referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Constipatia cronica habituala

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Este o boală ce se manifestă printr-o evacuare întârziată ÅŸi insuficientă a conÅ£inutului intestinal. Bolnavul are scaune rare, la 2-4 zile, în cantitate redusă. ConstipaÅ£ia este în general o tulburare funcÅ£ională (constipaÅ£ia obiÅŸnuită, habituală), provocată fie de scăderea tonicităţii musculaturii intestinale (constipaÅ£ia atonă), fie de contractura acestei musculaturi (constipaÅ£ie spastică)...

Varianta Printabila 


1 Constipaţia cronică habituală
Este o boală ce se manifestă printr-o evacuare ntrziată şi insuficientă a conţinutului intestinal. Bolnavul are scaune rare, la 2-4 zile, n cantitate redusă. Constipaţia este n general o tulburare funcţională (constipaţia obişnuită, habituală), provocată fie de scăderea tonicităţii musculaturii intestinale (constipaţia atonă), fie de contractura acestei musculaturi (constipaţie spastică). Poate provoca dureri de cap, indispoziţie, lipsă de apetit. Sunt indicate: regim alimentar, sucuri, ceaiuri, apiterapie, comprese, masaj, gimnastică medicală, electroterapie, acupunctura, presopunctură, tra-tament balneoclimateric.
Regim alimentar:
a) n constipaţiile fără complicaţii se indică un regim alimentar bogat n celuloză: fasole verde, dovlecei, banane, mazăre pasată, morcovi, ţelină, sfeclă, ştevie, cartofi, salată verde, sparanghel, leguminoase. Se va da o atenţie deosebită salatelor. Fructele uscate: prune, caise, piersici, vor fi ţinute n apă nainte de a fi consumate. Leguminoasele uscate (fasole, mazăre, linte, bob), vor fi mncate de cei ce le tolerează. Snt permise dulciurile şi compoturile (dulceaţa, marmelada, magiunul, mierea). Pinea, n cantitate de 200-250 g pe zi, va fi neagră sau integrală. Orezul, bine fiert şi pastele făi-noase sunt permise n cantităţi mici. Orezul va fi nlocuit cu fulgi de ovăz. O lingură de tărţe, n compot, la sfrşitul meselor. Iaurtul, laptele bătut şi chefirul de o zi, amestecat cu miere. Carnea este indicată numai n cantităţi strict necesare. Se preferă carnea grasă, pestele sărat. Grăsimile vor fi permise sub formă de smntnă, gălbenuş de ou, ulei de porumb sau de floarea soarelui. Lichidele să se consume n cantităţi mari, 1500-2000 ml pe zi apă, plus ceaiurile medicinale cu acţiune laxativă şi băuturile gazoase. Este permisă ngheţata, ca şi băuturile de la gheaţă. Să se consume fructe n cantităţi mari, cu coajă, 500-800 g pe zi, divizate n trei porţii.
b) n constipaţiile cu complicaţii se indică un regim alimentar format din: legume cu celuloză fină (dovlecei, fasole verde fină, morcovi sub formă de pireuri), salată crudă opărită n cantităţi mai mici, fructe sub formă de sucuri, compoturi, evitndu-se cojile; carnea slabă fiartă sau friptă la grătar, rasol, muşchi, ficat (tocată şi fiartă, ca perişoare şi mititei la grătar, fără zgrciuri şi fără condimente), brnză de vaci, caş, urdă, şvaiţer, pine albă rece sau prăjită: grăsimi numai sub formă de unt sau ulei. Lichidele se vor consuma numai după necesitate. Se vor evita băuturile fermentate şi reci, de asemenea şi ngheţata. Pe măsura ameliorării tulburărilor inflamatorii se vor permite după toleranţă: iaurt, lapte bătut, cartofi, sub formă de pireu, salată verde crudă.
Fructe cu acţiune mpotriva constipaţiei: caise, cireşe, coacăze, fragi, mere, măsline, piersici, prune, pere, vişine, struguri, portocale, smochine, pepene, galben şi verde.
Legume anticonstipaţie: asmăţui, castravete, ceapă, dovleac, leuştean, mazăre, măcriş, pătlăgele vinete, praz, spanac, tomate.
Sucul de dovleac. Se obţine din dovleci proaspeţi, sănătoşi, bine copţi, dar nu trecuţi. Se prepară ca şi cel din colita de putrefacţie, ca şi băutura din dovleac fiert.
Ceaiuri
-Cortex Frangulae (coajă de cruşin). Este principala plantă laxativă. Nu dă obişnuinţă. Este foarte bună şi n constipaţiile cronice. Se foloseşte coaja uscată, de cel puţin un an vechime. Se foloseşte ca decoct, cu o lingură coajă opărită, la o cană de apă fierbinte. Se lasă n repaus o jumătate de oră, apei se fierbe la foc domol, 15-30 minute. Se bea călduţ, ndulcit eu miere, seara la culcare; sau pulbere, 2-3 vrfuri de cuţit pe zi.
-Radix Cichorii. (rădăcină de cicoare). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă la o cană.
-Folium Fraxini (frunze de frasin). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu l-2 linguri la cană.
-Folium Cynarae (frunze de anghinare). n special, n constipaţiile datorate unor disfuncţii hepatice. Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă la cană.
-Herba Convolvuli (volbură). Are acţiune purgativă. Infuzie, cu două linguriţe la cană ce se bea pe stomacul gol, dimineaţa. Tinctură, din 20 g macerat, 10 zile n 100 ml alcool de 70, din care se iau 2-4 linguri cu sirop sau miere, dimineaţa, pe stomacul gol; sau pulbere din care se iau două vrfuri de cuţit, cu miere, dimineaţa pe stomacul gol.
-Semen Lini (seminţe de in). Au acţiune mecanică, datorită mucilagiilor, chiar n constipaţiile rebele. Se iau l-2 linguriţe de seminţe, cu puţină apă, de preferinţă seara, la culcare.
-Semen Sinapis albae (seminţe de muştar). Se vor lua ntregi, cu puţină apă, ncepnd cu o linguriţă, ajungndu-se progresiv la o lingură. Nu se vor face nsă tratamente ndelungate şi nu se vor da la copii.
-Ceai laxativ, Plafar. Decoct, prin fierbere timp de 3-4 minute, cu o lingură la cană. Se bea seara la culcare n constipaţiile rebele se mai bea dimineaţa, o cană pe stomacul gol.
-Pulbere laxaţiv-purgativă. Este compusă din coajă de cruşin, frunze de frasin, rădăcină de cicoare, rădăcină de lemn dulce, fenicul. Se ia o linguriţă, amestecată cu puţină apă, dimineaţa. Dozele se măresc sau se micşorează n funcţie de efecte.

1 Apiterapte
Mierea de albine. 100g, n 2-3 reprize pe zi, de preferinţă cu suc de mere.
Polen. Vindecă constipaţiile cele mai rebele. Se ia cte 20 g, zilnic. Se bea cu apă ndulcită cu miere. O cură durează o lună. Se face pauză două luni şi se repetă. Se poate repeta de patru ori pe an, o dată la fiecare trimestru.
Aloe. Un vrf de cuţit, la un sfert de litru de apă, amestecat cu 1-2 linguri de miere. Acest amestec se fierbe trei minute. Se iau zilnic trei linguri, nainte de mese.
Hidroterapie. Comprese calde, cu termofor, cataplasme cu parafină sau tărţe, aplicate pe abdomen, după mesele principale, ca şi compresele Prissnitz, aplicate pe abdomen timp de 1-2 ore, n constipaţiile cu dureri.
Mesajul abdomenului care se execută cu mna, stnd n pat, timp de 10-20 minute, dimineaţa şi seara, de la dreapta la stingă abdomenului. Se execută timp de 4-6 săptămni.
Mersul pe jos n aer liber, curat, cte o oră n fiecare zi.
Gimnastică medicală
Exerciţiul I: culcat pe spate, pe un covor sau pe o canapea tare, membrele superioare sunt ntinse pe lngă corp, iar membrele inferioare alăturate, tot ntinse, n timpul doi se ridică ambele membre inferioare alăturate, spre linia verticală şi se caută să se apropie ct mai mult de piept, n timpul trei, se revine la poziţia de plecare. Se repetă de 10-15 ori.
Exerciţiul II: culcat pe spate, membrele superioare sunt ntinse pe lngă corp, n continuarea trunchiului, n timpul doi se ridică progresiv corpul şi braţele, spre linia verticală, apoi se apleacă nainte, n aşa fel ca minile să ajungă la vrfurile picioarelor, n timpul trei se revine la poziţia iniţială, Se repetă de 10-15 ori. Să se practice de două ori pe zi dimineaţa şi seara. Rezultatele ncep să se arate după 15-20 de zile.
Electroterapie
Solux, pe abdomen 10-15 minute zilnic; 10-15 şedinţe pe serie; n constipaţiile spastice.
Unde scurte transversal, un electrod abdominal şi altul lombar, 5-10 minute doza, 6-10 şedinţe pe serie.
Interferenţiali
a) forma atonă: două plăci la nivelul ombilicului (100  200 cmp) şi două plăci pe spate; intensitate uşoară, 10-15 mA; frecvenţă rapidă, 20 minute şi spectru, intensitate uşoară, 10 minute. La două zile cte o şedinţă; total 10 şedinţe pe serie.
b) forma spastică şi mixtă: patru placi, care nconjoară cadrul colic, intensitate uşoară sau mijlocie, 10-20 mA; frecvenţă lentă, sub 15 şi spectru cu intensitate forte, peste 30 minute, la două zile o şedinţă; total, 10 şedinţe pe serie.
Acupunctura la nivelul punctelor IG2, S36, SP6.
Presopunetura prin metoda japoneză „Sihatsu". Această metodă constă din presiuni continui, cu pulpa degetului arătător sau mare, a punctului ce se află n fosa iliacă stngă, la un lat de palmă de regiunea inghinală. Se presează cu pulpa degetului timp de 5-7 secunde, după care urmează o pauză de 3-4 secunde şi aşa se repetă timp de trei minute. După o pauză de trei minute, cel suferind bea un pahar cu apă sărată şi merge la toaletă. (Metoda lui T. , Namikoshi)
Tratament balneoclimateric
Se recomandă izvoarele clorurate din staţiunile Bălţăteşti, Bazna, Băile Herculane (Hercule şi Hygeea), Someşeni, Olăneşti. De asemenea, se recomandă apele sulfatate sodice şi magneziene de la Ivanda; se recomandă, mai ales, apele slab mineralizate de tip Karlsbad, bicarbonatate - clorosodice din Slănic Moldova; apele sulfuroase-clorurate mixte, Călimăneşti 16 şi izvoarele, mai concentrate, din Olăneşti; apele termale l Mai; Băile Felix, n aplicaţii externe şi interne şi cele din localităţile de interes local ca Fşiţi (jud. Buzău) si Vlcele (Covasna).
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica