referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Dreptul si birocratia - eseu

Categoria: Referat Drept

Descriere:

Legile regimului comunist de tristă amintire cuprindeau o „expunere de motive” din care ori ce funcÅ£ionar putea să înÅ£eleagă de ce ÅŸi cum să aplice Legea. Actuala „Mare Adunătură NaÅ£ională” nu mai este capabilă oare să explice ce vrea prin noua Lege?...

Varianta Printabila 


1

Dreptul şi birocraţia.

Sau: Este necesară repetiţia?

Referat constatator

Emil Wagner, păţit

 

Toată stima şi consideraţia pentru corpul de funcţionari publici care, aplicnd Legea, ajută zeci de mii de petiţionari n rezolvarea problemelor acestora.

Legea este nsă uneori susceptibilă de interpretări, dar instrucţiunile de aplicare a Legii sunt o adevărată pacoste.

Mai trăim, din păcate, epoca n care „seful gndeşte pentru subordonat” specifică marilor dictaturi, recte a lui Stlain, Hitler sau Ceauşescu. Funcţionarul se consideră apărat de răspundere att timp ct respectă n literă, nu Legea pe care dese ori nici nu o cunoaşte, ci a instrucţiunilor de aplicare a ei emisă de multe ori de persoane interesate sau de competinţă discutabilă.

Pnă cnd ? Ct va mai dura tranziţia, n special n asumarea răspunderii, complet inexistentă la majoritatea absolută a funcţionarilor publici ? Pe cnd vom lucra ca n restul Europei fără Instrucţiuni de aplicare a Legii ?

Legile regimului comunist de tristă amintire cuprindeau o „expunere de motive” din care ori ce funcţionar putea să nţeleagă de ce şi cum să aplice Legea. Actuala „Mare Adunătură Naţională” nu mai este capabilă oare să explice ce vrea prin noua Lege?

 

Nu este necesar să ai calităţi de cercetător pentru a culege o ntreagă gamă de speţe n care birocraţia se pretinde n drept să ceară repetiţia la infinit a aşa ziselor „dovezi”.

La concret:

n anul 1886 domnul Gustav Mller cumpără de la domnul Alfred Einstein imobilul situat n ……

Actul respectiv poartă atestarea notarială.

Prezentarea n original a actului de mai sus presupune:

Domni Einstein şi Muller, născuţi, ncă n viaţă, s-au prezentat personal n faţa unui notar care i-a legitimat. Notarul s-a convins apoi că domnul Einstein este proprietar al imobilului ce urma a fi tranzacţionat. n consecinţă redactează sau dă citirii actul tranzacţiei apoi atestă depunerea semnăturilor olografe ale părţilor.

Funcţionarii anului 2007 cer nsă, potrivit instrucţiunilor de aplicare a legii, actele de naştere şi moarte ale părţilor precum şi dovada că actualul proprietar este proprietar. O repetiţie absurdă.

După moartea domului Muller, prin 1900, soţia sa acceptă tacit moştenirea şi achită conştiincios toate taxele aferente ei.

Timpul trece cu război şi alte cataclisme, dar imobilul rezistă, nu şi proprietarii săi. Potrivit uzanţelor moştenirea se perpetuă prin acceptare tacită şi plata taxelor. Prin minune imobilul scapă de naţionalizări pnă n 1974 cnd este expropriat n vederea construirii unui bloc pe amplasamentul său. O mare parte din teren a rămas liber după construcţia blocului, şi a devenit, cu sau fără aprobări, loc de parcare pentru locatarii blocului.

n revendicarea terenului rămas liber, potenţialii moştenitori ai imobilului au deschis succesiunea.

Prin certificate de moştenitor separate, imobilul trece succesivdin proprietatea Georgetei Muller n proprietatea Angela Berbier fiică, apoi Margareta Wagner fiică şi n final Emil şi Alfred Wagner fii. n cadrul succesiunii notarul a cerut organelor competente şi a obţinut toate actele de stare civilă care dovedesc arborele genealogic. n dovedirea masei succesorale a fost suficient actul de cumpărare al străbunicului Muller menţionat mai sus.

1

n faţa notarului este logic să te prezinţi cu actele de stare civilă (naştere, căsătorie la schimbarea numelui, moarte). Corelnd aceste acte notarul emite actul de succesiune cu puterea actului de proprietate. Este nsă absurd ca un funcţionar al primăriei, fie ea chiar a municipiului, să ceară actele de care s-a servit notarul la eliberarea certificatului său. Din nou repetiţie cauzată de incompetenţa emitentului de „instrucţiuni de aplicare a legii”. Oare ?

Cinci zeci de mii de petenţi şi pretind drepturi justificate asupra proprietăţilor  preluate abuziv de instauratorii socialismului comunist. Cinci zeci de mii au fost n 2001 la termenul limită de depunere a notificărilor numai n Bucureşti. Cinci zeci de mii mai sunt şi astăzi n 2007. Probabil cinci zeci de mii vor fi la finele deceniului şi, de ce nu, la finele secolului. Si ne mirăm de ce sunt necesare „instrucţiuni de aplicare a Legii”?  Este clar că nu poate fi vorba de incompetenţa ctorva funcţionari superiori care emit aceste „instrucţiuni de aplicare a Legii

Caută nod n papură. Legea este bună, dar noi nu avem momentan şi nici n perspectivă posibilitatea să o aplicăm! Spune, mai mult sau mai puţin n clar „instrucţiunea de aplicare a Legii”. Şi funcţionarul public, trecnd peste conştiinţa sa, considerndu-se acoperit de instrucţiunile de aplicare a Legii semnate de şefi nici nu mai citeşte Legea.  Este preocupat de „nodul n papură” de aplicat speţei. Primul este „lipsa de timp”. Cum să rezolv simultan cinci zeci de mii de petiţii? Doar fiecare pretinde să ncep cu cererea lui!

n aparatul birocraţiei argumentul invocat este ct se poate de convingător şi acceptat de şefi.

 

Ce este de făcut?

Bani pentru despăgubiri nu sunt căci ncă nu s-au umplut cele buzunare fără fund. Le ştim noi care!

Terenuri libere ar fi. Dar trebuie nti săturată pofta clientelei politice. Restul se vor mpărţi petenţilor mai pe la paştele cailor.

Păi atunci de ce s-a dat Legea 10 ? Pentru că dă bine la alegători !

Şi vin noi alegeri. Şi vin noi (mai degrabă nnoite) promisiuni. Şi rămn toate o apă şi un pămnt, să nu le zicem minciuni.

Vor fi date noi Legi. Dar şi noi instrucţiuni cu o nouă formulă pentru „nod n papură”

Şi la vară va fi cald şi bineeeeee!

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica