referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Serviciul diplomatic in Republica Moldova - eseu

Categoria: Referat Drept

Descriere:

Devenind subiect de drept international Republica Moldova a initiat procesul de stabilire a relatiilor diplomatice cu alte subiecte de drept international fiintare a misiunilor sale diplomatice permamente in strainatate.In paralel a inceput procesul de reorganizare a institutiilor statale de specialitate,iclusiv a Ministerului Afacerilor Externe al ex-RSSM,functiile caruia erau limitate de asa numitele “relatiile de prietenie intre orasele infratite”...

Varianta Printabila 


1

Serviciul Diplomatic in Republica Moldova

 

 

Republica Moldova si-a declarat independenta la 27 august 1991 si impreuna cu alte 14 republici unionale din fosta Uniune Sovietica a devenit membru cu drepturi depline a societatii internationale.

Devenind subiect de drept international Republica Moldova a initiat procesul de stabilire a relatiilor diplomatice cu alte subiecte de drept international fiintare a misiunilor sale diplomatice permamente in strainatate.In paralel a inceput procesul de reorganizare a institutiilor statale de specialitate,iclusiv a Ministerului Afacerilor Externe al ex-RSSM,functiile caruia erau limitate de asa numitele “relatiile de prietenie intre orasele infratite”.

Reorganizarea sau,mai bine zis,formarea serviciului diplomatic al Republicii Moldova a fost un proces de creatie pe cit de interesant,pe atit si de dificil gratie faptului ca tara nu dispunea la acel moment de cadrul juridic care ii permitea sa exercite functiile sale externe si nu dispunea de o baza de date privind normele si principiile de drept international.In pofida acelor probleme R.M.  a izbutit sa organizeze serviciul diplomatic in doar 2-3 ani,si a fost concentrat in aparatul central al Ministerului Afacerilor E xterne  si in misiunile diplomatice din strainatate.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova este organul central de specialitate ce promoveaza politica statului in domeniul relatiilor externe.

Reiesind din functia sa de baza MAE este obligat sa promoveze politica statului in domeniul relatiilor externe.Aceasta functie nu se limiteaza doar la functiile directe,ce ar insemna informarea conducerii tarii despre evenimentele internationale majore si inaintarea propunerilor  privind pozitia statului fata de ele,sau la initierea,negocierea,semnarea,ratificarea, aprobarea sau acceptarea  acordurilor internationale.

Misiunile diplomatice ale R.M. sunt plasate in statele cu care se intretin relatii prietenesti si exista o colaborare  in domeniile economic,comercial,politic.La 1 ianuarie 2002 R.M. avea 17 misiuni diplomatice in diverse state ale lumii(SUA ;Federatia Rusa ;Ucraiana ;Belarus ;Kazahstan ;Romania ;Bulgaria ;Ungaria ;Polonia ;Austria ;Germania ;Franta ;Belgia ;Italia ;

Turcia ;Statul Israel si China), si patru reprezentante  permamente pe linga organizatiile internationale (O.N.U.,Consiliul Europei, O.S.C.E.si pe linga organizatiile internationale de la Geneva.)

1

Structura misiunilor diplomatice  este clasica.Misiunea este condusa de seful misiunii in rang de ambasador.Fiecare misiune isi are structura sa,care este determinata de specificul si traditiile statului acreditar si de necesitatile functionale ale misiunii.De obicei in toate misiunile exista cancelaria ,organul principal al misiunii unde se elaboreaza actele ce tin de competenta sefului misiunii.Problemele politice sint in competenta consilierului misiunii,problemele  cooperarii economice-in competenta primului secretar.In misiuni exista biroul de presa,sau sectia mass-media si biroul atasatului cultural.

Sectia consulara a ambasadei se ocupa cu problemele in materie de pasapoarte si vize,asistenta legala,legaturile cu diaspora moldoveneasca in statul acreditar.

Conform prevederilor Constitutiei(art 66) Parlamentul R.M. a aprobat la 8 februarie 1995 Conceptia politicii externe a R.M. in care au fost determinate prioritatile,principiile si directiile principale ale politicii externe moldovenesti.Realizarea aceste conceptii va da posibilitatea R.M. de a se edifica in calitate de stat independent,unitar si indivizibil,care intentioneaza sa intretina relatii reciproc avantajoase cu toate tarile lumii.

Eate necesar de mentionat faptul ca diplomatia moldoveneasca s-a incadrat in mod operativ in realizarea directiilor principale ale politicii externe,care la etapa initiala constau in stabilirea relatiilor diplomatice in strainatate si consolidarea pozitiilor tarii in organizatiile internationale mondiale si regionale,obtinind rezultate pozitive in acest domeniu.In prezent la ordinea de zi sint problemele prioritare ale aderarii la Uniunea Europeana si determinarii strategice referitor la activitatile Moldovei in cadrul CSI moment ce impune promovarea unei politici externe bine determinate.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica