referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Formule chimice

Categoria: Referat Chimie

Descriere:

Dupa cum simbolul chimic reprezinta cantitativ un atom-gram din elementul respectiv, tot asa si formula moleculara reprezinta o molecula-gram din substanta respectiva. De exemplu, HCl, NaOH, NaCL, CH4 si C6H12O6 reprezinta 36,5 g acid clorhidric, 40 g hidroxid de sodiu, 58,5 g clorura de sodiu, 16 g metan si respectiv 180 g glucoza...

Varianta Printabila 


untitled

                    Formule chimice

 

 

         Combinatiile chimice se reprezinta in scris cu ajutorul formulelor. Ca si simbolul chimic, formula chimica are o semnificatie dubla, calitativa si cantitativa, deoarece reflecta atat felul elementelor, cat si proportia in care elementele respective intra in alcatuirea combinatiei chimice considerate.

         Formula chimica poate fi de 3 feluri: bruta, moleculara si structurala.

 

         Formula bruta reflecta felul elementelor din care este alcatuita o combinatie chimica si raportul dintre atomii elementelor respective. De exemplu, in metan unui atom de carbon ii corespund patru atomi de hidrogen si, de aceea, formula sa bruta este CH4; in etan, unui atom de carbon ii corespund trei atomi de hidrogen si, de aceea, formula sa bruta este CH3. In mod analog rezulta ca etilena are formula bruta CH2, iar acetilena si benzenul au aceeasi formula bruta CH. In glucoza, unui atom de carbon ii corespund doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen si, de aceea, formula bruta a acestei substante este CH2O.

     

         Formula moleculara a unei combinatii chimice reflecta felul elementelor care intra in alcatuirea unei combinatii chimice si numarul atomilor din molecul acesteia. De exemplu, formula moleculara a metanului este CH4,  aceeasi cu formula sa bruta, a etanului C2H6,  e etilenei C2H4, a acetilenei C2H2, a benzenului C6H6 si a glucozei C6H12O6. Din exemplele amintite se constata ca formula moleculara este un multiplu de numere intregi al formulei brute cu exceptia metanului. De exemplu, formulele moleculare ale etanului, etenei si acetilenei sunt multiplii de 2 ai formuleler lor brute, adica (CH3)2, (CH2)2, respectiv (CH)2, iar formulele moleculare ale benzenului si glucozei sunt multiplii de 6 ai formulelor lor brute, adica (CH)6, respectiv (CH2O)6.

 

    

         Dupa cum simbolul chimic reprezinta cantitativ un atom-gram din elementul respectiv, tot asa si formula moleculara reprezinta o molecula-gram din substanta respectiva. De exemplu, HCl, NaOH, NaCL, CH4 si C6H12O6 reprezinta 36,5 g acid clorhidric, 40 g hidroxid de sodiu, 58,5 g clorura de sodiu, 16 g metan si respectiv 180 g glucoza.

 

         Formula structurala a unei combinatii chimice reflecta atat felul elementelor si numarul atomilor din molecula, cat si modul in care acestia sunt legati intre ei in aceasta particula. Formula structurala se numeste astfel, deoarece reflecta structura moleculei respective, adica modul in care legaturile chimice dintre atomi sunt orientate in spatiu. Dintre formulele unei combinatii chimice cea structurala este singura care oglindeste legatura dintre structura si proprietatile acesteia. Cunoscandu-se structura unei combinatii chimice, conform teoriei lui A.M.Butlerov, pot fi deduse proprietatile combinatiei chimice respective si invers, cunoscandu-i-se proprietatile, poate fi dedusa structura. De exemplu, dimetileterul, CH3-O-CH3 si etanolul, CH3-CH2OH, desi au aceeasi formula moleculara, C2H6O, fiind izomeri, se deosebesc intre ei prin structura si proprietati.

untitled

 

   Def: Formula chimica reprezinta notarea prescurtata a unei molecule cu ajutorul simbolurilor chimice si al indicilor.

   Formula chimica are doua semnificatii:

-          calitativ indica felul atomilor componenti;

-          cantitativ la scara microscopica reprezinta o molecula , iar la  scara macroscopica reprezinta un mol de molecule.  

   Etapele stabilirii formulei chimice :

-          se scriu simbolurile elementelor chimice, in ordine crescatoare a caracterului electro-negativ;

-          in  coltul din dreapta sus al atomului sau grupelor de atomi se scrie valenta folosind cifre romane ;

-          produsul dintre valenta si indicile unui atom sau grup de atomi trebuie sa fie egal cu produsul dintre valenta si indicile celuilalt atom sau grup de atomi.

   In compusii binari valenta fiecarui element devine indice pentru celalalt element.

 

 

H3C-COOH

Acid acetic

H-COOH

Acid formic

H3C-CH2-COOH

Acid propionic

H3C-(CH2)14-COOH

Acid palmitic

H3C-(CH2) 16-COOH

Acid stearic

H2C=CH-COOH

Acid acrilic (propenoic)

H2C=CH-CH2-COOH

Acid vinil acrilic

CH3-CH=CH-COOH

Acid crotonic

H3C-CH-COOH

          |

        CH3

 

Acid metacrilic

CH3=CH2-(CH2)7-CH=CH-(CH2) 7-COOH

Acid oleic

 

 

HOOC-COOH

Acid oxalic

HOOC-CH2-COOH

Acid malonic

HOOC-(CH2) 2-COOH

Acid succinic

HOOC-(CH2) 3-COOH

Acid glutaric

HOOC-(CH2) 4-COOH

Acid adepic

 

 

 

 

 

Acid maleic

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica