referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Serviciile bancare

Categoria: Referat Economie

Descriere:

O bancă atrage bani de la clienÅ£ii săi, prin conturi bancare, plătindu-le, în schimb, dobândă pentru depozitele constituite. Plata acestor dobânzi este o cheltuială pentru bancă...

Varianta Printabila 


1

SERVICIILE BANCARE

 

. TIPURI DE SERVICII

Bncile furnizeaz clienilor trei tipuri principale de servicii. Acestea sunt:   

1.   Deschiderea de conturi bancare (de diferite tipuri);

         2.   Faciliti de mprumut (de credit);

         3.   Servicii privind transferul fondurilor.

1. Deschiderea de conturi bancare (de diferite tipuri)

O banc atrage bani de la clienii si, prin conturi bancare, pltindu-le, n schimb, dobnd pentru depozitele constituite. Plata acestor dobnzi este o cheltuial pentru banc.

Att pentru persoanele fizice, ct si pentru cele juridice, bncile deschid, n evidena lor, urmtoarele tipuri de conturi--:

        conturi curente (la vedere ), n lei si/sau n valută, conturi n care titularii pot face operaţiuni de ncasări si plăţi curente;

        conturi de depozit (la termen), n lei si/sau n valută, conturi n care depunerile se fac pentru un anumit termen, perioadă n care titularii nu pot efectua nici depuneri n cont, nici plăţi din aceste conturi.

n funcţie de anumite activităţi specifice, pentru clienţii persoane juridice, băncile mai deschid si alte tipuri de conturi, cum sunt:

        conturi blocate, in care sunt depuse sume n lei si/sau n valută, reprezentnd capitalul social necesar constituirii unei societăţi comerciale. După ce clientul prezintă la bancă dovada nregistrării societăţii la Registrul Comerţului, contul este deblocat, iar sumele sunt virate n contul curent al societăţii;

        conturi blocate cu destinaie special, sunt conturi n care disponibilitile titularului sunt temporar blocate, n raport de o anumit operaiune, ca msur de protecie pentru banc si pentru buna desfsurare a unor obligaii de plat ctre strintate (acreditive, garanii etc.). Ele se pot constitui, dup caz, n lei si/sau n valută;

        conturi pentru credite, destinate să evidenţieze creditele (n lei si/sau n valută ) acordate de bancă clienţilor si din care urmează ca acestia să dispună plăţi;

        conturi cu suma dobndită prin participare la licitaţiile valutare, evidenţiază sume n lei sau valută rezultate din operaţiunile de vnzare/cumpărare de valută sau lei pe piaţa interbancară, ordonate de client si efectuate de bancă n contul acestuia.

2.  Faciliti de mprumut (de credit)

        Bncile mprumut clienilor lor sume de bani pentru finanarea afacerilor acestora. Unele bnci ofer mprumuturi att persoanelor fizice ct si persoanelor juridice. Clientul trebuie s plteasc un tarif pentru analizarea de ctre banc a oportunitii acordrii creditului si o dobnd pentru creditul primit. Aceste tarife si dobnzi reprezint un venit pentru banc.

3. Servicii privind transferul fondurilor

Bncile furnizeaz si servicii privind plile prin transferul fondurilor (att electronic ct si prin instrumente de plat), n numele si la cererea clienilor lor. Banca percepe un comision pentru acest serviciu, comision a crui mrime variaz n funcie de valoarea sumei si tehnica de transfer a banilor.

Acest comision aduce un venit bncii.

        Majoritatea persoanelor juridice folosesc o parte, sau chiar toate aceste servicii, la un moment dat, la fel cum unele persoane fizice pot apela la ele, din cnd n cnd.

 

 

II.    2. ALTE SERVICII OFERITE DE BANCI

        n afar de tipurile de conturi menionate mai sus, persoanele juridice ( si, ntr-o proporie mai mic sii persoanele fizice) pot avea si alte solicitri dect cele privind operaiunile de baz ale bncilor. Bncile ofer multe servicii care aduc venituri din comisioanele, spezele si tarifele percepute pentru efectuarea lor. n prezent, bncile romnesti fac eforturi pentru diversificarea ofertei de produse bancare.

1.  VALUTA.

n cazul cltoriilor n strintate, sunt necesare si mici cantiti din moneda rii respective, pentru cheltuieli imediate, desi, este mai sigur pentru turisti s foloseasc cecuri de cltorie sau instrumente de plat asemntoare, n loc s poarte asupra lor valut n numerar. Bncile pot asigura clienilor posibilitatea de a procura majoritatea valutelor rilor lumii.

        Bncile vnd moned strin (valut) la cursuri de schimb competitive si percep un comision, pentru serviciut prestat. Principalii concureni ai bancilor, n acest domeniu, sunt casele de schimb valutar si ageniile de turism, n special din zonele de destinaie ale cltoriilor de vacan. Aceste dou tipuri de organizaii trebuie s-si procure, la rndul lor, monedele destinate schimbului valutar (de obicei acestea cumprnd valut de la bnci).

1

2. CECURILE DE CALATORIE

Cecurile de cltorie sunt cele mai cunoscute servicii bancare oferite persoanelor care cltoresc. Cecurile pot fi folosite ca atare, pentru plata bunurilor si servicilor, n toate rile lumi sau pot fi schimbate, oricnd, n numerar.

Un cec de cltorie cuprinde promisiunea unei bnci (sau a unei organizaii cu o reputaie similar) de a plti o sum de bani oricrei persoane ce posed fila de cec de la persoana n numele creia a fost emis cecul. Cecurile de cltorie se pot procura de la orice banc. Pn de curnd, majoritatea bncilor emiteau propriile cecuri de cltorie. n prezent cele mai multe bnci au ncheiat acorduri de a emite cecurile uneia dintre cele mai mari companii internaionale de cecuri de cltorii.

3. PLATI PRIVIND DERULAREA CHELTUIELILOR GUVERNAMENTALE

         Bncile efectueaz pli si n numele guvernului, n special cele privind finanarea unor proiecte de investiii de stat. Spre exemplu, statul poate finana, construcia unei noi scoli sau a unui spital. Companiile de construcii vor primi banii afereni lucrrilor efectuate si finanate din fondurile statului, prin intermediul bncilor.

 

 

 

4. NCASAREA TAXELOR SI AMENZILOR

          Persoanele care trebuie s plteasc taxe sau amenzi pot folosi sistemul bancar, pentru plata sumelor datorate diferitelor instituii sau chiar statului.

5. CONSEMNAREA DE DEPOZITE

La bnci se pot constitui sume n depozit, cu un rol de garanie, care sunt pstrate pe perioada soluionrii unor diferende judiciare sau a altor cauze.

6. SERVICII DE EXECUTOR TESTAMENTAR

Unele bnci ofer clienilor acest tip de serviciu specializat, legat de mostenirile si proprietile clienilor decedai. Bncile trateaz rezolvarea acestor probleme cu autoritilr administrative, n numele si la cererea urmasilor sau a beneficiarilor respectivei proprieti. Pentru aceste servicii, banca percepe un comision, n funcie de valoarea proprietii.

7.  CASETE PENTRU PASTRAREA VALORILOR

Clienii unei bnci pot folosi seifurile acesteia pentru pstrarea unor valori. Serviciul se numeste casete pentru pstrarea valorilor, bncile percepnd n schimb un comision.

n baza acestui serviciu, clienii si pot lsa spre pstrare articole de valoare, cutii nchise, testamente sau alte documente importante. Banca emite o chitan pentru bunurile lsate n pstrare, asumndu-si, astfel, rspunderea asupra acestora.

8.  SEIFURILE

Acest tip de serviciu, la fel ca si casetele de valori, implic folosirea unor spaii special amenajate care aparin bncii. Clientului i se pune la dispoziie un seif, accesul la seif fiind sub un dublu control, banca pstrnd o cheie si clientul cealalt. Accesul la seif poate avea loc oricnd n timpul orelor de program ale bncii, timp n care clientul poate retrage sau depune orice obiecte sau documente.

9.  BANCA LA DOMICILIU

Aceast sintagm este un termen nou, utilizat n practica bancar contemporan si se refer la posibilitatea bncilor de a oferi clienilor serviciul bancar la domiciliu sau prin telefon. Folsind metode electronice, clienii au acces la conturile lor fr s-si prseasc domiciliul. Mai exist alte cteva servici pe care bncile occidentale le pot oferi clienilor lor.

10.  DEPUNERILE PENTRU O NOAPTE

Aceast facilitate este oferit acelor clieni care doresc s depoziteze fonduri, n timpul cnd banca este nchis. Cei care apeleaz cel mai des la acest serviciu sunt gestionarii si casierii magazinelor, care doresc s-si depoziteze,pentru siguran, ncasrile zilnice la banc. n general, sunt dou metode de administrare a depozitului.

Banca poate s deschid depozitul n absena clientului ( dup verificarea sumelor aduse) si apoi s crediteze contul clientului. n a doua variant, clientul adun banii destinai depozitrii peste noapte urmnd s-i verse cu regularitate sau la anumite perioade de timp. Pentru astfel de operaiuni, bncile au spaii special amenajate si, bineneles, percep un comision.

11.    EUROCECURILE 

O carte de credit Eurocec permite clientului să schimbe cecul n numerar, la băncile afiliate la sistemul Eurocec, din orice ţară din Europa. Avantajul utilizării eurocecurilor, comparativ cu folosirea cecurilor de călătorie este dat de faptul că, n limita unei anumite sume (de exemplu 200 $), clientul nu trbuie s achite n prealabil contravaloarea acestora. Valoarea cecurilor este debitat n contul clientului, n momentul transmiterii lor la banca emitent. Crile de  credit  Eurocec sunt folosite cu sisteme de identificare speciale.

12.    ASIGURAREA DE CALATORIE

E bine ca toi cei care cltoresc n strintate s fie sftuii ca nainte de nceperea cltoriei s fie asigurai pe timpul acesteia, recurgnd n acest sens la “ asigurarea de cltorie “. De regul, bncile ofer un pachet standard prin care asigur clientul mpotriva principalelor riscuri de cltorie contra plii unei prime de asigurare. Principalul risc, acoperit prin aceste asigurri, este cel privind asistena medical, n puine ri strine avnd acces direct la un tratament de urgen gratuit.

Asigurarea de cltorie permite rambursarea sumelor cheltuite, desi poate exista o limit maxim a sumei recuperabile. rile din Uniunea European au ncheiat acorduri reciproce cu privire la asigurarea asistenei medicale.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica