referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Patlagina

Categoria: Referat Biologie

Descriere:

Observatie.Frunzele de plantago lanceolata l. se aseamana cu cele de Digitalis latana Ehrh (care sunt toxice).Se va evita cultivarea , conditionarea si pastrarea in aceasi unitate a acestor doua plante pentru a nu se produce amestecuri macanice.P. lanceolata l. are frunze cu petiol si nervatiuni paralele ,iar D. lanata Ehrh are frunze sessile si cu nervatiunea piñata...

Varianta Printabila 


untitled

 

                     Patlagina ingusta

                Platango lanceolata L.,Fam.                                        Plantaginaceae

 

 

 

           Descriere

           Patlagina este o planta ierboasa, perena, avand 10-20 frunze lunguiete (lanceolate) asezate la suprafata pamantului in forma de rozeta. Din mijlocul lor, in luna aprilie, apar una sau mai multe tulpini subtiri, brazdate si lungi, avand la partea superioara un spic scurt, cilindric si acoperit cu flori mici. Floarea este alcatuita dintr-un caliciu cu 4 sepale si o corola de 4 petale, unite in forma de tub, de culoare roz-deschis, ce inconjoara 4 stamine. Infloreste incepand cu luna mai pana in septembrie. Creste prin fanete, pasuni si pe marginea drumurilor.

          Patlagina ingusta este o planta perena,ierboasa,cu inaltimea tulpinilor nefoliate de 30-50cm inaltime.

          Materia prima:Frunzele (Plantago lanceolatae folium).

          Soiul.Se cultiva soiul local (populatia)’’De Cluj’’(din 1975).

          Amplasare.Se poate cultiva in toate zonele agricole ale tarii,rezultate mai bune obtinandu-se in zonele de silvostepa, pe soluri fertile.Judetul Cluj are o buna experienta in cultura acestei plante.Se cultiva dupa orice planta care lasa terenul curat de buruieni.In cultura se mentine 3-4 ani.Anual se aplica 50-60kg/haP2O5 si 30-40kg/ha K2O (toamna) si 60-80kg/ha N (primavera).

           Semanatul.Perioada de semanat este in pragul iernii(in cazuri extreme , in ferestrele iernii sau primavara devreme ), asigurand densitatea de 60-70 plante la mp.Semanatul se face cu semanatori universale (SUP -21,SUP-29) adaptate pentru seminte mici ,la distanta de 50cm intre randuri si la o adancime cat se poate de mica (cca 1 cm ).Se folosesc cca 5-6 kg samanta la ha ,amestecata cu material inert in proportie (volum) de 3 ori mai mare.Dupa semanat terenul se tavalugeste pentru a pune samanta in contact cu solul.

            Lucrarile de ingrijire .In cursul vegetatiei se fac prasile si pliviri  de cate ori este nevoie ,pentru a mentine solul curat de buruieni si afanat.Cu ultima lucrare de toamna se face si o usoara musuroire a randurilor.Tijele florale se recomanda sa se inlature , pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea unui numar cat mai mare de frunze .

             Recoltare .Frunzele se recolteaza inaintea aparitiei tijelor florifere , obtinandu-se ,incepand din mai 3-4recolte annual.La recoltare frunzele trebuie sa ajunga la maturitate tehnica (lungimea de 12-14 cm).Recoltarea se face cu secera ,pet imp frumos dup ace sa ridicat roua.

            Conditionarea .Dupa recoltare ,frunzele se duc la uscat cat mai repede.Uscarea se facea pe cale naturala ,in incaperi amenajate in acest scop (in strat subtire si untitled

intorcandu-se mai des in primele zile ) sau artificial la 40-50 grade Celsius.Randamentul la uscare este 6:1.

             Productia.In cei 3-4 ani cat dureaza cultura , annual se pot obtine  10-12 tone frunze proaspete , respective 1,5-2,0 tone frunze uscate.

               Observatie.Frunzele de plantago lanceolata l. se aseamana cu cele de Digitalis latana Ehrh (care sunt toxice).Se va evita cultivarea , conditionarea si pastrarea in aceasi unitate a acestor doua plante pentru a nu se produce amestecuri macanice.P. lanceolata l. are frunze cu petiol si nervatiuni paralele ,iar D. lanata Ehrh are frunze sessile si cu nervatiunea piņata.

              Principii active si intrebuintari.

              Frunzele de patlagina (Folium Plantaginis FR VIII)pot proveni de la P. Lanceolata,media si P.major.Ele contin o glicozida labila din grupa iridoidelor ,acubina,substante mucilaginoase si polifenoli.In cursul unei uscari neatente ,incete ,acubina se transforma in subs. Brune-negre.

             In medicina noastra populara foile proaspete de patlagina se pun pe taieturi pentru oprirea sangerarii si pe rani pentru inlesnirea vindecarii.Unguentele preparate din drog sau din zeama stoarsa din frunzele proaspete se folosesc cu succes in tratamentul plagilor atone,a hemoroizilor.

            Intern ,siropul de patlagina ,preparat de industria noastra de medicamente,se foloseste in inflamatiile cailor respiratorii,mai ales la copii,fiind complet lipsit de actiune daunatoare.In bronsite se foloseste mai cu seama la inceputul afectiunii,in cazuri acute ,pe urma in cazuri cronice se utilizeaza madicamente pe baza de saponozide(v.Primula officinalis)sau de ulei volatil(v.Primpinella anisum).

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica