referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Apa

Categoria: Referat Chimie

Descriere:

Apa este un lichid incolor, insipid ÅŸi fără miros, de cele mai multe ori uÅŸor albăstrui sau chiar verzui în straturi groase. Apa este o substanţă absolut indispensabilă vieÅ£ii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solvenÅ£i. Apa este un compus chimic...


 Apa este un lichid incolor, insipid ÅŸi fără miros, de cele mai multe ori uÅŸor albăstrui sau chiar verzui în straturi groase. Apa este o substanţă absolut indispensabilă vieÅ£ii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solvenÅ£i. Apa este un compus chimic al hidrogenului ÅŸi al oxigenului, având formula chimică brută H2O. Apa este una din substanÅ£ele cele mai răspândite pe planeta Pământ, formând unul din înveliÅŸurile acesteia, hidrosfera.

Pe Pământ, apa există în multe forme, în cele mai variate locuri. Sub formă de apă sărată există în oceane ÅŸi mări. Sub formă de apă dulce în stare solidă, apa se găseÅŸte în calotele polare, gheÅ£ari, aisberguri, zăpadă, dar ÅŸi ca precipitaÅ£ii solide, sau ninsoare. Sub formă de apă dulce lichidă, apa se găseÅŸte în ape curgătoare, stătătoare, precipitaÅ£ii lichide, ploi, ÅŸi ape freatice sau subterane. În atmosferă, apa se găseÅŸte sub formă gazoasă alcătuind norii sau fin difuzată în aer determinând umiditatea acestuia. Considerând întreaga planetă, apa se găseÅŸte continuu în miÅŸcare ÅŸi transformare, evaporarea ÅŸi condensarea, respectiv solidificarea ÅŸi topirea alternând mereu. Această perpetuă miÅŸcare a apei se numeÅŸte ciclul apei ÅŸi constituie obiectul de studiu al meteorologiei ÅŸi al hidrologiei. Apa se găseseÅŸte sub diverse forme în natură: vapori de apă ÅŸi nori în atmosfera, valuri ÅŸi aisberguri în oceane, gheÅ£ari la latitudini mici sau altitudini mari, acvifere sub pământ, râuri sau lacuri. Circuitul apei în natură este fenomenul prin care apa este transferată dintr-o forma într-alta, prin evaporare, precipitaÅ£ii ÅŸi scurgeri de suprafaţă.

Apa de la suprafaÅ£a globului joacă roluri importante in evoluÅ£ia umană; râurile ÅŸi irigaÅ£iile asigură aportul de apă pentru agricultură, sunt suport pentru transportul maritim sau fluvial, fie comercial sau de agrement. Scurgerea apei pe suprafaÅ£a terestră este mecanismul prin care eroziunea sculptează mediul natural, duce la crearea văilor ÅŸi deltelor cu suprafeÅ£e fertile favorabile dezvoltării de centre umane. De asemenea, apa se infiltrează in sol, ajungând în pânza de apă freatică. Această apă freatică ajunge din nou la suprafaţă sub forma izvoarelor, sau a izvoarelor termale ÅŸi gheizerilor. Apa freatică este de asemenea extrasă artificial prin puÅ£uri ÅŸi fântâni. Deoarece apa poate conÅ£ine numeroase substanÅ£e diferite, poate avea gusturi sau mirosuri foarte diferite. De fapt, oamenii ÅŸi alte animale ÅŸi-au format simÅ£urile pentru a putea evalua calitatea apei: de obicei, animalele evită apa cu gust sărat (apă de mare) sau putred de mlaÅŸtină preferând apa unui izvor montan sau apa freatică.

ViaÅ£a pe Pământ a evoluat ÅŸi s-a adaptat acestor proprietăţi ale apei. ExistenÅ£a formelor solidă, lichidă ÅŸi gazoasă ale apei pe Pământ a reprezentat un factor important pentru colonizarea diferitelor medii ale planetei de către forme de viaţă adaptate variatelor, ÅŸi adesea extremelor, condiÅ£ii de viaţă.

Apa potabilă este de obicei colectată la izvoare sau este extrasă din puÅ£uri artificiale. Purificarea implică îndepărtarea substanÅ£elor nedizolvate sau dizolvate, precum ÅŸi a bacteriilor periculoase. Cele mai folosite metode sunt filtrarea cu nisip, pentru îndepărtarea materiilor nedizolvate, ÅŸi tratarea cu clor ÅŸi fierberea pentru uciderea bacteriilor periculoase. Distilarea îndeplineÅŸte toate cele trei sarcini. Există ÅŸi tehnici mai avansate, precum osmoza inversă. Desalinizarea apei sărate din mări ÅŸi oceane este o soluÅ£ie mai scumpă utilizată în climatele aride de coastă.


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica