de conducere a unui grup de persoane pentru atingerea unui obiectiv comun presupune si se bazeaza pe experienta si talentul managerului.

Multa vreme s-a considerat ca eficienta in activitatea manageriala este determinata in mod exclusiv de calitatile personale ale acestuia, experienta combinata cu perspicacitatea, originalitatea, energia, puterea de a convinge pe ceilalti cu usurinta, īncrederea īn sine De aici ideea ca managementul este o arta deoarece nu exista retete prestabilite pentru rezolvarea unor situatii dificile īntr-o organizatie, de luare a celor mai potrivite decizii īntr-un context caracterizat de multe ori de ambiguitate.

Practica ne arata ca reusita manageriala este sensibil imbunatatita atunci cand pe calitatile personale se grefeaza si cunostinte specifice de management. Evolutia cunostintelor privitoare la management ne arata ca acest domeniu a dobandit atributele unei stiinte, 1

deoarece ne aflam īn fata unui corp sistematizat de cunostinte, metode si tehnici care utilizate īn activitatea practica contribuie la crestera eficientei activitatii unei organizatii.

Managementul eficient nu este o arta sau o stiinta ci arta si stiinta, deoarece presupune utilizarea calitatilor personale pentru a adapta cunostintele, metodele, tehnicile specifice la un context determinat. In practica de fiecare zi a unui manager se intalnesc atat aspectele artistice (mai evidente la stilul de management) cāt si cele stiintifice (īn domeniul interpersonal, informational, decizional).

Specialistii admit ca trasaturi definitorii pentru manageri:

dubla profesionalizare (cunostinte din domeniul protectiei copilului in cazul nostru si cunostinte specifice de management)

creativitatea activitatilor manageriale, deoarece in aprox. 80% din cazuri managerul se confrunta cu situatii noi.

 

Acest lucru este īnca un argument in sprijinul ideii ca managementul este arta si stiinta , īn care cele doua aspecte nu se exclud.

Atunci cand se completeaza in mod armonios determina evolutii pozitive la nivelul unei organizatii.

 

 

 

Surse documentare:

"Guide du management dans le service public"/ Serge Alecian, Dominique Foucher

"Management" /Henry Mintzberg

"Nursing management" / Dee Ann Gillies

I. 3Continutul managementului

 

 

Din perspectiva "orizonturilor" pe care le abordeaza, managementul contine doua domenii:

MANAGEMENTUL STRATEGIC: domeniul de activitate care proiecteaza si pregateste evolutia organizatiei (actiune pe termen mediu si lung)

 

 

MANAGEMENTUL OPERATIONAL: domeniul de activitate care asigura functionarea cotidiana a organizatiei (actiune pe termen scurt)

 

 

Adresāndu-se oamenilor, dar īn aceeasi masura preocupāndu-se de resursele, metodele si instrumentele de lucru care pot fi antrenate pentru atingerea obiectivelor organizatiei, managementul are doua componente disctincte, dar nedisociabile:

 

 

MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

MANAGEMENTUL MIJLOACELOR

 

 

 

 

Intersectānd domeniile si componentele, rezulta cele patru zone ale managementului:

Managementul strategic al resurselor umane, care īnseamna stimularea eficientei profesionale a membrilor echipei prin conducerea procesului de schimbare a serviciului, dezvoltarea unei politici de comunicare interna, gestiunea strategica a competentelor

Managementul strategic al mijloacelor, respectiv definirea optiunilor strategice legate de structura organizatiei, parteneri, instrumente strategice de analiza a contextului si de planificare, etc.

Managementul operational al resurselor umane, care reprezinta managementul relational (animarea echipelor, conducerea reuniunilor de lucru, negociere, gestiunea timpului, comunicarea cotidiana)

Managementul operational al mijloacelor, care poate fi denumit managementul instrumental si care se refera la decizie, delegare, descrierea functiilor pentru fiecare componenta a serviciului public, coordonarea proiectelor etc.

 

 

In concluzie, orice manager trebuie sa īsi asume sarcini operationale si strategice.

In cazul managerilor de nivel 1 (ex: sefi de centre de plasament, sefi de servicii etc –care conduc o echipa īn care nu mai exista si alte nivele interne de conducere) sarcinile acestora sunt preponderent operationale, pe cānd īn cazul managerilor de nivel 2 (acei manageri care au īn subordine manageri de nivelul 1 –este cazul directorilor directiilor judetene pentru protectia copilului) dimensiunea strategica este necesar sa fie mult mai dezvoltata.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica